Постанова
від 02.11.2023 по справі 141/697/23
ОРАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 141/697/23

Провадження №3/141/478/23

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 листопада 2023 року смт Оратів

Оратівський районний суд Вінницької області у складі головуючого судді Климчука С.В.,

при секретарі судового засідання Бугайчук Ю.С.,

за участю:

прокурора Яцковини С.А.,

особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, ОСОБА_1 ,

захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, адвоката Середенка М.М.,

розглянувши адміністративні матеріали, які надійшли від управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, офіцера відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

за вчинення адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , будучи призначеним на посаду офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 та в подальшому на посаду старшого офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 , старшого офіцера відділення офіцерів запасу і кадрів ІНФОРМАЦІЯ_2 , та на даний час перебуває на посаді офіцера відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, та будучи відповідно до підпункту «г» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб`єктом, на якого поширюється дія вказаного Закону, в порушення вимог пункту 1 частини першої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», а також частини другої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», починаючи з 25.02.2022 по теперішній час здійснює підприємницьку діяльність від імені ТОВ «АТП-0128» шляхом укладання та виконання публічних договорів з суб`єктами господарювання, за результатами виконання яких ТОВ «АТП-0128» отримує дохід.

Окрім цього, не пізніше 15 робочих днів (21.03.2022) з дня призначення (обрання) на посаду ОСОБА_1 не здійснив дії, спрямовані на припинення підприємницької діяльності в ТОВ «АТП-0128» та по теперішній час відповідно до відомостей, наданих ГУ ДПС Вінницької області та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є керівником та єдиним підписантом від ТОВ «АТП-0128», фактично здійснюючи підприємницьку діяльність по теперішній час.

Більш того, одночасно перебуваючи на посаді директора ТОВ «АТП-0128», щомісячно отримує заробітну плату в ТОВ «АТП-0128», виконуючи відповідні дії, передбачені повноваженнями директора ТОВ «АТП-0128», перебуваючи на державному забезпеченні в ІНФОРМАЦІЯ_3 , а в подальшому в ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Своїми діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, передбачене ч. 1 ст. 1724 КУпАП порушення особою встановлених законом обмежень щодо зайняття іншою оплачуваною діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної та суддівської практики, інструкторської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

Також ОСОБА_1 , будучи призначеним на посаду офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 та в подальшому на посаду старшого офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 , старшого офіцера відділення офіцерів запасу і кадрів ІНФОРМАЦІЯ_2 , на даний час перебуває на посаді офіцера відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, та будучи відповідно до підпункту «г» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб`єктом, на якого поширюється дія вказаного Закону, в порушення вимог пункту 2 частини першої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», а також частини другої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», починаючи з 25.02.2022 по теперішній час є єдиним керівником (директором) ТОВ «АТП-0128», єдиним кінцевим бенефіціаром та учасником (засновником) вказаного підприємства з розміром 81 % ТОВ «АТП-0128».

Окрім цього, не пізніше 15 робочих днів (21.03.2022) з дня призначення (обрання) на посаду ОСОБА_1 не здійснив дії, спрямовані на припинення входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку в ТОВ «АТП-0128» та по теперішній час відповідно до відомостей, наданих ГУ ДПС Вінницької області та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є керівником та єдиним підписантом від ТОВ «АТП-0128».

Такими діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, передбачене ч. 2 ст. 1724 КУпАП порушення особою встановлених законом обмежень щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особа здійснює функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляє інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації).

12.10.2023 до суду через систему «Електронний суд» надійшло клопотання захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, адвоката Середенка М.М. від 12.10.2023 про закриття провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП та ч.2 ст. 1724 КУпАП відповідно до п. 1 ст. 247, п.3 ч.1 ст. 284 КУпАП, у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_1 події і складу адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП та ч.2 ст. 1724 КУпАП. В обгрунтування клопотання вказано, що 25.02.2022 ОСОБА_1 був призваний на військову службу під час загальної мобілізації для виконання конституційного обов`язку із захисту Батьківщини та призначений на посаду до ІНФОРМАЦІЯ_2 , з подальшим переміщеннями та призначеннями на відповідні посади ІНФОРМАЦІЯ_5 . При цьому, законодавство, яке встановлює порядок проходження військової служби, дає змогу стверджувати, що для всіх категорій військовослужбовців Законом України «Про військовий обов`язок і військову службу» та КЗпПУ передбачено певні винятки із загального правила, сформульованого у ч. 1 ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції». Так, відповідно до ст.1-2, 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військовослужбовці користуються усіма правами людини і громадянина, гарантіями цих прав і свобод, закріпленими в Конституції України та законах України, з урахуванням особливостей, встановлених цим та іншими законами. Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Разом з тим, ч. 3 ст. 119 КЗпПУ передбачала, що на час виконання державних або громадських обов`язків за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві. Однак, до даної норми згідно із Законом України від 01.07.2022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-ІХ внесено зміни, а саме слова "зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток" замінено словами "зберігаються місце роботи і посада", тобто з роботодавця знято обов`язок виплачувати мобілізованому працівнику середній заробіток.

Тобто виплата роботодавцем мобілізованому працівнику середнього заробітку було обов`язком і гарантованою виплатою до внесення змін до ч. 3 ст. 119 КЗпПУ, однак нарахування і виплата такої заробітної плати після 01.07.2022 не може розцінюватися як винагорода (оплата праці) такому працівнику або зайняття ним іншою оплачуваною чи підприємницькою діяльністю, оскільки за мобілізованим військовослужбовцем зберігається місце роботи і посада, та право зайняття такою оплачуваною діяльністю передбачена законом як виняток.

Більш того, протоколом № 1 від 03.10.2022 зборів трудового колективу ТОВ «АТП-0128» призначено тимчасово виконуючого обов`язки директора товариства ОСОБА_2 та збережено за ОСОБА_1 його середньомісячну заробітну плату.

Згідно змісту протоколів № 546 та № 547 про адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, складених 26.09.2023 відносно ОСОБА_1 , у вину останньому інкримінований період з 25.02.2022 по час складання протоколів (26.09.2023), без врахування діючих норм ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», ч.3 ст. 119 КЗпПУ, що не суперечить вимогам ч.1 ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції».

Більш того, частинами 1 та 2 ст. 1724 КУпАП передбачено накладення штрафу з конфіскацією отриманого доходу від такої діяльності, однак зі змісту протоколів та матеріалів не вбачається даних про розмір отриманого ОСОБА_1 доходу від такої діяльності або зазначення про відсутність такого.

Таким чином, викладені у протоколах відомості щодо наявності об`єктивної сторони інкримінованих правопорушень спростовуються дослідженими судом доказами та не знайшли об`єктивного підтвердження при розгляді справи по суті, а тому адвокат ОСОБА_3 вважає, що під час направлення протоколу до суду та під час судового розгляду не було представлено переконливих і допустимих доказів винуватості особи у скоєнні інкримінованих адміністративних правопорушень.

Окрім того, оскільки саме на виконання Указів Президента України» від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» та № 69 «Про загальну мобілізацію» 25.02.2022 ОСОБА_1 був призваний на військову службу, адвокат Середенко М.М. вважає, що призов ОСОБА_1 на військову службу був крайньою необхідністю.

Стосовно протоколу № 547 про адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, передбачене ч. 2 ст. 1724 КУпАП складеного відносно ОСОБА_1 адвокат Середенко М.М. зазначає, що відповідно до наказу директора ТОВ «АТП-0128» № 14 від 03.10.2022 «Про тимчасове ввиконання обов`язків директора» з 01.10.2022 призначено механіка ОСОБА_2 виконуючим обов`язки директора з правом підпису документів фінансово-господарської діяльності на підставі протоколу №1 загальних зборів трудового колективу ТОВ «АТП-0128» від 03.10.2022, де було одноголосним рішенням призначено ТВО директора, та, крім того, рішенням даних зборів збережено за ОСОБА_1 його середньомісячну заробітну плату під час мобілізації згідно ст. 119 КЗпПУ та штатного розпису, таке рішення є чинним та не скасованим.

Водночас, відповідь ГУ ДПС у Вінницькій області про те, що керівник ТОВ «АТП-0128» не змінювався з 24.02.2023 спростовується наказом ТОВ «АТП-0128» № 14 від 03.10.2022 «Про тимчасове виконання обов`язків директора» та протоколом № 1 загальних зборів трудового колективу ТОВ «АТП-0128» від 03.10.2022, а також відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпПУ за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації, до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи, посада.

Порушення відповідальною особою за державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань в частині невнесення відповідних відомостей про директора не може бути підставою для притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності, оскільки він виконував обов`язки з військової служби та на підприємстві ТОВ «АТП-0128» був призначений ТВО директора.

Підсумовуючи викладене, адвокат Середенко М.М. вважає, що обставини, які викладені в протоколах № 547 та № 548 від 26.09.2023 не відображають усіх істотних ознак складів правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП. При цьому, суд не має права самостійно редагувати фабулу правопорушення, відображену в протоколі, або відшуковувати докази на користь обвинувачення, інші можливості встановлення, здобуття, відшукування доказів за результатами судового розгляду вичерпані та обвинувачення в розумінні КУпАП не можуть ґрунтуватись на припущеннях, відтак просить закрити провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП відповідно до п.1 ст. 247, п.3 ч.1 ст. 284 КУпАП, у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_1 події і складу адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП та ч.2 ст. 1724 КУпАП.

26.10.2023 постановою суду об`єднано адміністративний матеріал № 141/697/23 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст. 1724 КУпАП, а також адміністративний матеріал № 141/698/23 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч. 2 ст. 1724 КУпАП, в одне провадження. Присвоєно об`єднаній справі № 141/697/23 (провадження № 3/141/478/23). Також зупинено строк розгляду справи № 141/697/23, призначено наступне судове засідання на 02.11.2023 та застосовано примусовий привід до ОСОБА_1

02.11.2023протокольною постановою,постановленою всудовому засіданні02.11.2023,яка занесенадо протоколусудового засідання,поновлено строк розгляду справи № 141/697/23 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч. 2 ст. 1724 КУпАП.

Прокурор Яцковина С.А. у судовому засіданні зазначив, що в діях ОСОБА_1 наявний склад адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, оскільки ОСОБА_1 , будучи призваним на військову службу, залишався директором ТОВ «АТП-0128», будь-яких дій щодо припинення повноважень директора вказаного підприємства не вчиняв, та за весь період діяльності, у тому числі з березня 2022 року неодноразово був підписантом договорів, відповідно до яких ТОВ «АТП-0128» отримує відповідний дохід, а також приймав участь у загальних зборах ТОВ «АТП-0128», чим порушив ч. 2 ст. 1724 КУпАП. Стосовно клопотання адвоката Середенка М.М. про закриття провадження у справі заперечив, просив визнати ОСОБА_1 винуватим у вчиненні адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В судовому засіданні ОСОБА_1 вину у вчиненні адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП не визнав, та суду пояснив, що єдиної практики щодо діяльності підприємства під час дії воєнного стану на даний час не має. Також вказав, 24.02.2022 він зранку з`явився до ІНФОРМАЦІЯ_2 з документами, потім поїхав на роботу, де підписав приблизно 200-300 не заповнених бланків, серед яких також були незаповнені договори. Того ж дня до нього зателефонували з ІНФОРМАЦІЯ_2 і повідомили про необхідність прибуття у вказаний центр комплектування 25.02.2022, та в подальшому він був задіяний у мобілізаційній роботі у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. А тому зазначає, що з 24.02.2022 він припинив здійснювати господарську діяльність у складі ТОВ «АТП-0128» та ніяких дій з метою отримання прибутку ТОВ «АТП-0128» він не здійснював, оскільки підприємством з жовтня 2022 року керував головний механік. Також ОСОБА_1 пояснив суду, що йому було відомо про те, що підписані ним пусті бланки заповнялись та на підставі них здійснювалась підприємницька діяльність товариства, оскільки він в телефонному режимі спілкувався з колегами ТОВ «АТП-0128». Додатково зазначив, що у 2022 році з ТОВ «АТП-0128» було укладено приблизно 200 договорів про надання послуг, при цьому, дату підписання договорів прописували під час заповнення бланків, однак ТОВ «АТП-0128» у 2022 зазнало збитку у розмірі 150000,00 грн, що відображено у бухгалтерських документах. Також пояснив, що він ніяким чином не впливав на засідання зборів колективу ТОВ «АТП-0128» стосовно продовження нарахування йому та виплати заробітної плати з серпня 2022 року.

Захисник особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, адвокат Середенко М.М. підтримав у повному обсязі подане клопотання від 12.10.2023 про закриття провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП відповідно до п.1 ст. 247, п.3 ч.1 ст. 284 КУпАП, у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_1 події і складу адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП та ч.2 ст. 1724 КУпАП, просив його задовольнити. Також зазначив, що ОСОБА_1 має статус учасника бойових дій з відповідними пільгами, у тому числі щодо звільнення від сплати судового збору.

Суд, заслухавши прокурора, особу,яка притягаєтьсядо адміністративноївідповідальності,та йогозахисника, розглянувши письмове клопотання від 12.10.2023 про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення та матеріали справи № 141/697/23, дійшов наступних висновків.

Відповідно до статті 9КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

За змістом ст.245КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

Відповідно до ст. 251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючимив автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху та паркування транспортних засобів, актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Обов`язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначених статтею 255 цього Кодексу.

В той же час, статтею 252КУпАП визначено, що орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Статтею 280КУпАП встановлено, що орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно з ст.8Конституції України Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Статтею 62Конституції України визначено, що обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Відповідальність за порушення передбачених законом обмежень щодосумісництва та суміщення зіншими видамидіяльності регламентована ст. 172-4 КУпАП.

Частини 1 і 2 статті 172-4КУпАП передбачають адміністративну відповідальність за порушення особою встановлених законом обмежень щодо зайняття іншою оплачуваною діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної та суддівської практики, інструкторської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, та порушення особою встановлених законом обмежень щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особа здійснює функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляє інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації.

У відповідності до підпункту «г» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», для цілей цього Закону прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування військові посадові особи Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та інших утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової військової служби, курсантів вищих військових навчальних закладів, курсантів вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, курсантів факультетів, кафедр та відділень військової підготовки, особовий склад штатних військово-лікарських комісій;

Так, відповідно до витягу із наказу військового комісара Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (по стройовій частині) № 25 від 25.02.2022 старшого лейтенанта ОСОБА_1 зараховано з 25.02.2022 до списків особового складу ІНФОРМАЦІЯ_6 на всі види забезпечення та призначено офіцером відділення призову, ВОС-2905003, шпк «старший лейтенант».

Як вбачається з витягу з наказу начальника Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (по стройовій частині) № 137 від 04.07.2022 старшого лейтенанта ОСОБА_1 , призначеного наказом командувача військ оперативного командування « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (по особовому складу) № 266 від 30.06.2022 на посаду старшого офіцера відділення призову Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Вінницької області, вважати, що справи та посаду прийняв і з 04.07.2022 виконує обов`язки за посадою.

Відповідно до витягу з наказу начальника Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (по стройовій частині) № 214 від 29.09.2022 капітана ОСОБА_1 , призначеного наказом командувача військ оперативного командування « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (по особовому складу) від 20.09.2022 № 391 на посаду старшого офіцера відділення офіцерів запасу і кадрів Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Вінницької області, вважати, що справи та посаду прийняв і з 29.09.2022 виконує обов`язки за посадою.

Згідно витягу із наказу командувача військ оперативного командування « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (по особовому складу) № 136 від 30.03.2023 капітана ОСОБА_1 , старшого офіцера відділення офіцерів запасу і кадрів Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Вінницької області, призначено офіцером відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, ВОС 2904003.

Як вбачається з витягу з наказу начальника Вінницького об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (по стройовій частині) № 95 від 07.04.2023 капітана ОСОБА_1 , старшого офіцера відділення офіцерів запасу і кадрів ІНФОРМАЦІЯ_8 , призначеного наказом командувача військ оперативного командування « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (по особовому складу) від 30.03.2023 № 136 на посаду офіцера відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, вважати, що 07.04.2023 справи та посаду здав і вибув до нового місця служби.

Відповідно до витягу із наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_9 (по стройовій частині) № 98 від 08.04.2023 капітана ОСОБА_1 , призначеного наказом командувача військ оперативного командування « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (по особовому складу) від 30.03.2023 № 136 на посаду офіцера відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Вінницької області, який прибув з ІНФОРМАЦІЯ_8 , з 08.04.2023 зараховано до списків особового складу ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Згідно п. 12 ст. 6 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» військові посадові особи - це військовослужбовці, які обіймають штатні посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов`язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов`язків згідно із законодавством.

Так, відповідно до абзацу 3 ч. 9 ст. 20 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» на військових посадових осіб поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції".

Отже, з 25.02.2022 ОСОБА_1 був військовою посадовою особою Збройних Сил України, оскільки був призначеним на посаду офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 та в подальшому на посаду старшого офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 , старшого офіцера відділення офіцерів запасу і кадрів ІНФОРМАЦІЯ_2 , та на даний час перебуває на посаді офіцера відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а тому, згідно з положеннями підпункту «г» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією.

28.09.2022 ОСОБА_1 був ознайомлений із відповідальністю за корупційні діяння.

Як убачається з рапорту ОСОБА_1 від 14.11.2022, на момент призову по мобілізації він був директором та кінцевим бенефіціаром приватного підприємства ТОВ «АТП-0128». На даний момент триває юридична процедура по зміні власника.

29.06.2023 до особового складу сьомого відділу ІНФОРМАЦІЯ_9 , у тому числі капітана ОСОБА_1 , було доведено до відома ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» про обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 14.08.2023 ОСОБА_1 входить у склад засновників ТОВ «АТП-0128» (код ЄДРПОУ 03338716) з розміром частки 78400,00 грн, є кінцевим бенефіціарним власником вказаної юридичної особи, тип бенефіціарного володіння: прямий вирішальний вплив, відсоток частки статутного капіталу або відсоток права голосу: 81. Також ОСОБА_1 зазначений керівником ТОВ «АТП-0128» та єдиною особою, яка може вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 ГК України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно п. 1 ст. 3 ГК України під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Як убачається зі змісту ст. 80 ЦК України, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

У абзаці другому п. 2 ст. 81 ЦК України визначено, що юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно достатті 87цього Кодексу. Юридична особа приватного права може створюватися та діяти на підставі модельного статуту в порядку, визначеному законом.

Відповідно доч.1,ч.2ст.83ЦК Україниюридичні особиможуть створюватисяу формітовариств,установ тав іншихформах,встановлених законом. Товариством є організація, створена шляхом об`єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом. Товариства поділяються на підприємницькі та непідприємницькі.

Згідно ст. 84 ЦК України товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства), можуть бути створені лише як господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або виробничі кооперативи чи сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарські кооперативні об`єднання, що діють з метою одержання прибутку.

Так,відповідно дост.87ЦК України,для створенняюридичної особиїї учасники(засновники)розробляють установчідокументи,які викладаютьсяписьмово іпідписуються всімаучасниками (засновниками),якщо закономне встановленийінший порядокїх затвердження. Юридична особа приватного права може створюватися та діяти на підставі модельного статуту,затвердженого КабінетомМіністрів України,що післяйого прийняттяучасниками стаєустановчим документом. Засновники(учасники)юридичної особи,утвореної напідставі модельногостатуту,можуть увстановленому закономпорядку затвердитистатут,який єустановчим документом,та провадитидіяльність найого підставі. Установчимдокументом товаристває затвердженийучасниками статутабо засновницькийдоговір міжучасниками,якщо іншене встановленозаконом. Товариство,створене однієюособою,діє напідставі статуту,затвердженого цієюособою. Установастворюється напідставі індивідуальногоабо спільногоустановчого акта,складеного засновником(засновниками).Установчий актможе міститисятакож ів заповіті.До створенняустанови установчийакт,складений однієюабо кількомаособами,може бутискасований засновником(засновниками). Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Як убачається з п.п. 1.1-1.4 статті 1 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» /нова редакція, затвердженого протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» № 1/2022 від 19.11.2022 (далі по тексту Товариство), Товариство діє на підставі цього статуту, Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», іншого чинного законодавства України, та у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства та цим статутом, а також внутрішніми правилами, положеннями та іншими актами Товариства. Товариство є юридичною особою за законодавством України та набуває права юридичної особи з часу його державної реєстрації. Товариство має право від свого імені укладати договори, набувати майнові та особисті немайнові права, бути позивачем і відповідачем в господарському суді, судах загальної юрисдикції, третейському суді, самостійно здійснювати експортні та імпортні операції, необхідні для його господарської діяльності. Товариство має самостійний баланс, власні основні і оборотні засоби, поточні та валютні рахунки, інші печатки, кутовий та інші штампи зі своїм найменуванням на ідентифікаційним кодом, знак для товарів і послуг.

Згідно першого абзацу ч.1 ст. 89 ГК України управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках - учасники товариства.

Відповідно до п. 5.2 статті 5 Статуту, органами управління Товариства є : 1) загальні збори учасників; 2) директор.

Отже, Товариство з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» є юридичною особою приватного права, що діє з метою одержання прибутку.

Згідно ч. 1 ст. 30 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» загальні збори учасників можуть вирішувати будь-які питання діяльності товариства, крім питань, віднесених до виключної компетенції інших органів товариства законом або статутом товариства.

Відповідно доп.7ч.2ст. 30 Закону України «Про товаристваз обмеженоюта додатковоювідповідальністю» докомпетенції загальнихзборів учасників,окрім іншого,належать обранняодноосібного виконавчогооргану товаристваабо членівколегіального виконавчогооргану (всіхчи окремоодного абодекількох зних),встановлення розмірувинагороди членамвиконавчого органутовариства. Питання, передбачені частиною другоюцієї статті, та інші питання, віднесені законом до компетенції вищого органу товариства, не можуть бути віднесені до компетенції інших органів товариства, якщо інше не випливає з цього Закону.

Також згідно п. 5.6 статті 5 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» до виключної компетенції загальних зборів учасників Товариства, окрім іншого, належать призначення директора Товариства, встановлення розміру винагороди директору Товариства.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3, 4, 12, 13 ст. 39 Закону України «Про товаристваз обмеженоюта додатковоювідповідальністю» виконавчийорган товаристваздійснює управлінняпоточною діяльністютовариства.До компетенціївиконавчого органутовариства належитьвирішення всіхпитань,пов`язаних зуправлінням поточноюдіяльністю товариства,крім питань,що належатьдо виключноїкомпетенції загальнихзборів учасниківта наглядовоїради товариства(уразі утворення). Виконавчийорган товариствапідзвітний загальнимзборам учасниківі наглядовійраді товариства(уразі утворення)та організовуєвиконання їхніхрішень. Виконавчий орган товариства є одноосібним. Назвою одноосібного виконавчого органу є "директор", якщо статутом не передбачена інша назва. З одноосібнимвиконавчим органомта кожнимчленом колегіального виконавчого органу укладається цивільно-правовий або трудовий договір (контракт). Договір (контракт), що укладається з одноосібним виконавчим органом та членом колегіального виконавчого органу, від імені товариства підписує особа, уповноважена на таке підписання загальними зборами учасників. Повноваження одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу можуть бути припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу або тимчасових виконувачів їхніх обов`язків. У разі припинення повноважень одноосібного виконавчого органу або члена колегіального виконавчого органу договір із цією особою вважається припиненим. Статутом товариства може бути передбачено вимогу про обрання нових членів чи тимчасових виконувачів обов`язків для всіх членів колегіального виконавчого органу.

14.09.2016 протоколом № 1 зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» вирішено ряд питань, у тому числі прийнято учасником ТОВ «АТП -0128» ОСОБА_1 з його часткою у статутний фонд в розмірі 78400 грн, а також обрано ОСОБА_1 директором ТОВ «АТП -0128» та включено ОСОБА_1 до складу підписантів, які мають право вчиняти дії від імені ТОВ «АТП -0128» без довіреності, у тому числі підписувати документи для державної реєстрації тощо.

Наказом № 23 від 15.09.2016 згідно протоколу № 1 зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» від 14.09.2016 ОСОБА_1 призначено директором ТОВ « АТП-0128» з 15.09.2016.

Відповідно до п.п.1.1-1.3 посадової інструкції № 1 директора ТОВ «АТП-0128» ОСОБА_1 , директор підприємства є організатором фінансово-економічної, виробничо-господарської та соціальної політики підприємства. Директор підприємства приймається на посаду та звільняється з неї розпорядженням міського голови. Директор підприємства належить до категорії керівників. Посадову інструкцію ОСОБА_1 отримав 01.10.2021.

Як убачається з протоколу № 1 від 03.10.2022 зборів трудового колективу ТОВ «АТП-0128», призначено тимчасово виконуючим обов`язки директора ТОВ «АТП-0128» механіка ОСОБА_2 . Залишено право підпису документів за ОСОБА_1 та тимчасово виконуючим обов`язки ОСОБА_2 . Також вирішено зберегти за ОСОБА_1 його середньомісячну плату під час мобілізації згідно ст. 119 КЗпПУ та штатного розпису.

Наказом № 14 від 03.10.2022 «Про тимчасове виконання обов`язків директора» призначено механіка ОСОБА_2 виконуючим обов`язки директора з 01.10.2022 з правом підпису документів фінансово-господарської діяльності.

19.11.2022 протоколом № 1/2022 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» вирішено дев`ять питань, у тому числі обрано головою загальних зборів ОСОБА_1 .

Як убачається з листа головного управління ДПС у Вінницькій області № 11605/5/02-32-04-04-15 від 18.08.2023, відповідно до податкової та фінансової звітності за період з 24.01.2022 по 31.12.2022 та з 01.01.2023 дохід Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» (код ЄДРПОУ 03338716) складає: з 24.02.2022 по 31.12.2022 6283 тис. грн., з 01.01.2023 3022 тис. грн.

Окрім того, відповідно до Єдиного банку даних про платників податків-юридичних осіб керівником Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» (код ЄДРПОУ 03338716) з 24.02.2022 по теперішній час є ОСОБА_1 . За період з 24.02.2022 по теперішній час керівник ТОВ «АТП-0128» не змінювався.

Також згідно листа головного управління ДПС у Вінницькій області № 11681/5/02-32-12-01-10 від 21.08.2023, відповідно до Єдиного банку даних про платників податків-юридичних осіб Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» (код ЄДРПОУ 03338716) з 24.02.2022 по теперішній час керівником та особою, що має право підпису є ОСОБА_1 . За період з 24.02.2022 по теперішній час особа, що має право підпису по ТОВ «АТП-0128» не змінювалася.

З інформації ТОВ «АТП-0128» № 63 від 11.08.2023 убачається, що розмір частки ОСОБА_1 як засновника (учасника) складає 78400,00 грн, тип бенефіціарного володіння: прямий вирішальний вплив, відсоток частки статутного капіталу або відсоток права голосу: 81. ОСОБА_1 з 24.02.2022 по теперішній час отримував заробітну плату згідно штатного розпису. Підприємство обслуговує 215 організацій та підприємств міста, та договір вважається дійсним, якщо одна із сторін не повідомила про відмову від договору. Як власник підприємства ОСОБА_1 приймає рішення в діяльності підприємства: в підписанні договорів, актів, фінансово-господарської діяльності. За період з 24.02.2022 по 11.08.2023 по укладених договорах отримано 10983150,49 грн.

Відповідно до довідки № 66 від 11.08.2023, рішенням зборів колективу ТОВ «АТП-0128», у зв`язку із мобілізацією ОСОБА_1 , вирішено відповідно до ст. 119 КЗпПУ залишити за ним його середньомісячну заробітну плату згідно штатного розпису.

27.11.2014 рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради № 2616 внесено зміни до рішення виконавчого комітету міської ради від 27.01.2009 № 170 «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів, а саме пункт 2 рішення виконавчого комітету міської ради від 27.01.2009 № 170 «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів» викладено у наступній редакції: «Визначити виконавців послуг з вивезення побутових відходів: КУП «ЕкоВін», ПП «Явір-плюс», ФОП ОСОБА_4 , ТОВ «АТП-0128», ФОП ОСОБА_5 »

22.09.2022 рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради № 1999 внесено зміни до рішення виконавчого комітету міської ради від 30.12.2021 № 3301 «Про встановлення тарифу на послугу з поводження з твердими побутовими відходами, що надається ТОВ «АТП-0128» (зі змінами), а саме встановлено нові тарифи на послугу з поводження з твердими побутовими відходами для бюджетних установ та інших споживачів, що надається ТОВ «АТП-0128» згідно з додатком.

01.12.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі статуту, затвердженого зборами колективу № 1 від 14.09.2016 (нова редакція) (далі виконавець) та Басейновим управління водних ресурсів річки Південний Буг в особі в.о. начальника Ризванюка П.Є., що діє на підставі положення, укладено договір № 48 про надання послуг з поводження з побутовими відходами. Виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з поводження побутовими відходами ( далі послуги з вивезення), а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором, на підставі рішення № 2616 від 27.11.2014 виконавчого комітету Вінницької міської ради «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів» та відповідно до правил благоустрою території населеного пункту згідно рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради № 2254 від 22.05.2020, розроблених з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженої в установленому порядку згідно рішення виконавчого комітету № 704 від 30.03.2012 « Про затвердження «Схеми санітарної очистки м. Вінниці», які розміщені на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування ( п. 1 договору). Сума договору становить 4164,64 грн, в т.ч. ПДВ 694,11 грн (п.15 договору). Договір укладається строком на один рік, діє до 31.12.2022 (п. 28 договору). Договір вважається таким, що продовжений, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не заявила про відмову від договору або про його перегляд (п. 29 договору).

Відповідно до звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель UA-2022-12-07-020226-а, 02.12.2022 між Басейновим управління водних ресурсів річки Південний Буг та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» було укладено договір № 48 стосовно послуг з утилізації/видалення сміття та поводження зі сміттям (ДК 021:2015-90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям). Ціна договору 4164,64 грн, строк виконання договору від 02.12.2022 до 31.12.2022.

Як убачається з платіжного доручення № 550 від 02.12.2022, ОСОБА_6 сплачено ТОВ «АТП-0128» 4164,64 грн за поводження з твердими побутовими відходами згідно відповідного акту та договору № 48 від 01.12.2022, в т.ч. ПДВ 694,11 грн.

07.12.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», (код за ЄДРПОУ 03338716), (далі постачальник) в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі статуту, та Управлінням спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області в особі начальника Кушніра Сергія Івановича, який діє на підставі положення, (далі замовник) укладено договір № 1 про надання послуг з перевезення сміття. В порядку та на умовах, визначених договором, постачальник зобов`язується надати, а замовник прийняти й оплатити постачальнику послуги з перевезення сміття за ДК 021:2015-905120000-9 Послуги з перевезення сміття за графіком, наведеним в додатку № 1 до договору, а також в обсягах, передбачених договором (п.1.1 розділу 1 договору). Ціна договору становить 425007,00 грн з ПДВ ( п.3.1 розділу 3 договору). Договір вважається укладеним і набирає чинності з 01.01.2023 та діє до 31.12.2023 (п.10.1 розділу 10 договору).

19.12.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі статуту, затвердженого зборами колективу № 1 від 14.09.2016 (нова редакція) (далі виконавець) та Комунальним некомерційним підприємством «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 2», в особі в.о. директора Яровенко В.М., що діє на підставі статуту, укладено договір № 227 про надання послуг з поводження з побутовими відходами. Виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з поводження побутовими відходами ( далі послуги з вивезення), а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором, на підставі рішення № 2616 від 27.11.2014 виконавчого комітету Вінницької міської ради «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів» та відповідно до правил благоустрою території населеного пункту згідно рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради № 2254 від 22.05.2020, розроблених з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженої в установленому порядку згідно рішення виконавчого комітету № 704 від 30.03.2012 « Про затвердження «Схеми санітарної очистки м. Вінниці», які розміщені на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування (п. 1 договору). Сума договору становить 74698,20 грн, в т.ч. ПДВ (п.15 договору). Договір укладається строком на один рік (п. 28 договору). Договір вважається таким, що продовжений, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не заявила про відмову від договору або про його перегляд (п. 29 договору).

19.01.2023 між Комунальним некомерційним підприємством «Вінницька міська клінічна лікарня № 1», код ЄДРПОУ 05484126, надалі замовник, в особі директора ОСОБА_7 , що діє на підставі Статуту, та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», (код за ЄДРПОУ 03338716), (надалі виконавець) в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі Статуту, укладено договір № 106 про надання послуг з поводження з побутовими відходами. Виконавець зобов`язується в порядку і на умовах цього договору надати замовнику послуги з поводження з побутовими відходами (вивезення твердих побутових відходів) (далі послуги) згідно з умовами, визначеними сторонами у п.1.2 цього договору, а замовник в порядку та на умовах цього договору зобов`язується прийняти послуги та оплатити вартість фактично отриманих послуг (п.1.1 розділу 1 договору). Загальна вартість послуг становить 99983,97 грн, у тому числі ПДВ 16664,00 грн. В договорі тариф вказується на день його складення і становить 214,65 грн з ПДП ( п.3.1 розділу 3 договору). Цей договір набуває чинності з дня його підписання та діє до 31.12.2023, а в частині надання послуг та оплати за них до повного виконання сторонами узятих на себе зобов`язань. (п.9.1 розділу 9 договору).

Як убачається зі звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель UA-2023-02-08-002752-а, 07.02.2023 між Комунальним некомерційним підприємством «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 2» та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» було укладено договір № 4 стосовно послуг з вивезення сміття (ДК 021:2015-90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям). Ціна договору 118057,50 грн, строк виконання договору від 07.02.2023 до 31.12.2023.

07.02.2023 між Комунальним некомерційним підприємством «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 1», в особі директора ОСОБА_8 , що діє на підставі Статуту (далі замовник), з однієї сторони, та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі Статуту, (далі виконавець) укладено договір про надання послуг з вивезення сміття №4. Предметом договору є надання виконавцем послуги: ДК 021:2015-90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям (послуги з вивезення сміття) по вивезенню накопичених замовником твердих побутових відходів, з визначеної території замовника (п.1.1. Розділу 1 договору). Загальна сума (ціна) договору становить 118057,50 грн, в т.ч. ПДВ 19676,25 грн ( п.3.1. розділу 3 договору). Цей договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2023, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами всіх обов`язків ( п.9.1. розділу 9 договору).

Згідно додатку № 1 до договору № 4 від 07.02.2023, між Комунальним некомерційним підприємством «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 1», в особі директора ОСОБА_8 , та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , було підписано специфікацію ДК 021:2015-90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям (послуги з вивезення сміття) та погоджено загальну вартість за виконання послуги, що становить 118057,50 грн.

Відповідно до звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель UA-2023-02-08-002752-а, 07.02.2023 між Комунальним некомерційним підприємством «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 1» та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» було укладено договір № 4 стосовно послуг з вивезення сміття (ДК 021:2015-90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям). Ціна договору 118057,50 грн, строк виконання договору від 07.02.2023 до 31.12.2023.

08.02.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі Статуту, (далі виконавець) та Комунальним некомерційним підприємством «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 1», в особі директора ОСОБА_8 , що діє на підставі Статуту (далі замовник) укладено додаткову угоду до договору №4 від 07.02.2023. Сторонами вирішено внести зміни у п.3.1 договору № 4 від 07.02.2023.

Як убачається з платіжних інструкцій № 9 від 22.02.2023, № 20 від 22.03.2023, № 26 від 24.04.2023, № 42 від 23.05.2023, № 54 від 23.06.2023, № 61 від 24.07.2023, КНП «ВМКПБ № 1» було сплачено ТОВ «АТП-0128», відповідно, 8371,12 грн, 8371,12 грн, 8371,12 грн, 8371,12 грн, 8371,12 грн, 8371,12 грн за вивіз та захоронення побутових відходів на підставі відповідних актів та договору № 4 від 07.02.2023.

09.02.2023 між Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 м. Вінниці», в особі директора ОСОБА_9 , що діє на підставі Статуту (далі замовник), з однієї сторони, та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі Статуту, (далі виконавець) укладено договір про закупівлю № 102. Предметом договору є послуги з вивезення твердих побутових відходів із встановлених місць на звалище (код ДК 021:2015-90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям; номенклатурна позиція предмету закупівлі: послуга з вивезення твердих побутових відходів із встановлених місць на звалище (код ДК 021:2015-90510000-9 Послуги з перевезення сміття) в обсязі та за цінами, що зазначені в специфікації (додаток № 1), яка є невід`ємною частиною договору. (п.1.1 Розділу 1 договору). Загальна вартість послуги становить 110756,28 грн, в т.ч. ПДВ 18459,385 грн ( п.3.2. розділу 3 договору). Цей договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2023, ( п.10.1. розділу 10 договору).

Згідно додатку № 1 до договору про закупівлю № 102 від 09.02.2023, між Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 м. Вінниці», в особі директора ОСОБА_9 , та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , було підписано специфікацію (послуги з вивезення твердих побутових відходів із встановлених місць на звалище) та погоджено загальну вартість за виконання послуги, що становить 110756,28 грн.

Також між Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 м. Вінниці», в особі директора ОСОБА_9 та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , погоджено порядок змін умов договору про закупівлю.

Окрім того, 09.02.2023 та 15.05.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі Статуту та Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 м. Вінниці», в особі директора ОСОБА_9 укладено відповідні додаткові угоди № 1 та № 2 до договору № 102 від 09.02.2023. Сторонами вирішено внести зміни у п.3.2 договору № 102 від 09.02.2023.

Як убачається з платіжних інструкцій № 10 від 21.02.2023, № 258 від 27.03.2023, № 32 від 27.03.2023, № 43 від 21.04.2023, № 352 від 24.04.2023, № 307 від 24.05.2023, № 496 від 22.05.2023, № 589 від 20.06.2023, № 331 від 22.06.2023, № 341 від 21.07.2023, № 710 від 25.07.2023 КНП «ЦПМСД № 3 м. Вінниці» було сплачено ТОВ «АТП-0128», відповідно, 18459,38 грн, 1218,78 грн, 8010,91 грн, 8819,67 грн, 410,02 грн, 9021,68 грн, 208,01 грн, 886,63 грн, 8343,06 грн, 8798,39 грн, 431,30 грн за вивіз та захоронення ТПВ на підставі відповідних актів, договору № 102 від 09.02.2023 та відповідних додаткових угод

14.02.2023 між Комунальним некомерційним підприємством Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб» (далі замовник), в особі директора ОСОБА_10 , що діє на підставі Статуту, та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», (далі виконавець) в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі Статуту, укладено договір № 105/48. Предметом цього договору є 90510000-5 утилізація/видалення сміття та поводження зі сміттям (послуги з поводженням (вивезення) з твердими побутовими відходами). Виконавець за результатами проведення публічної закупівлі зобов`язується надати послуги, а замовник прийняти і оплатити їх (п.1.1. розділу І договору). Ціна цього договору становить 268097,85 грн, за рахунок коштів місцевого бюджету та/або власних коштів ( п.3.1. розділу ІІІ договору). Строк надання послуг до 31.12.2023, умови договору застосовуються до відносин сторін, що виникли до моменту укладення договору, а саме з 01.01.2023 (п.3 ст. 631 ЦКУ) ( п.5.1. розділу V договору).

Згідно додатку № 1 до договору № 105/48 від 14.02.2023, між Комунальним некомерційним підприємством Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб» в особі директора ОСОБА_10 , та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , було підписано специфікацію та визначено найменування послуги: 90510000-5 утилізація/видалення сміття та поводження зі сміттям (послуги з поводженням (вивезення) з твердими побутовими відходами) та погоджено загальну вартість за виконання послуги, що становить 268097,85 грн.

Як убачається з платіжних інструкцій № 8 від 22.02.2023, № 22 від 21.04.2023, № 33 від 12.05.2023, № 42 від 29.05.2023, № 41 від 29.05.2023, № 50 від 29.06.2023, № 58 від 28.07.2023, КНП ВОР «Центр інфекційних хвороб» було сплачено ТОВ «АТП-0128», відповідно, 2631,08 грн, 3434,30 грн, 2575,73 грн, 2575,73 грн, 2575,73 грн, 2575,73 грн, 2575,73 грн за вивіз та захоронення ТПВ згідно відповідних актів та договору № 105/48 від 14.02.2023.

20.03.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі статуту, затвердженого зборами колективу № 1/2022 від 19.11.2022 (нова редакція) (далі виконавець) та Державним навчальним закладом «Вище професійне училище № 7», в особі директора ОСОБА_11 , що діє на підставі статуту, укладено договір № 38 про надання послуг з поводження з побутовими відходами. Виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з поводження побутовими відходами ( далі послуги з вивезення), а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором, на підставі рішення № 2616 від 27.11.2014 виконавчого комітету Вінницької міської ради «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів» та відповідно до правил благоустрою території населеного пункту згідно рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради № 2254 від 22.05.2020, розроблених з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженої в установленому порядку згідно рішення виконавчого комітету № 704 від 30.03.2012 « Про затвердження «Схеми санітарної очистки м. Вінниці», які розміщені на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування ( п. 1 договору). Сума договору становить 165863,73 грн (п.15 договору). Договір вважається дійсним з моменту підписання та діє до 31.12.2023 (п. 28 договору). Договір вважається таким, що продовжений, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не заявила про відмову від договору або про його перегляд (п. 29 договору).

Як убачається із звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель UA-2023-03-20-000199-а, 20.03.2023 між Державним навчальним закладом «Вище професійне училище № 7 м. Вінниці» та Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» було укладено договір № 38 стосовно послуг з вивезення сміття (ДК 021:2015-90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям). Ціна договору 165863,73 грн, строк виконання договору до 31.12.2023.

20.06.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128», в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі статуту, та Державним навчальним закладом «Вище професійне училище № 7», в особі директора ОСОБА_11 , що діє на підставі статуту укладено додаткову угоду № 1 до договору № 38 від 20.03.2023. Сторонами вирішено доповнити п. 15 договору № 38 від 20.03.2023.

Як убачається з платіжних інструкцій № 707 від 11.08.2023, № 716 від 11.08.2023, № 654 від 14.07.2023, № 655 від 14.07.2023, № 656 від 14.07.2023, № 549 від 20.06.2023, № 545 від 20.06.2023, № 547 від 20.06.2023, № 548 від 20.06.2023, № 427 від 16.05.2023, № 473 від 23.05.2023, № 472 від 23.05.2023, № 327 від 20.04.2023, № 355 від 24.04.2023, № 354 від 24.04.2023, № 219 від 20.03.2023, № 278 від 22.03.2023, ДНЗ «ВПУ № 7 м. Вінниці» було сплачено ТОВ «АТП-0128», відповідно, 7408,77 грн, 5147,91 грн, 4507,52 грн, 2901,25 грн, 5147,91 грн, 5147,91 грн, 300,93 грн, 4590,53 грн, 2517,31 грн, 5147,91 грн, 3863,59 грн, 3351,99 грн, 5150,73 грн, 3901,71 грн, 4341,35 грн, 5150,73 грн, 4508,25 грн за вивіз та захоронення побутових відходів згідно відповідних актів та договору № 38 від 20.03.2023.

15.06.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» в особі директора ОСОБА_1 , що діє на підставі статуту, затвердженого зборами колективу № 1 від 14.09.2016 (нова редакція) (далі виконавець) та Державним архівом Вінницької області, в особі директора ОСОБА_12 , що діє на підставі положення, укладено договір № 42/1 про надання послуг з поводження з побутовими відходами. Виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з поводження побутовими відходами ( далі послуги з вивезення), а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором, на підставі рішення № 2616 від 27.11.2014 виконавчого комітету Вінницької міської ради «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів» та відповідно до правил благоустрою території населеного пункту згідно рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради № 2254 від 22.05.2020, розроблених з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженої в установленому порядку згідно рішення виконавчого комітету № 704 від 30.03.2012 «Про затвердження «Схеми санітарної очистки м. Вінниці», які розміщені на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування ( п. 1 договору). Сума договору становить 4000,00 грн, в т.ч. ПДВ (п.15 договору). Договір укладається строком на один рік, до 31.12.2023 (п. 28 договору). Договір вважається таким, що продовжений, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не заявила про відмову від договору або про його перегляд (п. 29 договору).

Як убачається з платіжних інструкцій № 215 від 15.06.2023, № 260 від 14.07.2023, № 305 від 16.08.2023, Державним архівом Вінницької області було сплачено ТОВ «АТП-0128», відповідно, 1385,75 грн, 1717,15 грн, 897,10 грн за вивіз сміття згідно відповідних актів та договору № 42/1 від 15.06.2023.

Відповідно до положень ч. 1 ст.1Закону України«Про запобіганнякорупції» правопорушення, пов`язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною участині першій статті 3 цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність

Відповідно доч.1ст.25 Закону України «Про запобігання корупції», особам, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону, забороняється:

1) займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України;

2) входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді)), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України, крім випадку, передбаченого абзацом першим частини другої цієї статті.

Особа, призначена (обрана) на посаду, зазначену в пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язана не пізніше15робочих днівз дняпризначення (обрання)на посаду здійснити дії, спрямовані на припинення підприємницької діяльності та припинення її повноважень у складі правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, якщо особа здійснює функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляє інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді)), якщо інше не передбачено Конституцією абозаконами України. У строк, визначений абзацом першим цієї частини, особі, призначеній (обраній) на посаду, зазначену в пункті 1 частинипершої статті3цього Закону,забороняється здійснюватипідприємницьку діяльність,брати участьу діяльностіта прийняттірішень відповіднимиорганами здня призначення(обрання)на посадута отримуватибудь-якідоходи (винагородутощо)у зв`язкуіз здійсненнямпідприємницької діяльностіабо перебуванняму такихорганах (ч.2ст.25Закону України «Про запобігання корупції»).

Згідно ч. 3 ст.25ЗаконуУкраїни «Прозапобігання корупції» обмеження, передбачені частиною першою цієї статті, не поширюються на депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад (крім тих, які здійснюють свої повноваження у відповідній раді на постійній основі), присяжних, помічників-консультантів народних депутатів України, працівників секретаріатів Голови Верховної Ради України, Першого заступника Голови Верховної Ради України та заступника Голови Верховної Ради України, працівників секретаріатів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, працівників патронатних служб у державних органах, осіб, зазначених у підпункті "к" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону (крім осіб, зазначених в інших підпунктах пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону). Обмеження, передбачені пунктом 1 частини першої цієї статті, не поширюються на осіб молодшого начальницького складу служби цивільного захисту, які проходять службу в аварійно-рятувальних формуваннях та пожежно-рятувальних підрозділах у змінному режимі (за умови відсутності у таких осіб повноважень із здійснення заходів державного нагляду (контролю), реєстрації декларацій відповідності матеріально-технічної бази суб`єктів господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, ліцензування), науково-педагогічних, наукових працівників та здобувачів вищої освіти, зокрема військових навчальних закладів (закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти), залучених Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти на оплатній основі до проведення акредитації.

Натомість,всупереч положеннямп.1ч.1ст.25ЗаконуУкраїни «Прозапобігання корупції» тач.2ст.25Закону України «Про запобігання корупції», ОСОБА_1 ,будучи призначенимна посадуофіцера відділенняпризову ІНФОРМАЦІЯ_2 тав подальшомуна посадустаршого офіцеравідділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 ,старшого офіцеравідділення офіцерівзапасу ікадрів ІНФОРМАЦІЯ_2 ,та наданий часперебуває напосаді офіцеравідділення облікумобілізаційної роботисьомого відділуВінницького районноготериторіального центрукомплектування тасоціальної підтримки,починаючи з25.02.2022по теперішнійчас,одночасно перебуваєна посадідиректора ТОВ«АТП-0128», тим самим здійснює підприємницьку діяльність від імені ТОВ «АТП-0128» шляхом укладання та виконання публічних договорів із суб`єктами господарювання, за результатами виконання яких ТОВ «АТП-0128» отримує дохід.

Окрім цього, не пізніше 15 робочих днів (21.03.2022) з дня призначення (обрання) на посаду та протягом несення військової служби і по теперішній час ОСОБА_1 , як військова посадоваособа ЗбройнихСил України, нездійснив жоднихдій,визначених Законом України «Про запобігання корупції», спрямованих на припинення здійснення ним підприємницької діяльності як директор ТОВ «АТП-0128», та, відповідно, є керівником та єдиним підписантом від ТОВ «АТП-0128», а також одночасно перебуваючи на посаді директора ТОВ «АТП-0128», щомісячно отримує заробітну плату в ТОВ «АТП-0128», перебуваючи на державному забезпеченні в ІНФОРМАЦІЯ_3 , а в подальшому в ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Отже, ОСОБА_1 порушив встановлені законом обмеження щодо зайняття іншою оплачуваною діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної та суддівської практики, інструкторської практики із спорту) та підприємницькою діяльністю, чим скоїв адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, передбачене ч. 1 ст. 1724 КУпАП.

Також,всупереч положеннямп.2ч.1ст.25 ЗаконуУкраїни «Прозапобігання корупції» тач.2ст.25 Закону України «Про запобігання корупції», ОСОБА_1 , будучи призначеним на посаду офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 та в подальшому на посаду старшого офіцера відділення призову ІНФОРМАЦІЯ_2 , старшого офіцера відділення офіцерів запасу і кадрів ІНФОРМАЦІЯ_2 , та на даний час перебуває на посаді офіцера відділення обліку мобілізаційної роботи сьомого відділу Вінницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, починаючи з 25.02.2022 по теперішній час є директором ТОВ «АТП-0128» та саме входить до складу правління товариства, що має на меті одержання прибутку.

Окрім цього, не пізніше 15 робочих днів (21.03.2022) з дня призначення (обрання) на посаду та протягом несення служби ОСОБА_1 , як військова посадоваособа ЗбройнихСил України, нездійснив жоднихдій,визначених Законом України «Про запобігання корупції», спрямованих на припинення входження ним до складу правління ТОВ «АТП-0128» та по теперішній час є керівником (директором) та єдиним підписантом від ТОВ «АТП-0128», чим порушив встановлені законом обмеження щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку в ТОВ «АТП-0128»), чим скоїв адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, передбачене ч. 2 ст. 1724 КУпАП.

Усні доводи ОСОБА_1 ,його захисникаадвоката СереденкаМ.М.оголошені нимив судовомузасіданні,а такождоводи,зазначені уписьмовому клопотанніпро закриттяпровадження усправі напідставі п.1ч.1ст.247КУпАП,суд доуваги неприймає тарозцінює їхяк правомірнулінію захисту,спрямовану науникнення притягненнядо адміністративноївідповідальності ОСОБА_1 ,оскільки вонине підтверджуютьсяжодними належнимидоказами посправі,та,відповідно,спростовуються матеріаламисправи таустановленими всудовому засіданніфактичними обставинами,а також нормами ЗаконуУкраїни «Прозапобігання корупції» щодо встановлення відносно осіб, на яких поширюється дія вказаного Закону, обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

Зокрема, ні ОСОБА_1 , ні його захисником належних та допустимих доказів на спростовування порушення ним п.1,п.2 ч.1ст.25 ЗаконуУкраїни «Прозапобігання корупції» тач.2ст.25 ЗаконуУкраїни «Прозапобігання корупції» та, відповідно, обставин, зазначених в протоколах № 546 та № 547 про адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, суду не надано, а висловлено лише власні суб`єктивні припущення та твердження.

Зокрема, не заслуговують на увагу суду доводи ОСОБА_1 та його захисника в тій частині, що він, як військова посадова особа Збройних Сил України, не здійснював повноважень директора товариства в період несення військової служби, так як згідно протоколу № 1 від 03.10.2022 зборів трудового колективу ТОВ «АТП-0128», призначено тимчасово виконуючим обов`язки директора ТОВ «АТП-0128» механіка ОСОБА_2 ; залишено право підпису документів за ОСОБА_1 та тимчасово виконуючим обов`язки ОСОБА_2 ; також вирішено зберегти за ОСОБА_1 його середньомісячну плату під час мобілізації згідно ст. 119 КЗпПУ та штатного розпису, оскільки розгляд та вирішення таких питань було здійснено всупереч положенням ст. 30 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та п.5.6статті 5Статуту Товариства.Вирішення такогороду питань належить до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства, а не зборів трудового колективу ТОВ «АТП-0128».

Поряд з цим, із протоколу № 1/2022 від 19.11.2022 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АТП-0128» вбачається, що ОСОБА_1 продовжував виконувати обов`язки директора товариства та його було обрано головою загальних зборів товариства, тим самим приймати участь в його управлінні.

Натомість, за результатами розгляду питань порядку денного загальних зборів учасників товариства від 19.11.2022, ОСОБА_1 так і не здійснив жодних заходів, спрямованих на припинення входження ним до складу правління ТОВ «АТП-0128» та відповідно припинення ним повноважень директора товариства.

Також суд не приймає до уваги доводи ОСОБА_1 та його захисника про те, що в період проходження ним лікування він наперед підписав бланки відповідних договорів про надання послуг, виконавцем яких є ТОВ «АТП-0128», оскільки зазначені дії були вчинені ОСОБА_1 , як військовою посадовою особою Збройних Сил України, в періоднесення військовоїслужби таякі умайбутньому булисхвалені таприйняті довиконання,як ТОВ«АТП-0128»,так івідповідними контрагентами(іншимисторонами укладенихдоговорів),що всвою чергу,також неспростовує фактупорушення ОСОБА_1 обмежень,передбачених ст.25 Закону України «Про запобігання корупції».

Поряд з цим, ОСОБА_1 та його захисником жодним іншим чином не спростовано факту непідписання та, відповідно, факту неукладення ОСОБА_1 в період несення військової служби в якості директора ТОВ «АТП-0128» договорів за 2022-2023 роки, світлокопії яких містяться у матеріалах справи № 141/ 697/23.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (справа "Серявін проти України", § 58, рішення від 10 лютого 2010 року).

Таким чином, суд доходить висновку, що в діях ОСОБА_1 наявний склад адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП та ч. 2 ст. 1724 КУпАП.

При цьому, належних та допустимих доказів на спростування обставин, зазначених в протоколах про адміністративні правопорушення, пов`язаних з корупцією, а також доказів вчинення дій, спрямованих на припинення повноважень ОСОБА_1 як директора ТОВ «АТП-0128», що має на меті одержання прибутку, суду не надано та матеріали справи № 141/697/23 не містять.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст.33КУпАП стягненняза адміністративнеправопорушення накладаєтьсяу межах,установлених цимКодексом таіншими законамиУкраїни. При накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність.

З урахуванням встановлених фактичних обставин та доказів, які містяться в матеріалах справи № 141/697/23, суд доходить переконання, що вина ОСОБА_1 у вчиненні ним адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч ч. 1 ст. 1724 КУпАП та ч. 2 ст. 1724 КУпАП доведена повністю.

Враховуючи характер вчинених порушень, обставини їх вчинення, дані про особу правопорушника, за відсутності обтяжуючих та пом`якшуючих відповідальність обставин, з метою попередження вчинення ним аналогічних правопорушень у майбутньому, суд вважає за необхідне застосувати відносно ОСОБА_1 адміністративне стягнення у виді штрафу у відповідності до ст. 36КУпАП в межах санкції ст. 1724 КУпАП забільш серйознеправопорушення ізчисла вчинених з конфіскацією отриманого ОСОБА_1 доходу за період роботи у ТОВ "АТП-0128" в період несення ним військової служби як військовою посадовою особою Збройних Сил України, і саме такий вид стягнення буде необхідним та достатнім для його виправлення.

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП, судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом.

Відповідно до преамбули Закону України «Про судовий збір» №3674-VI, цей Закон визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Отже, саме Закон України«Про судовийзбір» є спеціальним законом, який визначає порядок сплати та звільнення від сплати судового збору та має пріоритет застосування у таких правовідносинах.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 4Закону України«Про судовийзбір» передбачено, що у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення з правопорушника підлягає стягненню судовий збір за ставкою 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 536,80 грн.

Захисником особи,яка притягаєтьсядо адміністративноївідповідальності,адвокатом СереденкоМ.М. надано фотокопію посвідчення учасника бойових дій серії НОМЕР_1 , виданого 27.02.2012.

Пунктом 13 ч. 1 ст. 5Закону України«Про судовийзбір» передбачено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Отже, Законом України «Про судовий збір» звільнення від сплати судового збору осіб, які мають такий статус, обмежено справами, пов`язаними з порушенням їхніх прав, тобто встановлені цим Законом положення стосуються випадків звернення до суду за захистом прав, пов`язаних винятково зі статусом учасника бойових дій.

Враховуючи, що справа № 141/697/23 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП, не пов`язана із порушенням його прав, тому правова підстава для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору в даному випадку відсутня.

Оскільки ОСОБА_1 визнано судом винуватим у вчиненні адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч. 1 ст. 1724 КУпАП, ч.2 ст. 1724 КУпАП, тому відповідно до ст.40-1КУпАП з нього слід стягнути судовий збір у розмірі 536 гривень 80 копійок в дохід держави.

Керуючись Законом України "Про запобігання корупції", ст. ст. 27, 36, 38, 40-1, ч. 1 ст. 1724 , ч.2 ст. 1724 , 251, 252, 268, 283, 284, 287 КУпАП, суд

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст. 1724 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100,00 грн (п`ять тисяч сто гривень) з конфіскацією отриманої винагороди від роботи у ТОВ "АТП-0128" (код ЄДРПОУ 03338716).

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,визнати винуватиму вчиненніадміністративного правопорушення,пов`язаного зкорупцією,передбаченого ч.2 ст. 1724 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі трьохсот п"ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5950,00 грн (п`ять тисяч дев"ятсот п"ятдесят гривень) з конфіскацією отриманого доходу від такої діяльності у ТОВ "АТП-0128" (код ЄДРПОУ 03338716).

На підставі ст.36КУпАП накласти на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , остаточне адміністративне стягнення в межах санкції ч. 2 ст. 1724 КУпАП, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених, у виді штрафу у розмірі трьохсот п"ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5950,00 грн (п`ять тисяч дев"ятсот п"ятдесят гривень) з конфіскацією отриманого доходу від такої діяльності у ТОВ "АТП-0128" (код ЄДРПОУ 03338716).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,судовий збірв розмірі536,80грн (п`ятсоттридцять шістьгривень 80копійок)в дохідДержавного бюджету України.

Повний текстпостанови судуоформлено тавиготовлено 06.11.2023.

Штраф має бути сплачений порушником в установу банку України не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, крім випадків, передбачених статтею 300-1 КУпАП,а вразі оскарженнятакої постанови - не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

У разі несплати правопорушником штрафу у зазначений вище строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби.

Постанова підлягає зверненню до виконання протягом 3 (трьох) місяців з дня її винесення.

Апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду через Оратівський районний суд Вінницької області протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя С.В. Климчук

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114675532
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —141/697/23

Постанова від 08.12.2023

Адмінправопорушення

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 08.12.2023

Адмінправопорушення

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 02.11.2023

Адмінправопорушення

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Постанова від 02.11.2023

Адмінправопорушення

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Постанова від 26.10.2023

Адмінправопорушення

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні