Рішення
від 06.11.2023 по справі 678/1199/23
ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія Справа №678/1199/23

Провадження №2-678-351/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

06 листопада 2023 року смт.Летичів

Летичівський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого-судді Цибульського Д.В.,

при секретарі судового засідання Іськовій Т.Л.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Летичів справу за позовною заявою ОСОБА_1 , представник позивача: адвокат Мельникова Алла Володимирівна до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей,

встановив:

30.08.2023 року до суду надійшла вищевказана позовна заява представника позивача ОСОБА_3 - адвоката Мельникової А.В. від 15.08.2023 року в якій вони просять: позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , батьківських прав щодо доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , аліменти на утримання неповнолітніх дітей, а саме доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/3 частки з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з дати звернення до суду і до повноліття дітей, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач та його представник посилаються на те, що позивач ОСОБА_1 та відповідачка ОСОБА_6 перебували у зареєстрованому шлюбі, який на даний час розірвано, про що свідчить факт, що 11.04.2020 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_7 укладено шлюб, про що Новокаховським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) складено відповідний актовий запис №56, та видано свідоцтво про шлюб Серії НОМЕР_3 від 11.04.2020 року. Під час перебування у шлюбі ОСОБА_1 з ОСОБА_2 у них народилося дві доньки, а саме ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Сімейні стосунки позивача з відповідачкою не склались і шлюб було розірвано. Старша донька ОСОБА_8 постійно проживала з позивачем. Після повномасштабного вторгнення військ рф на територію України, позивач зі своєю теперішньою дружиною ОСОБА_9 та неповнолітніми дочками ОСОБА_10 та ОСОБА_11 переїхали на постійне місце проживання в смт.Летичів, Хмельницького (Летичівського) району Хмельницької області, де стали на облік як внутрішньо-переміщенні особи, а відповідачка ОСОБА_2 , яка є маті`ю його дочок ОСОБА_12 та ОСОБА_13 залишилась проживати на окупованій території, та вона будь-яким чином участі у вихованні та утриманні дітей не бере, не вчиняє жодних дій з метою якимось чином зв`язатись зі своїми дітьми та/або позивачем.

30.08.2023 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області справу прийнято до розгляду, відкрито провадження у ній за правилами загального позовного провадження з призначенням по справі підготовчого судового засідання.

16.10.2023 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області було закрито підготовче засідання та призначено справу до судового розгляду.

В судове засідання учасники справи подали письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Мельникова А.В. у поданій до суду письмовій заяві від 06.11.2023 року, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, не заперечують щодо заочного розгляду справи та ухвалення судом заочного рішення.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області Ніцевич М.С. у поданій до суду письмовій заяві від 06.11.2023 року, просить проводити розгляд справи за наявними матеріалами та при її вирішенні покладається на думку суду, не заперечує щодо заочного розгляду справи та ухвалення судом заочного рішення.

Відповідачка ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленою, як у підготовчі судові засідання, так і в судові засідання, не з`явилась, відзив на позовну заяву до суду не подала, про причини неявки суд не повідомила, будь-яких клопотань від неї до суду не надходило.

Справу розглянуто відповідно до п.1 ч.3 ст.223 ЦПК України, за наявними у справі матеріалами, оскільки відповідачка будучи належним чином повідомленою про розгляд справи на 03.10.2023 року, 16.10.2023 року, 26.10.2023 року, 06.11.2023 року, а також через офіційний веб-сайт судової влади України Летичівського районного суду Хмельницької області, в порядку ч.11 ст.128 ЦПК України, в судове засідання не прибула, причину неприбуття не повідомила, не заявляла про розгляд справи за її відсутності, відзиву на позовну заяву не подала, і відповідно до змісту ст.280 ЦПК України, яка передбачає заочне вирішення справи в разі неявки відповідача належним чином повідомленого про дату, час і місце судового засідання, який не повідомив причини неявки, не подав відзив і позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, та в порядку ст. 247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно з ч.ч.2, 3, 5 ст.150 СК України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно з п.2 ч.1 ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст.165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають, зокрема, один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», зобов`язує батьків виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Згідно з п.15 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Відповідно до п.16 означеної постанови ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Ст.3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава до позбавлення батьківських прав можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ч.2, ч.3 ст.166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно з ч.1 ст.182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч.2 ст.182 СК України).

За змістом ч.1 ст.191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Судом встановлено, що паспортом громадянина України, документ НОМЕР_4 , орган, що видав 6513, дійсний до 04.02.2031 року, підтверджується особа позивача - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідно до довідки відділу реєстрації Новокаховської міської ради Херсонської обалсті №04-04/4001 від 08.07.2021 року про реєстрацію місця проживання особи, встановлено що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , з 12.04.2011 року по теперішній час.

Згідно довідок від 10.04.2022 року №№6810-7000523728, №6810-7000524578, №6810-7000525050, №6810-7000523836, про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, встановлено, що позивач ОСОБА_1 , та його дочки ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , в період з 10.04.2022 року по даний час проживають (перебувають) за адресою АДРЕСА_2 , в зв`язку зі збройною агресією рф проти України та вторгнення військ рф на територію України та дією на території України воєнного стану, введеного Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022 року, який неодноразово Указами Президента України було продовжено, та який діє і по даний час.

Згідно свідоцтва про народження Серія НОМЕР_5 від 04.11.2016 року, виданого повторно Новокаховським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонської області на підставі актового запису про народження №433 від 18.10.2011 року, ОСОБА_5 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце народження м.Нова Каховка, Херсонської області, її батьком записаний ОСОБА_1 , мати - ОСОБА_14 .

Згідно свідоцтва про народження Серія НОМЕР_6 від 09.07.2013 року, виданого повторно Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Новокаховського управління юстиції у Херсонській області на підставі актового запису про народження №291 від 08.07.2009 року, ОСОБА_4 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце народження м.Нова Каховка, Херсонської області, її батьком записаний ОСОБА_1 , мати - ОСОБА_14 .

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області №164 від 28.09.2023 року, вбачається недоцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітніх дочок: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дітей та наявних документів, у зв`язку з відсутністю однієї із сторін - матері дітей, що унеможливлює з`ясування фактів, що мають істотне значення.

Однак суд з даними твердженнями не погоджується, оскільки згідно Акту обстеження умов проживання від 20.09.2023 року з`ясовано, що позивач разом з дітьми, а саме ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживають (перебувають) за адресою АДРЕСА_2 , в період часу з 10.04.2022 року по даний час, умови проживання дітей добрі, квартира облаштована необхідними меблями та побутовою технікою, дотримано тепловий та санітарно-гігієнічний режим. Діти забезпечені одягом, взуттям відповідно до віку та сезону, місцями для сну та навчання. Стосунки в сім`ї дружні, мати дітей, а саме ОСОБА_2 з ними не проживає та участі в вихованні дітей не бере.

Відповідно до характеристик №217/01-28 від 20.09.2023 року та №219/01-28 від 21.09.2023 року виданих Летичівським ліцеєм №2, встановлено, що ОСОБА_4 є ученицею 9-А класу, а ОСОБА_5 є ученицею 6-Б класу вказаного ліцею. Учениці за рік навчання зарекомендували себе лише з позивної сторони. Вихованням дочок займається батько ОСОБА_1 , який цікавиться їхнім навчанням та поведінкою, відвідує класні батьківські збори, бере активну участь у громадському житті класу, мати з сім`єю не проживає.

Судом об`єктивно встановлено, що в період часу з 10.04.2022 року по даний час, а це понад півтора року, відповідачка ОСОБА_2 , участі у вихованні та утриманні дітей не бере, не цікавиться їхнім здоров`ям, вихованням, навчанням, дозвіллям, більше того взагалі з ними не спілкується та не має будь-якого зв`язку з ними, та не намагається будь-яким чином або своїми діями встановити даний зв`язок.

Суд вважає доведеним, що відповідачка ОСОБА_2 протягом тривалого часу ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків відносно неповнолітніх дочок: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не піклуються про них, не забезпечує їх матеріально.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відтак, з врахуванням обставин названих в ст.182 СК України, розмір аліментів на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , має становити 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, до досягнення ним повноліття.

Враховуючи встановлені обставини справи, дослідивши наявні в матеріалах справи докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, підтвердженими зібраними у справі доказами, а тому підлягають задоволенню.

На підставі ст.430 ЦПК України рішення в частині стягнення аліментів за один місяць підлягає обов`язковому негайному виконанню.

Відповідно до ч.2 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволення позовних вимог, в зв`язку з тим що позовні вимоги задовольняються в повному обсязі, тому з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1073,60 грн., за вимогою про позбавлення батьківських прав, та 1073,60 грн. з відповідачки на користь держави підлягає стягненню судовий збір за вимогою про стягнення аліментів.

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст.150,164-166, 180-182, 191 СК України, ст.ст.12, 13, 76, 81, 141, 223, 247, 258, 264, 265, 280, 281, 354, 430 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстровану за адресою АДРЕСА_3 , батьківських прав щодо неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про народження №291 від 08.07.2009 року, місце державної реєстрації Відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Новокаховського міського управління юстиції у Херсонській області.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстровану за адресою АДРЕСА_3 , батьківських прав щодо неповнолітньої доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис про народження №433 від 18.10.2011 року, місце державної реєстрації Новокаховський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою АДРЕСА_3 , аліменти на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , уродженця м.Одеса, Одеської області, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою АДРЕСА_4 , на утримання неповнолітніх дітей, а саме доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/3 частки з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 30.08.2023 року і до повноліття дітей, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , судовий збір у розмірі - 1073,60 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь держави судовий збір у розмірі - 1073,60 грн.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Копію даного рішення для виконання направити до Летичівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), код ЄДРПОУ 21323440, місцезнаходження смт.Летичів, вул.Юрія Савіцького, 14/1, Хмельницького (Летичівського) району Хмельницької області, п.і.31500.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано, та закінченню строку для подання відповідачем заяви про перегляд заочного рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його виготовлення.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , уродженець м.Одеса, Одеської області, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , проживаючий за адресою АДРЕСА_4 .

Представник позивача: адвокат Мельникова Алла Володимирівна, РНОКПП НОМЕР_7 , місцезнаходження АДРЕСА_5 .

Відповідачка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_3 .

Третя особа: Орган опіки та піклування Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 43982898, місцезнаходження смт.Летичів, вул.Героїв Крут, 2/1, Хмельницького (Летичівського) району Хмельницької області, п.і.31500.

Повний текст судового рішення складено 06 листопада 2023 року.

Суддя: підпис Д.В.Цибульський

Суддя Летичівського районного суду

Хмельницької області Д.В.Цибульський

СудЛетичівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114668293
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —678/1199/23

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні