Рішення
від 06.11.2023 по справі 905/327/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.11.2023 Справа №905/327/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Хабарової М.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги»

до Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет»

про стягнення 300 901,14 грн

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом про стягнення з Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет» заборгованості за спожиту електроенергію у розмірі 300901,14 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору про постачання (закупівлю) електричної енергії №588/12 від 19.01.2022, у зв`язку з чим у відповідача утворилась заборгованість за лютий 2022 року.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 06.04.2023 на підставі ст.174 Господарського процесуального кодексу України позовну заяву залишено без руху.

10.04.2023 до суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 17.04.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/327/23, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників сторін.

24.04.2023 до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній заперечив проти задоволення позовних вимог та зазначив, що у зв`язку військовою агресією російської федерації проти України та веденням воєнного стану на території м. Маріуполь Донецької області, Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет» був вимушений переміститися до м.Дніпра та відновити свою діяльність на базі Національного технічного університету «Дніпровська політехніка». Відповідач зазначає, що вся інформаційна база бухгалтерського обліку з первинними фінансовими документами залишилася на території м. Маріуполь, відновити первинні документ не можливо, зі спеціалістами, які займалися господарчим питанням, втрачений зв`язок. За наведених обставин відповідач вважає, що суму позовних вимог яка розрахована тільки за інформацією позивача відповідач не має можливості перевірити та підтвердити. Крім того, відповідач зазначає, що з лютого по грудень 2022 року за укладеним договором, рахунки та акти виконаних послуг від позивача не надходили, станом на 01.01.2023 у фінансовій звітності Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет» кредиторська заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» відсутня. При цьому, відповідач зазначає, що у розрахунку спожитої електричної енергії позивачем застосовано крім показників «Прилад обліку» додатково «Розрахунковий коефіцієнт» та «Втрати ЛЕП», що суттєво збільшило об`єм кВт електричної енергії. В свою чергу, відповідач стверджує, що в Комерційній пропозиції до Договору застосування «Розрахункового коефіцієнту» та «Втрат ЛЕП» у формуванні ціни за спожиту електричну енергію не вказані.

До того ж, відповідач наголошує на тому, що отриманий позивачем від Оператора системи розподілу лист від 20.02.2023 №67/2486-вих про фактичний обсяг спожитої електроенергії за період лютий 2022 року та додаток до нього не містить підписів уповноважених осіб та печатки, що не дозволяє його сприймати як документ. Разом з тим, відповідач підкреслив, що Договором та Комерційною пропозиціє право передавати Оператором системи розподілу показники електроенергії Товариству з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» як постачальника та Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет» як споживача не погоджено, а тому є безпідставним та не несе юридичних наслідків. Також, відповідач зазначив, що він не відмовляється виконати свої зобов`язання за Договором у разі їх наявності, що буде підтверджено показниками лічильних приладів та підписаними актами приймання-передавання після закінчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Крім того, відповідач стверджує, що звернення позивача до суду з вимогою виконання умов Договору та стягнення заборгованості є передчасним, позивач не скористався правом досудового врегулювання спору та не здійснив дій, які свідчать про факт виникнення спору за Договором.

01.05.2023 через підсистему «Електронний Суд» від позивача надійшла відповідь на відзив, в якій останній заперечив проти тверджень відповідача, викладених у відзиві на позовну заяву, зокрема, щодо посилань відповідача на не отримання актів та рахунків зазначив, що у відповідності до п. 5.1 Комерційної пропозиції споживач самостійно формує розрахункові документи (рахунок, акт приймання-передавання) в сервісі «Особовий кабінет» не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду. Позивач зазначає, що оскільки відповідач споживав електричну енергію та всупереч умовам Договору, а саме п. 6.1 Додатку №3 до Договору та п.5.1 Комерційної пропозиції не вносив показники комерційних засобів обліку електричної енергії через сервіс «Особовий кабінет», самостійно не формував розрахункові документи за допомогою Сервісу не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду, отже позивачем формувалися рахунки на оплату фактично спожитої електричної енергії та акти прийняття-передавання товарної продукції відповідно до даних комерційного обліку, які надавались Оператором системи розподілу у відповідності до п. 6.1 Комерційної пропозиції, вимог п.п. 4.3, 4.12 п. 5.1.2 ПРРЕЕ, главою 9.14 Розділу ІХ, главою 12.4 розділу ХІІ Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №311 та ст. 53 Закону України «Про ринок електричної енергії», які направлялись позивачу на офіційну електронну адресу споживача office@pstu.edu зазначену в Комерційній пропозиції та у заяві приєднання до Договору. Крім того, позивач підкреслив, що у відповідності до п. 5.2 Комерційної пропозиції у випадку не отримання споживачем акта прийняття-передавання або не повернення постачальнику отриманого та підписаного з боку споживача акта прийняття-передавання протягом десяти днів з дня його формування, він вважається підписаним та узгодженим сторонами, якщо в цей же строк споживачем не буде надано обґрунтованих заперечень. Щодо визначення обсягів фактичного споживання за лютий 2022 року, то позивач зазнач

13.10.2023 через підсистему «Електронний Суд» від позивача надійшли додаткові пояснення у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач можливістю подання заперечень на відповідь на відзив відповідно до ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, не скористався.

Враховуючи достатність часу, наданого сторонам для подачі доказів в обґрунтування своїх позицій у справі, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, господарським судом, в межах наданих йому повноважень, сторонам створені усі належні умови для надання доказів.

За приписами ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Оскільки клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, у відповідності до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, Господарський суд Донецької області

ВСТАНОВИВ:

19.01.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» (постачальник, позивач) та Державним вищим навчальним закладом «Приазовський державний технічний університет» (споживач, відповідач) підписано договір про постачання (закупівлю) електричної енергії №588/12 (далі - Договір).

За цим Договором постачальник продає електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору (п. 1.1 Договору).

Згідно з п. 1.2 Договору найменування товару: Код згідно Національного класифікатора ДК 021:2012:09310000-5 Електрична енергія (Електрична енергія для забезпечення потреб ДВНЗ «ПДТУ») (далі - товар або електрична енергія). Постачання товару за цим Договором передбачає поставку електричної енергії для забезпечення потреб електроустановок споживача за допомогою технічних засобів розподілу електричної енергії.

Відповідно до п. 1.3 Договору очікуваний обсяг постачання електричної енергії на період 2022 року становить 380 000 кВк*год та відповідає очікуваному обсягу закупівля послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у оператора системи.

Пунктом п. 2.1 Договору встановлено, що строк (термін) поставки товару: згідно Додатку 1 Заява-приєднання, що є невід`ємною частиною Договору.

За умовами п. 2.2 Договору місце поставки (передачі) товару: 87555, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Університетська, 7.

Відповідно до п. 4.1 Договору споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з комерційною пропозицією.

У відповідності до п. 4.2 Договору ціна електричної енергії має зазначатися постачальником у рахунку на оплату електричної енергії (актах прийняття-передавання товарної продукції чи актах прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг) за цим Договором.

У випадках застосування до споживача диференційованих цін електричної енергії суми, вказані в рахунках (актах прийняття-передавання товарної продукції чи актах прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг), можуть відображати середню ціну, обчислену на базі диференційованих цін.

Згідно з п. 4.3 Договору вартість електричної енергії за цим Договором визначається з урахуванням суми очікуваної вартості обсягів постачання електричної енергії протягом періоду, вказаного у пункті 1.3 цього Договору, та становить: 2600000,00 грн, в т.ч. ПДВ 443333,33 грн, з них 2265900,00 грн, в т.ч. ПДВ 377650,00 грн - кошти державного бюджету, а 394100,00 грн, в т.ч. ПДВ 65683,33 грн - кошти відшкодовані орендарями.

Розрахунковим періодом за цим Договором є 1 календарний місяць (п. 4.4 Договору).

За приписами п. 5.1 Договору споживач має право, зокрема: отримувати електричну енергію на умовах, визначених у цьому Договорі (п. 5.1.1 Договору); безоплатно отримувати інформацію про обсяги та інші параметри власного споживання електричної енергії (5.1.4 Договору); вимагати від постачальника пояснень щодо виставлених рахунків (актів прийняття-передавання товарної продукції чи акт прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг) і, у випадку незгоди з порядком розрахунків або розрахунковою сумою, вимагати організації та проведення звіряння (за необхідності із залученням постачальника послуг комерційного обліку та/або оператора системи) розрахункових даних та/або оскаржувати їх в установленому у цим Договором та чинним законодавством порядку (п. 5.1.6 Договору); проводити звіряння фактичних розрахунків в установленому ПРРЕЕ порядку з підписанням відповідного акту (п. 5.1.7 Договору).

В свою чергу, згідно з п. 5.2.1 Договору споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну оплату спожитої електричної енергії відповідно до умов цього Договору згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 6.1 Договору постачальник має право: отримувати від споживача оплату за поставлену електричну енергію (п. 6.1.1 Договору); проводити разом із споживачем звіряння фактично спожитих обсягів електричної енергії з підписанням відповідного акту (п. 6.1.5 Договору).

Цей Договір набирає чинності з дати його підписання сторонами та діє до 31.12.2022, якщо інше не встановлено комерційною пропозицією, а в частині проведення розрахунків - до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за Договором (п. 12.1 Договору).

За умовами п. 12.6 Договору невід`ємною частиною Договору є:

Додаток №1 - Заява-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу;

Додаток №2 - Комерційна пропозиція до договору про постачання електричної енергії споживачу та Додаткові угоди.

Відповідно до умов заяви-приєднання до договору про постачання електричної енергії (Додаток №1) споживач ініціює приєднання до умов Договору на умовах комерційної пропозиції постачальника «Тендерна-Ф», початок постачання з січня 2022 року. Погодившись з цією заявою-приєднанням (акцептувавши її), споживач засвідчує вільне волевиявлення щодо приєднання до умов договору в повному обсязі. З моменту акцептування цієї заяви - приєднання в установленому ПРРЕЕ та умовами комерційної пропозиції порядку споживач та постачальник набувають всіх прав та обов`язків за договором і несуть відповідальність за їх невиконання (неналежне виконання) згідно з умовами договору та чинним законодавством України. Своїм підписом споживач підтверджує згоду на обробку його персональних даних та можливу їх передачу третім особам згідно з чинним законодавством, у тому числі, але не виключно щодо кількісних та/або вартісних обсягів наданих за договором послуг та з метою забезпечення постачальником можливості реалізації прав споживача, передбачених п.4.22 ПРРЕЕ.

Одночасно, у заяві-приєднанні визначено, що оператором системи розподілу, з яким споживач уклав договір про надання послуг з розподілу електричної енергії, є Акціонерне товариство «ДТЕК Донецькі електромережі».

Також, споживачем визначено перелік об`єктів та адреси об`єктів їх ЕІС-код точки комерційного обліку (точки розподілу) в додатку до заяви приєднання. Так, зокрема, позивачем визначено 14 об`єктів та 18 ЕІС-кодів точок комерційного обліку (точок розподілу) до даних об`єктів відповідно.

Згідно з п. 1.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) на момент укладання договору ціна сформована за результатами аукціону у системі Прозоро та становить 7,00 грн з ПДВ (5,83 без ПДВ). Ціна сформована з урахуванням регульованої ціни на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу.

У п. 3.2 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) визначено, що прийняттям даної комерційної пропозиції, споживач надає згоду та доручає постачальнику здійснення зарахування грошових коштів, що надійшли в рахунок оплати електричної енергії (аванси, переплати тощо), між відповідними рахунками (розрахунковий та поточний із спеціальним режимом використання) таким чином, щоб забезпечити їх коректне відображення, в тому числі у випадку помилкового перерахування споживачем, зарахування переплат в рахунок погашення заборгованості чи споживання майбутніх періодів, у випадку коригування обсягів оператором системи, та в інших випадках, в тому числі при внесенні змін до чинного законодавства.

Оплата обсягів споживання електричної енергії здійснюється на умовах (у строки) передбачені п. 4.2 цієї комерційної пропозиції, з урахуванням порядку визначення ціни передбаченого в розділі 1 цієї комерційної пропозиції. Порядок здійснення платежів: оплата електричної енергії за розрахунковий період здійснюється споживачем у строк протягом 10 банківських днів (п.4.1, п.4.2 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору)).

Відповідно до п. 5.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) споживач самостійного формує розрахункові документи (рахунок, акт-приймання передавання) в сервісі «Особовий кабінет» не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду.

В інших випадках, виставлення рахунків за спожиту електроенергію здійснюється не пізніше 20-го числа місяця наступного за розрахунковим, за умови отримання даних про обсяги споживання від споживача/оператора системи/адміністратора комерційного обліку.

Виставлення рахунку здійснюється шляхом його формування в програмному комплексі постачальника з можливістю перегляду в сервісі «Особистий кабінет».

Розрахункові документи можуть бути роздруковані постачальником та отримані споживачем у відповідному енергоофісі постачальника.

У разі не отримання споживачем рахунку, споживач здійснює. оплату за спожиту електричну енергію, у встановлені цією комерційною пропозицією строки, за платіжним документом, самостійно оформленим споживачем.

Згідно з п. 5.2 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) у випадку не отримання споживачем акта прийняття-передавання або не повернення постачальнику отриманого та підписаного з боку споживача акта прийняття-передавання протягом десяти днів з дня його формування, він вважається підписаним та узгодженим сторонами, якщо в цей же строк споживачем не буде надано обґрунтованих заперечень.

У відповідності до п. 6.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток 2 до Договору) послуги з передачі та розподілу електричної енергії закуповуються та оплачуються постачальником, а їх вартість включається до ціни електричної енергії і оплачується споживачем на рахунки постачальника.

Пунктом 10.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) визначено, що договір набирає чинності з дати його підписання та укладається на строк до 31.12.2022, якщо інший термін не визначений умовами закупівлі. Договір в частині виконання зобов`язань споживача щодо оплати діє до повного виконання споживачем таких зобов`язань. Початком постачання електричної енергії споживачу є лата, зазначені у заяві-приєднання, яка є додатком до Договору.

Згідно з п. 10.3 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) договір може бути розірвано за ініціативою будь-якої із Сторін у порядку, визначеному законодавством України, але в будь-якому випадку Договір діє до повної оплати заборгованості по Договору, включаючи нарахування та оплату штрафних санкцій.

Додатковою угодою №1 від 24.01.2022 до Договору сторони дійшли згоди внести зміни до Договору, за умовами п. 1 якої визначити дату початку постачання електричної енергії споживачу, зазначену у заяві-приєднання, яка є Додатком до Договору №588/12 від 19.01.2022 викласти у наступній редакції: «Початок постачання з 19.01.2022».

01.02.2022 Додатковою угодою №2 до Договору сторони дійшли згоди внести зміни до Договору про постачання електричної енергії споживачу:

п.1 Дату підпису, зазначену в заяві-приєднання, яка є Додатком №1 до Договору №588/12 від 19.01.2022 викласти у наступній редакції: « 19.01.2023».

п. 2 Назву Додатку (перелік об`єктів ДВНЗ «ПДТУ») до заяви-приєднання, яка є Додатком №1 до Договору №588/12 від 19.01.2022 викласти у наступній редакції: «Додаток (перелік об`єктів ДВНЗ «ПДТУ») до заяви-приєднання, яка є Додатком №1 до Договору №588/12 від 19.01.2022».

Як стверджує позивач та не спростовано відповідачем, відповідач всупереч п. 6.1 Додатку №3 до Договору та п.5.1 Комерційної пропозиції не вносив показники комерційних засобів обліку електричної енергії через сервіс «Особовий кабінет» та самостійно не формував розрахункові документи за допомогою Сервісу не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду.

З метою підтвердження спожитих відповідачем обсягів електричної енергії за період лютий 2022 року позивачем направлено відповідний лист №886 від 16.02.2023 оператору системи розподілу - Акціонерному товариству «ДТЕК Донецькі електромережі».

У відповіді №67/2486-вих від 20.02.2023 оператор системи розподілу - Акціонерне товариство «ДТЕК Донецькі електромережі» повідомив про фактичний (звітний) обсяг споживання за період лютий 2022 року по точкам комерційного обліку споживача Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет». Згідно інформації щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії точками комерційного обліку (площадками вимірювання) за 23-ма (ЕІС-код ТКОЕЕ) Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет» обсяг споживання електричної енергії становив 93662,00 кВт/год (у вказаних обсягах не враховувалися обсяги споживання за ЕІС-кодом ТКОЕЕ субспоживача).

Позивачем, на підставі даних оператора системи розподілу, сформовано акт приймання-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року від 28.02.2022 в обсязі 58094 кВт/год на суму 308381,20 грн з ПДВ.

У вказаному акті позивачем враховано об`єми споживання за 18 ЕІС-кодами точок комерційного обліку (точок розподілу) відповідача які, зокрема було визначено останнім у переліку об`єктів та адрес об`єктів з їх ЕІС-код точки комерційного обліку (точки розподілу) в додатку до заяви приєднання.

Так, зокрема, позивачем в акті на підставі даних ОСР за наступними ЕІС-кодами ТКОЕЕ визначено наступні об`єми споживання електричної енергії:

- 62Z0140026128399 - об`єм споживання електричної енергії - 854 кВт/год;

- 62Z0973703643056 - об`єм споживання електричної енергії - 0 кВт/год;

- 62Z4257739442243 - об`єм споживання електричної енергії - 343 кВт/год;

- 62Z1086530055737- об`єм споживання електричної енергії - 0 кВт/год;

- 62Z8914587555940 - об`єм споживання електричної енергії - 5400 кВт/год;

- 62Z7403851672145 - об`єм споживання електричної енергії - 1440 кВт/год;

- 62Z2702407988021 - об`єм споживання електричної енергії - 407 кВт/год;

- 62Z1459673944199 - об`єм споживання електричної енергії - 698 кВт/год;

- 62Z4559673258772 - об`єм споживання електричної енергії - 1503 кВт/год;

- 62Z9763918331071 - об`єм споживання електричної енергії - 545 кВт/год;

- 62Z2664678289933 - об`єм споживання електричної енергії - 1925 кВт/год;

- 62Z8417166664689 - об`єм споживання електричної енергії - 1 кВт/год;

- 62Z2348817232809 - об`єм споживання електричної енергії - 552 кВт/год;

- 62Z8892322645858 - об`єм споживання електричної енергії - 4152 кВт/год;

- 62Z3628049717780 - об`єм споживання електричної енергії - 274 кВт/год;

- 62Z0049698756987 - об`єм споживання електричної енергії - 1206 кВт/год;

- 62Z0956291462943 - об`єм споживання електричної енергії - 26280 кВт/год;

- 62Z2867281023046 - об`єм споживання електричної енергії - 15120 кВт/год;

При цьому, в акті зазначено об`єкт субспоживача, об`єми споживання якого не включено до даного акта. Також, позивачем не включено до акту об`єми споживання електричної енергії які були надані оператором системи розподілу за 4-ма ЕІС-кодами ТКОЕЕ, а саме: 62Z8255905442504 (об`єм споживання електричної енергії визначений ОСР - 11647 кВт/год), 62Z5159111483533 (об`єм споживання електричної енергії визначений ОСР - 1460 кВт/год), 62Z6854219832553 (об`єм споживання електричної енергії визначений ОСР - 18388 кВт/год), 62Z3127491880000 (об`єм споживання електричної енергії визначений ОСР - 1467 кВт/год) .

На оплату вартості спожитої електричної енергії позивачем також було сформовано рахунок №588 за лютий 2022 року на суму 308381,20 грн.

Позивач акт приймання-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року від 28.02.2022 та рахунок №588 за лютий 2022 року направив 16.02.2023 відповідачу на його офіційну електронну пошту - office@pstu.edu зазначену у Комерційній пропозиції та заяві-приєднання.

Однак, відповідач акт приймання-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року від 28.02.2022 не підписав, оплату за поставлену електричну енергію за лютий 2022 року не здійснив.

Крім того, позивач в позовній заяві зазначає, що станом на 21.02.2022 на особовому рахунку відповідача утворилася переплата в сумі 7480,06 грн згідно з оплаченого відповідачем платежу 21.02.2022 на суму 126 362,22 грн, а тому переплату в розмірі 7480,06 грн було зараховано в якості передплати за спожиту електричну енергію за лютий 2022 року у відповідності до абз. 2 п. 4.24 Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Таким чином, за даними позивача залишок заборгованість за спожиту електричну енергію за лютий 2022 року становить 300901,14 грн.

Посилаючись на неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань щодо оплати електричної енергії за період лютий 2022 року, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за поставлену електричну енергію у розмірі 300901,14 грн.

Частиною 2 ст. 11 Цивільного кодексу України передбачено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. ст. 625, 628, 629 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст. 638 Цивільного кодексу України, яка кореспондується зі ст. 180 Господарського кодексу України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

В ч. 3 ст. 180 Господарського кодексу України визначено, що при укладенні господарського договору сторони зобов`язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Оцінивши зміст договору, господарський суд встановив, що сторонами погоджено його істотні умови.

Договір підписано уповноваженими особами та скріплено печатками.

Договір у встановленому порядку не оспорено, не розірвано, не визнано недійсним.

Таким чином, укладений між сторонами договір є дійсним, укладеним належним чином та є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Дослідивши зміст укладеного договору, суд дійшов до висновку, що даний правочин за своєю правовою природою є договором енергопостачання.

У відповідності до ч. 1 ст. 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України «Про ринок електричної енергії».

Відповідно до ч. 1 ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Частинами 6, 7 ст. 276 Господарського кодексу України встановлено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених/визначених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Умови укладеного між сторонами договору розроблені відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі - ПРРЕЕ), затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018.

Закон України «Про ринок електричної енергії» визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Положеннями ч.ч. 1, 2 ст. 56 Закону України «Про ринок електричної енергії» встановлено, що постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

За умовами розділу 4 ПРРЕЕ розрахунки за електричну енергію та послуги, що надаються на роздрібному ринку, між учасниками цього ринку здійснюються у грошовій формі відповідно до укладених договорів.

Дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

Як зазначалося вище, згідно з п. 5.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) споживач самостійного формує розрахункові документи (рахунок, акт-приймання передавання) в сервісі «Особовий кабінет» не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду.

В інших випадках, виставлення рахунків за спожиту електроенергію здійснюється не пізніше 20-го числа місяця наступного за розрахунковим, за умови отримання даних про обсяги споживання від споживача/оператора системи/адміністратора комерційного обліку.

Виставлення рахунку здійснюється шляхом його формування в програмному комплексі постачальника з можливістю перегляду в сервісі «Особистий кабінет».

Розрахункові документи можуть бути роздруковані постачальником та отримані споживачем у відповідному енергоофісі постачальника.

У разі не отримання споживачем рахунку, споживач здійснює оплату за спожиту електричну енергію, у встановлені цією комерційною пропозицією строки, за платіжним документом, самостійно оформленим споживачем.

При цьому, судом встановлено, що у заяві приєднання до договору про постачання електричної енергії, яка підписана відповідачем (споживачем) зазначено про те, що підписання цієї заяви-приєднання (направивши її заповнену і підписану скановану копію на електронну адресу постачальника dn@yasno.com.ua, або підписанням кваліфікованим електронним підписом та відправлення постачальнику, з використанням сервісу M.E.Doc або «Вчасно»), споживач засвідчує вільне волевиявлення щодо приєднання до умов Додатку №3 до Додатку 3.1 до Договору в повному обсязі.

У відповідності до п.п. 15 п. 5.2.2 ПРРЕЕ постачальник електричної енергії зобов`язаний забезпечити на своєму офіційному вебсайті можливість створення особистого кабінету споживача.

Згідно з п. 1 Додатку №3 «Умови користування інтернет сервісом «Особистий кабінет для споживачів електроенергії» до Договору встановлено, що до Договору про постачання електричної енергії споживачу встановлює порядок та умови обміну звітною інформацією та розрахунковими документами між постачальником та споживачем, крім індивідуального побутового споживача, з використанням кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП).

Пунктом 2 Додатку №3 «Умови користування інтернет сервісом «Особистий кабінет для споживачів електроенергії» до Договору передбачено, що додаток забезпечує споживачу можливість користуватися додатковим сервісом «Особистий кабінет для споживачів електроенергії» (далі - Сервіс), створеним з метою здійснення обміну інформацією звітною інформацією та розрахунковими документами, між постачальником та споживачем з її підписанням з КЕП, з урахуванням положень Закону України «Про електронні довірчі послуги» та для можливості перегляду споживачем інформації в базі даних постачальника стосовно його взаємовідносин з постачальником (незалежно від наявності КЕП).

Відповідно до п. 6 Додатку №3 «Умови користування інтернет сервісом «Особистий кабінет для споживачів електроенергії» до Договору обсяги електричної енергії, що підлягають сплаті споживачем за звітний розрахунковий період визначаються на підставі «Акту прийому-передачі товарної продукції» підписаного ЕЦП споживача за допомогою інтернет-сервісу.

Для виконання розрахунків та формування документів споживач зобов`язаний:

6.1. У разі, якщо до мереж споживача не підключені електроустановки інших споживачів, а його електроустановки підключені безпосередньо до мереж Оператора системи розподілу, споживач:

- вносить покази комерційних засобів обліку електричної енергії через Сервіс за усіма приєднаннями (точками обліку), зазначеними в договорі споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії не пізніше 24-00 годин останнього дня розрахункового періоду;

- здійснити нарахування та формування розрахункових документів за допомогою Сервісу;

- підписує КЕП «Акт прийому-передачі товарної продукції» та інші документи сформовані за допомогою Сервісу, та відправляє постачальнику за допомогою Сервісу не пізніше 24-00 годин останнього дня розрахункового періоду.

За умовами п. 7 Додатку №3 «Умови користування інтернет сервісом «Особистий кабінет для споживачів електроенергії» до Договору якщо внесені споживачем за допомогою Сервісу покази комерційних засобів обліку електричної енергії відрізняються від показів, зафіксованих оператором системи або оператором комерційного обліку під час контрольного огляду цих засобів обліку на розрахункову дату, то «Акт прийому-передачі товарної продукції», рахунки на оплату, сформовані споживачем за допомогою Сервісу, не погоджуються постачальником.

У такому випадку, постачальник інформує споживача про необхідність провести новий розрахунок та сформувати документи в сервісі у відповідності до даних оператора системи або оператора комерційного обліку. Споживач проводить повторний розрахунок та формування документів впродовж 24-х годин після повідомлення постачальника. У разі невиконання споживачем вказаних дій у встановлений строк, постачальник визначає обсяг електричної енергії на підставі даних оператора та формує відповідні рахунки та документи. Такі документи направляються постачальником на ел.адресу споживача, вказану в заяві-приєднання до договору на постачання і вважаються отриманими споживачем з дати відправки такого ел.листа постачальником.

За наведених положень з п. 5.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток 2 до Договору) та п. 6.1 Додатку №3 «Умови користування інтернет сервісом «Особистий кабінет для споживачів електроенергії» до Договору вбачається, що саме на відповідача (споживача) покладено обов`язок формує розрахункові документи (рахунок, акт-приймання передавання) в сервісі «Особовий кабінет» не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем не було сформовано розрахункові документи за спожиту електроенергію у період лютий 2022 року, протилежного відповідачем не доведено та матеріали справи не містять.

Пунктами 2.3.11, 2.3.14 ПРРЕЕ визначено, що комерційний облік на роздрібному ринку електричної енергії організовується адміністратором комерційного обліку та здійснюється постачальниками послуг комерційного обліку відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу комерційного обліку та цих Правил. Постачальник послуг комерційного обліку забезпечує зняття показів засобів вимірювальної техніки відповідно до Кодексу комерційного обліку.

Принципи організації комерційного обліку електричної енергії на ринку електричної енергії України, права та обов`язки сторін стосовно організації комерційного обліку електричної енергії та отримання точних і достовірних даних комерційного обліку для здійснення комерційних розрахунків визначаються Кодексом комерційного обліку електричної енергії, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311 (далі - Кодекс).

Відповідно до пп. 6.1 п. 6. Розділу XIII Перехідні положення Кодексу, обсяги спожитої електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить один місяць. Зчитування показів лічильника провадиться постачальником послуг комерційного обліку та/або оператором мережі, та/або споживачем щомісяця відповідно до умов договору.

Згідно пп. 7.1 п. 7 Розділу XIII Перехідні положення Кодексу, до моменту запуску інформаційного обміну між учасниками ринку через Датахаб функції АКО по веденню реєстрів ТКО, обробці даних комерційного обліку, адміністрування процесів зміни електропостачальника, припинення електропостачання та визначення обсягів електричної енергії для поточних розрахунків на ринку виконують ОМ у межах своєї відповідальності.

З огляду на викладені вище положення чинного законодавства України, позивач не здійснює функції з обліку електричної енергії та не визначає обсяги спожитої електричної енергії споживачами. В силу покладених на електропостачальника функцій та обов`язків, позивач не здійснює фіксацію (зняття) показників електролічильників, не визначає обсяг проданої електричної енергії.

Пунктами 4.3, 4.12, 4.13 ПРРЕЕ встановлено, що дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг. Розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Для здійснення розрахунків за фактично спожиту електричну енергію електропостачальник має сформувати та виставити споживачу платіжний документ у паперовій або електронній формі (у випадку згоди споживача на отримання електронного платіжного документа), на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку.

Пунктами 8.6.1, 8.6.7, 8.6.8 глави 8.6 розділу VIII та п.9.14.1 глави 9.14 розділу IX Кодексу передбачено, що зчитування показів з лічильників, встановлених у споживачів, може здійснюватися споживачем, а також оператором системи або ППКО (у ролі ОЗД) відповідно до цього Кодексу та умов договору. Зчитування показів (збір даних) з лічильників у не побутових та колективних побутових споживачів у разі відсутності можливості їх автоматизованого дистанційного зчитування провадиться споживачем щомісяця на перше число місяця, наступного за розрахунковим. При обладнанні вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних інформація про покази лічильників за розрахунковий місяць формується відповідним ППКО через канали дистанційного зв`язку. Непобутові та колективні побутові споживачі зобов`язані протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця надати оператору системи звіт про покази лічильників за розрахунковий місяць. Наведені у звіті останні фактичні покази лічильників вважаються показами на початок першої доби календарного місяця. АКО має передавати адміністратору розрахунків та учасникам ринку сертифіковані дані комерційного обліку в обсязі, необхідному та достатньому для проведення ними розрахунків та виставлення рахунків своїм контрагентам.

Відповідно до п. 12.4.4 Кодексу до дати запуску інформаційного обміну між учасниками ринку через Датахаб функції щодо ведення реєстрів точок комерційного обліку, а також приймання результатів вимірювання (показів лічильників) від учасників ринку та/або ППКО, обробки, формування, профілювання, валідації, агрегації та передачі даних комерційного обліку для розрахунків на ринку виконують оператори системи за місцем провадження ними господарської діяльності з розподілу/передачі електричної енергії.

Відповідно до п. 10 ПРРЕЕ до запуску електронної платформи Датахаб адміністратора комерційного обліку функції адміністратора комерційного обліку на роздрібному ринку електричної енергії виконує відповідний оператор системи розподілу (далі - ОСР).

Так, матеріалами справи підтверджується, що на запит позивача №886 від 16.02.2023 щодо фактично спожитої відповідачем електроенергії за лютий 2022 року оператор системи розподілу - Акціонерне товариство «ДТЕК Донецькі електромережі» у відповіді №67/2486-вих від 20.02.2023 повідомив фактичний обсяг спожитої електричної енергії відповідачем, який у лютому 2022 року склав 93662,00 кВт/год за 23-ма (ЕІС-код ТКОЕЕ) Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет», з них 58094 кВт/год за 18 ЕІС-кодами точок комерційного обліку (точок розподілу) Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет» які було визначено останнім у переліку об`єктів та адрес об`єктів з їх ЕІС-код точки комерційного обліку (точки розподілу) в додатку до заяви приєднання.

Посилання відповідача з приводу не підписання листа №67/2486-вих від 20.02.2023 ОСР спростовуються матеріалами справи, адже позивачем на підтвердження підписання даного листа ЕЦП представником ОСР - Шишацькою К.Г. долучено до матеріалів справи протокол створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого підпису.

Судом встановлено, що вказані ОСР показники відповідають показникам обсягу, зазначених у акті приймання-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року та рахунку №588 за лютий 2022 року.

З приводу посилання відповідача на те, що у розрахунку спожитої електричної енергії позивачем застосовано крім показників «Прилад обліку» додатково «Розрахунковий коефіцієнт» та «Втрати ЛЕП», що суттєво збільшило об`єм кВт електричної енергії суд зазначає наступне.

У відповідності до п. 1.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток №2 до Договору) на момент укладання договору ціна сформована за результатами аукціону у системі Прозоро та становить 7,00 грн з ПДВ (5,83 без ПДВ). Ціна сформована з урахуванням регульованої ціни на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу.

Як зазначалося вище, згідно з п. 4.12 ПРРЕЕ розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії.

Отже, оператор системи розподілу адмініструє точки комерційного обліку електричної енергії отримує від споживача або самостійно здійснює зняття показників засобів обліку електричної енергії визначає обсяг електричної енергії, що спожита споживачем та надає інформацію (обсяг спожитої електричної енергії споживачем) постачальнику електричної енергії для підтвердження того, скільки постачальник продав (поставив) електричної енергії споживачу, на підставі отриманої інформації про обсяги спожитої електричної енергії споживачем, постачальник електричної енергії, виходячи з умов договорів до яких приєднався споживач, розраховує вартість та виставляє споживачу рахунки на оплату.

В свою чергу, відповідно до абз. 6 п.п. 2.1.4 п. 2.1 ПРРЕЕ втрати в електричних мережах власника мереж, які використовуються оператором системи для забезпечення транспортування електричної енергії іншим споживачам та/або для транспортування електричної енергії в мережі оператора системи, розділяються між власником мереж та цим оператором системи пропорційно обсягам споживання власником електричних мереж та обсягам відпущеної електричної енергії в інші мережі відповідно.

При цьому, згідно з пп. 3 п. 3.1.6 ПРРЕЕ постачання електричної енергії споживачу здійснюється, якщо: споживач є стороною діючих договорів: про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, крім випадку здійснення розподілу (передачі) електричної енергії оператором системи до власних електроустановок.

Тобто, порядок розрахунку втрат електроенергії в мережі споживача із застосуванням розрахункового коефіцієнту відноситься до договірних умов розподілу електричної енергії та є додатком до договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії укладеного між ОСР та відповідачем.

У заяві-приєднанні визначено, що оператором системи розподілу, з яким відповідач уклав договір про надання послуг з розподілу електричної енергії, є Акціонерне товариство «ДТЕК Донецькі електромережі».

Отже, обсяги спожитої електричної енергії визначає виключно ОСР на підставі власного переліку точок обліку відповідача у відповідності до договору про надання послуг з розподілу укладеного між відповідачем (споживачем) та ОСР.

За наведеного слідує, позивачем правомірно включено до розрахунку спожитої електричної енергії крім показників «Прилад обліку» додатково «Розрахунковий коефіцієнт» та «Втрати ЛЕП», оскільки вказані показники включено ОСР при визначенні об`ємів споживання електричної енергії відповідачем, на які позивач ніяким чином не впливає.

При цьому, суд зазначає, що відповідач у разі спору щодо незгоди з обсягами електричної енергії не був позбавлений можливості звернутися у порядку передбаченому розділом 10 Договору та ПРРЕЕ до Інформаційно-консультаційного центру по роботі із споживачами електричної енергії та до Регулятора чи його територіального підрозділу. Однак, як вбачається з матеріалів справи відповідач даною можливістю не скористався.

Таким чином, при здійсненні спірних нарахувань за лютий 2022 року позивачем використовувалась надана ОСР інформація про спожиті відповідачем обсяги електричної енергії, дані від якого є пріоритетними згідно галузевого законодавства, а саме - п. 8.6.15 ККОЕЕ встановлено, що дані, отримані від споживача, при проведенні процедур їх перевірки та в розрахунках мають менший пріоритет ніж виміряні дані з контрольних лічильників або дані, отримані безпосередньо оператором системи або ППКО.

Наведені обставини спростовують твердження відповідача щодо безпідставності передачі показників ОСР позивачу, адже вказане право передбачене вище зазначеними нормами Кодексу комерційного обліку.

Таким чином, позивачем нараховано вартість спожитої електричної енергії відповідно до отриманих даних від ОСР, що відповідає нормам чинного законодавства.

До того ж, судом встановлено, що при здійснені нарахування за лютий 2022 року позивачем застосовано тариф 4,4236 грн/кВт/год (без ПДВ), що в свою чергу з ПДВ становить 5,36 грн/кВт/год.

Разом з тим, суд зазначає, що застосований позивачем тариф 5,36 грн/кВт/год у розрахунку за спожиту електричну енергію в лютому 2022 року не перевищив погодженої сторонами ціни в п. 1.1 Комерційної пропозиції «Тендерна-Ф» (Додаток 2 до Договору) -7,00 грн з ПДВ (5,83 без ПДВ).

Як встановлено судом, акт приймання-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року та рахунок №588 за лютий 2022 року позивачем 16.02.2023 були направлені відповідачу на електронну адресу відповідача, зазначену у Комерційній пропозиції та заяві-приєднання.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п. 4.6 Договору оплата рахунка постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк, визначений в рахунку, який не може бути меншим 5 робочих днів з моменту отримання його споживачем, або в строк, визначений у комерційній пропозиції, прийнятій споживачем.

Згідно з п. 4.2 Комерційної пропозиції оплата за спожиту електричну енергію має бути здійснена споживачем у строк не більше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду.

Отже, враховуючи умови Договору строк оплати відповідачем спожитої електроенергії за період лютий 2022 року є таким, що настав.

Однак, як свідчать матеріали справи, відповідач свої зобов`язання за Договором виконав не в повному обсязі, згідно матеріалів справи заборгованість відповідача за Договором за період лютий 2022 року станом на час звернення до суду (з урахуванням переплати в сумі 7480,06 грн згідно оплаченого відповідачем платежу 21.02.22 на суму 126362,22 грн) становить 300901,14 грн.

Згідно зі ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

За приписами ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідачем належними та доказами в розумінні ст.ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України обставин, повідомлених позивачем, не спростовано, доказів погашення заборгованості в добровільному порядку не надано.

Враховуючи викладене, вимоги позивача про стягнення з відповідача основної заборгованості у розмірі 300901,14 грн є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

Щодо посилань відповідача про настання форс-мажорних обставин за Договором, суд зазначає наступне.

Згідно з п. 11.1 Договору сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов`язань за цим Договором, якщо це не виконання є наслідком непереборної сили (форс-мажорна обставина).

Відповідно до п. 11.2 Договору під форс-мажорними обставинами розуміють надзвичайні та невідворотні обставини, що об`єктивно унеможливлюють виконання зобов`язань, передбачених умовами Договору.

За умовами п.11.3 Договору строк виконання зобов`язань за цим Договром відкладається на строк дії форс-мажорних обставин.

Пунктом 11.5 Договору сторонами встановлено, що виникнення форс-мажорних обставин не є підставою для відмови споживача від сплати постачальнику за електричну енергію, яка була надана до їх виконання.

У своїх запереченнях щодо засвідчення форс-мажорних обставин відповідач, зокрема, посилається на лист Торгово-промислова палата України № 2024/02.0-7.1

Торгово-промислова палата України листом від 28.02.2022 за № 2024/02.0-7.1 засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою запровадження воєнного стану, та підтвердила, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об`єктивними обставинами для суб`єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору.

Втім, порядок засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) чітко визначено в Законі України «Про торгово-промислові палати в Україні» та деталізовано в розділі 6 Регламенту засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого рішенням президії ТПП України від 15.07.2014 за № 40(3), з наступними змінами.

Відповідно до ст. 14-1 Закону України «Про Торгово-промислові палати в Україні» Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб`єкта господарської діяльності за собівартістю. Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб`єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об`єктивно унеможливлюють виконання зобов`язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов`язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

За умовами п. 6.2 Регламенту форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за заявою зацікавленої особи щодо кожного окремого договору, контракту, угоди тощо, а також податкових та інших зобов`язань/обов`язків, виконання яких настало згідно з законодавчим чи іншим нормативним актом або може настати найближчим часом і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

В сертифікаті про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) вказуються дані заявника, сторони за договором (контрактом, угодою тощо), дата його укладення, зобов`язання, що за ним настало чи настане найближчим часом для виконання, його обсяг, термін виконання, місце, час, період настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), які унеможливили його виконання, докази настання таких обставин (п. 6.12 Регламенту).

Отже, у Законі та Регламенті зазначено, що форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються виключно сертифікатом, а не листом на сайті ТПП України.

Як зазначено в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 23.03.2023 у справі №920/505/22 форс-мажорні обставини не мають преюдиційного характеру і при їх виникненні сторона, яка посилається на них як на підставу неможливості виконання зобов`язання, повинна довести наявність таких обставин не тільки самих по собі, але й те, що ці обставини були форс-мажорними саме для цього конкретного випадку виконання господарського зобов`язання.

В будь-якому разі сторона зобов`язання, яка його не виконує, повинна довести, що в кожному окремому випадку саме ці конкретні обставини мали непереборний характер саме для цієї конкретної особи при виконанні нею конкретних договірних зобов`язань.

Лист ТПП України від 28.02.2022 не містить (і не може містити) ідентифікуючих ознак конкретного договору, контракту, угоди тощо, виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Більш того, загальний офіційний лист ТПП України від 28.02.2022 видано без дослідження наявності причинно-наслідкового зв`язку між військовою агресією Російської Федерації проти України та неможливістю виконання конкретного зобов`язання (у цьому випадку - за Договором про постачання (закупівлю) електричної енергії №588/12 від 19.01.2022).

В матеріалах справи відсутній сертифікат ТПП України щодо Договору про постачання (закупівлю) електричної енергії №588/12 від 19.01.2022.

Разом з тим, згідно наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 вся територія Маріупольського району Донецької області, визнана тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України з 05.03.2022.

Як встановлено судом вище, відповідач не виконав своїх зобов`язань зі сплати вартості спожитої електричної енергії за Договором за період лютий 2022 року, тобто до визнання всієї територія Маріупольського району Донецької області тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України.

Таким чином, відповідачем не доведено та не надано належних і допустимих доказів на підтвердження того, що форс-мажорні обставини мали непереборний характер саме для відповідача при виконанні ним спірних зобов`язань.

Крім того, суд звертає увагу на те, що за загальним правилом неможливість виконати зобов`язання внаслідок дії обставин непереборної сили відповідно до вимог законодавства є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов`язання (ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу України, ст. 218 Господарського кодексу України).

Тобто, можливе звільнення від відповідальності за невиконання, а не від виконання основного зобов`язання в цілому. А предметом спору у цій справі є стягнення саме основної заборгованості за Договором про постачання (закупівлю) електричної енергії №588/12 від 19.01.2022.

Стосовно доводів відповідача про передчасне звернення позивача до суду з позовом без досудового регулювання спору, то суд зазначає, що чинним законодавством України не встановлено заборони звертатись з позовом до суду у випадку порушень договірних зобов`язань контрагентом без попереднього пред`явлення йому претензії. Обрання певного засобу правового захисту, в тому числі і досудового врегулювання спору, є правом а не обов`язком особи, яка добровільно, виходячи з власних інтересів його використовує.

Аналогічна правова позиція викладена у рішенні Конституційного Суду України від 09.07.2002 №15-рп/2002 по справі 1-2/2002 та постановах Верховного Суду від 19.03.2019 по справі №910/3541/18, від 18.06.2019 по справі №910/7476/18, від 23.06.2020 по №910/5561/19.

Крім того, суд зазначає, що Договір про постачання (закупівлю) електричної енергії №588/12 від 19.01.2022 не містить чітких вказівок на обов`язковість застосування сторонами досудового порядку врегулювання спору, передбаченого ст. 19 Господарського процесуального кодексу України. Отже, зазначений довід відповідача є необґрунтованим.

У зв`язку із задоволенням позову, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на відповідача та підлягає стягненню на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 129, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет» (87555, Донецька обл., м. Маріуполь, вул.Університетська, 7; адреса для листування: 49000, м. Дніпро, вул. Гоголя, 29, ауд. 314, ідентифікаційний код 02070812) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» (49044, Дніпропетровська обл., м.Дніпро, вул. Моссаковського Володимира, 7, ідентифікаційний код 42086719) основний борг у розмірі 300901 (триста тисяч дев`ятсот одна) грн 14 коп. та судовий збір у розмірі 3610 (три тисячі шістсот десять) грн 81 коп.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення може бути оскаржено в порядку та строки, передбачені ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя М.В. Хабарова

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114677375
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/327/23

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Рішення від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні