Постанова
від 07.11.2023 по справі 555/2156/22
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2023 року

м. Рівне

Справа № 555/2156/22

Провадження № 22-ц/4815/1114/23

Головуючий у Березнівському районному суді

Рівненської області: суддя Мельничук Н.В.

Рішення суду першої інстанції ухвалено

06 червня 2023 року в м. Березне

Рівненського району Рівненської області

(фіксування судового засідання за допомогою

звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось).

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ

головуючий: суддя Хилевич С.В.

судді: Гордійчук С.О., Шимків С.С.

секретар судового засідання: Ковальчук Л.В.

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 ;

відповідач: Фермерське господарство "АГРО-ФОНД.";

за участі: учасники справи та їх представники в судове засідання не зявилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу Фермерського господарства"АГРО-ФОНД"на рішенняБерезнівського районного суду Рівненської області від 06 червня 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 доФермерського господарства "АГРО-ФОНД" про розірвання договору оренди землі,

в с т а н о в и в:

У грудні 2022 року в суд звернувся ОСОБА_1 з позовом до Фермерського господарства"АГРО-ФОНД"(далі ФГ "АГРО-ФОНД") про розірвання договору оренди землі. Мотивуючи свої вимоги, позивач зазначав, що є власником земельної ділянки площею 2,0933 га, кадастровий номер: 5620485700:04:002:0069,розташованої на території Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області (раніше - Кам`янська сільська рада Березнівського району Рівненської області) з цільовим призначенням 01.03 для ведення особистого селянського господарства. Відповідно до договору оренди землі, укладеного між сторонами 15 липня 2020 року, вказана земельна ділянка була передана ним в оренду відповідачу строком на 10 років. За умовами укладеного договору "Орендодавець" надав, а "Орендар" прийняв у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 2,0933га. Відповідачем не сплачено орендну плату за користування земельною ділянкою за 2020-2021 роки. Посилався на те, що неодноразово здійснював дзвінки на номер телефону ФГ "АГРО-ФОНД", проте його дзвінки залишено без відповіді. Звертався з письмовим листом-повідомленням про розірвання договору оренди, однак лист також розглянуто не було. Оскільки орендар систематичною несплатою істотно порушує умови укладеного договору та його права як землевласника, то наявні підстави для розірвання даного договору оренди земельної ділянки.

З наведених підстав просив розірвати договір оренди землі від 15 липня 2020 року загальною площею 2,0933, кадастровий номер 5620485700:04:002:0069,розташованої на території Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області (раніше - Кам`янська сільська рада Березнівського району Рівненської області), укладений між сторонами, та скасувати державну реєстрацію іншого речового права, номер запису про інше речове право 38209351 щодо вказаної земельної ділянки, яка була проведена на підставі договору оренди оренди землі від 15 липня 2020 року.

Рішенням Березнівського районного суду Рівненської області від 06 червня 2023 року позов ОСОБА_1 доФГ "АГРО-ФОНД"про розірваннядоговору орендиземлізадоволено.

Розірвано договір оренди землі укледений 15 липня 2020 року між ОСОБА_1 та ФГ "АГРО-ФОНД." щодо земельної ділянки з кадастровим номером: 5620485700:04:002:0069, площею 2,0933 га та скасовано державну реєстрацію іншого речового права, номер запису про інше речове право 38209351 щодо земельної ділянки з кадастровим номером: 5620485700:04:002:0069, площею 2,0933 га., що була проведена на підставі договору, укладеного 15.07.2020 між ОСОБА_1 та ФГ "АГРО-ФОНД.".

Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач систематично не сплачував позивачу орендну плату, чим істотно порушив умови укладеного договору оренди землі, що є підставою для його розірвання.

На рішення суду ФГ "АГРО-ФОНД"подано апеляційну скаргу, де він покликався на його незаконність та необґрунтованість, які полягали в порушенні норм процесуального права та неправильному застосуванні норм матеріального права.

На обґрунтування апеляційної скарги заявник зазначав, що надав до суду докази на підтвердження оплати позивачу коштів за оренду землі. Зокрема, долучив до відзиву на позовну заяву розрахункову відомість, яка підтверджує отримання ОСОБА_1 2 090 гривень за 2020 рік та фіскальний чек про сплату останньому 2 616 гривень за 2021 рік. Також покликається на те, що він виготовив технічну документацію за власні кошти на суму 1 800 гривень, які зараховуються як орендна плати позивачу, що повністю відповідає умовам укладеного сторонами договору оренди, а тому вважає, що ним спростовано доводи позивача та висновки суду про систематичну несплату ним коштів за оренду землі.

З викладених міркувань просив скасувати рішення суду першої інстанції і ухвалити нове про відмову у задоволенні позову повністю, а судові витрати покласти на позивача.

У поданому відзиві позивач покликався на те, що не отримував від відповідача орендну плату за 2020 та 2021 роки, не розписувався у будь-яких документах про отримання таких коштів. В матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували, що відповідач дійсно платив за оренду землі, а тому в задоволенні апеляційної скарги необхідно відмовити за безпідставністю та необґрунтованістю.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи заявника, колегія суддів прийшла до висновку про задоволення апеляційної скарги.

Спірні правовідносини між сторонами виникли з того приводу, що ФГ "АГРО-ФОНД" як орендар не виплачував орендодавцю - ОСОБА_1 орендну плату за договором оренди землі протягом двох років поспіль, а саме за 2020 та 2021 роки. Оскільки несплату орендарем орендної плати впродовж двох і більше років слід вважати систематичною, тому орендодавець вважав наявними підстави для розірвання оспорюваного договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст. 627 ЦК України).

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За частиною 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Законом України "Про оренду землі" визначено умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

Відповідно до ст. 1 Закону "Про оренду землі", яка кореспондується з положеннями ч. 1 ст. 93 ЗК України, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Частинами 1-3 ст. 21 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно зі ст. 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

На вимогу однієї із сторін договір відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Положенням ст. 24 Закону України "Про оренду землі" визначено права та обов`язки орендодавця і орендаря, а саме: орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; своєчасного внесення орендної плати.

Статтею 141 ЗК України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою, як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Правовий висновок щодо підстав для розірвання договору оренди землі з урахуванням пункту "д" частини першої статті 141 ЗК України викладено у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 (провадження № 61-41932сво18), де зазначається таке. Підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). При цьому систематична сплата орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У постанові від 27 листопада 2018 року в справі № 912/1385/17 (провадження № 12-201гс18) Велика Палата Верховного Суду звернула увагу на те, що оскільки до відносин, пов`язаних з орендою землі, застосовуються також положення Цивільного кодексу України, то слід дійти висновку, що при вирішенні судом питання щодо розірвання договору оренди землі за обставин систематичного невнесення орендної плати, застосуванню також підлягають положення частини другої ст. 651 ЦК України.

Як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2,0933 га, кадастровий номер: 5620485700:04:002:0069,розташованої на території Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області (раніше - Кам`янська сільська рада Березнівського району Рівненської області) з цільовим призначенням 01.03 для ведення особистого селянського господарства.

15 липня 2020 року між ОСОБА_1 та ФГ "АГРО-ФОНД"укладено договір оренди вказаної земельної ділянки.

Згідно з п. 1 та п. 2 договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, що знаходиться на території Кам`янської сільської ради. В оренду передається земельна ділянка площею 2,0933 га.

Договір укладено на 10 років. Орендна плата вноситься орендарем у розмірі 5% від нормативної грошової оцінки за один гектар в рік, грошима або зерном, іншими товарами за бажанням орендодавця на суму, еквівалентну сумі орендної плати (п. 7, 8 договору).

Відповідно до п. 10 договору орендна плата вноситься одноразово за рік оренди після збору врожаю, але не пізніше 31 грудня поточного року.

Норми ч. 3 ст. 12 ЦПК України зобов'язують кожну сторону довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З наявної у матеріалах справи копії розрахункової відомості по земельних ділянках (паях) за 2020 рік (грудень 30) на території Кам`янської сільської ради Березнівського району Рівненської області, яка долучена відповідачем, видно, що ОСОБА_1 отримав 2 090 гривень за оренду земельної ділянки площею 2,0933 га, кадастровий номер: 5620485700:04:002:0069 (а.с. 31).

На підтвердження внесення орендної плати за 2021 рік відповідачем долучено до матеріалів справи копію фіскального чеку від 28 грудня 2022 року, з якого слідує, що ФГ "АГРО-ФОНД" через відділення АТ "Укрпошта" переказав позивачу 2 655 гривень 24 копійки.

У відзиві на апеляційну скаргу позивач заперечував, що отримував будь-які кошти від ФГ "АГРО-ФОНД" та що ставив власний підпис у документах про їх отримання. Між тим, будь-яких доказів на спростування достовірності зазначеної розрахункової відомості та фіскального чеку позивачем до суду не надано, клопотання про проведення почеркознавчої експертизи ним також не заявлялося, а тому колегія суддів вважає, що заявлені відповідачем докази є належними та допустимими.

Також апеляційний суд вважає за доцільне зазначити, що оскільки позов подано до суду 09 грудня 2022 року, а розмір позовних вимог позивачем не змінювався, то в силу пункту 10 договору оренди право вимоги про стягнення заборгованості по орендній платі за цей рік у нього ще не виникло.

У договорі сторонами передбачено, що орендна плата вноситься одноразово за рік оренди після збору врожаю, але не пізніше 31 грудня поточного року. Тому відповідач на виконання умов договору 30 грудня 2020 року сплатив позивачу 2 090 гривень за оренду землі у 2020 році, що підтверджується підписом ОСОБА_1 у розрахунковій відомості та 2 655 гривень 24 копійки орендної плати за 2021 рік, що підтверджується відповідним фіскальним чеком.

Отже, колегія суддів прийшла до висновку, що відповідачем доведено відсутність факту систематичної несплати орендної плати позивачу, а тому відсутні підстави для розірвання укладеного між сторонами спору договору оренди землі.

Перегляд судового рішення у суді апеляційної інстанції забезпечує виконання головного завдання appelatio дати новим судовим розглядом додаткову гарантію справедливості судового рішення, реалізації права на судовий захист. Ця гарантія полягає в тому, що сам факт другого розгляду дозволяє уникнути помилки, що могла виникнути при першому розгляді. Апеляція, по суті, є надання новим судовим розглядом додаткової гарантії справедливості судового рішення, реалізації права на судовий захист.

Підставою для скасування оскаржуваного рішення згідно із пунктами 1, 3, 4 ч. 1 ст. 376 ЦПК України є невідповідність висновків суду обставинам справи, що призвело до порушення норм процесуального права та неправильного застосування норм матеріального права.

Оскільки рішення суду першої інстанції скасовано, то відповідно до вимог ч.ч. 1, 13 ст. 141 ЦПК України з позивача підлягає стягненню на користь відповідача сплачений ФГ "АГРО-ФОНД" судовий збір за подану апеляційну скаргу в розмірі 2 977 гривень 20 копійок.

Керуючись ст.ст.374, 376,381-384,389-391 ЦПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства"АГРО-ФОНД."задовольнити.

Скасувати рішення Березнівського районного суду Рівненської області від 06 червня 2023 року.

ОСОБА_1 відмовити в позові доФермерського господарства "АГРО-ФОНД" про розірвання договору оренди землі.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Фермерського господарства "АГРО-ФОНД" 2 977 (дві тисячі дев`ятсот сімдесят сім) гривень 20 копійок судового збору.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий С.В. Хилевич

Судді: С.О. Гордійчук

С.С. Шимків

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114747694
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —555/2156/22

Постанова від 07.11.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні