Ухвала
від 30.10.2023 по справі 521/4447/19
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/4447/19

Провадження №6/521/210/23

Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2023 року м. Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Тополевої Ю.В.,

за участю секретаря Бодрухіної К.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою представника Моторного (транспортного) страхового бюро України про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаннях з регламентною виплатою,

ВСТАНОВИВ:

18 травня 2023 року представник Моторного (транспортного) страхового бюро України звернулась до суду із заявою про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаннях з регламентною виплатою.

Заява обґрунтована наступними обставинами.

15 травня 2019 року Малиновським районним судом м. Одеси ухвалено заочне рішення по справі № 521/4447/19 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаннях з регламентною виплатою.

Представник заявника зазначає, що в січні 2022 року зверталась до Малиновського районного суду міста Одеси із заявою про отримання рішення, яке набрало законної сили та виконавчого листа по даній справі. 24 лютого 2022 року відбулося військове вторгнення Росії в України та президентом України оголошено військовій стан в країні. В зв?язку із вищенаведеним, Малиновський районний суд м. Одеси не зміг вчасно направити виконавчий лист для можливості пред`явлення виконавчого листа до примусового виконання без пропуску строку на таке пред`явлення. Як вбачається із супровідного листа Малиновського районного суду м. Одеси, рішення та виконавці листи були підготовлені до відправлення 28.04.2022 року, однак вручені представнику позивача ОСОБА_2 лише 19.04.2023 року. Фактично дана обставина унеможливила здійснення подальшого примусового виконання рішення по справі.

Представник заявника у відкрите судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце судового засідання повідомлялась належним чином, про причини неявки не повідомила, заяви про розгляд справи у її відсутність не подавала.

ОСОБА_1 у відкрите судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся, відповідно до ст. 128 ЦПК України, про причини неявки суд не повідомив, заяву про розгляд справи у його відсутність не подавав.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заяву про поновленняпропущеного строкудля пред`явленнявиконавчого документадо виконання належить задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ч.ч. 1-2, 4, 6 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документиможуть бутипред`явлені допримусового виконанняпротягом трьохроків,крім посвідченькомісій потрудових спорахта виконавчихдокументів,за якимистягувачем єдержава абодержавний орган,які можутьбути пред`явленідо примусовоговиконання протягомтрьох місяців. Строки,зазначені вчастині першійцієї статті,встановлюються длявиконання рішенняз наступногодня післянабрання нимзаконної силичи закінченнястроку,встановленого вразі відстрочкичи розстрочкивиконання рішення,а якщорішення підлягаєнегайному виконанню-з наступногодня післяйого прийняття. Строки пред`явленнявиконавчого документадо виконанняперериваються уразі: пред`явлення виконавчогодокумента довиконання; надання судом,який розглядавсправу яксуд першоїінстанції,відстрочки аборозстрочки виконаннярішення. Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 431 ЦПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно дост.433ЦПК України уразі пропускустроку дляпред`явлення виконавчогодокумента довиконання зпричин,визнаних судомповажними,пропущений строкможе бутипоновлено. Заявапро поновленняпропущеного строкудля пред`явленнявиконавчого документа,виданого судом,подається досуду,який розглядавсправу яксуд першоїінстанції. Заявапро поновленняпропущеного строкудля пред`явленнявиконавчого документа,виданого іншимиорганами (посадовимиособами),подається досуду замісцем виконаннявідповідного рішення. Заяварозглядається всудовому засіданніз повідомленнямучасників справи.Їх неявканеє перешкодоюдля вирішенняпитання пропоновлення пропущеногостроку.Суд розглядаєтаку заявув десятиденнийстрок. Про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання суд постановляє ухвалу.

На думку суду, отримання стягувачем виконавчого листа після закінчення строку пред`явлення його до виконання є поважною причиною пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Таким чином, поважність пропуску для пред`явленням виконавчого документа до виконання залежить від події, обставин, які стали причиною пропуску процесуального строку.

Строк для пред`явлення виконавчого документу до виконання Моторним (транспортним) страховим бюро України пропущений з поважних причин, оскільки стягувачем не було своєчасно отримано виконавчих документів, при цьому, стягувач вчасно звернувся до суду із заявою про видачу виконавчого документа для пред`явлення його до виконання (а.с. 60-61).

На підстав викладеного, суд приходить до висновку про задоволення заяви Моторного (транспортного) страхового бюро України про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі №521/4447/19, оскільки причини його пропуску визнані судом поважними, та рішення суду не виконано і не втратило своєї законної сили.

Керуючись ст. 433 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника Моторного (транспортного) страхового бюро України про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаннях з регламентною виплатою задовольнити.

Поновити Моторному (транспортному) страховому бюро України, адреса місцезнаходження: б-р. Русанівський, 8, м. Київ, 02000, код ЄДРПОУ 21647131, строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа № 521/4447/19, виданого Малиновським районним судом м. Одеси про стягнення з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаннях з регламентною виплатою.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: Ю.В. Тополева

30.10.23

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114718239
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —521/4447/19

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Рішення від 15.05.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 22.03.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні