Рішення
від 07.11.2023 по справі 363/4050/23
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.11.2023 Справа № 363/4050/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2023 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області у складі: головуючого судді Баличевої М.Б., за участю секретаря Редкач М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні залі суду м. Вишгород цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Петрівської об`єднаної територіальної громади Вишгородського району Київської області, третя особа: ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

28.07.2023 року року позивач звернулася до суду з вищевказаною позовною заявою, в якій просила визначити їй додатковий строк для подачі заяви на прийняття спадщини, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , терміном три місяці з моменту набрання даним рішенням законної сили.

Свої вимоги обґрунтовує тим, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її бабуся ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй спадкове майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1 . 29.03.2016 р. бабуся склала заповіт, посвідчений секретарем виконкому Старопетрівської сільради Вишгородського району Київської області за реєстровим № 31, згідно якого все своє майно вона заповіла Позивачу та її рідному брату ОСОБА_2 , бо їх матір ОСОБА_4 померла ще ІНФОРМАЦІЯ_2 . 09.06.2021 року вона звернулася до Вишгородської районної державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті бабусі. Однак, державним нотаріусом Вишгородського районного нотаріального округу Київської області їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті бабусі у зв`язку з пропущенням шестимісячного терміну для прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду. На підставі викладеного, позивач змушена звернутися до суду із вказаним позовом.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 31.07.2023 року позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження із призначенням підготовчого судового засідання, витребувано у Вишгородської районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 18.09.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Позивач у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги повністю підтримала та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Петрівської об`єднаної територіальної громади Вишгородського району Київської області у судове засідання не з`явився, через канцелярію суду надав заяву про розгляд справи без його участі.

Третя особа - ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги повністю підтримав та просив їх задовольнити.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1, ч. 2, ч. 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Старопетрівською сільською радою Вишгородського району Київської області 02.07.1987 року, актовий запис № 11, ІНФОРМАЦІЯ_3 у ОСОБА_5 та ОСОБА_6 народилася донька ОСОБА_1 (а.с.10).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , зазначена обставина підтверджується свідоцтвом про її смерть серії НОМЕР_2 , виданим Старопетрівською сільською радою Вишгородського району Київської області 21.02.2001 року, актовий запис № 5 (а.с.6).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , зазначена обставина підтверджується свідоцтвом про її смерть серії НОМЕР_3 , виданим Виконавим комітетом Старопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області 05.05.2020 року, актовий запис № 15 (а.с.7).

За життя, 29.03.2016 року ОСОБА_3 склала Заповіт, який був посвідчений секретарем виконкому Старопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області Антонюк О.А. за реєстровим № 31, згідно якого все її майно, де б воно не було із чого воно не складалосяЮ і взагалі все те, що належатиме їй по закону на день її смерті, і на що вона за законом матиме право, заповідає ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в рівних долях кожному (а.с.9).

Згідно листа за вих. № 785/01-16 від 09.06.2021 р. Вишгородською районною державною нотаріальною конторою Київської області Трощинській Т.І. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті бабусі у зв`язку з пропущенням шестимісячного терміну для прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду. (а.с.8)

З листа повідомлення за вих.. № 1071/01-16 від 31.08.2023 р. вбачається, що згідно книг обліку і реєстрації спадкових справ, алфавітних книг спадкових справ, спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Вишгородською державною нотаріальною конторою не заведена (а.с.22).

Відповідно до статті 1216 ЦК У країни спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до частини 2 статті 1220 цього Кодексу часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день з якого вона оголошується померлою (частина 3 статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статті 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пленум Верховного Суду України у пункті 24 постанови від 30.05.2008 р. № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" судам роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Зі справи встановлено, що у встановлений законом шестимісячний строк ОСОБА_1 не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини оскільки у 2020 році в Україні були впроваджені карантинні заходи з обмеженнями пересування та перебування поза межами житла, а згодом на території Вишгородського району Київської області розпочались військові дії.

Враховуючи встановлені судом обставини справи, суд визнає поважними причини пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини, беручи до уваги положення законодавства України, суд приходить до висновку про задоволення позову, і тому слід визначити ОСОБА_1 додатковий трьохмісячний строк з дня набрання рішенням законної сили для подачі заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_3 , 1928 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 1268, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 12, 76-81, 258, 259, 263-265, 280-289, 354, 355 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк в три місяці з моменту набрання даним рішенням законної сили для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , 1928 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Вишгородським РВ ГУ МВС України в Київській області 28.10.2004 р., адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 )

Відповідач: Петрівська об`єднана територіальна громада Вишгородського району Київської області (ЄДРПОУ 04359554, адреса: 07354, Київська область, Вишгородський район, с. Нові Петрівці, вул. Свято-Покровська, буд. 171)

Третя особа: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ,РНОКПП: НОМЕР_6 ,місце реєстрації: АДРЕСА_2 )

Головуючий М.Б. Баличева

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114742708
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —363/4050/23

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні