Рішення
від 25.10.2023 по справі 201/11079/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/11079/23

Провадження № 2о/201/382/2023

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2023 року Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська

в складі: головуючого судді Батманової В.В.

при секретарі Турбаївській М.В.

присяжних Лапшевої Н.М.

Метельова С.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська в м. Дніпрі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про оголошення фізичної особи померлою,

В С Т А Н О В И В :

15.09.2023 ОСОБА_1 звернулась до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська із заявою про оголошення фізичної особи померлою.

В своїй заяві ОСОБА_1 посилалась на те, що її мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . У заявника не зберіглося ніяких документів матері, лише знає, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Хомутово Донецької області. Після 24.02.2022, внаслідок широкомасштабного наступу та агресії Російської Федерації проти України військові російської федерації із застосуванням зброї, військової техніки, артилерії, з нанесенням ракетних та авіаційно-бомбових ударів здійснили вторгнення в Україну. Місто Маріуполь почали обстрілювати ракетами, артилерійськими снарядами, та наносити авіаційно-бомбові удари. Місто опинилось у облозі, зник зв`язок, світло тощо. Сестра заявника - ОСОБА_3 20.06.2022 звернулась до правоохоронного органу із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, щодо зникнення безвісті нашої матері ОСОБА_2 , що підтверджується Витягом з єдиного реєстру досудових розслідувань, номер кримінального провадження: 12022052770002178 правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України. Згодом у 2023 році за допомогою волонтерів заявник знайшла на окупованій території сусідку матері ОСОБА_4 1938 року народження, яка проживала за адресою АДРЕСА_2 ОСОБА_4 письмово повідомила, що у середині березня 2022 року їх будинок горів та вони ховалися у підвалі будинку АДРЕСА_3 . Представила факт смерті її сусідки на початку квітня 2022 року, конкретну дату не пам`ятає, оскільки путається у числах, потому що довго знаходилася у підвалі без освітлення, ходити не могла оскільки ноги травмувалися. Бачила як її виносили з підвалу, документів та інших речей при неї не було. Подальші події їй не відомі. Після її смерті пролежала у підвалі до 18.04.2022 поки її не вивезли волонтери. Документів у неї не має, вони згоріли у квартирі. Отримати свідоцтво про її смерть заявник не може, оскільки відсутні належні документи.

У зв`язку з викладеним просила суд оголосити ОСОБА_2 , громадянку України, ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженку с. Хомутово Донецької області, померлою.

Заявник ОСОБА_1 надала заяву, в якій просила справу розглядати без її участі.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про час місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Згідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, розгляд справи 25.10.2023 здійснювався без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав.

Як передбаченост. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Стаття 12 ЦПК Українипередбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Статтею 76 ЦПК Українивизначено, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч. 1ст. 95 ЦПК України).

Статтею 89 ЦПК Українипередбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У відповідності до п. 6постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року №14Про судове рішення у цивільній справі , враховуючи принцип безпосередності судового розгляду, рішення може бути обґрунтоване лише доказами, одержаними у визначеному законом порядку та дослідженими в судовому засіданні.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини в справі Ващенко проти України (Заява № 26864/03) від 26 червня 2008 року зазначено, що принцип змагальності полягає в тому, що суд уважно досліджує зауваження заявника, виходячи з сукупності з наявних матеріалів в тій мірі, в якій він є повноважним вивчати заявлені скарги. Отже, у суду відсутні повноваження на вихід за межі принципу диспозитивності і змагальності та збирання доказів на користь однієї із зацікавлених сторін.

З матеріалів справи вбачається,що мати заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 .

Загальновідомим є факт про те, що 24.02.2022 місто Маріуполь почали обстрілювати ракетами, артилерійськими снарядами тощо.

Сестра заявника - ОСОБА_3 20.06.2022 звернулась до правоохоронного органу із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, щодо зникнення безвісті нашої матері ОСОБА_2 , що підтверджується Витягом з єдиного реєстру досудових розслідувань, номер кримінального провадження: 12022052770002178 правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України.

Згодом у 2023 році за допомогою волонтерів заявник знайшла на окупованій території сусідку матері ОСОБА_4 1938 року народження, яка проживала за адресою АДРЕСА_2 .

ОСОБА_4 письмово повідомила, що у середині березня 2022 року їх будинок горів та вони ховалися у підвалі будинку АДРЕСА_3 . Представила факт смерті її сусідки на початку квітня 2022 року, конкретну дату не пам`ятає, оскільки путається у числах, потому що довго знаходилася у підвалі без освітлення, ходити не могла оскільки ноги травмувалися. Бачила як сусідку виносили з підвалу, документів та інших речей при неї не було. Подальші події їй не відомі. Після смерті сусідки пролежала у підвалі до 18.04.2022 поки її не вивезли волонтери.

Отримати свідоцтво про смерть матері заявник не може, оскільки відсутні належні документи. Визнання ОСОБА_2 померлою необхідне заявнику для реалізації низки його прав щодо спадщини тощо.

Відповідно дост. 46 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом померлою, якщо у місці її постійного місця проживання немає відомостей про її місце перебування протягом трьох років, або якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців.

Нормами чинного законодавства визначено, що рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припускати її загибель від певного нещасного випадку - протягом шести місяців. Виняток встановлений ч. 2ст. 46ЦК України, де зазначено, що фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Так нормамист. 306 ЦПК Українивизначено, що у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Таким чином вбачається, що заявник повинен мати особисту цивільно-правову заінтересованість у зміні правового статусу особи, яку просить оголосити померлою.

Оголошення особи померлою має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участі особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої є невідомим.

В п.13 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» , зазначено, що громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав без вісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Згідно з ч.3 ст. 46ЦК Українифізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Оскільки день вірогідної смерті ОСОБА_2 точно встановити неможливо, її необхідно оголосити померлою з дня набрання цим рішенням законної сили.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що відповідно до норм ч. 1 ст. 309ЦПК Україниу разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою.

Керуючись ст.ст.46,47 ЦК України, ст. ст.263-265,305-309 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про оголошення фізичної особи померлою задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , громадянку України, ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженку с. Хомутово Донецької області, померлою.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя : В.В. Батманова

Присяжні Н.М. Лапшева

С.Ю. Метельов

Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114672294
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичної особи померлою

Судовий реєстр по справі —201/11079/23

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні