Рішення
від 31.07.2023 по справі 320/4615/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2023 року № 320/4615/23

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Лиска І.Г., розглянувши у м. Києві в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Червоний лан» про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Червоний лан» , у якому просить суд:

- стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю Червоний лан на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області заборгованість на покриття фактичних витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 33179,63 грн за період з грудня 2020 року по грудень 2022 року включно.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач, всупереч вимогам Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» №1058-ІV від 09.07.2003 та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, не здійснив компенсацію витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2020 по грудень 2022 року і заборгував Головному управлінню Пенсійного фонду України у Київській області у розмірі 33179,63 грн. Вважаючи, що відповідач несплатою страхових внесків до Пенсійного фонду позбавляє позивача можливості належним чином здійснювати реалізацію державної політики у сфері пенсійного забезпечення, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 08.03.2023 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач своїм правом на подачу відзиву не скористався, жодних заяв чи клопотань до суду не надав.

Відповідно до частини шостої статті 162 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з частиною другою статті 175 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Червоний лан», код ЄДРПОУ - 03754142, місцезнаходження: Київська область, Білоцерківський район, с. Горобіївка, бульвар Сквирський, 1 - є юридичною особою, як платник внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, перебуває на обліку у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Київській області.

З матеріалів справи вбачається, що органом Пенсійного фонду України відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» колишнім працівникам ТОВ «Червоний лан», призначені пенсії на пільгових умовах як особам, зайнятим у виробництві сільськогосподарської продукції, зокрема, ОСОБА_1 .

Судом встановлено, що відповідно до наданих розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій та супровідних листів до них, карток особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, довідок про фактично виплачену пенсію ОСОБА_1 , відповідач має заборгованість перед Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області по фактичним витратам на виплату та доставку пільгових пенсій по вищевказаним пенсіонерам, за період з грудня 2020 по грудень 2022 року (включно), яка у загальному розмірі складає 33179,63 грн.

У зв`язку з наявністю такого боргу, позивачем направлено на адресу державної реєстрації відповідача розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту другого Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" у частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за 2020-2022 роки, якими визначено місячний розмір витрат, які підлягають відшкодуванню за рахунок ТОВ «Червоний лан» у зв`язку з виплатою та доставкою пенсії вказаним пенсіонерам, що підтверджується копіями рекомендованих листів на ім`я відповідача.

Однак, ТОВ «Червоний лан» у строки, передбачені чинним законодавством, фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2020 по грудень 2022 року (включно) самостійно не сплатило, у зв`язку з чим у нього утворилась заборгованість у розмірі 33179,63 грн, що стало підставою для звернення позивача до суду.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що склались між сторонами, суд зазначає наступне.

Відповідно п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону у разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно з абзацу четвертого п.п.1 п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", в частині пенсій, призначених згідно з пунктами "а", "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а саме грошова сума, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам за списками №№1, 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, якою затверджена Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (надалі - Інструкція).

Пунктом 6.2 Інструкції визначено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згідно з пп.2.1.1 п.2.1 Інструкції страхувальниками є роботодавці, зокрема: підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об`єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об`єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Пунктом 6.4 Інструкції передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з п.6.7 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Отже, відповідач зобов`язаний щомісячно до 25-го числа здійснювати покриття фактичних витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах.

Системний аналіз наведених норм доводить, що підприємства зобов`язані своєчасно відшкодовувати органам Пенсійного фонду України витрати на виплату та доставку пенсій особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці. Такі підприємства зобов`язані до 25-го числа кожного місяця внести відповідні суми на рахунки територіальних управлінь Пенсійного фонду України.

Аналогічна правова позиція була висловлена Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду у справах №826/3678/15 (постанова від 30.01.2018), №1170/2а-4153/12 (постанова від 06.02.2018).

Підставою для відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідно до п.п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівником пенсійного віку, передбаченого ст.12 цього Закону.

На виконання вимог Інструкції, позивачем були направлені відповідачеві на його адресу, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань повідомлення-розрахунки щодо витрат на доставку та виплату пільгових пенсійних виплат за період з грудня 2020 року по грудень 2022 року у розмірі 33179,63 грн, що підтверджується доданими до справи копіями конвертів та рекомендованих повідомлень.

Доказів оскарження цих розрахунків, як і оплати відповідних коштів щодо здійснених позивачем витрат суду не надано.

Матеріали справи свідчать, що у порушення п.6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України відповідач не перерахував у належні строки кошти за період з грудня 2020 по грудень 2022 року у розмірі 33179,63 грн.

На день судового розгляду відповідач заборгованість не сплатив, доказів оскарження вказаних розрахунків, суду не надав.

Факт понесення управлінням Пенсійного фонду України витрат на виплату та доставку пенсій, призначених ОСОБА_1 як особам, зайнятим у виробництві сільськогосподарської продукції за спірний період підтверджується розпорядженнями пенсійного органу про призначення та виплату пільгових пенсій, розрахунками ГУ ПФУ у Київській області про розмір нарахованої та виплаченої суми пенсій вказаним особам за період з грудня 2020 по грудень 2022 року у розмірі 33179,63 грн, розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню.

Як вбачається з досліджених судом документів, відповідач має підтверджену заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Розрахунок суми заборгованості та розрахунок фактичних витрат не скасовані та не спростовані, розмір фактичних витрат підтверджується належними доказами. Зважаючи на це, заборгованість підлягає стягненню.

Відповідно до частини 2 статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Таким чином, витрати позивача на справляння судового збору не підлягають стягненню на його користь з відповідача. Керуючись статтями 9,14,73,74,75,76,77,78,90,143,242-246,250,255 КАС України, суд,-

в и р і ш и в:

Адміністративний позов - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Червоний лан» (код ЄДРПОУ 03754142) на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області (код ЄДРПОУ - 22933548) заборгованість на покриття фактичних витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах, у сумі 33179 (тридцять три тисячі сто сімдесят дев`ять) грн 63 коп за період з грудня 2020 по грудень 2022 року включно.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Лиска І.Г.

Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114656748
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —320/4615/23

Рішення від 31.07.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 08.03.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні