Ухвала
від 01.11.2023 по справі 200/4085/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

01 листопада 2023 року Справа №200/4085/23

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Чекменьова Г.А., розглянувши в спрощеному (письмовому) провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Новогродівського міського управління соціального захисту населення про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Новогродівського міського управління соціального захисту населення, в якому просить суд:

визнати протиправними дії щодо нарахування та виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня 2022 року як учаснику бойових дій не у повному розмірі,

зобов`язати перерахувати та доплатити недоплачену суму разової щорічної допомоги до 5 травня за 2022 рік як учаснику бойових дій виходячи з розміру п`яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням раніше виплачених коштів, у розмірі 8179 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач має статус учасника бойових дій та відповідно до частини 5 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» має право на отримання разової грошової допомоги, яка виплачується щорічно до 05 травня. Після прийняття Конституційним Судом України рішення від 27.02.2020 №3-р/2020 у справі №1-247/2018 (3393/18) позивач набув право на отримання допомоги до 5 травня в розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком. Проте, відповідачем не виплачена позивачу грошова допомога до 5 травня за 2022 рік у відповідному розмірі, у зв`язку з чим звернувся до суду із даним позовом.

Відповідно до ухвали від 02 серпня 2023 року позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою суду від 14 серпня 2023 року поновлено строк звернення до суду та відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи у письмовому провадженні.

Відповідач належним чином повідомлений про розгляду справи судом. Відзив відповідача до суду не надійшов.

Відповідно до вимог частини 2 статті 175 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі фактичні обставини.

Позивач, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), проходить службу у Військовій частині НОМЕР_2 .

Позивач, згідно з посвідченням від 31.05.2021 серії НОМЕР_3 має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - учасників бойових дій.

Згідно з наданою довідкою Військової частині НОМЕР_2 позивачу щорічна разова грошова допомога до 5 травня за 2022 рік виплачена в розмірі 1491 грн.

В той же час в матеріалах справи відсутні докази виплати одноразової допомоги саме Новогродівським міським управлінням соціального захисту населення.

Відповідно до статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частиною 4 статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами 1 статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача (частина 2 статті 77 КАС України). Суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

Статтею 80 КАС України передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Відповідно до частини 3 статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Враховуючи наведене, з метою об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне витребувати у відповідача інформацію щодо виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік відповідно до постанови КМУ № 540 від 07.05.2022 ОСОБА_1 .

Суд вважає за необхідне роз`яснити відповідачу, що ухвала суду є формою судового рішення, обов`язкового до виконання. Невиконання ухвали суду може бути підставою для застосування заходів процесуального примусу, встановлених главою 9 КАС України, а також притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Керуючись статями 9, 80, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Витребувати від Новогродівського міського управління соціального захисту населення та зобов`язати надати суду інформацію щодо виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік відповідно до постанови КМУ № 540 від 07.05.2022 ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Встановити строк виконання ухвали суду терміном п`ять днів з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Текст ухвали виготовлений та підписаний в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя Г.А. Чекменьов

Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114656259
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —200/4085/23

Рішення від 30.11.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 01.11.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 02.08.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні