Рішення
від 31.07.2023 по справі 320/4617/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2023 року № 320/4617/23

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Лиска І.Г., розглянувши у м. Києві в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області до Відкритого акціонерного товариства «Тетіївська пересувна механізована колона №300 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області з позовом до Відкритого акціонерного товариства «Тетіївська пересувна механізована колона №300, у якому просить суд:

-стягнути із Відкритого акціонерного товариства Тетіївська пересувна механізована колона №300 на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області заборгованість на покриття фактичних витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 4889,02 грн за період з травня 2022 року по грудень 2022 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач, всупереч вимогам Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» №1058-ІV від 09.07.2003 та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, за період з травня 2022 по грудень 2022 року не здійснив компенсацію витрат на виплату та доставку пільгових пенсій і заборгував Головному управлінню Пенсійного фонду України у Київській області у розмірі 4889,02 грн. Вважаючи, що відповідач несплатою страхових внесків до Пенсійного фонду, позбавляє позивача можливості належним чином здійснювати реалізацію державної політики у сфері пенсійного забезпечення, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 08.03.2023 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідачем позов не визнано, до суду надійшов відзив, в якому останній у задоволенні позовних вимог просив відмовити, посилаючись на те, що однією з основних вимог статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення є атестація робочих місць за умовами праці, яка не була проведена. ОСОБА_1 дійсно перебував у трудових відносинах з Пересувною механізованою колоною №300 тресту Білоцерківсільбуд (з 1996 року ВАТ Тетіївська ПМК 300), починаючи з 14.10.1988 по 01.06.1990. 19.05.2022 до ВАТ Тетіївське ПМК-300 надійшов лист від Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області з розрахунками відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсії призначеної відповідно п.п б- з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення ОСОБА_1 за №2000-0606-8/1487 від 05.01.2022 та №2000-0606-8/20235 від 07.02.2022 зробленими Головним управлінням Пенсійного ФУ у Харківській області. Згідно п.п б-з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць-після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Атестація робочих місць проводилася відповідно до Постанови Ради Міністрів СРСР від 22.08.1986 №1173. Згідно вищевказаного документа атестації підлягали робочі місця електрозварювальників у виробничих приміщеннях, цехах, котлах і сосудах. При будівельно-монтажних роботах (вид діяльності ВАТ Тетіївська ПМК-300) на будівництві робоче місце електрозварювальника не відповідало цим показникам і атестація відповідно не була проведена. Відповідач вважає, що підстав на відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_1 , немає, оскільки дана вимога не відповідає п.п б-з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення.

Позивачем до суду направлено відповідь на відзив на позовну заяву. Зокрема, зазначено, що доводи Відповідача є необґрунтованими, а позиція останнього не відповідає наявним в матеріалах справи доказам. Зазначено, що відповідно до частини другої Розділу ХV Прикінцеві положення Закону України від 09.07.2003 № 1058-VІ Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, страхувальник зобов`язаний вносити плату, що покриває фактичні витрати на доставку пільгових пенсій Пенсійному фонду України, оскільки відповідно до вказаного пункту підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, за списками, затвердженими Кабінетом Міністрів України, починаючи з набрання чинності цим Законом.

Частиною 2 ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення передбачено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату та доставку пенсій відповідно до пунктів б з цієї статті до досягнення працівником пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього Закону.

Відповідно до п. 6.4 - 6.5 розділу 6 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове держане пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі Інструкція) передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону „Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 30 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Дана заборгованість підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, які направлялися ГУ ПФУ у Київській області відповідачу для сплати (покриття) фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що додаються, які надійшли від ГУ ПФУ у Харківській області.

Позивачем також зазначено, що 27.01.2022 на адресу ГУ ПФУ у Київській області надійшли розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до п. а, б-з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення додатки 6 та 7 з січня 2022 року від ГУ ПФУ в Харківській області по ВАТ Тетіївська пересувна механізована колона №300 по пенсіонеру ОСОБА_1 .

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій Головним управлінням було надіслано на адресу ВАТ Тетіївська пересувна механізована колона №300.

31.05.2022 ВАТ Тетіївська пересувна механізована колона №300 направлено лист до ГУ ПФУ у Київській області. Зокрема, в листі зазначено, що атестація робочих місць за умовами праці у ВАТ Тетіївська ПМК-300 не проводилася, отже відшкодуванню витрати на пільгову пенсію не підлягають.

24.06.2022 ГУ ПФУ у Київській області надіслано запит до ГУ ПФУ у Харківській області з проханням надати пакет документів, а саме розрахунки пільгового стажу, пільгові довідки та рішення суду, на підставі яких призначено пільгову пенсію пенсіонеру ОСОБА_1 .

10.11.2022 на електронну адресу ГУ ПФУ у Київській області надійшла відповідь від ГУ ПФУ у Харківській області з наданням копій довідок та інших документів, наявних в пенсійній справі ОСОБА_1 , що підтверджують право на призначення пільгової пенсії ОСОБА_1 , який перебував у трудових відносинах із підприємством ВАТ Тетіївська пересувна механізована колона №300 (копії документів додаються).

Позивачем у відповіді на відзив на позовну заяву зазначено, що зокрема надано довідку про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній №52 від 17.05.2020 (Додаток 5). Вказана довідка видана ВАТ Тетіївська пересувна механізована колона №300 ОСОБА_1 за підписом директора ВАТ Тетіївська пересувна механізована колона №300 .

Статтею 62 Закону №1788 визначено - основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка, а в разі відсутності її чи відповідних записів у ній наявність трудового стажу підтверджується в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженої постановою Держкомпраці СРСР від 20.07.1974 № 162, Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 №58 та Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці та соцполітики №259/34/5 від 08.06.2001, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Пунктом 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №637 від 12.08.1993, встановлено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Пунктом 20 Порядку передбачено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Відповідно до п.п. 1,3 Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 № 18-1, цей Порядок визначає механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника.

Підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років .

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону №1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, передбачено, що право особи на одержання пенсії установлюється на підставі всебічного, повного і об`єктивного розгляду всіх поданих документів органом, що призначає пенсію.

Відповідно до записів трудової книжки ОСОБА_1 НОМЕР_1 , а саме запису 8,9 ОСОБА_1 з 17.10.1988 по 01.06.1990 перебував в трудових відносинах з ПМК 300 треста БУСС .

Згідно пункту 20 порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637 у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, установленні для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток № 5).

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховується до спеціального стажу: професія або посада, характер виконуваної роботи , розділ, підрозділ, пункт ,найменування списків або їх номери, куди включається в цей період роботи, первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Пунктом 3 Порядку застосування Списків №1 і №2 виробництва, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (затверджено Наказом Міністерства праці та соціальної політики України 18.11.2005 № 383) передбачено, що при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 р. та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992 р.

В довідці, виданій ОСОБА_1 від 17.05.2022 №52 зазначено періоди перебування на посаді, найменування посади, найменування списків, підрозділ, пункт, а саме посада передбачена Списком 2 розділ XXXIII .

Крім того, ОСОБА_1 з 17.10.1988 по 01.06.1990 перебував в трудових відносинах з ПМК 300 треста БУСС, тобто до 21.08.1992 року.

Таким чином, Відкрите акціонерне товариство Тетіївська пересувна механізована колона №300 має заборгованість перед Пенсійним фондом по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах у розмірі 4889,02 грн.

Дана заборгованість підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, які направлялися ГУ ПФУ у Київській області відповідачу для сплати (покриття) фактичних витрат на виплату та доставку пенсій.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Відповідач, Відкрите акціонерне товариство «Тетіївська пересувна механізована колона №300, код ЄДРПОУ - 01354102 місцезнаходження: Київська область, Білоцерківський район, м. Тетіїв, вул. Цвіткова, 46 - є юридичною особою, як платник внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, перебуває на обліку в ГУ ПФУ у Київській області.

ГУ ПФУ у Київській області направлено на адресу Відкритого акціонерного товариства «Тетіївська пересувна механізована колона №300 розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» з травня 2022 по грудень 2022 року.

Зазначені розрахунки отримано Відкритим акціонерним товариством «Тетіївська пересувна механізована колона №300, що підтверджується наявними у матеріалах справи рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень з відмітками про отримання та фіскальними чеками.

Згідно картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 по Відкритому акціонерному товариству «Тетіївська пересувна механізована колона №300 за травень 2022 по грудень 2022 року, сума заборгованості за вказаний період становить 4889,02 грн.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд зазначає таке.

Пунктом 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» визначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до статей 13 і 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та призначених відповідно до частин другої і третьої статті 114 цього Закону до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, здійснюється у такому порядку: підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону, до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком; за рахунок коштів Державного бюджету України пенсії, призначені особам відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (стосовно осіб, які на дату відшкодування віднесені до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) та відповідно до статті 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та після цієї дати відповідно до пунктів 2-8 частини другої статті 114 цього Закону (стосовно осіб, які працювали у сільськогосподарських товаровиробників, які на дату відшкодування віднесені до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) та частини третьої статті 114 цього Закону.

У разі недостатності зазначених коштів фінансування суми, якої не вистачає для повного покриття витрат на виплату та доставку таких пенсій, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Порядок покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій встановлено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі по тексту Інструкція), затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663, згідно якого плату Пенсійному фонду на покриття фактичних витрат на виплату пенсій за віком на пільгових умовах вносять підприємства незалежно від форм власності та господарювання. Несвоєчасно перераховані суми витрат на виплату і доставку пенсій вважаються боргом (недоїмкою).

Пунктом 6.4 розділу 6 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до пункту 6.5 розділу 6 Інструкції, розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8 а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно пункту 6.7 розділу 6 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначених в абзаці другому пункту 6.1 цієї Інструкції, стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України «Про порядок погашення зобов`язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

ГУ ПФУ у Київській області направлено на адресу Відкритого акціонерного товариства «Тетіївська пересувна механізована колона №300 розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» з травня 2022 по грудень 2022 року.

Зазначені розрахунки отримано Відкритим акціонерним товариством «Тетіївська пересувна механізована колона №300, що підтверджується наявними у матеріалах справи рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень з відмітками про отримання та фіскальними чеками.

Згідно картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 по Відкритому акціонерному товариству «Тетіївська пересувна механізована колона №300 за травень 2022 по грудень 2022 року, сума заборгованості за вказаний період становить 4889,02 грн.

Суд зауважує, що розрахунки ГУ ПФУ у Київській області фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій є узгодженими з моменту їх отримання відповідачем, а визначені у них суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій підлягали сплаті відповідачем до 25-го числа місяця, у якому отримано такі розрахунки.

Відтак, суд вважає обґрунтованими доводи позивача про виникнення у відповідача зобов`язань по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 за період травень 2022 по грудень 2022 року по Відкритому акціонерному товариству «Тетіївська пересувна механізована колона №300 на суму 4889,02 грн.

Доказів неправомірності визначення фактичних витрат позивача на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а також доказів погашення спірної заборгованості відповідачем суду не надано.

Отже, враховуючи встановлені судом обставини, наявні у матеріалах справи докази, виходячи з положень проаналізованого судом законодавства, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявність підстав для задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно правової позиції, висловленої Верховним Судом України у постанові від 25.11.2015 у справі № 21-3122а15, в разі звернення до суду із позовом про стягнення заборгованості (недоїмки), яка виникла через несвоєчасне нарахування та/або сплату суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, до відносин щодо стягнення такої заборгованості (недоїмки) застосовуються положення частини п`ятнадцятої статті 106 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Водночас строки звернення до суду із позовом про стягнення цієї заборгованості (недоїмки), передбачені статтею 122 Кодексу адміністративного судочинства України, не застосовуються.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 78 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Як вбачається з досліджених судом документів, відповідач має підтверджену заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Розрахунок суми заборгованості та розрахунок фактичних витрат не скасовані та не спростовані, розмір фактичних витрат підтверджується належними доказами. Зважаючи на це, заборгованість підлягає стягненню.

Відповідно до частини 2 статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Таким чином, витрати позивача на справляння судового збору не підлягають стягненню на його користь з відповідача.

Керуючись статтями 9,14,73-78,90,143,242-246,250,255 КАС України, суд,-

в и р і ш и в:

Адміністративний позов - задовольнити.

Стягнути із Відкритого акціонерного товариства «Тетіївська пересувна механізована колона №300 (код ЄДРПОУ 001354102) на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області (код ЄДРПОУ - 22933548) заборгованість на покриття фактичних витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах, у сумі 4889 (чотири тисячі вісімсот вісімдесят дев`ять) грн 02 коп за період з травня 2022 по грудень 2022 року включно.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Лиска І.Г.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114661706
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —320/4617/23

Рішення від 31.07.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 08.03.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні