Ухвала
від 06.11.2023 по справі 337/4743/23
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

06.11.2023

ЄУН 337/4743/23

Провадження № 2/337/1605/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2023 року Хортицький районний суд міста Запоріжжя в складі:

головуючого судді - Сидорової М.В.,

за участю секретаря - Коваленко В.С.,

представника відповідача Запорізької обласної ради Лавриненко Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Запоріжжі клопотання відповідача Запорізької обласної ради про розгляд у загальному позовному провадженні цивільної справиза позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «ГОТЕЛЬ «УКРАЇНА» Запорізької обласної ради, Комунального підприємства «УНІВЕРС» Запорізької обласної ради, Запорізької обласної ради, про стягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку,

ВСТАНОВИВ:

01.09.2023р. до суду надійшов позов ОСОБА_1 до КП «ГОТЕЛЬ «УКРАЇНА» ЗОР, КП «УНІВЕРС» ЗОР та Запорізької обласної ради про солідарне стягнення з відповідачів на її користь заборгованості із виплати заробітної плати за період з 22.01.2022 року по 15.08.2023 року в розмірі 74111,51 грн., та солідарне стягнення з відповідачів суми середнього заробітку за час затримки розрахунку за період з 16.08.2023р. по день винесення судового рішення у даній справі, розмір якого станом на 30.08.2023р. становить 2017,51грн.

Ухвалою суду від 05.09.2023р. за вказаним позовом у цивільній справі відкрито спрощене позовне провадження, призначено судове засідання з викликом сторін.

Цією ж ухвалою від 05.09.2023р. сторонам встановлені строки для подання заяв по суті спору, відповідачам роз`яснено право подати заяву із запереченнями проти розгляду справи в спрощеному позовному провадженні протягомп`яти днівз дня отримання копії цієї ухвали. Також роз`яснено, що якщо відповідач не подасть у встановлений судом строк такі заперечення, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк із поважних причин.

28.09.2023р. до суду надійшов відзив Запорізької обласної ради на позовну заяву та клопотання Запорізької обласної ради про розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, яке обґрунтовує винятковістю заявлених вимог, характером спірних правовідносин, особливістю функціонування комунальних підприємств, а саме КП «ГОТЕЛЬ «УКРАЇНА» ЗОР, КП «УНІВЕРС» ЗОР, управління якими здійснює Запорізька обласна рада, суб`єктивний склад сторін, їх кількістю, обраним позивачем способом захисту, що впливає на складність справи та має важливе значення для сторін.

Відзив на позовну заяву та клопотання відправлені поштовим зв`язком 27.09.2023р.

06.11.2023р. від представника позивачки ОСОБА_1 адвоката Голіщева В.Ю. надійшли заперечення проти клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Просив вказане клопотання розглянути у відсутність сторони позивача.

В судовому засіданні представник відповідача Запорізької обласної ради Лавриненко Л.В. клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження підтримала з підстав, викладених у клопотанні.

Інші учасники судового розгляду в судове засідання не прибули, про час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

Вислухавши доводи представника Запорізької обласної ради, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.19 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема у порядку: позовного провадження (загального або спрощеного).

За приписами ч.1, ч.2 ст.274 ЦПК Україниу порядкуспрощеного позовногопровадження розглядаютьсясправи: 1)малозначні справи; 2)що виникаютьз трудовихвідносин; 3) про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до ч.3 ст.274 ЦПК України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч.4 ст.274 ЦПК України, в порядкуспрощеного позовногопровадження неможуть бутирозглянуті справиу спорах: 1) що виникаютьз сімейнихвідносин,крім спорівпро стягненняаліментів,збільшення їхрозміру,оплату додатковихвитрат надитину,стягнення неустойки(пені)за простроченнясплати аліментів,індексацію аліментів,зміну способуїх стягнення,розірвання шлюбута поділмайна подружжя; 2)щодо спадкування; 3)щодо приватизаціїдержавного житловогофонду; 4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно доглави 12цього розділу; 5)в якихціна позовуперевищує двістіп`ятдесят розмірівпрожиткового мінімумудля працездатнихосіб; 6) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Відповідно до положень ч.6 ст.19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01.01.2023 року2684 грн. х 100 = 268400 грн.).

Згідно з ч.1 ст.277 ЦПК Українипередбачено, що питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.4, ч.5 ст. 277 ЦПК України, якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Якщо відповідач не подасть у встановлений судом строк такі заперечення, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

Враховуючи, що зміст позовних вимог, предметом позову є стягнення заборгованості по заробітній платі в розмірі 74111,51 грн. та середнього заробітку за час затримки розрахунку, розмір якого станом на 30.08.2023р. становить 2017,51 грн., тобто справа є малозначною, а також те, що справа не відноситься до категорій справ, передбачених ч.4 ст.274 ЦПК України, які розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження, суд під час відкритті провадження вирішив проводити розгляд справи в спрощеному порядку з викликом сторін.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі від 05.09.2023р. разом з копією позовної заяви з додатками відповідач - Запорізька обласна рада отримав 13.09.2023р., про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

27.09.2023р. відповідачем - Запорізькою обласною радою подано клопотання про розгляд справиза правиламизагального позовногопровадження,тобто зпропуском встановленогосудом строкуна подання такої заяви. При цьому поважних причин пропуску такого строку у клопотанні не наведено та будь-яких доказів в обґрунтування клопотання не надано.

Крім того,з клопотанняЗапорізької обласноїради пророзгляд справиза правиламизагального позовногопровадження невбачається підстав,які бперешкоджали розглядатисправу впорядку спрощеногопозовного провадження,не доведенанеобхідність переходудо розглядусправи впорядку загальногопозовного провадження, заява є необґрунтованою.

Таким чином, суд приходить висновку, що клопотання Запорізької обласної ради про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, слід залишити без задоволення.

При цьому суд зауважує, що спрощене провадження, як і загальне позовне провадження, спрямоване на всебічний, повний та об`єктивний розгляд справи з дослідженням всіх наданих сторонами доказів, вивченням всіх заяв сторін по суті справи, тобто спрощене провадження не є провадженням, у якому розглядаються безспірні вимоги, а відповідач не позбавлений можливості викласти свої доводи, аргументи, міркування, заперечення у письмових заявах по суті справи у строки, визначені судом або законом, та в повній мірі користується правами, передбаченимиЦПК України.

Керуючись ст.19, 274, 277, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання відповідача Запорізької обласної ради про розгляд у загальному позовному провадженні цивільної справиза позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «ГОТЕЛЬ «УКРАЇНА» Запорізької обласної ради, Комунального підприємства «УНІВЕРС» Запорізької обласної ради, Запорізької обласної ради, про стягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку залишити без задоволення.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення і окремому оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя М.В.Сидорова

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114717119
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку

Судовий реєстр по справі —337/4743/23

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Сидорова М. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Сидорова М. В.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Сидорова М. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Сидорова М. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Сидорова М. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Сидорова М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні