Постанова
від 06.11.2023 по справі 909/384/23
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" листопада 2023 р. Справа №909/384/23

м. Львів

Західний апеляційний господарський суд в складі колегії суддів:

Гриців В.М. (доповідач), Зварич О.В., Орищин Г.В.

розглянув у письмовому провадженні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізька енергетична компанія» на рішення Господарського суду Івано-Франківської області (суддя Рочняк О.В.) від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізька енергетична компанія» до Товариства з обмеженою відповідальністю ВКП «Чернівецький Завод Тім» про стягнення 83 425,02 грн. заборгованості

ВСТАНОВИВ:

19 квітня 2023 року на розгляд Господарського суду Івано-Франківської області надійшла позовна заява ТОВ «Криворізька енергетична компанія» до ТОВ ВКП «Чернівецький завод Тім» про стягнення 73 894,62 грн основного боргу, 1 108,42 грн інфляційних втрат, 3 158,24 грн - 30 % річних, 5 263,73 грн пені та 2684,00 грн судового збору.

Позовні вимоги мотивовано тим, що в порушення умов укладеного між сторонами договору постачання природного газу відповідач не в повному обсязі оплатив за поставлений позивачем газ, у зв`язку з чим виникла заборгованість в сумі 73 894,62 грн на яку відповідно до вимог п.6.2 договору та ст. 625 Цивільного кодексу України нараховано 1108,42 грн інфляційних втрат, 30% річних в сумі 3158,24 грн та 5263,73 грн пені.

Позовні вимоги обгрунтовано ст. 193 Господарського кодексу України, ч.1 ст. 12 Закону України «Про ринок природного газу», абз. 4 п.10 «Правил постачання природного газу», затверджених постановою НКРЕКП №2496 від 30.09.2015.

Господарський суд Івано-Франківської області рішенням від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23 в задоволенні позову відмовив.

Суд першої інстанції урахував положення ч.5 ст. 12 Закону України «Про природний газ» визначені істотні умови договору, зокрема, згідно з п.6 передбачено, що договір постачання повинен містити таку істотну умову, як порядок відшкодування та визначення розміру збитків, завданих внаслідок порушення договору постачання. Проаналізувавши зміст п.2.5. договору суд дійшов висновку, що визначена сторонами договору у цьому пункті відповідальності не відноситься до тарифу (ціни газу), оскільки погоджені сторонами у договорі витрати за своєю правовою природою відноситься до збитків , відшкодування яких передбачено розділом VII Правил постачання природного газу. Таким чином суд дійшов висновку, що позивач без належних на те підстав включив в акти за вересень та жовтень 2022 року небаланси газу до тарифу та скоригував тариф внаслідок збільшення розміру небалансів в актах коригування від 23.01.2023. До того ж, підписавши за серпень 2022 року акт без включення до тарифу небалансів, у січні 2023 року позивач безпідставно скоригував такий акт, включивши в тариф небаланс газу.

Позивач ТОВ «Криворізька енергетична компанія» подала апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23, вважає що таке прийнято з порушенням норм матеріального права, зокрема ч.2 та ч.3 ст. 6, п.1 ч.2 ст. 11, ст. ст. 627, 629 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, абз. 4 п.10 «Правил постачання природного газу», затверджених постановою НКРЕКП №2496 від 30.09.2015 та з порушенням норм процесуального права, а саме ст. 236 Господарського процесуального кодексу України.

Скаржник вказує на те, що ним до матеріалів справи додані докази вартості небалансів з ПДВ, зокрема за серпень 2022 року 14438,35 грн, за вересень 2022 року 26 195,85 грн, за жовтень 2022 року 34 094, 58 грн, з огляду на те, що у відповідача мала місце переплата, отже, загальна вартість несплаченої суми небалансів становить 73 894,62 грн. Вказує, що виходячи із положень абз.4 п.10 «Правил постачання природного газу» , п.2 гл. 6 розділу XIV Кодексу газотранспортної системи, ст. 35 Закону України «Про ринок природного газу» та п.2.6 договору , - вартість (сума) договору включає в себе також і вартість небалансів, які мають бути сплачені відповідачем на користь позивача. Таке передбачено й п.п. 4.2.1. п.4.2 договору, відповідно до якого споживач (відповідач) зобов`язаний забезпечувати своєчасну та повну оплату поставленого природного газу та інших платежів згідно з умовами цього договору. Також, скаржник відмічає, що оскільки спору щодо обсягу (об`єму) спожитого газу між сторонами не має, то належить здійснити розрахунок вартості поставленого газу відповідно до умов укладеного сторонами договору.

Відповідно до цього, скаржник вказує, що враховуючи умови законодавства та умови договору є достатні підстави для включення вартості небалансів , розрахованих відповідно до умов договору до ціни природного газу, а у відповідача є обов`язок здійснити розрахунок за фактично спожитий природній газ.

Просить скасувати рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 21.06.2023 року у справі №909/384/23 та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задоволити.

Західний апеляційний господарський суд ухвалою від 25 липня 2023 року відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізька енергетична компанія» на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23, постановив таку розглядати без повідомлення учасників справи. Витребував матеріали справи в Господарського суду Івано-Франківської області.

Сторони належним чином повідомлені про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження ухвалою суду від 25.07.2023, докази чого є в матеріалах справи.

Позивач не скористався правом на подання відзиву.

Відповідно до статті 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу, матеріали справи і вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Обставини справи.

26.07.2022 Товариство з обмеженою відповідальністю "Криворізька енергетична компанія" (постачальник, позивач) і Товариство з обмеженою відповідальністю ВКП "Чернівецький Завод Тім" (споживач, відповідач) уклали договір постачання природного газу №26/07/2022-Г (а.с.22-33), згідно з п.1.1. якого постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ (за кодом згідно УКТЗЕД 2711 21 00 00) в необхідних для нього об`ємах, видобутий в межах території України, та/або імпортований на територію України, а споживач зобов`язується прийняти його та оплатити на умовах цього договору.

Обов`язковою умовою для постачання газу споживачу за цим договором, є наявність у споживача укладеного в установленому порядку з оператором ГРМ договору на розподіл природного газу (для споживачів, об`єкти яких приєднані до газорозподільних мереж) або з оператором ГТС договору на транспортування природного газу (для споживачів, об`єкти яких приєднані до газотранспортної системи), на підставі яких споживач набуває право санкціоновано відбирати газ з газорозподільної або газотранспортної системи, та присвоєння споживачу (його об`єктам споживання) ЕІС-кодів. (п.1.5. договору).

Ціна за 1 тис. куб. м. газу, що постачається постачальником споживачу, строк та порядок проведення розрахунків визначаються в окремих додаткових угодах до даного договору, які є невід`ємними частинами даного договору. (п.2.1 договору).

Ціна газу під час дії даного договору може змінюватись, про що постачальник повідомляє споживача у письмовому вигляді. У випадку недосягнення сторонами згоди щодо ціни газу, споживач має право відмовитися від договору (п. 2.2 договору).

До ціни газу, визначеної додатковими угодами до договору, додається тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи. Тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи встановлюється відповідними постановами НКРЕКП та зазначається у додаткових угодах до даного договору, згідно з якими споживач замовляє обсяг газу на відповідний газовий місяць. (п.2.3 договору).

Додатково до ціни газу, розрахованої та сплаченої згідно з п. 2.3 договору, споживач зобов`язується оплатити постачальнику витрати, що виникли внаслідок перевищення або недобору споживачем запланованих обсягів постачання газу на відповідний розрахунковий період та відповідну газову добу згідно з п. 3.1 договору більше ніж на 10%. До зазначених витрат відносяться вартість місячного, добового небалансу та вартість відхилення від замовленого обсягу послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи.

Вартість місячного небалансу, вартість добового небалансу та вартість відхилення від замовленого обсягу послуги транспортування природного газу розраховується за встановленими законом формулами.

На вартість місячного та добового небалансу та вартість відхилення від замовленого обсягу послуги транспортування за газову добу нараховується податок на додану вартість за ставкою, передбаченою Податковим кодексом України. (п.2.5. договору).

Остаточний розрахунок за фактично поставлений газ здійснюється до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом, на підставі акту (актів) приймання-передачі природного газу. (п.2.6 договору).

Фактична вартість даного договору визначається шляхом складання вартості обсягів газу, поставлених постачальником споживачу, вартості місячних добових небалансів та вартості відхилення від замовлених обсягів послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи, протягом строку дії даного договору (п. 2.10 договору).

Постачання газу споживачу здійснюється протягом періоду дії цього договору на підставі підписаних сторонами додаткових угод до договору, які є його невід`ємними частинами. В додаткових угодах зазначаються період та обсяг постачання, ціна постачання газу та порядок проведення розрахунків. (п.3.1 договору).

Приймання-передача газу, поставленого постачальником та прийнятого споживачем у розрахунковому періоді, оформлюється шляхом підписання та скріплення печаткою (за наявністю) акту приймання-передачі природного газу, в якому зазначаються фактичні обсяги спожитого газу та його вартість. (п.3.6 договору).

Для складання акту приймання-передачі природного газу за підсумками розрахункового періоду постачальник використовує дані з Інформаційної платформи Оператора ГТС, не раніше 9 числа місяця наступного за розрахунковим періодом (п. 3.7 договору).

Постачальник направляє споживачу два примірника підписаного та скріпленого печаткою акту до 12 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (п.3.8. договору) .

Споживач протягом 5 (п`ять) банківських днів з дати отримання актів приймання-передачі природного газу зобов`язується повернути постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі природного газу, підписаний уповноваженим представником споживача та скріплений його печаткою (за наявності), або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акту приймання-передачі природного газу. (п.3.9 договору).

У випадку не повернення споживачем підписаного оригіналу акту приймання-передачі природного газу, не надання письмово обґрунтованого заперечення проти підписання акту або у разі відмови споживача від підписання акту приймання-передачі природного газу до 15 (п`ятнадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим періодом, обсяг (об`єм) спожитого газу вважається встановленим та узгодженим відповідно до даних Інформаційної платформи оператора ГТС, а вартість поставленого газу розраховується відповідно до умов договору. Звіряння спожитого природного газу протягом розрахункового періоду здійснюється відповідно до даних інформаційної платформи оператора ГТС. Дані Інформаційної платформи оператора ГТС щодо обсягів природного газу, спожитих споживачем, вважаються обов`язковими для сторін, якщо судом не буде встановлено інше. (п.3.10 договору).

У разі порушення споживачем строків остаточного розрахунку за поставлений постачальником газ/інші платежі споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла протягом періоду, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, а також інфляційні втрати га 30% річних від простроченої суми відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України. (п.6.2 договору).

Додатковою угодою №1 від 26.07.2022 сторони визначили такі умови: 1). договірний обсяг газу, що передається на умовах договору у серпні 2022 року, складає 10 тисяч м. куб.; 2). договірна ціна газу становить за 1000 куб. м. 25 696 грн. 75 коп., крім того податок на додану вартість за ставкою 20%, що складає 5139 грн. 35 коп., разом з ПДВ за 1000 куб. м - 30 836 грн 10 коп.; 3). тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи, сплата якого передбачена п. 3.3 договору, встановлено Постановою НКРЕКП від 24.12.2019 №3013 в розмірі 136 грн. 58 коп. за 1000 куб. м. на добу без ПДВ, крім того ПДВ 20%, всього з ПДВ 163 грн. 89 коп. за 1000 куб. м. на добу; 4). договірна вартість газу за 10 тис. куб. м без тарифу на послуги транспортування складає 256 967 грн. 50 коп. без ПДВ, крім того, податок на додану вартість за ставкою 20%, що складає 51 666 грн. 66 коп., разом з тарифом на послуги транспортування та з ПДВ 20% - 309 999 грн. 96 коп.; 5). оплата за газ проводиться покупцем на умовах 100% від загальної вартості газу - до 26 липня 2022 року включно (а.с.34).

Додатковою угодою №2 від 23.08.2022 сторони визначили наступне: 1. договірний обсяг газу, що передається на умовах договору у вересні 2022 року, складає 10 тисяч м. куб.; 2). договірна ціна газу становить за 1000 куб. м. 39 666 грн. 67 коп., крім того податок на додану вартість за ставкою 20%, що складає 7933 грн. 33 коп., разом з ПДВ за 1000 куб. м - 47 600 грн.; 3). тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи, сплата якого передбачена п. 3.3 договору, встановлено Постановою НКРЕКП від 24.12.2019 №3013 в розмірі 136 грн. 58 коп. за 1000 куб. м. на добу без ПДВ, крім того ПДВ 20%, всього з ПДВ 163 грн. 89 коп. за 1000 куб. м. на добу; 4). договірна вартість газу складає 398 032 грн. 50 коп. без ПДВ, крім того, податок на додану вартість за ставкою 20%, що складає 79 606 грн. 50 коп., разом з ПДВ 20% - 477 639 грн.; 5). оплата за газ проводиться покупцем на умовах 100% від загальної вартості газу - до 25 серпня 2022 року включно (а.с. 35).

Додатковою угодою №3 від 26.09.2022 сторони визначили наступне: 1). договірний обсяг газу, що передається на умовах договору у жовтні 2022 року, складає 10 тисяч м. куб; 2). договірна ціна газу становить за 1000 куб. м. 38 083 грн. 33 коп., крім того податок на додану вартість за ставкою 20%, що складає 7616 грн. 67 коп., разом з ПДВ за 1000 куб. м - 45 700 грн.; 3). тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи, сплата якого передбачена п. 3.3 договору, встановлено Постановою НКРЕКП від 24.12.2019 №3013 в розмірі 136 грн. 58 коп. за 1000 куб. м. на добу без ПДВ, крім того ПДВ 20%, всього з ПДВ 163 грн. 89 коп. за 1000 куб. м. на добу; 4). договірна вартість газу складає 382 199 грн. 10 коп. без ПДВ, крім того, податок на додану вартість за ставкою 20%, що складає 76 439 грн. 82 коп., разом з ПДВ 20% - 458 638 грн. 92 коп.; 5. оплата за газ проводиться покупцем на умовах 100% від загальної вартості газу - до 26 вересня 2022 року включно (а.с.36).

Згідно даних інформаційної платформи оператора ГТС, відповідач спожив природний газ у серпні 2022 року в кількості - 10 472,94 куб. м., у вересні 2022 року - 10 071,13 куб. м., у жовтні 2022 року - 9588,07 куб. м. (а.с.46-48).

Обставини щодо обсягів поставленого природного газу відповідач не заперечує.

Отже, відповідно до акту постачання-прийняття природного газу від 31.08.2022, підписаного сторонами, у серпні 2022 року позивач поставив відповідачу природний газ в кількості - 10,47294 тис. куб. м., тариф без ПДВ становить 25 833 грн. 33 коп. на суму без ПДВ 270 550 грн. 92 коп., разом з ПДВ - 324 661 грн. 10 коп. (а.с.37);

Акти постачання-прийняття природного газу за вересень 2022 року від 30.09.2022 та за жовтень 2022 року від 31.10.2022 відповідачем не підписано.

Суд першої інстанції вказав, що згідно пояснень відповідача постачання природного газу здійснювалися на умовах передоплати відповідно до умов договору постачання природного газу та додаткових угод до нього, спору щодо об`єму поставленого природного газу між сторонами не було. Отже, відповідачу не зрозуміло, яким чином ціна газу, зазначена в актах приймання - прийому передачі, не відповідає ціні газу, яка вказана в підписаних між сторонами додаткових угодах до договору постачання природного газу.

З актів постачання-прийняття природного газу за вересень 2022 року від 30.09.2022 та за жовтень 2022 року від 31.10.2022, підписаних позивачем в односторонньому порядку вбачається наступне:

- за вересень 2022 року позивач поставив відповідачу природний в кількості - 10,071130 тис. куб. м., тариф без ПДВ становить 41 600 грн., сума без ПДВ - 418 959 грн. 01 коп., разом з ПДВ 502 750 грн. 81 коп. (а.с.39);

- за жовтень 2022 року позивач поставив відповідачу природний в кількості - 9,588070 тис. куб. м., тариф без ПДВ становить 43 000 грн., сума без ПДВ 412 287 грн. 01 коп., разом з ПДВ 494 744 грн. 41 коп. (а.с.41).

Згідно розрахунку небалансів, які додані до актів, за серпень 2022 року загальна сума небалансу з ПДВ становить 14 438 грн. 35 коп., за вересень 2022 року - 26 195 грн. 85 коп., за жовтень 2022 року - 34 094 грн. 58 коп. (а.с.38, 40, 42).

Разом з тим, в актах постачання-прийняття природного газу за серпень - жовтень 2022 року відсутня інформація щодо наявності таких додатків.

Надалі, 23.01.2023 позивач здійснив коригування актів постачання-прийняття природного газу від 31.08.2022, від 30.09.2022 та від 31.10.2022, відповідно до яких скорегував тарифи природного газу та відповідно вартість поставленого газу, при цьому обсяг поставленого газу не змінився (а.с.43 -45).

Позивач як в суді першої так і в апеляційній скарзі вказує, що акти корегування складено ним внаслідок корегування відомостей про небаланси.

Згідно приєднаної позивачем до матеріалів справи виписки по особовому рахунку позивача, 27.07.2022 відповідач сплатив на рахунок позивача за природний газ за договором №26/07/2022-Г згідно рахунку №1439 від 26.07.2022 309 999,96 грн, 24.08.2022 згідно рахунку №1634 від 23.08.2022 - 477639 грн та 27.09.2022 згідно рахунку №1858 від 26.09.2022 458 638,92 грн. Всього 1 246 277,88 грн. (а.с.66-68).

15.02.2023 ТОВ "Криворізика енергетична компанія" направило ТОВ ВКП "Чернівецький Завод Тім" вимогу від 15.02.2023 про сплату 73 894,62 грн заборгованості (а.с.54-56), яка залишена без задоволення.

В зв`язку з цим, позивач звернувся з позовом, у задоволенні якого суд відмовив.

При перегляді рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23 судова колегія Західного апеляційного господарського суду керувалась наступним.

Відповідності до ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами , але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договори та інші правочини.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

Згідно з ст.714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Відповідно до ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Згідно з ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших умов, що звичайно ставляться.

З обставин справи видно, що на виконання договору постачання природного газу №26/07/2022-Г від 26.07.2022 у серпні 2022 року позивач поставив відповідачу природний газ в кількості 10,47294 тис. куб. м. на загальну суму 324 661,10 грн, що підтверджується підписаним сторонами актом прийому передачі.

Акти за вересень-жовтень 2022 року відповідач не підписав.

У п.3.10 договору№26/07/2022-Г, встановлено, що у випадку не повернення споживачем підписаного оригіналу акту приймання-передачі природного газу, не надання письмово обґрунтованого заперечення проти підписання акту або у разі відмови споживача від підписання акту приймання-передачі природного газу до 15 (п`ятнадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим періодом, обсяг (об`єм) спожитого газу вважається встановленим та узгодженим відповідно до даних інформаційної платформи оператора ГТС, а вартість поставленого газу розраховується відповідно до умов договору.

Як в суді першої так і в апеляційній скарзі обсяг (об`єм) спожитого газу між сторонами не оспорюється, відтак суд першої інстанції обгрунтовано вказав, що розрахунок вартості поставленого газу належить здійснити відповідно до умов укладеного сторонами договору.

За умовами договору №26/07/2022-Г сторони погодили, що ціна за 1 тис. куб. м. газу, який постачається постачальником споживачу, строк та порядок проведення розрахунків визначаються в окремих додаткових угодах до даного договору, які є невід`ємними частинами даного договору (п.2.1); до ціни газу, визначеної додатковими угодами до договору, додається тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи (п.2.3).

При цьому, згідно умов додаткової угоди №1 від 26.07.2022, договірна ціна газу на серпень 2022 року становить за 1000 куб. м. 30 836,10 грн з ПДВ, тариф на послуги транспортування природного газу 163,89 грн з ПДВ за 1000 куб. м. на добу, всього 30 999,99 грн за 1000 куб. м з ПДВ.

Відповідно до умов додаткової угоди №2 від 23.08.2022, договірна ціна газу на вересень 2022 року становить за 1000 куб. м. 47 600 грн з ПДВ, тариф на послуги транспортування природного газу 163,89 грн з ПДВ за 1000 куб. м. на добу, всього 47 763,89 грн за 1000 куб. м з ПДВ.

Згідно умов додаткової угоди №3 від 26.09.2022, договірна ціна газу на жовтень 2022 року становить за 1000 куб. м. 45 700 грн з ПДВ, тариф на послуги транспортування природного газу 163,89 грн з ПДВ за 1000 куб. м. на добу, всього 45 863,89 грн за 1000 куб. м з ПДВ.

Зважаючи на наведене, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що виходячи з умов укладеного між сторонами договору №26/07/2022-Г ціна газу за серпень 2022 року мала становити 30 999,99 грн за 1000 куб. м з ПДВ, за вересень 2022 року 47 763,89 грн з ПДВ, за жовтень 2022 року 45 863,89 грн з ПДВ.

Відповідно, за серпень 2022 року відповідач повинен був оплатити за поставлений йому природний газ за серпень 2022 року - 324 661,10 грн (10,47294 тис. куб. м х 30 999,99 грн), за вересень 2022 року 481 036,34 грн (10,071130 тис. куб. м х 47 763,89 грн); за жовтень 2022 року 439 746,19 грн (9,588070 тис. куб. м х 45 863,89 грн). Разом 1 245 443,63 грн.

Відповідач перерахував позивачу за спожитий ним за означений період природний газ усього 1 246 277,88 грн, у зв`язку з чим наявною є переплата у розмірі 834,25 грн.

Відповідно до чого, суд першої інстанції дійшов правомірного і обгрунтованого висновку про відмову в задоволенні позову про стягнення 73 894,62 грн основної заборгованості, а відтак і в стягненні інфляційних втрат, 30% річних та пені.

Як в суді першої так і апеляційної інстанції позивач вказує, що відповідно до умов п.2.5 договору до тарифу включено небаланси.

За умовами договору ціна газу, до якої додається тариф на послуги транспортування, визначається додатковими угодами до договору (п.2.1, п.2.3).

Статтею 12 Закону України "Про ринок природного газу" передбачені правила постачання природного газу та встановлено, зокрема, що постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором. Якість та інші фізико-хімічні характеристики природного газу визначаються згідно із нормативно-правовими актами.

За змістом частин 3, 4 ст. 12 Закону України «Про ринок природного газу» встановлено, що права та обов`язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, Цивільним і Господарським кодексами України, правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу. Правила постачання природного газу затверджуються Регулятором після консультацій із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства і є обов`язковими для виконання всіма постачальниками та споживачами.

Згідно частини 5 статті 12 Закону України "Про ринок природного газу" визначено істотні умови договору, зокрема, передбачено, що договір постачання повинен містити таку істотну умову, як порядок відшкодування та визначення розміру збитків, завданих внаслідок порушення договору постачання.

Отже, з урахуванням п.2.5. договору №26/07/2022-Г суд першої інстанції правомірно вказав, що визначена сторонами договору у цьому пункті відповідальність не відноситься до тарифу (ціни газу), оскільки погоджені сторонами у договорі витрати за своєю правовою природою відноситься до збитків, відшкодування яких передбачено розділом VII «Правил постачання природного газу».

Таким чином, обґрунтованим є висновок місцевого господарського суду про те, що позивач без належних на те підстав включив в акти за вересень та жовтень 2022 року небаланси газу до тарифу та скоригував тариф внаслідок збільшення розміру небалансів в актах корегування від 23.01.2023. До того ж, підписавши за серпень 2022 року акт без включення до тарифу небалансів, у січні 2023 року позивач безпідставно скорегував такий акт, включивши в тариф небаланс газу.

Ураховуючи наведене, доводи апеляційної скарги не спростовують встановлені місцевим господарським судом обставин по справі та його висновки.

Аналізуючи питання обсягу дослідження доводів скаржника та їх відображення у судових рішеннях, суд апеляційної інстанції ґрунтується на висновках, що їх зробив Європейський суд з прав людини у справі «Проніна проти України» (рішення ЄСПЛ від 18.07.2006). Зокрема, ЄСПЛ у своєму рішенні зазначив, що п.1 ст. 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 275 ГПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право залишити судове рішення без змін, а скаргу без задоволення.

Відповідно до ст. 276 ГПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Господарський суд Івано-Франківської області ухвалив рішення від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23 з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційної скарги ТОВ «Криворізька енергетична компанія» цього висновку не спростовують. Тому рішення Господарського суд Івано-Франківської області від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23 належить залишити без змін, апеляційну скаргу ТОВ «Криворізька енергетична компанія» без задоволення.

Згідно з ст.129 ГПК України у спорах, що виникають виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Суд апеляційної інстанції не змінює рішення, та не ухвалює нового рішення, відповідно розподіл судових витрат не здійснюється (ч.14 ст. 129 ГПК України).

За приписами частин 4, 5 статті 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст. 129, 269, 270, 275, 276, 281, 282, 284 ГПК України, Західний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 21 червня 2023 року у справі №909/384/23 залишити без змін, апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворізька енергетична компанія» - без задоволення.

Судовий збір за подання апеляційної скарги покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю «Криворізька енергетична компанія».

Постанова набирає законної сили з дня прийняття.

Повний текст постанови складено 03 листопада 2023 року.

СуддяВ.М. Гриців

СуддяО.В. Зварич

СуддяГ.В. Орищин

СудЗахідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114717348
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —909/384/23

Постанова від 06.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Рішення від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 21.04.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні