Постанова
від 16.10.2023 по справі 925/957/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" жовтня 2023 р. Справа№ 925/957/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пономаренка Є.Ю.

суддів: Руденко М.А.

Кропивної Л.В.

при секретарі судового засідання Гуменюк І.О.,

за участю представників:

від позивача - представник не з`явився,

від відповідача - представник не з`явився,

розглянувши апеляційну скаргу Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області на рішення Господарського суду Черкаської області від 15.03.2023 у справі №925/957/22 (суддя Кучеренко О.І.) за позовом Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» про стягнення 125 641,47 грн., розірвання договору оренди та звільнення приміщення.

ВСТАНОВИВ наступне.

Комунальне підприємство «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області звернулося у Господарський суд Черкаської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ», у якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за орендну плату за договором оренди №15 від 25.09.2017 у розмірі 125 641,47 грн; розірвати в односторонньому порядку договір оренди №15 від 25.09.2017 та звільнити приміщення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що всупереч умовам договору оренди №15 від 25.09.2017 відповідачем не виконуються умови договору в частині здійснення своєчасної оплати платежів за ним.

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 15.03.2023 у справі №925/957/22 позовні вимоги задоволено частково; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» на користь Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області 27 564,89 грн заборгованості та 544, 31 грн судового збору. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Приймаючи вказане рішення в частині задоволення вимог суд першої інстанції виходив з доведеності позивачем обставин порушення відповідачем своїх зобов`язань щодо своєчасності здійснення орендних платежів.

Разом з тим, встановивши відсутність обставин несплати орендних платежів протягом трьох місяців поспіль, судом було відмовлено у задоволенні вимоги про розірвання договору оренди та звільнення приміщення.

Не погодившись з прийнятим рішенням, позивач звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати вказане рішення суду.

В апеляційній скарзі апелянт посилається на невірність визначеної судом суми заборгованості та вказує про постійне порушення відповідачем умов договору в частині здійснення орендних платежів.

Стосовно поданих апелянтом 27.09.2033 та 28.09.2023 додаткових доказів, колегія суддів зазначає наступне.

В силу принципів диспозитивності та змагальності господарського судочинства, сутність яких викладено в статтях 13, 14 Господарського процесуального кодексу України, а також приписах статті 74 цього Кодексу, збирання доказів у справі не є обов`язком суду.

Навпаки, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, тобто обов`язок доказування у господарському процесі покладений виключно на сторони спору, кожна з яких несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Статтею 80 цього Кодексу, чітко врегульовано порядок та строки подання доказів учасниками справи. Так, за частиною 2 вказаної статті позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви. Згідно частини 4 цієї статті, якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Частина 5 цієї статті визначає, що у випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Отже, за змістом вказаних норм всі докази, які підтверджують заявлені вимоги, мають бути подані позивачем одночасно з такою заявою, а неможливість подання доказів у цей строк повинна бути письмово доведена позивачем до суду та належним чином обґрунтована.

Позивачем не було доведено до суду першої інстанції неможливості подання вказаних доказів.

Згідно з приписами статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Позивач жодних доказів на підтвердження неможливості подання вказаних документів до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього не надав.

Слід також зазначити, що вказані додаткові докази були подані позивачем навіть не разом із апеляційною скаргою, а пізніше, вже під час її розгляду по суті.

Отже, подані апелянтом 27.09.2033 та 28.09.2023 додаткові докази не приймаються колегією суддів.

Сторони не скористалися правом на участь своїх представників в судовому засіданні, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується довідкою про доставку електронного документу (щодо позивача) та засвідченою копією реєстру поштових відправлень суду (щодо відповідача).

В свою чергу, від апелянта (позивача у справі) до суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, мотивоване хворобою представника.

Дослідивши обставини, заявленого клопотання, колегією суддів відмовляється у його задоволенні, оскільки позивачем у справі є підприємство, а не окремий його представник, в свою чергу, Господарським процесуальним кодексом України передбачена участь у судовому процесі через представника, що надає можливість направити в судове засідання іншу уповноважену належним чином на те особу.

При цьому, слід зазначити, що представник позивача був присутній в минулому судовому засіданні, надавав свої пояснення щодо суті апеляційної скарги, а тому неявка його представника не перешкоджає розгляду справи.

Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, третіх осіб, чи клопотання цих осіб про відкладення розгляду справи, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

В свою чергу, будь - яких заяв, клопотань щодо неможливості бути присутнім у даному судовому засіданні від відповідача до суду не надійшло.

Враховуючи належне повідомлення сторін, а також з урахуванням того, що неявка їх представників в судове засідання не перешкоджає розгляду апеляційної скарги, вона розглянута судом у даному судовому засіданні по суті з винесенням постанови.

Згідно з ч. 1 ст. 270 Господарського процесуального кодексу України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у Главі 1 Розділу ІV.

Частинами 1 та 2 ст. 269 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у апеляційній інстанції, обговоривши доводи апеляційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваного рішення, дійшла до висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, разом з тим, оскаржуване рішення місцевого господарського суду слід змінити в частині присудженої до стягнення суми заборгованості, з наступних підстав.

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 18.11.2021 у справі №925/1009/21, яке набрало законної сили 31.12.2021, задоволено повністю позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» до Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області про визнання права користування орендованим майном та усунення перешкод у користуванні. Визнано право користування відповідачем підвальним приміщенням загальною площею 195,4 кв.м, яке знаходиться за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул. Залізняка, 2-а згідно з договором оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селища району №15 від 25.09.2021 та додаткових угод до цього договору №1 від 21.02.2019 і №2 від 25.09.2020 та перебуває в оперативному управлінні (господарському віданні) Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області, як правонаступника Комунального підприємства «Уманьрайрембуд» Паланської сільської ради. Зобов`язано Комунальне підприємство «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області відновити електропостачання до підвального приміщення загальною площею 195,4 кв.м, яке знаходиться за адресою: м. Умань, вул. Залізняка, 2-а.

Під час розгляду справи №925/1009/21 судом були встановлено наступні факти.

25.09.2017 між Комунальним підприємством «Уманьрайрембуд» Уманської районної ради (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» (орендар) укладено договір оренди №15 індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селища району (далі договір), відповідно до якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування окреме індивідуально визначене майно: приміщення (підвальне приміщення) (далі майно), що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селища району. Майно знаходиться за адресою: м. Умань, вул. Залізняка, 2-а. Загальна площа з урахуванням пропорційно розподілених площ загального користування 136,00 м2. Майно знаходиться в оперативному управлінні (господарському віданні) Комунального підприємства «Уманьрайрембуд» Уманської районної ради (пункт 1.1 договору).

Орендна плата є платежем, який орендар вносить орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку плати за оренду майна та пропорції її розподілу, затвердженою рішенням районної ради №14-10/VI від 05.03.2012, зі змінами та доповненнями, і становить без ПДВ 22,50 грн за 1м2. Орендна плата за перший місяць оренди 3060,00 грн (пункт 1.3 договору).

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць, що друкується Мінстатом України (пункт 3.3 договору).

Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі зміни Методики її розрахунку, істотної зміни стану об`єкта оренди з незалежних від сторін причин та в інших випадках, передбачених законодавством та рішеннями районної ради з дня вступу їх в законну силу (пункт 3.5 договору).

Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується орендодавцем відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, включаючи день оплати. У разі несвоєчасного надходження орендної плати у першу чергу погашається пеня (пункт 3.6 договору).

До орендної плати не входить плата за комунальні послуги, вартість експлуатаційних витрат та плата за землю (пункт 3.9 договору).

Орендар зобов`язується компенсувати орендодавцю вартість комунальних послуг з електро-, водопостачання, водовідведення, вивозу твердих побутових відходів та витрати, пов`язані з утриманням орендованого майна згідно виставлених рахунків. Протягом 15 днів укласти з Балансоутримувачем орендованого майна договір про відшкодування витрат; дотримуватись правил експлуатації та ремонту інженерних комунікацій, проводити їх обслуговування та при необхідності забезпечити доступ експлуатаційних організацій до цих мереж з метою профілактичного огляду і ремонту (пункти 5.9 та 5.11 договору).

У пункті 8.3 договору визначено право орендодавця відмовитись від цього договору і вимагати повернення майна орендодавцю, якщо орендар не вносить плату за користування майном протягом трьох місяців підряд. У разі відмови від договору, він є розірваним з моменту одержання орендарем повідомлення про відмову від договору.

Цей договір відповідно до частини 3 статті 631 Цивільного кодексу України застосовується до відносин між сторонами, що виникли до його укладення, а саме з 25.09.2017 до 24.09.2020 включно (пункт 10.1 договору).

Зміни і доповнення допускаються за взаємною згодою сторін, розглядаються протягом одного місяця з дати їх подання до розгляду іншою стороною та оформлюються додатковою угодою до договору (пункт 10.2 договору).

Термін дії договору може бути продовжено тільки шляхом укладання додаткової угоди за наявності письмової заяви орендаря, наданої орендодавцю за місяць до закінчення строку дії договору (пункт 10.4 договору).

Чинність цього договору припиняється внаслідок закінчення строку, на який його було укладено (пункт 10.6 договору).

У разі припинення або розірвання цього договору майно протягом трьох робочих днів повертається орендарем орендодавцю (пункт 10.9 договору).

21.02.2019 до договору №15 сторонами підписано додаткову угоду №1, відповідно до якої у пункті 1.1 договору слова та цифри загальна площа з урахуванням пропорційно розподілених площ загального користування 136,00 кв.м. замінено на загальна площа з урахуванням пропорційно розподілених площ загального користування 201,10 кв.м.; пункт 3.1 договору викладено у новій редакції, згідно з якою орендна плата є платежем, який орендар вносить орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку плати за оренду майна та пропорції її розподілу, затвердженою рішенням районної ради №14-10/VI від 05.03.2012 зі змінами та доповненнями і становить без ПДВ 24,34 грн за 1 кв.м. Орендна плата за перший місяць оренди з місяця укладання додаткової угоди 4894 грн 77 коп. Орендна плата за фактичний час користування додатковими площами на протязі шести місяців складає 9507,20 гривень, яка має бути перерахована на рахунок орендодавця протягом 3-х місяців з дати підписання додаткової угоди.

25.09.2020 рішенням Уманської районної ради Черкаської області №60-26/VII надано Комунальному підприємству «Уманьрайрембуд» Уманської районної ради дозвіл на продовження терміну дії договору оренди приміщення, розташованого в підвальному приміщенні адмінбудинку по вул. Залізняка, 2-а, з Товариством з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» терміном на 3 роки; встановлено орендну плату відповідно до Методики розрахунку плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селища району.

25.09.2020 між Комунальним підприємством «Уманьрайрембуд» Уманської районної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» підписано додаткову угоду №2 до договору №15, згідно з якою продовжено дію договору №15 на термін з 26.09.2020 до 25.09.2023, а також викладено у новій редакції наступні пункти:

Загальна площа з урахуванням пропорційно розподілених площ загального користування складає 195,4 кв.м. (підпункт 2 пункту 1.1 договору);

Орендна плата є платежем, який орендар вносить орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку плати за оренду майна та пропорції її розподілу, затвердженою рішенням районної ради №14-10/VI від 05.03.2012 зі змінами та доповненнями і становить без ПДВ 22,08 грн за 1 кв.м. у перший місяць оренди. Орендна плата за перший місяць оренди становить: 195,4 м2*22,08 грн = 4314,43 грн (пункт 3.1 договору).

23.10.2020 рішенням Уманської районної ради №61-8/VII Комунальному підприємству «Уманьрайрембуд» Уманської міської ради передано із спільної власності територіальних громад сіл, селища району у комунальну власність Паланської територіальної громади, включаючи все майно, що обліковується на балансі зазначеного підприємства згідно матеріалів інвентаризації, а Уманська районна рада вийшла із складу засновників вказаної юридичної особи.

03.12.2020 згідно з рішенням Паланської сільської ради №1-29/VIII Паланська сільська рада безоплатно прийняла у власність Комунальне підприємство «Уманьрайрембуд» Уманської районної ради, включаючи все майно, що обліковується на балансі згідно матеріалів інвентаризації та увійшла до складу засновників вказаного підприємства, змінила найменування останнього на Комунальне підприємство «Уманьрайрембуд» Паланської сільської ради.

15.12.2020 рішенням Паланської сільської ради №2-32/VIII Комунальне підприємство «Уманьрайрембуд» Паланської сільської ради реорганізовано шляхом приєднання до Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області та встановлено, що Комунальне підприємство «Благодар» є правонаступником майнових прав та обов`язків реорганізованого Комунального підприємства «Уманьрайрембуд» Паланської сільської ради, а також усіх соціально-економічних зобов`язань перед найманими працівниками вказаних юридичних осіб.

Згідно з частиною 4 статті 75 Господарського процесуального кодексу України, обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Отже, судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» є орендарем підвального приміщення площею 195,4 кв.м, яке належить до комунальної власності та перебуває у оперативному управлінні Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області згідно з договором №15 від 25.09.2017 та додаткових угод до нього.

Рішенням Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області №4-11/VIII «Про оренду майна комунальної власності Паланської сільської ради» від 30.12.2020 затверджено Положення про оренду комунального майна Паланської сільської ради, згідно з додатком 1 та затверджено Методику розрахунку орендної плати за оренду комунального майна Паланської сільської ради та пропорції її розподілу згідно з додатком 2.

За доводами позивача у цій справі, відповідач не здійснює орендні платежі за користування підвальним приміщенням у визначеному Методикою розрахунку орендної плати розмірі, яка затверджена рішенням Паланської сільської ради №4-11/VIII від 20.12.2020, внаслідок чого у відповідача наявна заборгованість перед позивачем, що на думку останнього, є підставою для розірвання договору оренди №15 від 25.09.2017.

Судом також встановлено, що Комунальне підприємство «Благодар» направило на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» претензію №45 від 27.07.2021 з вимогою про сплату у строк до 10.08.2021 заборгованості у сумі 72884,56 грн за договором оренди від 25.09.2017 №15 та договором №15-П про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна і комунальні послуги, укладеними з Комунальним підприємством «Уманьрайрембуд» Уманської районної ради.

У відповіді на претензію Товариство з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» зазначило, що не погоджується із зазначеною у ній сумою боргу 72884,50 грн, що потребують обґрунтування (помісячно) сума заборгованості за оренду приміщення у розмірі 43647,02 грн та сума боргу 29237,48 грн, за комунальні послуги.

У цій справі позивач звернувся до суду з вимогою про стягнення заборгованості зі сплати орендної плати, розірвання договору оренди та зобов`язання звільнити об`єкт оренди.

Відповідно до приписів статті 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Законом, який регулює організаційні відносини, пов`язані з передачею в оренду майна державних підприємств, установ та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, їх структурних підрозділів та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності; майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності є Закон України "Про оренду державного та комунального майна".

03.10.2019 Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про оренду державного та комунального майна" №157-IX. У цьому Законі у розділі Прикінцеві та перехідні положення було передбачено, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 лютого 2020 року (за виключенням окремих зазначених норм).

Пунктом 5 розділу Прикінцеві та перехідні положення визнано таким, що втратив чинність, Закон України "Про оренду державного та комунального майна" (Відомості Верховної Ради України, 1992, №30 із наступними змінами) з дня введення в дію цього Закону.

У пункті 2 розділу Прикінцеві та перехідні положення передбачено, що договори оренди державного або комунального майна, укладені до набрання чинності цим Законом, продовжуються в порядку, передбаченому законодавством, яке діяло до дати набрання чинності цим Законом, до дати, яка наступить раніше: набрання чинності рішенням Кабінету Міністрів України чи рішенням представницького органу місцевого самоврядування (щодо договорів оренди комунального майна, розташованого в межах відповідної територіальної громади), передбаченим абзацом п`ятим частини другої статті 18 цього Закону, або 1 липня 2020 року.

За визначенням статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до вимог частини 1 статті 10 цього ж Закону істотними умовами договору оренди є: об`єкт оренди; термін, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань, якщо їх нарахування передбачено законодавством; відновлення орендованого майна та умови його повернення; виконання зобов`язань; забезпечення виконання зобов`язань - неустойка (штраф, пеня), порука, завдаток, гарантія тощо; порядок здійснення орендодавцем контролю за станом об`єкта оренди; відповідальність сторін; страхування орендарем взятого ним в оренду майна; обов`язки сторін щодо забезпечення пожежної безпеки орендованого майна.

Між позивачем, як правонаступником Комунального підприємства «Уманьрайрембуд» Паланської сільської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» було укладено договір оренди нерухомого майна та додаткові угоди до нього, у яких сторонами за договором було досягнуто згоди з усіх істотних умов для такого виду договору, зокрема, визначено права та обов`язки сторін, строки, розмір та порядок внесення орендної плати, порядок внесення змін і доповнень до договору, а також підстави та наслідки припинення чи розірвання договору оренди.

За умовами договору (з урахуванням додаткової угоди №2 від 25.09.2020) визначено, що орендна плата є платежем, який орендар вносить орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку плати за оренду майна та пропорції її розподілу, затвердженою рішенням районної ради №14-10/УІ від 05.03.2012 зі змінами та доповненнями і становить без ПДВ 22,08 грн за 1 кв.м у перший місяць оренди. Орендна плата за перший місяць оренди становить: 195,4 м2*22,08 грн = 4314,43 грн. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць, що друкується Мінстатом України.

В свою чергу, позивач розрахунок орендної плати проводить на підставі Методики розрахунку плати за оренду комунального майна Паланської сільської ради та пропорції її розподілу, затвердженої рішенням Паланської сільської ради від 30.12.2020 №4-10/VIII.

Стосовно вказаного слід зазначити, що додатковою угодою №2 від 25.09.2020 до договору оренди від 25.09.2017 №15 передбачено розрахунок орендної плати саме на підставі Методики розрахунку плати за оренду майна та пропорції її розподілу, затвердженої рішенням районної ради №14-10/УІ від 05.03.2012 зі змінами та доповненнями та визначено її розмір за перший місяць оренди.

При цьому, згідно п. 3.5 договору оренди від 25.09.2017 №15 передбачено, що розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі зміни Методики її розрахунку, істотної зміни стану об`єкта оренди з незалежних від сторін причин та в інших випадках, передбачених чинним законодавством та рішеннями районної ради з дня їх вступу в законну силу.

Отже, наведене положення договору передбачає можливість перегляду розміру орендної плати на вимогу однієї із сторін у разі, зокрема, зміни Методики її розрахунку.

Разом з тим, матеріали даної справи не містять доказів того, що визначений додатковою угодою №2 від 25.09.2020 до договору оренди від 25.09.2017 №15 розмір орендної плати сторонами було переглянуто.

Місцевий господарський суд вірно вказав про відсутність у матеріалах справи будь-яких доказів того, що після укладення додаткової угоди №2 до договору від 25.09.2020, між орендодавцем та орендарем укладались додаткові угоди, якими б сторони визначили інший розмір орендної плати.

На час розгляду справи договір та додаткові угоди до нього є чинними, не визнавалися судом недійсним, тому місцевий господарський суд дійшов вірного висновку про відсутність у відповідача обов`язку сплачувати оренду плату за користування приміщенням у розмірі, який визначений Методикою розрахунку орендної плати, яка затверджена рішенням Паланської сільської ради від 30.12.2020 №4-10/VIII.

Стосовно посилань скаржника на завдання йому шкоди, оскільки місцевим господарським судом не врахована сплата позивачем ПДВ, колегія суддів зазначає, що саме за умовами договору (з урахуванням додаткової угоди №2 від 25.09.2020) визначено розмір орендної плати без ПДВ.

Відповідно до частини 3 статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендна плата підлягає коригуванню на індекс інфляції згідно з Методикою розрахунку орендної плати. Якщо орендар отримав майно в оренду без проведення аукціону, відповідне коригування орендної плати на індекс інфляції здійснюється щомісячно.

Аналогічне положення міститься також у договорі оренди.

Місцевий господарський суд, вірно врахувавши умови договору з урахуванням додаткової угоди №2 до договору від 25.09.2020, а також положення Закону щодо визначення розміру орендної плати з урахуванням індексів інфляції, здійснив власний розрахунок орендної плати, яку відповідач зобов`язався сплачувати за оренду нерухомого майна за період з січня 2021 до серпня 2022 років.

Колегією суддів перевірено наведений розрахунок розміру орендної плати та встановлено його вірність.

Так, розмір орендної плати склав: (за жовтень 2020 року становив 4357,57 грн; у листопаді 2020 року 4414,22 грн; у грудні 2020 року 4453,95 грн) у січні 2021 року 4511,85 грн, у лютому 2021 року 4556,97 грн, у березні 2021 року 4634,44 грн, у квітні 2021 року 4666,88 грн, у травні 2021 року 4727,55 грн, у червні 2021 року 4737,00 грн, у липні 2021 року 4741,74 грн, у серпні 2021 року 4741,74 грн, у вересні 2021 року 4798,64 грн, у жовтні 2021 року 4841,83 грн, у листопаді 2021 року 4880,56 грн, у грудні 2021 року 4919,61 грн, у січні 2022 року 4983,56 грн, у лютому 2022 року 5063,30 грн, у березні 2022 року 5291,15 грн, у квітні 2022 року 5455,18 грн, у травні 2022 року 5602,47 грн, у червні 2022 року 5776,14 грн, у липні 2022 року 5816,58 грн, у серпні 2022 року 5880,56 грн.

Разом з тим, суд першої інстанції вірно визначивши розмір заборгованості за кожен місяць окремо, невірно додав до загальної суми заборгованості за спірний період (з січня 2021 року до серпня 2022 року) розмір орендної плати за попередні місяці, тобто за жовтень 2020 року - 4357,57 грн; за листопад 2020 року - 4414,22 грн та грудень 2020 року - 4453,95 грн, заборгованість по яким позивачем не заявлялася до стягнення.

Таким чином, з урахуванням наведеного, загальний розмір орендної плати за визначений позивачем період - з січня 2021 року до серпня 2022 року складає 100 627, 75 грн, а не 113 853,49 грн, як помилково вказав місцевий господарський суд.

В свою чергу, відповідачем до подачі позову до суду у даній справі було сплачено заборгованість з орендної плати за спірний період (з січня 2021 року до серпня 2022 року) у загальному розмірі 68 972,15 грн, що підтверджується відповідними платіжними дорученнями (т.1, а.с. 118 - 177).

Отже, на момент звернення позивача до суду з даним позовом заборгованість відповідача з орендної плати за період з січня 2021 року до серпня 2022 року складала 31 655, 60 грн.

Після подання позивачем даного позову відповідач сплатив ще частину заборгованості у розмірі 17 316, 45 грн, на підтвердження чого подав до місцевого господарського суду платіжні доручення (т. 1, а.с. 178 - 181).

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Господарський суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

З урахуванням викладеного, у суду першої інстанції були наявні підстави для закриття провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України в частині стягнення основного боргу у розмірі 17 316, 45 грн, які були сплачені відповідачем в рахунок погашення заборгованості після подання позову.

Разом з тим, суд першої інстанції не звернув увагу на те, що частина заборгованості у розмірі 17 316, 45 грн була оплачена відповідачем після подання позову та задовольнив вимогу у вказаній частині, стягнувши наведену суму з відповідача на користь позивача.

Отже, враховуючи вищенаведене, станом на момент прийняття судом першої інстанції рішення у даній справі у відповідача перед позивачем за період з січня 2021 року до серпня 2022 року була наявна заборгованість з орендної плати у розмірі 14 339, 15 грн.

Таким чином, оскаржуване рішення підлягає зміні в частині присудженої до стягнення суми заборгованості. Так, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума боргу у розмірі 14 339, 15 грн.

При цьому, в частині стягнення 17 316,45 грн. заборгованості провадження у справі підлягає закриттю на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України.

Стосовно поданого відповідачем до апеляційного суду доказу оплати заборгованості, присудженої до стягнення оскаржуваним наразі судовим рішенням, у розмірі 27 564,89 грн., а саме платіжної інструкції від 19.04.2023 №2205, колегія суддів вказує, що враховуючи оплату наведеної суми вже після прийняття рішення, дана обставина не впливає на результат його перегляду. При цьому, сторони не позбавлені можливості врегулювати спірне питання на стадії його виконання.

Стосовно вимоги позивача про розірвання договору оренди, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно зі статтею 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до частини третьої статті 291 Господарського кодексу України договір оренди може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передбачених Цивільним кодексом України для розірвання договору найму, в порядку, встановленому статтею 188 цього Кодексу.

Ця норма узгоджується з приписом частини другої статті 651 Цивільного кодексу України, згідно з якою договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. При цьому істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відмова наймодавця від договору найму, можливість якої передбачена частиною першою статті 782 Цивільного кодексу України, є правом, а не обов`язком наймодавця, яке може бути реалізоване в позасудовому порядку. Наявність зазначеного права не є перешкодою для звернення наймодавця (орендодавця) до суду з вимогою про розірвання договору в разі несплати наймачем (орендарем) належних платежів.

Таким чином, позивач повинен довести порушення відповідачем своїх зобов`язань через несплату орендної плати протягом трьох місяців поспіль.

Колегією суддів досліджено докази оплати заборгованості відповідача за спірний період та встановлено (з урахуванням наявності призначення платежу в лише в частині поданих платіжних документів) відсутність повної несплати орендних платежів протягом останніх трьох місяців (червень, липень та серпень 2022 року), що передували зверненню позивачу до суду з даним позовом.

Отже, відповідно позивачем не доведено наявності підстав для розірвання договору оренди, а тому висновок місцевого господарського суду щодо відмови у задоволенні вказаної вимоги визнається колегією суддів обґрунтованим.

Стосовно вимоги позивача про зобов`язання відповідача звільнити приміщення, слід зазначити, що обов`язок з повернення майна виникає у орендаря у зв`язку з припиненням (розірванням) договору оренди.

Враховуючи те, що підстави для розірвання договору відсутні, а станом на момент прийняття оскаржуваного судового рішення термін дії договору оренди не сплив, наведена вимога обґрунтовано залишена місцевим господарським судом без задоволення.

З урахуванням всіх обставин справи в їх сукупності, колегія суддів дійшла висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, проте оскаржуване рішення місцевого господарського суду слід змінити в частині присудженої до стягнення суми заборгованості.

Враховуючи часткове задоволення позову, витрати по сплаті судового збору за його подання покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Стосовно судового збору за вимогою про стягнення 17 316,45 грн., в частині якої судом закрито провадження, то позивач непозбавлений права звернутися до суду з клопотанням про його повернення.

Оскільки, у задоволенні апеляційної скарги відмовлено, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на позивача (апелянта).

Керуючись ст.ст. 240, 269, 275, 281 - 284 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Комунального підприємства "Благодар" Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області на рішення Господарського суду Черкаської області від 15.03.2023 у справі №925/957/22 залишити без задоволення.

2. Судові витрати зі сплати судового збору за подачу апеляційної скарги покласти на її заявника - позивача у справі.

3. Рішення Господарського суду Черкаської області від 15.03.2023 у справі №925/957/22 змінити в частині присудженої до стягнення суми заборгованості, виклавши його резолютивну частину в наступній редакції:

Провадження у справі №925/957/22 в частині стягнення основного боргу у сумі 17 316,45 грн. - закрити на підставі пункту 2 частини 1 статті 231 Господарського процесуального кодексу України, за відсутністю предмету спору.

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Росток-ЄМ» на користь Комунального підприємства «Благодар» Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області 14 339, 15 грн. заборгованості та 328, 48 грн. судового збору.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

4. Доручити Господарському суду Черкаської області видати відповідний наказ.

5. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складання її повного тексту.

Повний текст постанови складено: 06.11.2023 року.

Головуючий суддя Є.Ю. Пономаренко

Судді М.А. Руденко

Л.В. Кропивна

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114676153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/957/22

Судовий наказ від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Постанова від 16.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні