Рішення
від 23.10.2023 по справі 685/1010/23
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/1010/23

Провадження № 2-о/685/19/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2023 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області в складі

головуючого судді Самойловича А.П.,

за участі секретаря Таранської Т.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту припинення трудових відносин,

В С Т А Н О В И В :

01 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту припинення з 01 вересня 2023 року трудових відносин між ним, як працівником (РНОКПП НОМЕР_1 ), та роботодавцем відокремленим підрозділом «Шахта імені Д.Ф. Мельникова» АТ «Лисичанськвугілля» (код ЄДРПОУ 26349183).

Необхідність встановлення даного факту обґрунтована тим, що підприємство, де він працював, розташоване на непідконтрольній Україні території, тому у нього відсутня можливість припинити трудовий договір в інший спосіб, окрім звернення до суду.

Заявник подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та підтримання заявлених вимог.

Представником заінтересованої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Заярним М.П. надіслано заяву про розгляд справи без участі представника Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області та надіслано додаткові пояснення у справі про те, що процедура призначення пенсії передбачена, зокрема, Законом України від 02 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1.

Відповідно до с.24 Закону №1058-IV, страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом (до 01.01.2004 року).

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року №637 затверджено Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (далі Порядок №637).

Згідно п.1 Порядку №637 основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Відповідно до п.2.21 Порядку №22-1 документами, які підтверджують, що особа не працює є: копія наказу (розпорядження) про звільнення з роботи, трудова книжка або відомості про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб, індивідуальні відомості про застраховану особу, що додаються органом, що призначає пенсію, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними. У разі відсутності у зареєстрованої (взятої на облік) внутрішньо переміщеної особи документів, що підтверджують факт звільнення (припинення зайнятості), факт звільнення з роботи встановлюється на підставі особистої заяви із зазначенням дати, з якої особа не працює, та поясненням обставин, у зв`язку з якими неможливо внести запис у трудову книжку чи надати оригінал трудової книжки, копію наказу (розпорядження) про звільнення. У поясненнях Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області просить об`єктивно дослідити усі матеріали справи і взяти до уваги доводи головного управління та прийняти обґрунтоване рішення.

Справа розглянута за відсутності осіб, які беруть участь у справі та без здійснення фіксації судового засідання звукозаписувальним технічним засобом.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов переконання про наявність підстав для задоволення заяви.

Згідно записів у трудовій книжці ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 він в липні 1993 року був прийнятий на роботу у відокремлений підрозділ «Шахта імені Д.Ф. Мельникова» ВАТ «Лисичанськвугілля» (згідно наказу №319 від 23.05.2012 року Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з 12.06.2012 року відокремлений підрозділ має назву відокремлений підрозділ «Шахта імені Д.Ф. Мельникова» ПАТ «Лисичанськвугілля» та призначений на посаду підземного електро-слюсаря.

У зв`язку з бойовими діями та частковою окупацією Луганської області, ОСОБА_1 змушений був виїхати на тимчасове проживання в с.Гаврилівка, Хмельницької області. З цих же причин відокремлений підрозділ «Шахта імені Д.Ф.Мельникова» Акціонерного товариства «Лисичанськвугілля» призупинив свою роботу та не здійснює господарську діяльність. Заробітна плата ОСОБА_1 не нараховується і не виплачується, крім того, не здійснюється нарахування та сплата внесків до Пенсійного фонду, що підтверджується випискою з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування з Пенсійного фонду України від 01.09.2023 року, а також відомостями з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору за період з 1 кварталу 2022 року по 2 квартал 2023 року від 27.09.2023 року.

З 25.04.2022 року ОСОБА_1 взятий на облік як внутрішньо-переміщена особа, фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою №6815-7000969008 від 25 квітня 2022 року, виданою Теофіпольською селищною радою, Теофіпольського району Хмельницької області.

ОСОБА_1 намагався звернутися до керівництва відокремленого підрозділу «Шахта імені Д.Ф.Мельникова» Акціонерного товариства «Лисичанськвугілля», написавши 27 липня 2023 року заяву про звільнення, яку намагався надіслати засобами поштового зв`язку, однак 01 серпня 2023 року отримав відповідь АТ «Укрпошта» про те, що ВПЗ Лисичанськ (поштовий індекс 93113) з 24 лютого 2022 року не функціонує.

Крім цього, відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року №309 (зі змінами відповідно Наказу 224 від 17 серпня 2023 року) територію м.Лисичанськ Луганської області віднесено до тимчасово окупованої території.

Відповідно до ст.256 ЦПК України суд встановлює факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не встановлено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В постанові Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Велика Палата Верховного Суду зазначала, що факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення (Постанова Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18).

Трудові відносини усіх працівників регулюються Кодексом законів про працю України (далі КЗпП України). Законодавство про працю встановлює високий рівень умов праці, всемірну охорону трудових прав працівників (ст. 1 КЗпП України). Згідно ч.2 ст.2 КЗпП України працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Відповідно до п.4 ч. 1 ст.36 КЗпП України підставами припинення трудового договору є, зокрема розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136-ІХ від 15.03.2022 року, який набрав чинності 24.03.2022 року із змінами, внесеними згідно із Законом № 2352-IX від 01.07.2022 року визначає, крім іншого, особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором, укладеним з фізичними особами у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (ч. 1 ст.1 Закону). За змістом ч.3 цієї статті у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю, законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», інших законодавчих актів, що регулюють діяльність державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Згідно ст.4 Закону, у зв`язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров`я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об`єктах критичної інфраструктури).

Отже, з системного аналізу вказаних вище норм слідує, що у зв`язку із веденням бойових дій у районі, де розташоване підприємство - відокремлений підрозділ «Шахта імені Д.Ф.Мельникова» Акціонерного товариства «Лисичанськвугілля», та через загрозу для життя та здоров`я, працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого строку попередження, як це передбачено ст.38 КЗпП України, а також враховуючи те, що вищезазначене підприємство знаходиться на тимчасово окупованій території України у заявника відсутня можливість припинити трудовий договір в інший спосіб окрім звернення до суду.

Таким чином, дослідивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що у заявника відсутня можливість припинити трудовий договір, що позбавляє його можливості реалізувати в подальшому своє право на працю, встановлення факту припинення трудових відносин не суперечить закону і не порушує права, свободи та інтереси осіб, доцільність його встановлення та неможливість його встановлення у позасудовому порядку знайшов своє підтвердження у суді.

Відповідно до ст.38 КЗпП України та Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136-ІХ від 15.03.2022 року зі змінами, внесеними згідно із Законом № 2352-IX від 01.07.2022 року строком припинення трудових відносин заявника з відокремленим підрозділом «Шахта імені Д.Ф.Мельникова» Акціонерного товариства «Лисичанськвугілля» є день звернення до районного суду, тобто 04 вересня 2023 року.

Виходячи з наведеного, керуючись ст.ст.3, 4, 293, 294 ЦПК України, районний суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити.

Встановити факт припинення з 04 вересня 2023 року трудових відносин між ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) та відокремленим підрозділом «Шахта імені Д.Ф.Мельникова» Акціонерного товариства «Лисичанськвугілля» (код ЄДРПОУ 26349183).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) сторін, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.П. Самойлович

Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114721569
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту припинення трудових відносин

Судовий реєстр по справі —685/1010/23

Рішення від 23.10.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні