Рішення
від 07.11.2023 по справі 282/1054/23
ЛЮБАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 282/1054/23

Провадження № 2/282/226/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2023 року

смт.Любар

Любарський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Носача В.М.,

за участю секретаря судового засідання Демчук В.І.

розглянувши у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 до Любарської селищної ради Житомирського району про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся до суду з позовом, в якому просить визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті його батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в 3 місяці, який починається з дня набрання рішенням суду законної сили.

Позовні вимоги мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Кованенки у віці 69 років помер ОСОБА_3 , який являється батьком позивача ОСОБА_1 .

Позивач являється спадкоємцем майна померлого батька за законом. Серед спадкового майна є земельна ділянка, яка розташована на території Панасівської сільської ради Любарського (Житомирського) району Житомирської області, загальною площею 3,9751 га. кадастровим номером 1823185400:06:002:0056.

Однак, через раптове погіршення здоров`я, що відбулося відразу після похорону батька внаслідок варикозного захворювання, що супроводжувалося значними болями ніг, запаленням вен, та іншими ускладненнями, що не дозволяли вільно та на значні відстані пересуватися, через тривалий перебіг хвороби, позивач не мав об`єктивної можливості в строки передбачені законом подати заяву про прийняття спадщини та пропустив строк встановлений законом для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач та його представник у підготовче засідання не з`явилися, однак від представника позивача надійшла заява про розгляд справи у його відсутності та у відсутності позивача.

Представник Любарської селищної ради Житомирського району Житомирської області в підготовче засідання не з`явився, подав до суду відзив, з якого слідує, що він проти задоволення позову не заперечує і просить справу слухати в його відсутності.

У відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.3ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.3ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.4ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_1 стверджується, що 31 січня 1965 року зареєстровано шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Після реєстрації шлюбу дружині присвоєне прізвище " ОСОБА_5 ".

ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_6 , її батьками записані ОСОБА_3 та ОСОБА_7 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_1 , його батьками записані ОСОБА_3 та ОСОБА_7 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , актовий запис №1687.

Із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 слідує, що 27 вересня 1986 року міським відділом РАЦС зареєстровано шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_6 . Після реєстрації шлюбу дружині присвоєне прізвище " ОСОБА_9 ", актовий запис №2058.

Свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_5 стверджується, що 17 жовтня 1988 розірвано шлюб між ОСОБА_10 та ОСОБА_11 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Коваленки Любарського району Житомирської області у віці 69 років помер ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 , актовий запис №16.

Довідка видана 11 вересня 2023 року Авратинським старостинським округом Любарської селищної ради №151 вказує, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дійсно до дня смерті був зареєстрований та постійно проживав на території Авратинського старостинського округу в АДРЕСА_1 . На момент смерті гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 разом з ним в АДРЕСА_1 була зареєстрована та постійно проживала ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 . Спільних дітей у гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_12 не було.

Державний акт серії ЯБ №032082 вказує, що ОСОБА_10 , житель с.Коваленки на підставі розпорядження Любарської районної державної адміністрації від 07.10.2004 №319 являється власником земельної ділянки площею 3,9751 га, яка розташована на території Панасівської сільської ради Любарського району Житомирської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером1823185400:06:002:0056.

Із заяви, посвідченої приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу Клименюк Н.Б. слідує, що ОСОБА_13 не заперечує проти оформлення спадщини після померлого батька ОСОБА_3 на ім`я його сина ОСОБА_1 .

Витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі №73845172 вказує, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_3 приватним нотаріусом Журбей І.Л. заведена спадкова справа 113/2023.

Постановою приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Журбей І.Л., 06 вересня 2023 року відмовлено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, площею 3,9751 га. кадастровий номер 1823185400:06:002:0056, яка знаходиться на території Панасівської сільської ради Житомирського (Любарського) району Житомирської області в зв`язку із пропущення строку для прийняття спадщини.

Випискою із медичної картки амбулаторного хворого стверджується, що ОСОБА_1 , 1970 року народження з 28.05.2019 року перебував на лікуванні з діагнозом варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки ХВН ІІ.

Відповідно до змісту статей1216,1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За правиламистатті 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

За правилами частини першоїстатті 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина першастатті 1269 ЦК України).

Відповідно до ч.ч.1, 2ст.1220 Цивільного кодексу України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третястатті 46 цього Кодексу).

Відтак, після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне йому майно.

Згідно ч.1ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Постановою приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Журбей І.Л. від 06 вересня 2023 року №219/02-31 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, після смерті ОСОБА_3 у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Згідно з частиною третьоюстатті 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Зазначений висновок відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у постановах від 26 вересня 2012 року № 6-85цс12, від 04 листопада 2015 року № 6-1486цс15.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Оскільки позивач пропустив строк для подачі заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини внаслідок тривалої хвороби та значну відстань між місцем відкриття спадщини та постійним місцем проживання позивача, а тому на думку суду такі обставин є поважними причинами пропуску ОСОБА_1 строку для подання заяви про прийняття спадщини, що є підставою для визначення додаткового строку про прийняття спадщини.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, саме тому наявні всі підстави для задоволення даного позову та визначення позивачеві додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 .

На підставі ст.ст. 1220,1270,1272 ЦК України, керуючись ст. 200, 206, 211, 247,258,259, 263-265,273,352,354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Любарської селищної ради Житомирського району про визначення додаткового строку про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП: НОМЕР_7 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 в 3 (три) місяці, який починається з дня набрання рішенням суду законної сили.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Любарський районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головуючий суддя В.М. Носач

СудЛюбарський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114724224
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —282/1054/23

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Носач В. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Носач В. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Носач В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні