Рішення
від 07.11.2023 по справі 910/12286/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

07.11.2023Справа № 910/12286/23Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., розглянувши у спрощеному позовному провадженні матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніт Сервіс"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спортивні інновації"

про стягнення заборгованості за договором суборенди в розмірі 193 563,99 грн.

Без повідомлення (виклику) сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юніт Сервіс» звернулось до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спортивні інновації» про стягнення заборгованості за договором суборенди в розмірі 193 563,99 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов`язань за Договором суборенди № к4-65 від 31.07.2020, в частині здійснення розрахунків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.08.2023 судом залишено позовну заяву без руху, встановлено строк для усунення недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня вручення ухвали суду та спосіб їх усунення.

18.08.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.09.2023 позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/12286/23. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу - для подання відповіді на відзив.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 11 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Згідно з ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до Єдиного державного реєстру.

За приписами частини 1 статті 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру. Невід`ємною архівною складовою частиною Єдиного державного реєстру є Реєстр документів дозвільного характеру, Єдиний реєстр громадських формувань, Реєстр громадських об`єднань та Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 04.09.2023 була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Втім ухвала суду була повернута органом поштового зв`язку без вручення відповідачу з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Враховуючи наведене, оскільки відповідачем не повідомлено суд про зміну місцезнаходження та не забезпечено внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, суд дійшов висновку, що в силу положень пункту 5 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України день складення підприємством поштового зв`язку повідомлення про неможливість вручення поштового відправлення, вважається днем вручення відповідачу ухвали Господарського суду міста Києва від 04.09.2023.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Зважаючи на те, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданим йому процесуальним правом, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України та частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

31 липня 2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Юніт Сервіс» (далі - орендар, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Спортивні інновації» (далі - суборендар, відповідач) укладено Договір суборенди № к4-65 (далі - Договір), за умовами якого орендар передає, а суборендар приймає в тимчасове (строкове) платне користування приміщення в нежитловій будівлі (споруді), що є не споживчою річчю (далі - приміщення).

Пунктом 1.2 Договору визначено наступні характеристики приміщень:

- адреса: м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, 8;

- найменування: частина корпусу № 4 (літ. 15);

- загальна площа приміщень, що передаються в суборенду: 2256,0 м2.

Приміщення орендуються суборендарем для здійснення ним господарської діяльності, а саме для використання в якості виробничого та складського приміщення (п. 1.4 Договору).

Відповідно до п. 2.2 та п. 2.3 Договору факт передачі приміщення від орендаря суборендарю і навпаки, оформлюється сторонами за актом приймання-передачі приміщення, який є невід`ємною частиною Договору.

З дня оформлення (підписання) акту приймання-передачі приміщень, передбаченого п. 2.2 Договору, починається обчислення строку Договору.

Приміщення вважаються поверненими суборендарем орендарю, а Договір суборенди припиненим з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі приміщення (п. 2.6 Договору).

Згідно з п. 3.2 Договору розмір орендної плати за 1 кв.м. приміщення становить 60,90 грн. із ПДВ, розмір орендної плати за один календарний місяць складає 137 390,40 грн. в т.ч. ПДВ (20%) - 22 898,40 грн.

За умовами п. 3.3.5 Договору орендна плата та інші платежі за Договором сплачуються суборендарем на розрахунковий рахунок орендаря не пізніше 10-го числа кожного поточного місяця. Підставою для сплати орендної плати та інших платежів є Договір. Орендар надає суборендарю рахунок для сплати орендної плати та інших платежів шляхом направлення на електронну пошту суборендаря ІНФОРМАЦІЯ_1 з електронної пошти ІНФОРМАЦІЯ_2 , або суборендар самостійно отримує у орендаря даний рахунок у паперовій формі не пізніше 9-го числа кожного поточного місяця.

Пунктом 3.4 Договору узгоджено, що орендна плата підлягає індексації, тобто сплаті суборендарем орендарю з урахуванням встановленого за два місяці до місяця сплати орендної плати індексу інфляції (індексу споживчих цін), оприлюдненого Державною службою статистики України (наприклад: орендна плата за серпень місяць підлягає сплаті з у рахуванням індексу інфляції за червень місяць). Орендна плата підлягає індексації за таким алгоритмом: орендна плата*індекс інфляції у місяці, що передує двом місяцям місяця сплати орендної плати/100% = індексована орендна плата. Орендна плата не індексується, якщо індекс інфляції у місяці, що передує двом місяцям місяця сплати орендної плати не перевищує 100%.

У випадку закінчення строку дії Договору суборенди, орендна плата сплачується суборендарем до дня повернення ним приміщень орендарю в порядку п.п. 2.5 Договору (п. 2.5 Договору).

Згідно з п. 3.6 Договору до орендної плати не включаються комунальні та інші додаткові платежі (наприклад витрати на електроенергію, водопостачання, теплопостачання, прибирання території та її використання, телекомунікаційні послуги та ін.).

У разі користування суборендарем послугами, зазначеними в п. 3.6 Договору, сторони укладають відповідні Додатки до Договору (Додаткові угоди), якими визначаються послуги, що надаються орендарем суборендарю, ціна послуг, строки та порядок внесення плати за надані послуги, відповідальність тощо (п. 3.7 Договору).

У відповідності до п. 3.9 та п. 3.10 Договору документом, що підтверджує надання орендарем суборендарю послуг оренди приміщення за даним Договором, є Акт надання послуг до даного Договору. Перехід права на послуги оренди приміщення, надані орендарем суборендарю за даним Договором, відбувається в день (дату) складення та підписання сторонами Акту надання послуг до даного Договору. При цьому, Акт надання послуг до даного Договору складається станом на останній календарний день кожного календарного місяця оренди приміщення за даним Договором або станом на останній календарний день оренди приміщення за даним Договором, передається суборендарю в строк до 10 числа місяця включно, що слідує за звітним.

Суборендар протягом 2 робочих днів з моменту отримання такого Акту надання послуг до даного Договору, розглядає, підписує та повертає 1 оригінальний примірник такого Акту надання послуг до даного Договору орендарю протягом 2 робочих днів з моменту отримання такого Акту надання послуг до даного Договору. Якщо суборендар протягом встановленого строку не підписав та не повернувся орендарю 1 оригінальний примірник такого Акту надання послуг до даного Договору або не надав орендарю обґрунтованої письмової відмови від підписання такого Акту надання послуг до даного Договору, послуги оренди приміщення вважаються наданими орендарем, прийнятими суборендарем, право на них вважається переданим в день (дату) складення Акту надання послуг до даного Договору в обсязі, зазначеному в такому Акті надання послуг до даного Договору, а такий Акт надання послуг до даного Договору є угодженим сторонами, та є невід`ємною частиною даного Договору.

Згідно з п. 3.11 та п. 3.12 Договору при наявності технічної можливості у суборендаря в прийманні актів наданих послуг в електронному вигляді (користування системою електронного документообігу М.E.DOC, VCHASNO та наявність діючих підписів ЕЦП), надання Акту наданих послуг здійснюється в електронному вигляді шляхом накладання ЕЦП.

Орендар надсилає суборендарю первинні документи (рахунки, акти, акт звірки тощо) через засоби системи електронного документообігу М.E.DOC з накладанням електронно-цифрового підпису та печатки. Рахунок, Акт, надісланий замовнику в електронному вигляді на підставі Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», Закону України «Про електронний цифровий підпис», є первинним документом, який підтверджує факт надання послуг за Договором.

Електронний документ вважається одержаним адресатом з часу надходження авторові повідомлення в електронній формі від адресата про одержання цього електронного документа автора, якщо інше не передбачено законодавством або попередньою домовленістю між суб`єктами електронного документообігу (п. 3.13 Договору).

У відповідності до п. 3.14 Договору суборендар підтверджує, що в разі підписання цього Договору буде зареєстрований в системі електронного документообігу М.E.DOC та згоден з відправкою йому розрахункових документів орендарем в електронному вигляді з накладанням електронно-цифрового підпису.

Пунктом 4.2 Договору узгоджено, що суборендар зобов`язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати оренду плату.

Відповідно до п. 6.4 Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному розмірі, стягується відповідно до чинного законодавства з урахуванням пені в розмірі двох облікових ставок Національного банку України від суми заборгованості за кожний день прострочення (включаючи день оплати). Закінчення строку дії Договору суборенди не звільняє суборендаря від обов`язків сплатити заборгованість, що виникла протягом дії Договору, у повному обсязі, враховуючи штрафні санкції (в тому числі неустойку (пеню, штраф)), збитки (в тому числі ті, які сталися внаслідок інфляції), три проценти річних від простроченої суми орендної плати за весь час прострочення. За прострочення внесення орендної плати орендарем також можуть бути застосовуватися оперативно-господарські санкції, передбачені п. 5.1.2 Договору.

Договір набирає чинності з моменту його укладення і діє до повного виконання його умов сторонами (п. 7.1 Договору).

Відповідно до п. 7.2 Договору (в редакції Додаткової угоди № 1 від 06.11.2020) строк суборенди розпочинається з моменту підписання сторонами Акту приймання-передачі приміщень і закінчується 31.12.2021.

Пунктом 7.10 Договору узгоджено, що закінчення строку дії Договору, його припинення, розірвання, відмова від Договору не звільняє суборендаря від виконання обов`язків, що залишилися невиконанні ним протягом строку дії Договору, в тому числі зобов`язання зі сплати заборгованості з орендної плати та заходів відповідальності, визначених Договором.

За Актом приймання-передачі приміщення в суборенду від 01.09.2020, орендар передав, а суборендар прийняв в суборенду приміщення за адресою: м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, 8 , частина корпусу № 4 (літ. 15), площею 2256,0 кв.м.

31 березня 2021 року сторонами укладено Угоду про припинення дії Договору, відповідно до якої, сторони дійшли спільної згоди припинити дію Договору суборенди 31.03.2021. Сторони зобов`язуються провести звірку та здійснити остаточні розрахунки щодо оплати за користування приміщенням та компенсувати витрати за комунальні послуги та інші додаткові платежів по 31.03.2021 включно.

За Актом приймання-передачі (повернення) приміщення з суборенди від 31.03.2021, суборендар повернув, а орендар прийняв з суборенди приміщення за адресою: м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, 8 , частина корпусу № 4 (літ. 15), площею 2256,0 кв.м.

На виконання умов Договору, позивачем направлено відповідачу Акт здачі-приймання робіт (наданих послуг) № 479 від 31.03.2023 на суму 150 146,05 грн. за суборенду приміщення у березні 2021 року, який отримано відповідачем, однак залишено без підписання або ж надання відмови від його підписання з наведенням причин такої відмови.

Звертаючись з позовом до суду позивач зазначає, що відповідач в порушення взятих на себе зобов`язань за договором, оплату орендних платежів за березень 2021 року своєчасно та у повному обсязі не здійснив, сплативши лише 25 000,00 грн. у листопаді 2021 року, в зв`язку з чим виникла заборгованість по орендній платі в сумі 125 146,05 грн.

Крім того, у зв`язку з порушенням відповідачем взятих на себе зобов`язань в частині здійснення розрахунків, позивачем нараховано та заявлено до стягнення пеню у розмірі 11 612,67 грн., 3% річних в розмірі 8 855,71 грн. та інфляційні втрати в розмірі 47 949,56 грн.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Вказаний договір є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов`язань, а саме майново-господарських зобов`язань згідно ст. ст. 173, 174, 175 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України, і згідно ст. 629 Цивільного кодексу України є обов`язковим для виконання сторонами.

При цьому, зобов`язання в силу вимог ст. 525,526 Цивільного кодексу України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу і інших актів законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься у ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України.

За приписами частин 1 та 2 ст. 774 ЦК України передання наймачем речі у користування іншій особі (піднайм) можливе лише за згодою наймодавця, якщо інше не встановлено договором або законом. Строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму.

Відповідно до ч. 3 ст. 774 ЦК України до договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Як встановлено ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно з ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язаний передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ч. ч. 1, 5 ст. 762 ЦК України).

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності (ч. 1 ст. 286 ГК України).

Згідно з п. 3.2 Договору розмір орендної плати за 1 кв.м. приміщення становить 60,90 грн. із ПДВ, розмір орендної плати за один календарний місяць складає 137 390,40 грн. в т.ч. ПДВ (20%) - 22 898,40 грн.

Пунктом 3.4 Договору узгоджено, що орендна плата підлягає індексації, тобто сплаті суборендарем орендарю з урахуванням встановленого за два місяці до місяця сплати орендної плати індексу інфляції (індексу споживчих цін), оприлюдненого Державною службою статистики України (наприклад: орендна плата за серпень місяць підлягає сплаті з у рахуванням індексу інфляції за червень місяць). Орендна плата підлягає індексації за таким алгоритмом: орендна плата*індекс інфляції у місяці, що передує двом місяцям місяця сплати орендної плати/100% = індексована орендна плата. Орендна плата не індексується, якщо індекс інфляції у місяці, що передує двом місяцям місяця сплати орендної плати не перевищує 100%.

У відповідності до п. 3.9 та п. 3.10 Договору документом, що підтверджує надання орендарем суборендарю послуг оренди приміщення за даним Договором, є Акт надання послуг до даного Договору. Перехід права на послуги оренди приміщення, надані орендарем суборендарю за даним Договором, відбувається в день (дату) складення та підписання сторонами Акту надання послуг до даного Договору. При цьому, Акт надання послуг до даного Договору складається станом на останній календарний день кожного календарного місяця оренди приміщення за даним Договором або станом на останній календарний день оренди приміщення за даним Договором, передається суборендарю в строк до 10 числа місяця включно, що слідує за звітним.

Суборендар протягом 2 робочих днів з моменту отримання такого Акту надання послуг до даного Договору, розглядає, підписує та повертає 1 оригінальний примірник такого Акту надання послуг до даного Договору орендарю протягом 2 робочих днів з моменту отримання такого Акту надання послуг до даного Договору. Якщо суборендар протягом встановленого строку не підписав та не повернувся орендарю 1 оригінальний примірник такого Акту надання послуг до даного Договору або не надав орендарю обґрунтованої письмової відмови від підписання такого Акту надання послуг до даного Договору, послуги оренди приміщення вважаються наданими орендарем, прийнятими суборендарем, право на них вважається переданим в день (дату) складення Акту надання послуг до даного Договору обсязі, зазначеному в такому Акті надання послуг до даного Договору, а такий Акт надання послуг до даного Договору є угодженим сторонами, та є невід`ємною частиною даного Договору.

Згідно з п. 3.11 та п. 3.12 Договору при наявності технічної можливості у суборендаря в приймання актів наданих послуг в електронному вигляді (користування системою електронного документообігу М.E.DOC, VCHASNO та наявність діючих підписів ЕЦП), надання Акту наданих послуг здійснюється в електронному вигляді шляхом накладання ЕЦП.

Орендар надсилає суборендарю первинні документи (рахунки, акти, акт звірки тощо) через засоби системи електронного документообігу М.E.DOC з накладанням електронно-цифрового підпису та печатки. Рахунок, Акт, надісланий замовнику в електронному вигляді на підставі Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», Закону України «Про електронний цифровий підпис», є первинним документом, який підтверджує факт надання послуг за Договором.

Електронний документ вважається одержаним адресатом з часу надходження авторові повідомлення в електронній формі від адресата про одержання цього електронного документа автора, якщо інше не передбачено законодавством або попередньою домовленістю між суб`єктами електронного документообігу (п. 3.13 Договору).

У відповідності до п. 3.14 Договору суборендар підтверджує, що в разі підписання цього Договору буде зареєстрований в системі електронного документообігу М.E.DOC та згоден з відправкою йому розрахункових документів орендарем в електронному вигляді з накладанням електронно-цифрового підпису.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору, позивачем направлено відповідачу Акт здачі-приймання робіт (наданих послуг) № 479 від 31.03.2023 на суму 150 146,05 грн. за суборенду приміщення у березні 2021 року, який отримано відповідачем, однак залишено без підписання або ж надання відмови від його підписання з наведенням причин такої відмови, а отже, у відповідності до п. 3.10 Договору, послуги з оренди у березні 2021 року на суму 150 146,05 грн. є таким, що прийняті суборендарем без заперечень та зауважень.

Згідно з ч. 5 ст. 762 ЦК України, ч. 3 ст. 285 ГК України та п. 4.2.1 Договору суборендар зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За умовами п. 3.3.5 Договору орендна плата та інші платежі за Договором сплачується суборендарем на розрахунковий рахунок орендаря не пізніше 10-го числа кожного поточного місяця. Підставою для сплати орендної плати та інших платежів є Договір. Орендар надає суборендарю рахунок для сплати орендної плати та інших платежів шляхом направлення на електронну пошту суборендаря ІНФОРМАЦІЯ_1 з електронної пошти ІНФОРМАЦІЯ_2 , або суборендар самостійно отримує у орендаря даний рахунок у паперовій формі не пізніше 9-го числа кожного поточного місяця.

В свою чергу, 31 березня 2021 року сторонами укладено Угоду про припинення дії Договору, відповідно до якої, сторони дійшли спільної згоди припинити дію Договору суборенди 31.03.2021. Сторони зобов`язуються провести звірку та здійснити остаточні розрахунки щодо оплати за користування приміщенням та компенсувати витрати за комунальні послуги та інші додаткові платежів по 31.03.2021 включно.

Статтею 599 ЦК України передбачено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Як зазначає позивач та підтверджується матеріалами справи, відповідачем послуги з оренди у березні 2021 року оплачено частково на суму 25 000,00 грн. згідно платіжних інструкцій № 1071 від 23.11.2021 на суму 10 000,00 грн., № 1072 від 26.11.2021 на суму 10 000,00 грн. та № 1079 від 30.11.2021 на суму 5 000,00 грн.

Відповідачем в свою чергу, не надано суду доказів на підтвердження оплати орендної плати за березень 2021 року у повному обсязі.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З урахуванням вищевикладеного, факт порушення відповідачем своїх договірних зобов`язань в частині своєчасної та повної оплати орендної плати за березень 2021 року, підтверджений матеріалами справи і не спростований відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення орендної плати за березень 2021 року в сумі 125 146,05 грн.

Крім того, у зв`язку з порушенням відповідачем взятих на себе зобов`язань в частині здійснення розрахунків, позивачем нараховано та заявлено до стягнення пеню у розмірі 11 612,67 грн., 3% річних у розмірі 8 855,71 грн. та інфляційні втрати у розмірі 47 949,56 грн.

Згідно з частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статей 216, 218 ГК України порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій в порядку, передбаченому законодавством та договором.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (частина 1 статті 230 Господарському кодексі України).

У відповідності до норм частини 1 статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Суд зазначає, що за порушення у сфері господарювання учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених ГК України, іншими законами та договором (частина друга статті 193, частина перша статті 216 та частина перша статті 218 ГК України).

Одним із видів господарських санкцій згідно з частиною другою статті 217 ГК України є штрафні санкції, до яких віднесено пеню.

Такий вид забезпечення виконання зобов`язання (та одночасно вид відповідальності за неналежне виконання/невиконання зобов`язання) як пеня та механізм її нарахування встановлено частиною третьою статті 549 ЦК України, частиною шостою статті 231 ГК України та частиною шостою статті 232 ГК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 6.4 Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному розмірі, стягується відповідно до чинного законодавства з урахуванням пені в розмірі двох облікових ставок Національного банку України від суми заборгованості за кожний день прострочення (включаючи день оплати). Закінчення строку дії Договору суборенди не звільняє суборендаря від обов`язків сплатити заборгованість, що виникла протягом дії Договору, у повному обсязі, враховуючи штрафні санкції (в тому числі неустойку (пеню, штраф)), збитки (в тому числі ті, які сталися внаслідок інфляції), три проценти річних від простроченої суми орендної плати за весь час прострочення. За прострочення внесення орендної плати орендарем також можуть бути застосовуватися оперативно-господарські санкції, передбачені п. 5.1.2 Договору.

Здійснивши перерахунок заявленого до стягнення розміру пені, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог в частині стягнення з відповідача пені у розмірі 11 612,67 грн.

Статтею 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Здійснивши перерахунок заявлених до стягнення інфляційних втрат та 3% річних, судом встановлено, що стягненню з відповідача підлягають інфляційні втрати у розмірі 47 949,56 грн. та 3% річних у розмірі 8 855,71 грн.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач під час розгляду справи не надав суду жодних доказів, які б спростовували заявлені позовні вимоги та свідчили про відсутність у нього обов`язку сплатити заявлену до стягнення заборгованість.

За таких обставин, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з покладенням судового збору на відповідача в порядку ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 129, 236 - 242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спортивні інновації" (04119, м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, буд. 8; ідентифікаційний код: 40011898) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніт Сервіс" (04112, м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, буд. 8; ідентифікаційний код: 40735754) заборгованість зі сплати орендної плати у розмірі 125 146 (сто двадцять п`ять тисяч сто сорок шість) грн. 05 коп., пеню у розмірі 11 612 (одинадцять тисяч шістсот дванадцять) грн. 67 коп., 3% річних у розмірі 8 855 (вісім тисяч вісімсот п`ятдесят п`ять) грн. 71 коп., інфляційні втрати у розмірі 47 949 (сорок сім тисяч дев`ятсот сорок дев`ять) грн. 56 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 903 (дві тисячі дев`ятсот три) грн. 46 коп.

3. Після набрання рішенням Господарського суду міста Києва законної сили видати відповідний наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повне рішення складено: 07.11.2023

Суддя О.А. Грєхова

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114720445
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором суборенди в розмірі 193 563,99 грн. Без повідомлення (виклику) сторін

Судовий реєстр по справі —910/12286/23

Рішення від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні