Постанова
від 31.10.2023 по справі 916/2398/16
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/2398/16

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Філінюка І.Г.

суддів Ярош А.І., Разюк Г.П.

секретар судового засідання Чеголя Є.О.

за участю:

Представника ТОВ «Окто Трейд» - Кривка С.М.;

Арбітражного керуючого ТОВ ВКФ «Олір» ЛТД» - Степаненко І.Є.;

Представника ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ СКАЙ» - адвокат Приміч Д.В.;

Представника ПАТ «Одеський олійножировий комбінат» - Селезньов О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт»

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 26.06.2023

по справі №916/2398/16

за заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд»

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД

про визнання банкрутом

суддя суду першої інстанції Найфлейш В.Д.

місце винесення ухвали: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, Господарський суд Одеської області.

Повний текст ухвали складено та підписано: 03.07.2023 року.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.09.2016, серед іншого, порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД, визнано грошові вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд» до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД у сумі 609000 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД, призначено арбітражного керуючого Менчака В`ячеслава Володимировича.

Постановою Господарського суду Одеської області від 21.02.2017 припинено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД та повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Менчака В`ячеслава Володимировича, визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД, відкрито строком на дванадцять місяців ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД, передбачену ст.ст. 37-48 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД арбітражного керуючого Менчака В`ячеслава Володимировича.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 30.03.2023, серед іншого, скаргу з урахуванням уточнень ТОВ «ФК «Скай» на дії арбітражного керуючого Менчака В.В. задоволено, клопотання ТОВ «ФК «Скай» про відсторонення арбітражного керуючого Менчака В.В. від виконання повноважень ліквідатора, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Степаненко І.Є. задоволено, заяву арбітражного керуючого Степаненко І.Є. про участь у справі про банкрутство задоволено, відсторонено арбітражного керуючого Менчака В.В. від виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД по справі №916/2398/16, призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД арбітражного керуючого Степаненко Ірину Євгеніївну, зобов`язано арбітражного керуючого Менчака В.В. передати ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД арбітражному керуючому Степаненко І.Є. бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута протягом 15-ти днів.

Постановою Південно-Західного апеляційного господарського суду від 12.06.2023 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» залишено без задоволення, ухвалу Господарського суду Одеської області від 28.02.2023 по справі №916/2398/16 залишено без змін.

12.06.2023 за вх.№3-325/23 від ТОВ «Іллічівський зерновий порт» до суду надійшло клопотання про відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень по справі та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Стамбулу В.М.

В клопотанні ТОВ «Іллічівський зерновий порт» щодо відсторонення зазначено, що ухвалою Київського апеляційного суду від 01.03.2023 провадження 22-з/824/316/2023, серед іншого, накладено арешт на частку у статутному капіталі ТОВ «ФК «Скай» у розмірі 7 000 000,00 грн, що становить 100% статутного капіталу, яка належить МАРАКСВЕРІ ЛІМІТЕД [MARAXVERI LIMITED]; заборонено всім суб`єктам державної реєстрації та державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в тому числі приватним та державним нотаріусам, державним реєстраторам, іншим посадовим особам, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо частки у статутному капіталі ТОВ «ФК «Скай» у розмірі 7 000 000,00 грн, що становить 100% статутного капіталу, яка належить МАРАКСВЕРІ ЛІМІТЕД [MARAXVERI LIMITED]; накладено арешт на майно та грошові кошти, що належать ТОВ «ФК «Скай», та заборонено будь-яким особам вчиняти будь-які дії щодо такого майна та грошових коштів.

ТОВ «Іллічівський зерновий порт» наголошує, що на підставі вищезазначеного судового рішення у ТОВ «ФК «Скай» відсутні повноваження брати участь у голосуванні на зборах кредиторів.

Протоколом №1 засідання зборів кредиторів від 01.06.2023 по четвертому питанню розглядалось прийняття рішення щодо відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень ліквідатора по справі №916/2398/16 та проголосовано наступним чином: за - ТОВ «Іллічівський зерновий порт2, ТОВ «ОКТО ТРЕЙД», проти ТОВ «ФК «Скай», ПАТ «Одеський олійножировий комбінат»; рішення не прийнято.

Пунктом 1 резолютивної частини ухвали Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 в задоволенні клопотання ТОВ «Іллічівський зерновий порт» про відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень по справі та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Стамбулу В.М. відмовлено.

Обґрунтування судового рішення.

Судом враховано те, що Протоколом №1 засідання зборів кредиторів від 01.06.2023, де кредитор ТОВ «ФК СКАЙ» має найбільшу кількість голосів та голосував проти відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є., не прийнято рішення щодо відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень ліквідатора по справі №916/2398/16, що учасниками справи не зазначено про неналежне виконання арбітражним керуючим своїх обов`язків, суд відмовив в задоволенні клопотання ТОВ «Іллічівський зерновий порт» про відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень по справі та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Стамбулу В.М.

Узагальнені вимоги та доводи апеляційної скарги:

Не погодившись із вказаною ухвалою, Товариство з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» звернувся до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на необґрунтованість прийнятого судового рішення просить пункт 1 резолютивної частини ухвали Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 у справі № 916/2398/16 про банкрутство ТОВ ВКФ «Олір» ЛТД скасувати та прийняти в цій частині нове рішення, яким: задовольнити клопотання ТОВ «Іллічівський зерновий порт» про відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І. Є. від виконання повноважень ліквідатора у справі № 916/2398/16 про банкрутство ТОВ ВКФ «Олір» ЛТД та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Стамбулу В. М.; відсторонити арбітражного керуючого Степаненко І. Є. від виконання повноважень ліквідатора у справі № 916/2398/16 про банкрутство ТОВ ВКФ «Олір» ЛТД; призначити ліквідатором у справі № 916/2398/16 про банкрутство ТОВ ВКФ «Олір» ЛТД арбітражного керуючого Стамбулу В. М.

Скаржник зазначає, що до переліку майна ТОВ «ФК «Скай», щодо якого вказаним вище судовим рішенням встановлено заборону будь-яким особам (у тому числі й ТОВ «ФК «Скай») вчиняти будь-які дії, увійшли в тому числі і права вимоги ТОВ «ФК «Скай» до ТОВ ВКФ «Олір» ЛТД за договорами, на яких ґрунтуються кредиторські вимоги ТОВ "ФК «Скай» у справі про банкрутство № 916/2398/16:

Скаржник вважає, що з огляду на це, спроможність ТОВ «ФК «Скай» впливати на хід провадження у справі про банкрутство була обмежена ухвалою Київського апеляційного суду від 01.03.2023 про забезпечення позову. Оскільки голосування ТОВ «ФК «Скай» було його дією щодо прав вимоги і суперечило чинній на той час ухвалі та імперативній конституційній нормі про обов`язковість судових рішень, голоси ТОВ "ФК «Скай» не повинні були враховуватися при визначенні результатів голосування щодо питань порядку денного зборів кредиторів ТОВ ВКФ «Олір» ЛТД від 01.06.2023.

Отже, на думку скаржника висновок суду про те, що рішення, прийняте зборами кредиторів ТОВ ВКФ «Олір» щодо відмови від відсторонення арбітражного керуючого Степаненко і. Є. від виконання повноважень ліквідатора по справі № 916/2398/16 вважається таким, що відповідає вимогам законодавства, є помилковим і не відповідає обставинам справи.

Процесуальний рух справи в суді апеляційної інстанції.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи було визначено колегію суддів у складі: головуючого судді Філінюк І.Г. судді Ярош А.І., Разюк Г.П., що підтверджується протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.07.2023.

На момент надходження апеляційної скарги матеріали справи №916/2398/16 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду не надходили.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 21.07.2023 доручено Господарському суду Одеської області невідкладно надіслати матеріали оскарження ухвали Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 по справі №916/2398/16 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

Відкладено вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 по справі №916/2398/16 до надходження матеріалів оскарження ухвали з суду першої інстанції.

07.08.2023 матеріали справи №916/2398/16 надійшли на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 05.09.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 у справі № 916/2398/16.

Призначено справу № 916/2398/16 до розгляду на 31.10.2023 о 14:30 год.

11.09.2023 до суду апеляційної інстанції від арбітражного керуючого Степаненко І.Є. надійшов відзив на апеляційну скаргу, у якому просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги, ухвалу Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 у справі №916/2398/16 залишити без змін.

15.09.2023 до суду надійшов відзив ПАТ «Одеський олійножировий комбінат» на апеляційну скаргу, відповідно до якого просить відмовити в задоволенні апеляційної скарги в повному обсязі, а ухвалу суду залишити без змін.

25.09.2023 до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» про скасування довіреностей.

30.10.2023 до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд» про приєднання до апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 26.06.2023.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 31.10.2023 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд» про приєднання до апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» у справі №916/2398/16 - задоволено.

Приєднано заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд» до апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 у справі №916/2398/16.

В судовому засіданні 31.10.2023 представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд» підтримав апеляційну скаргу ТОВ «Іллічівський зерновий порт» та подану заяву про приєднання до апеляційної скарги.

Представник ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ СКАЙ», ПАТ «Одеський олійножировий комбінат» та Арбітражна керуюча Степаненко І.Є. заперечували щодо задоволення апеляційної скарги ТОВ «Іллічівський зерновий порт» та заяви ТОВ «Окто Трейд» про приєднання до апеляційної скарги.

Інші представники сторін в судове засідання не з`явились

Відповідно до частини 12 статті 270 ГПК України, неявка сторін, або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Зважаючи на те, що в матеріалах справи містяться докази повідомлення всіх учасників судового процесу, а також те, що явка сторін не визнавалася судом обов`язковою, колегія суддів переходить до розгляду апеляційної скарги по суті.

Статтею 269 ГПК України встановлено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Згідно статті 271 ГПК України апеляційні скарги на ухвали суду першої інстанції розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Перевіривши повноту встановлення господарським судом обставин справи та докази по справі на їх підтвердження, їх юридичну оцінку, а також доводи апеляційної скарги в межах вимог, передбачених статтею 269 ГПК України, колегія суддів Південно-західного апеляційного господарського суду встановила наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства, яким встановлені умови та порядок відновлення платоспроможності боржника юридичної особи та відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратив чинність: Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №2971-IX від 20.03.2023, який набрав чинності 15.04.2023, внесено зміни до Кодексу України з процедур банкрутства.

Частиною першої статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, суд застосовує норми Господарського процесуального кодексу України та Кодексу України з процедур банкрутства.

Частиною четвертої статті 236 ГПК України передбачено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

За приписами частини четвертої статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

Відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою у разі:

1) невиконання або неналежного виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого;

2) зловживання правами арбітражного керуючого;

3) подання до суду неправдивих відомостей;

4) відмови арбітражному керуючому в наданні допуску до державної таємниці або скасування раніше наданого допуску, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

5) припинення діяльності арбітражного керуючого;

6) наявності реального чи потенційного конфлікту інтересів.

Якщо заяву про відсторонення арбітражного керуючого подано не учасником провадження у справі, така заява залишається судом без розгляду.

Комітет кредиторів має право в будь-який час звернутися до господарського суду з клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень незалежно від наявності таких підстав.

За наявності підстав для відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень або за клопотанням комітету кредиторів господарський суд протягом 14 днів постановляє ухвалу про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень.

Відтак, положеннями Кодексу України з процедур банкрутства передбачено право комітету кредиторів в будь-який час звернутися до господарського суду з клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень незалежно від наявності підстав, а також призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

Так, протоколом №1 засідання зборів кредиторів від 01.06.2023 по четвертому питанню розглядалось прийняття рішення щодо відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень ліквідатора по справі №916/2398/16 та проголосовано наступним чином: за - ТОВ «Іллічівський зерновий порт», ТОВ «ОКТО ТРЕЙД», проти ТОВ «ФК «Скай», ПАТ «Одеський олійножировий комбінат»; рішення не прийнято.

Також, у вказаному протоколі представником ТОВ «Окто Трейд» здійснено напис: «Результати голосування, вказані в цьому протоколі, підлягають визначенню без врахування голосів ТО «ФК «Скай».

12.06.2023 за вх.№3-325/23 від ТОВ «Іллічівський зерновий порт» до суду надійшло клопотання про відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень по справі та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Стамбулу В.М.

Як зазначає, ТОВ «Іллічівський зерновий порт» щодо відсторонення ліквідатора, що ухвалою Київського апеляційного суду від 01.03.2023р. провадження 22-з/824/316/2023, серед іншого, накладено арешт на частку у статутному капіталі ТОВ «ФК «Скай» у розмірі 7 000 000,00 грн, що становить 100% статутного капіталу, яка належить МАРАКСВЕРІ ЛІМІТЕД [MARAXVERI LIMITED]; заборонено всім суб`єктам державної реєстрації та державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в тому числі приватним та державним нотаріусам, державним реєстраторам, іншим посадовим особам, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо частки у статутному капіталі ТОВ «ФК «Скай» у розмірі 7 000 000,00 грн, що становить 100% статутного капіталу, яка належить МАРАКСВЕРІ ЛІМІТЕД [MARAXVERI LIMITED]; накладено арешт на майно та грошові кошти, що належать ТОВ «ФК «Скай», та заборонено будь-яким особам вчиняти будь-які дії щодо такого майна та грошових коштів.

ТОВ «Іллічівський зерновий порт» наголошує, що на підставі вищезазначеного судового рішення у ТОВ «ФК «Скай» відсутні повноваження брати участь у голосуванні на зборах кредиторів.З цього приводу колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до приписів ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» діє в інтересах власників облігацій, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов`язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника.

Грошові вимоги ТОВ «Фінансова компанія «СКАЙ» були затверджені відповідними ухвалами господарського суду в межах справи № 916/2398/16.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 28.02.2023 заяву ТОВ «ФК «Скай» про заміну кредитора правонаступником задоволено.

Замінено кредитора ПАТ «Дельта Банк» на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Скай».

Відповідно до абзацу 2 ч. 1 статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства учасниками зборів кредиторів боржника з правом вирішального голосу є конкурсні кредитори, визнані господарським судом у попередньому засіданні та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 4 статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори мають на зборах кредиторів кількість голосів, пропорційну сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів за результатами попереднього засідання господарського суду та кратну одній тисячі гривень.

Частиною 8 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого;

Рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість голосів кредиторів, присутніх на зборах (комітеті) кредиторів. ( ч. 9 ст. 48).

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що з ухвали Київського апеляційного суду від 01.03.2023 не вбачається обмеження прав ТОВ «ФК «Скай» участі у зборах кредиторів як сторони по справі про банкрутство. Кодексом України з процедур банкрутства також не передбачено таких обмежень.

Крім того, визначення голосів кредиторів відбувається на підставі ч. 4 статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства, тобто на підставі реєстру вимог кредиторів. Грошові вимоги ТОВ «Фінансова компанія «СКАЙ» на дату проведення відповідного засідання зборів кредиторів від 01.06.2023 є внесеними до реєстру вимог кредиторів.

Відтак, рішення прийняте зборами кредиторів щодо відмови від відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень ліквідатора по справі №916/2398/16 вважається таким, що відповідає вимогам законодавства.

Крім того, Постановою Верховного Суду від 08.06.2023 задоволено апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Скай», скасовано ухвалу Київського апеляційного суду від 01 березня 2023 року.

Згідно з ч. 3 ст. 12 Кодексу під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено); а відповідно до частини 1 статті 13 Кодексу під час здійснення своїх повноважень арбітражний керуючий є незалежним.

Суд зауважує, що статус арбітражного керуючого характеризується не лише сукупністю прав та обов`язків останнього, а й ефективністю та невідворотністю інституту дисциплінарної відповідальності арбітражного керуючого за свої дії (постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.07.2018 у справі № 910/18129/17).

Тому, під час розгляду питання відсторонення арбітражного керуючого у справі з підстав, встановлених пунктами 1) - 6) абзацу другого частини 4 статті 28 Кодексу, господарський суд користуючись правами та повноваженнями наданими йому процесуальним законом, має з`ясувати та перевірити належність виконання арбітражним керуючим визначених законом обов`язків, чи встановити інші обставини, що об`єктивно унеможливлюють виконання арбітражним керуючим відповідних повноважень, а також встановити обставини, вказані у пункті 135 цієї Постанови, в залежності від чого ухвалити відповідне рішення (п.118 Постанови ВС у складі КГС від 20.05.2021р. у справі №922/3369/19)

В даному випадку, учасниками справи не зазначається про неналежне виконання арбітражним керуючим Степаненко І.Є. обов`язків ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «Олір» ЛТД.

Враховуючи те, що Протоколом №1 засідання зборів кредиторів від 01.06.2023р., де кредитор ТОВ «ФК СКАЙ» має найбільшу кількість голосів та голосував проти відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є., не прийнято рішення щодо відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень ліквідатора по справі №916/2398/16, що учасниками справи не зазначено про неналежне виконання арбітражним керуючим своїх обов`язків, місцевим господарським судом обґрунтовано відмовлено у задоволенні клопотання ТОВ «Іллічівський зерновий порт» про відсторонення арбітражного керуючого Степаненко І.Є. від виконання повноважень по справі та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Стамбулу В.М.

Таким чином, судова колегія зазначає, що доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, не знайшли свого підтвердження, ґрунтуються на його власній оцінці та спростовуються наведеними та встановленими судом обставинами справи.

Висновки апеляційного господарського суду:

Статтею 276 ГПК України визначено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного, пункт 1 резолютивної частини ухвали Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 по справі № 916/2398/16 є законним та обґрунтованим, оскільки її винесено в результаті повного з`ясування обставин, що мають значення для справи та правильного застосування норм матеріального і процесуального права, а тому підстав для задоволення апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» та заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд» про приєднання до апеляційної скарги суд апеляційної інстанції не вбачає.

Зважаючи на те, що у задоволені апеляційної скарги відмовлено, витрати по сплаті судового збору за перегляд ухвали місцевого господарського суду в апеляційному порядку, у відповідності до статті 129 ГПК України покладаються на скаржника.

Керуючись статтями 129, 232, 233, 236, 240, 269, 270, 275, 276-277, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт» та заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Окто Трейд» про приєднання до апеляційної скарги залишити без задоволення.

Пункт 1 резолютивної частини ухвали Господарського суду Одеської області від 26.06.2023 по справі №916/2398/16 залишити без змін.

Витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю «Іллічівський зерновий порт».

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду у випадках і строки, передбачені ст.ст. 287, 288 ГПК України.

Повний текст постанови складено 06.11.2023.

Головуючий суддяІ.Г. Філінюк

СуддяА.І. Ярош

СуддяГ.П. Разюк

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114675936
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2398/16

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Постанова від 31.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні