Ухвала
від 06.11.2023 по справі 922/4610/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"06" листопада 2023 р.м. ХарківСправа № 922/4610/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

розглянувши заяву фізичної особи ОСОБА_1 , м. Харків

до Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Власний захист", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Харківської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Власний захист", в якій просить суд прийняти заяву, відкрити провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист", призначити розпорядником майна арбітражного керуючого Родзинського А.А.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 посилається неналежне виконання ТДВ "СК "Власний захист" умов договору оренди від 25.04.2019, право вимоги за яким, як зазначає ОСОБА_1 , перейшло їй на підставі договору про відступлення права вимоги № 071122/09 від 07.11.2022.

Також заявниця зазначає про те, що заявлені нею вимоги підтверджуються договором оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019, актами виконаних послуг № № 1-12 до договору оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019 та актом звірки взаємних розрахунків до договору оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019, договором про відступлення права вимоги № 071122/09 від 07.11.2022 та актом звіряння взаєморозрахунків між ТДВ "СК "Власний захист" та нею від 10.11.2022.

Заявниця повідомляє про те, що вона є особою з інвалідністю 2 групи, яка встановлена безстроково, з огляду на що вказує про її звільнення від сплати судового збору.

До заяви ОСОБА_1 додано заяву арбітражного керуючого Родзинського А.А. про згоду на участь у даній справі.

Розглянувши вищезазначену заяву та додані до неї документи, суд вважає за необхідне залишити її без руху, зважаючи на те, що подана заява про відкриття провадження у справі про банкрутство не відповідає вимогам, встановленим Кодексом України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи; ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); виклад обставин, що є підставою для звернення до суду; перелік документів, що додаються до заяви.

Частиною другою статті 34 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються, крім іншого, докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Всупереч вищезазначеним нормам ОСОБА_1 до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист" не додано докази надсилання боржнику всіх документів, доданих до заяви, а саме з наданого заявницею опису вкладення в цінний лист судом встановлено, що ОСОБА_1 не направлено на адресу ТДВ "СК "Власний захист" договір № 0923/01 від 21.08.2023 про виконання арбітражним керуючим повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність) до її закриття.

Також суд зазначає про те, що ОСОБА_1 до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист" не надано всіх доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, а саме не додано акт звіряння взаєморозрахунків від 10.11.2022, підписаний ТДВ "СК "Власний захист" та ОСОБА_1 , на який остання посилається в тексті заяви.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основний видом діяльності Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Власний захист" (код ЄДРПОУ 39439294) є КВЕД 65.12 "Інші види страхування, крім страхування життя".

Розділом VII Кодексу України з процедур банкрутства встановлено особливості провадження у справі про банкрутство окремих категорій боржників.

Відповідно до ч. 1 ст. 92 Кодексу України з процедур банкрутства при розгляді справи про банкрутство страховика учасником провадження у справі про банкрутство визнається спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у справах нагляду за страховою діяльністю. Арбітражний керуючий у справі про банкрутство страховика повинен скласти іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство страхових організацій.

Згідно з абз. абз. 2, 3 п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією. Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Як зазначено вище, ОСОБА_1 запропоновано кандидатуру арбітражного керуючого Родзинського А.А. для виконання повноважень розпорядника майна ТДВ "СК "Власний захист", з яким укладено договір № 0923/01 від 21.08.2023 про виконання арбітражним керуючим повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність) до її закриття.

У заяві арбітражного керуючого Родзинського А.А. про згоду на участь у справі останній зазначає про наявність у нього свідоцтва про проходження підготовки про банкрутство страхових організацій № 1 від 30.03.2019 та зауважує на тому, що дана інформація підтверджується відповідною роздруківкою з сайту Міністерства юстиції України, яку, водночас, до своєї заяви не надає.

Згідно з абз. 1 ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Статтею 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" установлено з 1 січня 2023 року мінімальну заробітну плату у місячному розмірі - 6700,00 грн.

Таким чином, до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство кредитор має подати докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, що становить 60300,00 грн.

Отже, ОСОБА_1 має бути подано докази на підтвердження того, що запропонований для виконання повноважень розпорядника майна ТДВ "СК "Власний захист" арбітражний керуючий Родзинський А.А. склав іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство страхових організацій.

У разі відсутності доказів того, що арбітражний керуючий Родзинський А.А. відповідає вимогам абз. 2 ч. 1 ст. 92 Кодексу України з процедур банкрутства, заявницею має бути запропоновано кандидатура іншого арбітражного керуючого, який відповідатиме вимогам зазначеної норми, подано до суду його заяву з урахуванням вимог ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства та докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, що становить 60300,00 грн.

При цьому, суд вважає за необхідне звернути увагу ОСОБА_1 на те, що реквізити для зарахування авансового внеску на депозитний рахунок суду є відмінними від реквізитів для зарахування судового збору.

Згідно з ч. 2 ст. 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Пунктом 5.26 Національного стандарту ДСТУ 4163-2020 визначено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки "Для копій". Відмітку про засвідчення копії документа проставляють нижче реквізиту "Підпис" на лицьовому боці останнього аркуша копії документа.

Суд зауважує на тому, що низка копій документів, наданих ОСОБА_1 до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист", не містить реквізитів засвідчення, що унеможливлює визнання їх в якості доказів, а саме копії сторінок 2, 3, 6, 7 паспорта ОСОБА_1 та копії актів виконаних послуг до договору оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019 - № 2 від 01.10.2019, № 4 від 01.04.2020, № 6 від 01.10.2020, № 8 від 01.04.2021, № 10 від 01.10.2021 та № 12 від 22.04.2022.

Згідно з ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною другою статті 174 ГПК України передбачено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи, що заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист" (вх. № 4610/23 від 31.10.2023) подано без додержання вимог Кодексу України з процедур банкрутства, суд вважає за необхідне залишити її без руху, повідомити заявницю про допущені недоліки та надати десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для їхнього усунення, а також попередити ОСОБА_1 про те, що у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Керуючись ст. 37 Кодексу України з питань банкрутства, ст. ст. 174, 232-235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист" (вх. № 4610/23 від 31.10.2023) залишити без руху.

Повідомити ОСОБА_1 про допущені недоліки заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (вх. № 4610/23 від 31.10.2023).

Заявнику - ОСОБА_1 у десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки, надати суду:

- всі докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, зокрема, належним чином засвідчену копію акта звіряння взаєморозрахунків від 10.11.2022, підписаного ТДВ "СК "Власний захист" та ОСОБА_1 ;

- копії сторінок 2, 3, 6, 7 паспорта ОСОБА_1 та копії актів виконаних послуг до договору оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019 - № 2 від 01.10.2019, №4 від 01.04.2020, № 6 від 01.10.2020, № 8 від 01.04.2021, № 10 від 01.10.2021, № 12 від 22.04.2022, засвідчені належним чином відповідно до п. 5.26 Національного стандарту ДСТУ 4163-2020;

- докази на підтвердження того, що запропонований для виконання повноважень розпорядника майна ТДВ "СК "Власний захист" арбітражний керуючий Родзинський А.А. склав іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство страхових організацій, а у разі відсутності таких доказів - запропонувати кандидатуру іншого арбітражного керуючого, який відповідатиме вимогам ч. 1 ст. 92 Кодексу України з питань банкрутства, надати його заяву про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим ч. 3 ст. 28 Кодексу України з питань банкрутства, та докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, що становить 60300,00 грн;

- докази надсилання боржнику всіх доданих до заяви документів, зокрема, копію укладеної заявницею угоди з обраним арбітражним керуючим про виконання останнім повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність) до її закриття (цінним листом з описом вкладення).

Роз`яснити ОСОБА_1 , що у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Ухвалу направити ОСОБА_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114723179
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/4610/23

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні