Рішення
від 07.11.2023 по справі 524/1164/23
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/1164/23

Провадження №2-о/524/87/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.2023 року Автозаводський районний суд м. Кременчука в складі: головуючого судді - Нестеренка С.Г., присяжних - Романової Ю.В., Хоменка В.І., за участі секретаря судового засідання Бельченко Н.Л., розглянув в порядку окремого провадження у закритому судовому засіданні в залі суду в місті Кременчук Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання його матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановлення над нею опіки.

У заяві ОСОБА_1 зазначив, що на даний час доглядає за матір`ю у зв`язку з тим, що вона хворіє на хронічне психічне захворювання та перебуває на обліку у ЛКК КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради». Хвороба матері свідчить про хронічний, стійкий психічний розлад здоров`я, так як вона не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не орієнтується у простих життєвих ситуаціях, потребує постійного нагляду та турботи, і, що внаслідок психічної хвороби не може розуміти значення своїх дій і керувати ними та потребує встановлення над нею опіки.

Ухвалою судді від 28 лютого 2023 року заяву залишено без руху.

Після усунення недоліків ухвалою суду від 06 березня 2023 року відкрито провадження у справі, залучено сторін у справі та витребувано від відокремленого підрозділу - обласної консультативної поліклініки зі стаціонаром №2 КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» медичну документацію стосовно ОСОБА_2

Ухвалою судді від 06 березня 2023 року у справі призначено судово-психіатричну комісійну експертизу та зупинено провадження по справі.

19 квітня 2023 року на адресу суду надійшов лист з КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» відповідно до якого, повідомлено, що ліквідовано відділення судово-психіатричних експертиз у складі закладу, у зв`язку з чим матеріали справи було повернуто без виконання.

Ухвалою судді від 24 квітня відновлено провадження по справі.

25 квітня 2023 року ухвалою судді у справі призначено судово-психіатричну комісійну експертизу та зупинено провадження по справі.

Ухвалою судді від 08 серпня 2023 року поновлено провадження у справі.

Заявник ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_3 у судовому засіданні не прибули, заяву підтримали, просили справу розглянути без їх участі, про що подали заяви.

Заінтересовані особи просили розглянути справу без участі їх представників, про що подали заяви.

Особа, у відношенні якого вирішується питання про визнання недієздатною, ОСОБА_2 у судовому засіданні участі не брала за станом здоров`я.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження заявника (а.с. 15).

Згідно з актом судово-психіатричного експерта № 268 від 16 червня 2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу, а саме судинної (атеросклеротичної) деменції. Наявний у підекспертної стійкий психічний розлад позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно ч. 1 ст. 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними.

Згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Як встановлено у ст. 63 ЦПК України у разі відсутності у сторони чи третьої особи, визнаної недієздатною або обмеженою у цивільній дієздатності, законного представника суд за поданням органу опіки та піклування ухвалою призначає опікуна або піклувальника і залучає їх до участі у справі як законних представників. Якщо малолітня чи неповнолітня особа, позбавлена батьківського піклування, не має законного представника, суд ухвалою встановлює над нею відповідно опіку чи піклування за поданням органу опіки та піклування, призначає опікуна або піклувальника та залучає їх до участі у справі як законних представників.

Таким чином, докази у справі та їх належна оцінка, вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною.

Згідно наданого виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради Полтавської області, як органу опіки та піклування, висновку, затвердженого рішенням виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області № від 2023 року, орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі встановлених фактів, а також враховуючи, що доказів, які б спростували заяву ОСОБА_1 та подання органу опіки та піклування не було надано, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

У відповідності до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. 39, 60 ЦК України, ст. 4, 5, 10-13, 18, 63, 76-81, 83, 258, 259, 264, 265, 273, 295 - 300, 315, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатною.

Подання виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, як органу опіки та піклування, - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Витрати пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи у розмірі 4303,52 грн. віднести на рахунок держави.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересовані особи: - виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, як орган опіки та піклування, місце знаходження: Полтавська область, м. Кременчук, пл. Перемоги, буд. № 2, - Управління соціального захисту населення Автозаводського району Департаменту соціального захисту населення Кременчуцької міської ради Кременчуцького району, місцезнаходження за адресою: Полтавської області, Полтавська обл., м. Кременчук, проспект Свободи, буд.66; - КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради», місцезнаходження за адресою: Полтавська обл., м. Полтава, вул. Медична, буд. 1, (в особі Відокремленого підрозділу - обласної консультативної поліклініки зі стаціонаром №2), місцезнаходження за адресою: Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Павла Чубинського, буд. № 12).

Повний текст рішення виготовлено 07 листопада 2023 року.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення.

Рішення набирає законної сили у випадку неподання апеляційної скарги або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Головуючий:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114708394
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —524/1164/23

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні