Ухвала
від 03.11.2023 по справі 280/8295/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про передачу адміністративної справи за підсудністю

03 листопада 2023 року Справа № 280/8295/23 м.Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Мінаєва К.В., перевіривши матеріали адміністративної справи

за позовною заявою Військово-юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (вул. Динамівська, буд. 4, м. Харків, 61023; код 24971145)

до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

про стягнення витрат, пов`язаних з утриманням у вищому навчальному закладі,

ВСТАНОВИВ:

05.10.2023 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Військово-юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (далі позивач) до ОСОБА_1 (далі відповідач), в якій позивач з урахуванням уточнених позовних вимог просить суд:

1) стягнути з відповідача на користь Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба суму у розмірі 688008,39 грн на відшкодування витрат, пов`язаних з утриманням під час навчання;

2) стягнути з відповідача на користь Військово-медичного клінічного центру Північного регіону 12881,58 грн.

Крім того, просить стягнути з відповідача на користь Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба сплачений судовий збір.

Також позивачем заявлено клопотання про залучення третіх осіб - Військово-медичного клінічного центру Північного регіону та Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що у зв`язку із невідшкодуванням відповідачем витрат, пов`язаних із його утриманням під час навчання у вищому військовому навчальному закладі після дострокового розірвання контракту про проходження військової служби (навчання), що мало місце 15.09.2023, наявні підстави для стягнення таких витрат у судовому порядку.

За приписами частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Відповідно до вимог ст. 171 КАС України, якщо відповідачем у позовній заяві, щодо якої відсутні підстави для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження у справі, вказана фізична особа, яка не є підприємцем, суддя не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом трьох днів з дня отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду.

Якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 29 цього Кодексу.

У позовній заяві позивачем зазначено адресу проживання відповідача, ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 , проте жодних доказів на підтвердження адреси відповідача суду не надано.

Відповідно до відповіді з Єдиного державного демографічного реєстру №258657 від 05.10.2023, на запит судді у порядку частини шостої статті 171 КАС України з метою визначення підсудності, за вказаними параметрами особу знайдено, проте місце реєстрації у ній не зазначено.

На виконання вимоги частини третьої статті 171 КАС України судом на адресу Управління ДМС у Запорізькій області направлений запит щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача, на який 16.10.2023 отримано відповідь (вх.№45495). Відповідно до наданої інформації за відомостями відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Запорізькій області ОСОБА_1 зареєстрованим/знятим з реєстрації не значиться.

Надалі судом з метою підтвердження адреси відповідача, зазначеної позивачем у позовній заяві, направлений запит щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) на адресу Державної міграційної служби України.

02.11.2023 судом отримано відповідь Департаменту з питань громадянства та паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби вих.№№6.2-14190/6-23 від 26.10.2023 (вх.№48740), за змістом якої за наявною в ДМС інформацією, місце проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровано за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 4 КАС України адміністративний суд це суд, до компетенції якого цим Кодексом віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ.

Розмежування компетенції між адміністративними судами щодо розгляду та вирішення справ здійснюється із урахуванням, у тому числі, правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Відповідно до Указу Президента України від 16.11.2004 № 1417/2004 «Про утворення місцевих адміністративних судів, затвердження їх мережі» на територію Харківської області (в тому числі і міста Харків) поширюються територіальна юрисдикція (підсудність) Харківського окружного адміністративного суду.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 29 КАС України суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Положеннями частин шостої, восьмої статті 29 КАС України визначено, що питання про передачу адміністративної справи, крім випадку, визначеного пунктами 4 - 6 частини першої цієї статті, суд вирішує ухвалою. Ухвалу про передачу адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого може бути оскаржено. Передача адміністративної справи з одного суду до іншого на підставі відповідної ухвали, яка підлягає оскарженню, здійснюється не пізніше наступного дня після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

Згідно з частиною першою статті 30 КАС України спори між адміністративними судами щодо підсудності не допускаються.

Враховуючи те, що відповідач зареєстрований у м. Харкові та немає зареєстрованого місця проживання (перебування) в межах Запорізької області, суд дійшов висновку, що вирішення цього спору має здійснюватися окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на Харківську область - Харківським окружним адміністративним судом (за зареєстрованим у встановленому законом місцем проживання відповідача).

Таким чином, суд вважає за необхідне передати адміністративну справу №280/8295/23 за підсудністю до Харківського окружного адміністративного суду.

Керуючись статтями 26, 29, 241, 248, 256 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Адміністративну справу №280/8295/23 за позовною заявою Військово-юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (вул. Динамівська, буд. 4, м. Харків, 61023; код 24971145) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) про стягнення витрат, пов`язаних з утриманням у вищому навчальному закладі передати на розгляд Харківського окружного адміністративного суду (майдан Свободи, буд. 6, м. Харків, 61022).

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали у повному обсязі.

Ухвала виготовлена у повному обсязі та підписана 03.11.2023.

Суддя К.В.Мінаєва

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114656595
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері освіти, науки, культури та спорту

Судовий реєстр по справі —280/8295/23

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 03.11.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Мінаєва Катерина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні