Ухвала
від 06.11.2023 по справі 260/8175/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

06 листопада 2023 рокум. Ужгород№ 260/8175/23

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилка С.Є.,

з участю секретаря судового засідання Онисько Н.В.

учасники справи:

позивач Відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Холмківської сільської ради Ужгородського району представник Андроненко Серій Серійович;

відповідач Управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській області представник Мельник Олена Іванівна,

розглянувши у підготовчому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду клопотання про залучення третьої особи в адміністративній справі за позовом Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Холмківської сільської ради Ужгородського району до Управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській області про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу закупівлі, -

ВСТАНОВИВ:

21 вересня 2023 року до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом звернувся Відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Холмківської сільської ради Ужгородського району (89422, Закарпатська область Ужгородський район с. Холмок вул. Свободи, 50, код ЄДРПОУ 45032582) до Управління Північного офісу Держаудитслужби v Житомирській області (10014, Житомирська область, м. Житомир, майдан їм. С.П. Корольова, будинок 12, код ЄДРПОУ 40919579), яким просить суд: "1. Прийняти дану позовну заяву до провадження; 2. Визнати протиправним та скасувати висновок Управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській від 07.09.2023 року про результати моніторингу (UА-М-2023-08-17-000011) процедури закупівлі Капітальний ремонт дороги по вул. Колоскова від будинку №1 до будинку № 16 та від будинку № 55 до будинку № 8 в с. Сторожниця (за кодом СРV за ДК 021:2015 - 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь)" (інформацію опубліковано в електронній системі закупівель за номером ID: UА-2023-05-29-004065-а.".

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 26 вересня 2023 року було прийнято дану позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в даній адміністративній справі.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2023 року було призначено судове засідання у даній справі в режимі відеоконференції.

06 листопада 2023 року на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання представника позивача, відповідно до якого останній просив залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "Коватехбуд" до участі в даній адміністративній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача. Клопотання мотивоване тим, що судом вирішується питання щодо визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу закупівлі, який прийняти відповідачем за результатом розгляду тендерної документації TOB "Коватехбуд", а тому рішення у даній справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки товариства.

У підготовчому засідання представник позивача підтримав заявлене ним клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

У підготовчому засідання представник відповідача не заперечував щодо задоволення клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Відповідно до статті 180 частини 2 пункту 4 КАС України, у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, заміну позивача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Відповідно до статті 49 частини 2 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно до статті 49 частини 4 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

З аналізу вищезазначеної норми КАС України вбачається, що третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - це особа, яка бере участь у справі на стороні позивача або відповідача у разі, якщо рішення у справі може вплинути на її права, свободи, інтереси чи обов`язки. Інтерес третьої особи щодо задоволення позову (якщо вона бере участь на стороні позивача) або щодо відмови у задоволенні позову (якщо вона бере участь на стороні відповідача) збігається з інтересами відповідно позивача або відповідача.

Необхідною умовою для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, є вплив рішення у справі на її права, свободи, інтереси або обов`язки.

Як вбачається з матеріалів справи, за результатами проведення моніторингу процедури закупівлі по предмету: "Капітальний ремонт дороги по вул. Колоскова від будинку №1 до будинку № 16 та від будинку № 55 до будинку № 8 в с. Сторожниця (за кодом СРV за ДК 021:2015-45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь)" (інформацію опубліковано в електронній системі закупівель за номером ID: UА-2023-05-29-004065-а, Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській області було складено висновок від 07 вересня 2023 року, відповідно до якого контролюючий орган за результатами аналізу питання дотримання Замовником законодавства в сфері публічних закупівель щодо відповідності умов договору законодавству у сфері закупівель установлено, що умови укладеного договору про закупівлю із TOB "Коватехбуд" № 36 від 22 червня 2023 року не відповідають нормам статті 884 частини 1 Цивільного кодексу України та пункту 103 абзацу 3 "Загальних умов укладання та виконання договорів підряду в капітальному будівництві" № 668, а відтак не відповідають нормам статті 41 частини 1 Закону України "Про публічні закупівлі" та пункту 17 Особливостей та зобов`язано привести умови договору про закупівлю до вимог статті 884 частини 1 Цивільного кодексу України та 3 пункту 103 абзацу "Загальних умов укладання та виконання договорів підряду в капітальному будівництві" № 668, а також протягом п`яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про вжиття таких заходів (а.с.а.с. 34-36).

Судом встановлено, що предметом оскарження у даній справі є саме висновок Управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській про результати моніторингу закупівлі за предметом " Капітальний ремонт дороги по вул. Колоскова від будинку №1 до будинку № 16 та від будинку № 55 до будинку № 8 в с. Сторожниця", яка оголошена Відділом житлово-комунального господарства та благоустрою Холмківської сільської ради Ужгородського району, оприлюднений в електронній системі закупівель від 07 вересня 2023 року.

А відтак, зміст цього висновку є індивідуально-правовим актом, а тому його виконання має безпосередній вплив на права і обов`язки не лише для позивача у справі, як замовника закупівлі, але і для переможця конкурсу у сфері публічних закупівель, а саме на TOB "Коватехбуд", що є крім іншого стороною договору № 36 від 22 червня 2023 року, щодо якого встановлені певні права та обов`язки.

Таким чином, рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки TOB "Коватехбуд", як сторони договору № 36 від 22 червня 2023 року, який може підлягати розірванню.

У зв`язку з вищенаведеним та виходячи із змісту позовних вимог та предмету спору, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Коватехбуд", в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача, оскільки можливе ухвалене рішення у даній справі може вплинути на права, інтереси та обов`язки товариства.

Відповідно до статті 49 частини 5 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

У відповідності до статті 176 КАС України, у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Разом з тим, з метою недопущення обмеження прав сторін, визначених положеннями КАС України, суд вважає за необхідне на даній стадії підготовчого засідання запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Коватехбуд" подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази.

Відповідно до статті 181 частини 2 КАС України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Керуючись статтями 49, 180, 223, 248 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "Коватехбуд" (89422, Закарпатська область, Ужгородський район с. Холмок вул. Свободи, будинок, 69 А, код ЄДРПОУ 33925714) до участі у справі за позовом Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Холмківської сільської ради Ужгородського району до Управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській області про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу закупівлі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Запропонувати третій особі, які не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

Підготовче засідання відкласти на 27 листопада 2023 року об 10:00 годині.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Відповідно до статті 243 частини 3 КАС України 06 листопада 2023 року було проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Ухвалу у повному обсязі було виготовлено протягом 06 листопада 2023 року.

Суддя С.Є. Гаврилко

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114691936
СудочинствоАдміністративне
Сутьрезультати моніторингу закупівлі

Судовий реєстр по справі —260/8175/23

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні