Рішення
від 07.11.2023 по справі 131/1180/23
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/1180/23

Провадження № 2/131/423/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.2023 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

за участю секретаря судових засідань Болотової Л.В.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення запису про ОСОБА_1 , як батька із актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , третя особа: Іллінецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ),

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Іллінецького районного суду Вінницької області з позовною заявою в якій вказав, що 20 вересня 2018 року між ним та відповідачем - ОСОБА_2 було укладено шлюб. Спільне життя з не склалось та 19 травня 2020 року рішенням Іллінецького районного суду Вінницької області шлюб між сторонами було розірвано.

Відповідач ІНФОРМАЦІЯ_1 народила сина ОСОБА_4 , про що свідчить свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 від 18.10.2018 року, що виданий виконавчим комітетом Городоцької сільської ради Іллінецького району Вінницької області, батьком якої позивач не являється. Проте, при реєстрації народження дитини, у актовому записі №6 та свідоцтві про народження дитини її батьком вказаний ОСОБА_1 на підставі частини 1 статті 122 Сімейного кодексу України, оскільки дитина, була народжена коли сторони перебували у шлюбі.

За фактичних обстави, коли позивач познайомився з відповідачкою, він не знав, що вона була вагітна на ранніх термінах, однак відповідачка знаючи, що є вагітною, вирішила це приховати. На протязі всього життя він вважав, що дитина є його.

На даний час відповідачка заміжня, і її чоловік хоче бути офіційним батьком дитини - ОСОБА_4 , з чим він погоджується.

У зв`язку з викладеними обставинами позивач змушений звернутися до суду з даним позовом.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав повністю.

Відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги визнала у повному обсязі.

Дослідивши письмові докази у справі, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 18 СК України, суд застосовує способи захисту, які встановлені законом або домовленістю (договором) сторін. Способами захисту сімейних прав та інтересів зокрема є встановлення правовідношення.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Згідно ч. 10 ст. 7 СК України кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Згідно ч. 9 ст. 7 СК України сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Згідно ч. 2 ст. 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: 1) за заявою матері та батька дитини; 3) за рішенням суду.

Так, судом установлено, що рішенням Іллінецького районного суду Вінницької області, від 19 травня 2020 року шлюб між сторонами розірвано (а.с. 8).

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Городоцької сільської ради Іллінецького району Вінницької області, актовий запис №6, у відомостях про батьків зазначено: мати - ОСОБА_5 , батько - ОСОБА_1 (а.с. 7)

Відповідно до ч. 2 ст.136 СК України, у разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

Згідно пункту 11 постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15 травня 2006 року судам слід враховувати, що відповідно до ст. 136 СК оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається. Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК), - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК), звернувшись з позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Частиною 4 ст. 206 ЦПК України передбачено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Пунктом 10 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України, при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» визначено, що предметом доказування у справах про оспорювання батьківства відповідно до ст.. 136 Сімейного кодексу України є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведення цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Оскільки позивач довів належними доказами відсутність кровного споріднення з дитиною ОСОБА_3 , батьком якого він записаний, що також підтверджено відповідачем, наявні підстави для виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за № 55/18793, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, стягнути з відповідача на користь позивача сплачений судовий збір за подання позовної заяви до суду.

На підставі викладеного, ст. ст. 122, 133, 136 СК України, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 89, 128, 141, 206, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву задовольнити.

Виключити відомості про батьківство ОСОБА_1 05.05.1991 року, з відповідного актового запису №6 від 18 жовтня 2018 року, зробленого виконавчим комітетом Городоцької сільської ради Іллінецького району Вінницької області, про народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 , 1073,60 грн. судового збору за подання позовної заяви до суду.

Копію цього рішення невідкладно надіслати сторонам.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 .

Третя особа:

Іллінецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ), адреса: 22700, м. Іллінці, Вінницької області вул. Соборна, 25, код ЄДРПОУ 20088480.

Суддя:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114714916
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —131/1180/23

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні