Ухвала
від 07.11.2023 по справі 712/12023/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/12023/23

Провадження № 1кс/712/5361/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2023 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання дізнавач сектору дізнання Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду в рамках кримінального провадження № 12023255330001393, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.09.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 290 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся дізнавач сектору дізнання Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду човнів рибальських.

Клопотання обґрунтовує тим, що сектором дізнання Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 12023255330001393 від 26.09.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 290 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що до Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали оперативного підрозділу про те, що риболовецькі човни, які перебувають на риббригадах розташованих в с. Топилівка, с. Тіньки, с. Сагунівка, с. Боровиця, с. Рацеве, Черкаського району, мають ознаки знищення, підробки або заміни ідентифікаційних номерів, номерів двигунів або заміни без дозволу відповідних органів номерної панелі ТЗ (ЄО - 43219 від 25.09.2023).

Враховуючи встановлення факту вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 290 КК України, 04.10.2023 в період часу з 14 год. 25 хв. по 15 год. 10 хв. було проведено огляд на території риббригади біля річки Дніпро в акваторії Кременчуцького водосховища в адміністративних межах с. Боровиця, Сагунівської ТГ, Черкаського району, Черкаської області за координатами НОМЕР_13, в ході якого виявлено, що на вказаній території знаходяться рибальські човни, а саме: човен рибальський дерев`яний сірого кольору ЯЧК НОМЕР_3 з двигуном TOMATSU; човен рибальський дерев`яний сірого кольору ЯЧК НОМЕР_4 з двигуном YAMAHA НОМЕР_1; човен рибальський дерев`яний сірого кольору ЯЧК НОМЕР_5 з двигуном YAMAHA; човен рибальський дерев`яний сірого кольору ЯЧК НОМЕР_6 з двигуном YAMAHA; човен рибальський дерев`яний сірого кольору ЯЧК НОМЕР_7 з двигуном YAMAHA НОМЕР_8; човен рибальський дерев`яний сірого кольору ЯЧК НОМЕР_9 з двигуном YAMAHA НОМЕР_2 човен рибальський дерев`яний синього кольору ЯЧК НОМЕР_10 з двигуном; човен рибальський дерев`яний синього кольору ЯЧК НОМЕР_11 з двигуном; човен рибальський дерев`яний синього кольору ЯЧК НОМЕР_12 з двигуном. Земельна ділянка на якій знаходяться човни, згідно рапорту начальника сектору ВКП ЧРУП ГУНП в Черкаській області має кадастровий номер 7125480500:03:000:0001.

12 жовтня 2023 року дізнавачем сектору дізнання Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області було направлено запит до управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Черкаській області, щодо отримання відомостей про власників човнів з двигунами та відповідних документів.

Отримано відповідь від управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Черкаській області, де зазначено, що власником човнів ЯЧК НОМЕР_3, ЯЧК НОМЕР_4, ЯЧК НОМЕР_5, ЯЧК НОМЕР_6, ЯЧК НОМЕР_7, ЯЧК НОМЕР_9, ЯЧК НОМЕР_10, ЯЧК НОМЕР_11, ЯЧК НОМЕР_12 являється ПрАт «Боровицьке», яке знаходиться за адресою: 20921, Черкаська область, Черкаський район, Сагунівська ТГ, село Боровиця, вулиця Крилівська, будинок 184, код ЄДРПОУ 31237029.

З метою дослідження усіх обставин кримінального правопорушення, 05.10.2023 у кримінальному провадженні призначено по кожному об`єкту судові експертизи комплексного дослідження транспортних засобів (човнів), які скеровано для виконання до Черкаського НДЕКЦ при МВС України.

13.10.2023, 16.10.2023 та 18.10.2023 від експерта, якому доручено проведення вказаних експертиз, надійшло клопотання про забезпечення доступу до об`єктів досліджень, що розташовані на території риббригади біля річки Дніпро в акваторії Кременчуцького водосховища в адміністративних межах с. Боровиця, Сагунівської ТГ, Черкаського району, Черкаської області за координатами НОМЕР_13, з метою проведення обстеження об`єктів дослідження, а саме човна рибальського дерев`яного сірого кольору ЯЧК НОМЕР_3 з двигуном TOMATSU; човна рибальського дерев`яного сірого кольору ЯЧК НОМЕР_4 з двигуном YAMAHA НОМЕР_1; човна рибальського дерев`яного сірого кольору ЯЧК НОМЕР_5 з двигуном YAMAHA; човна рибальського дерев`яного сірого кольору ЯЧК НОМЕР_6 з двигуном YAMAHA; човна рибальського дерев`яного сірого кольору ЯЧК НОМЕР_7 з двигуном YAMAHA НОМЕР_8; човна рибальського дерев`яного сірого кольору ЯЧК НОМЕР_9 з двигуном YAMAHA НОМЕР_2 човна рибальського дерев`яного синього кольору ЯЧК НОМЕР_10 з двигуном; човна рибальського дерев`яного синього кольору ЯЧК НОМЕР_11 з двигуном; човна рибальського дерев`яного синього кольору ЯЧК НОМЕР_12 з двигуном, забезпечення належних умов праці та безперешкодного доступу до об`єктів дослідження, при необхідності забезпечення розборки комплектуючих деталей для доступу до ідентифікаційного номера та додаткових носіїв інформації.

Земельна ділянка, на якій на даний час знаходяться човни ЯЧК НОМЕР_3, ЯЧК НОМЕР_4, ЯЧК НОМЕР_5, ЯЧК НОМЕР_6, ЯЧК НОМЕР_7, ЯЧК НОМЕР_9, ЯЧК НОМЕР_10, ЯЧК НОМЕР_11, ЯЧК НОМЕР_12, згідно рапорту начальника сектору ВКП ЧРУП ГУНП в Черкаській області від 25.09.2023, має кадастровий номер 7125480500:03:000:0001.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, земельна ділянка з кадастровим номером 7125480500:03:000:0001, площею 0,3950 га, знаходиться в оренді Приватного акціонерного товариства «Боровицьке», код ЄДРПОУ 31237029.

З метою всебічного та повного дослідження обставин кримінального правопорушення, та з метою забезпечення доказів у кримінальному провадженні, необхідно провести вказаний огляд.

Дізнавач в судовое засідання не з`явилася, надала до суду клопотання про розгляд справи у її відсутність, клопотання підтримує та просить його задоволити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 3 статті 234 КПК України передбачені вимоги до клопотання про надання дозволу на обшук, відповідно до якої у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Зазначеним вимогам клопотання слідчого не відповідає.

Частиною 5 статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Аналіз положень ст. ст. 233- 235 КПК України дає підстави для висновку про те, що особа, яка звертається до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, має навести докази, які б давали підстави з великою ймовірністю вважати, що розшукувані речі чи документи перебувають у конкретному житлі чи іншому володінні особи, а також, що такі речі чи документи матимуть доказове значення в конкретному кримінальному провадженні. Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням, а ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

У клопотанні органу досудового розслідування повинно бути обґрунтовано доведено, що відшукуванні речі, документи можуть знаходитися та знаходяться у зазначеному клопотанні приміщенні.

Натомість проведення огляду органу досудового розслідування необхідно для проведення експертизи комплексного дослідження транспортного засобу (човна), що не відповідає вимогам ст. ст. 233, 237 КПК України та меті огляду.

Органом досудового розслідування не надано доказів того, що власники човнів перешкоджають у доступі до човнів для проведення експертизи.

З огляду на викладене, у задоволенні клопотання дізнавача про надання дозволу на проведення огляду необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання дізнавача сектору дізнання Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду в рамках кримінального провадження № 12023255330001393, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.09.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 290 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали складено 07.11.2023 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114726405
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.09.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 290 КК України

Судовий реєстр по справі —712/12023/23

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 03.11.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні