Рішення
від 02.11.2023 по справі 904/3913/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.11.2023 Справа № 904/3913/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді: Кеся Н.Б., за участю секретаря судового засідання Мороз В.В.

За заявою Приватного підприємства "БЕЛЬ", м.Київ

про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат

за позовом Приватного підприємства "БЕЛЬ", м.Київ

до Фізичної особи-підприємця Шевченко Сергія Анатолійовича, м.Дніпро

про стягнення 2 421 258,67 грн

Представники:

Від Позивача : Науменко С.Б., посвідчення №0507, адвокат

Від Відповідача: Кірєєв С.В., свідоцтво №1378, адвокат

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство "БЕЛЬ" (далі-Позивач) 18.07.2023 року звернулося з позовом до Фізичної особи-підприємця Шевченко Сергія Анатолійовича (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з фізичної особи-підприємця Шевченка Сергія Анатолійовича (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ) на користь Приватного підприємства "БЕЛЬ" (ідентифікаційний код 24067799, місцезнаходження: 04210, м.Київ, Оболонська набережна, 19, корп. 1) заборгованість в сумі 2 421 258,67 грн (два мільйони чотириста двадцять одна тисяча двісті п`ятдесят вісім грн 67 коп.), в тому числі основного боргу 1 811 630,98 грн; пені - 488 739,52 грн; річних - 29 324,37 грн; втрат від впливу інфляційних процесів 91 568,80 грн та судові витрати по справі.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх зобов`язань за Договором поставки №10 від 01.02.2016 року.

17.10.2023 прийнято рішення Господарського суду Дніпропетровської області по справі №904/3913/23, яким стягнуто з Фізичної особи-підприємця Шевченко Сергія Анатолійовича на користь Приватного підприємства "БЕЛЬ" 1 484 459,38 грн основного боргу; 488 739,52 грн пені; 29 324,37 грн річних; 91 568,80 грн втрат від впливу інфляційних процесів та судовий збір у розмірі 33 865,09 грн. В частині основного боргу 327 171,60 грн закрито провадження. Повернуто Приватному підприємству "БЕЛЬ" з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 2453,79 грн.

23.10.2023 року через "Електронний суд" від Приватного підприємства "БЕЛЬ" надійшла заява про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат, в якій Заявник просить суд стягнути з Фізичної особи-підприємця Шевченко Сергія Анатолійовича на користь Приватного підприємства "БЕЛЬ" 8000,00 грн - витрати Позивача на професійну правничу допомогу Адвокатського об"єднання "Крикун і партнери" (м.Київ); 40,00 грн - витрати на послуги поштового зв`язку; 359 408, 71 грн - витрати Позивача на професійну правничу допомогу Адвокатського об"єднання "УНК Груп" (м.Дніпро).

24.10.2023 ухвалою суд призначив судове засідання для розгляду заяви про ухвалення додаткового рішення на 31.10.2023 о 12:00 год.

31.10.2023 в засіданні оголошено перерву до 02.11.2023 о 17:00 год.

Згідно зі ст.244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Так, розглянувши заяву про ухвалення додаткового рішення щодо витрат на професійну правничу допомогу, суд зазначає таке.

Статтею 123 ГПК України визначено види судових витрат. Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з вимогами п.п. 1-2 ст. 126 ГПК України розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Крім того, чч. 4-5 зазначеної статті передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ст.129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача.

Статтею 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" встановлено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Як свідчать матеріали справи, 06.07.2023 року між Приватним підприємством "БЕЛЬ" (далі-Довіритель) та Адвокатським об`єднанням "УНК Груп" (далі-Об`єднання) укладено Договір №06/07-23/43 про надання правової допомоги (далі-Договір) (арк.с. 257-259 Т.1).

Відповідно до умов Договору:

1.1.Довіритель доручає, а Об`єднання приймає на себе зобов`язання надати необхідну довірителю правову допомогу, зокрема, здійснювати представницькі повноваження за його усним або письмовим дорученням, представляти і захищати права та законні інтереси довірителя перед всіма третіми особами, втому числі: в господарському суді Дніпропетровської області, Центральному апеляційному господарському суді з питань представництва є якості сторони, іншого учасника розгляду судових справ, з усіма повноваженнями (без обмежень), що надані законом учаснику розгляду справи і його представнику, в тому числі, але не обмежуючись зазначеним - з питань досудової підготовки, визначення правової позиції у справі, складення і направлення/подання позовної заяви, ознайомлення з матеріалами справи/зняття копій, а також надання усних та/або письмових консультацій і рекомендацій щодо позиції позивача, необхідності подання, підготовки і подання тих чи Інших процесуальних документів ио суті справи, письмових заяв, клопотань, доказів у справі тощо.

1.2.Довіритель доручає, а Об`єднання приймає на себе зобов`язання надавати необхідну

довірителю правову допомогу, зокрема, надавати йому консультації та роз`яснення з юридичних питань, усні та письмові довідки щодо застосування законодавства України, здійснювати представницькі повноваження за його усним або письмовим дорученням, представляти і захищати права та законні інтереси довірителя перед третіми особами, у тому числі (але не виключно):

в усіх державних органах та органах місцевого самоврядування України, підприємствах, установах та організаціях України, перед фізичними особами та (або) фізичними особами-підприємцями, в тому числі, але не тільки: перед державними реєстраторами прав нерухомого майна, бюро, підприємствами, інженерами технічної інвентаризації, в органах Міністерства внутрішніх справ. Національної поліції, прокуратури, Служби безпеки України, державної виконавчої служби, приватними виконавцями, в органах Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, Міністерства юстиції України, органах реєстрації актів цивільного стану, органах статистики, перед їх посадовими та службовими особами, а також судах будь-якої інстанції, з питань, пов`язаних Із представництвом, захистом прав, свобод та інтересів Довірителя, в тому числі, але не обмежуючись нижчезазначеним - з питань участі Довірителя в якості сторони, іншого учасника в розгляді цивільних, адміністративних, кримінальних справ у судах першої та другої інстанції, кримінальних провадженнях за участі Довіри теля, органах досудового розслідування та прокуратури України тощо:

у судових справах в усіх судах України (в тому числі третейських судах), з усіма правами, які надані законом; представнику сторони, третьої особи - у справах адміністративної юрисдикції (згідно Кодексу адміністративного судочинства України), представнику сторони, заявника, третьої особи - у цивільних та господарських справах, у тому числі з правом повної чи часткової відмови від позовних вимог, визнання позову, зміни предмета позову (або скарги), збільшення або зменшення позовних вимог, зміни адміністративного позову, укладення мирової угоди (досягнення примирення), оскарження рішень, ухвал, постанов, виконавчих листів, наказів суду, внесення клопотань, заяв та заперечень, ознайомлення з усіма матеріалами справи, підписання та подання від імені Довірителя: позовних заяв, заяв про забезпечення позову, заяв про забезпечення доказів, заяв про вжиття запобіжних заходів, чаяв (клопотань) про поновлення пропущених процесуальних строків, апеляційних та касаційних скарг, заяв про перегляд справи за нововиявленими чи винятковими обставинами, а також скарг до Державної судової адміністрації України, касаційних судів, до Верховного Суду, заяв, клопотань та скарг до Голови Верховного Суду, до голів суду першої, апеляційної інстанції, скарг на дії (бездіяльність), рішення посадових (службових) осіб судів, органів державної виконавчої служби, приватних виконавців, органів внутрішніх справ, прокуратури та інших, підписання та подання інших документів, пов`язаних з представництвом Довірителя в судах.

1.3.Довіритель зобов`язується своєчасно приймати та сплачувати правову допомогу, що надається йому згідно умов цього Договору, а також добросовісно викопувати всі інші зобов`язання по Договору в обсязі, в строки та терміни, що встановлені цим Договором.

1.4. Ведучим спеціалістом, адвокатом Об`єднання, що безпосередньо веде справи Довірителя, призначається адвокат Об`єднання Науменко Світлана Борисівна (свідоцтво про право зайняття адвокатською діяльністю №1026, видане на підставі рішення Дніпропетровської обласної КДКА від 13 вересня 2001 року). У разі необхідності Об`єднання може доручити ведення справ будь-якому іншому адвокату, що входити до складу Об`єднання.

5.1. Строки сплати та розмір винагороди (гонорару), що сплачує Довіритель Об`єднанню за надання правової допомоги згідно умов цього Договору, порядок її обчислення (фіксована сума, погодинна оплата) і внесення (авансування, оплата за результатом тощо) вказується сторонами у Протоколах доручення.

5.2. Розмір, строки сплати, порядок обчислення І внесення накладних витрат (фактичних видатків), пов`язаних з виконанням Об`єднанням доручення Довірителя, також вказується у Протоколах доручення відповідно до кожного окремого доручення Довірителя, даного ним Об`єднанню.

8.2. Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами, строк його дії може бути продовжений за згодою Сторін.

17.07.2023 року між Приватним підприємством "БЕЛЬ" та Адвокатським об`єднанням "УНК Груп" підписаний протокол доручення №1 (арк.с. 244-245 Т.1), відповідно до умов якого за виконання цього доручення Довіритель сплачує Об`єднанню винагороду (гонорар) у розмірі, який узгоджений Сторонами під час укладення Договору і може бути змінений виключно шляхом підписання ними Додаткової угоди про внесення змін до цього Протоколу-доручення. Підставою для зміни розміру винагороди Об`єднання може бути збільшення обсягу доручення, з`ясування в процесі виконання доручення обставин, що значно ускладнюють його виконання або потребують значно більшого обсягу робіт Об`єднання тощо (ч. 2 Протоколу).

Відповідно до ч. 3 Протоколу розмір винагороди (гонорару) за виконання доручення, визначеного цим Протоколом - в частині представництва Довірителя в суді першої інстанції, становить фіксовану суму, розмір якої буде визначено Сторонами додатково (за наслідками розрахунку ціни позову, який буде здійснений Об`єднанням в межах виконання наданого цим Протоколом доручення) і складається з винагород: 3.1. основної, яка сплачується Довірителем на користь Об`єднання незалежно від результатів розгляду справи судом - в розмірі 150 000,00 грн. 3.2. додаткової, яка сплачується Довірителем на користь Об`єднання у разі задоволення позову Довірителя - в розмірі 10 % (десять відсотків) від ціни позову Довірителя, що буде задоволений судом.

18.07.2023 року між Приватним підприємством "БЕЛЬ" та Адвокатським об`єднанням "УНК Груп" підписана додаткова угода до протоколу доручення №1 (арк.с. 247-148 Т.1), про наступне:

1. За розрахунком, виконаним Об`єднанням, ціна позову Довірителя до фізичної особи-підприємця Шевченка Сергія Анатолійовича становить: 2 421 258,67 грн, в тому числі основного боргу 1 811 630,98 грн; пені - 488 739,52 грн; річних 29 324,37 грн; втрат від впливу інфляційних процесів 91 568,80 грн.

2. У зв`язку з визначенням ціни позову Сторони домовились внести зміни до її. З Протоколу доручення №1 від 17 липня 2023 року, виклавши його в наступній редакції:

« 3. Розмір винагороди (гонорару) за виконання доручення, визначеного цим Протоколом в частині представництва Довірителя в суді першої інстанції, становить фіксовану суму в розмірі 392 125,87 грн і складається з винагород: 3.1. основної, яка сплачується Довірителем на користь Об`єднання незалежно від результатів розгляду справи судом - в розмірі 150 000,00 грн; 3.2. додаткової, яка сплачується Довірителем на користь Об`єднання у разі задоволення позову Довірителя - в розмірі 242 125,87 грн, що становить 10 % (десять відсотків) від ціни позову Довірителя.».

16.10.2023 року між Приватним підприємством "БЕЛЬ" та Адвокатським об`єднанням "УНК Груп" підписана додаткова угода до протоколу доручення №1 (арк.с. 249 Т.1), про наступне:

1. За розрахунком, виконаним Об`єднанням, ціна позову (розмір позовних вимог) Довірителя до фізичної особи-підприємця Шевченка Сергія Анатолійовича внаслідок часткового погашення заборгованості відповідачем) змінилась і станом на дату укладення цієї Додаткової угоди становить: 2 094 092,07 грн, в тому числі основного боргу 1 484 459,38 грн; пені - 488 739,52 грн; річних - 29 324,37 грн; втрат від впливу інфляційних процесів - 91 568,80 грн.

2. У зв`язку з визначенням нової ціни позову Сторони домовились внести зміни до п. 3 Протоколу доручення № 1 від 17 липня 2023 року, виклавши його в наступній редакції:

« 3.Розмір винагороди (гонорару) за виконання доручення, визначеного цим Протоколом - в частині представництва Довірителя в суді першої інстанції, становить фіксовану суму в розмірі 359 408,71 грн і складається з винагород: 3.1. основної, яка сплачується Довірителем на користь Об`єднання незалежно від результатів розгляду справи судом - в розмірі 150 000,00 грн; 3.2. додаткової, яка сплачується Довірителем на користь Об`єднання у разі задоволення позову Довірителя - в розмірі 209 408,71 грн.

23.10.2023 року складено Детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом адвокатського об`єднання «УНК Груп» Науменко Світланою Борисівною, необхідних для надання правничої допомоги Довірителю ПП «БЕЛЬ» на підставі Договору № 06/07-23/43 від 06 липня 2023 року та Протоколу доручення №1 від 17 липня 2023 року (з урахуванням Додаткової угоди від 18 липня 2023 року та Додаткової угоди від 16 жовтня 2023 року) - в межах представництва у справі №904/3913/23 господарського суду Дніпропетровської області (арк.с. 250-251 Т.1).

10.07.2023 року між Приватним підприємством "БЕЛЬ" та Адвокатським об`єднанням "Крикун та партнери" укладено Договір №10/07/2023 про надання правової допомоги (арк.с. 252-253 Т.1).

Відповідно до умов Договору №10/07/2023:

1.1. На умовах, передбачених даним Договором. Клієнт доручає, а Об`єднання зобов`язується надавати за винагороду Клієнту чи вказаним ним особам правову допомогу в порядку, обсязі та на умовах, визначених цим Договором після повної оплати грошових коштів Адвокатському об`єднанню.

1.2. Правова допомога включає в себе, але не обмежується наступними діями:

1.2.1. Падання усних та письмових юридичних консультацій, правових висновків, довідок з правових питань, що виникають з приводу діяльності Клієнта.

1.2.2. Правова експертиза договорів та інших правових документів.

1.2.3. Складання договорів, контрактів, угод, змін, доповнень, листів, звітів, запитів, меморандумів, довідок тощо.

1.2.4. Участь у проведенні переговорів з контрагентами та партнерами Клієнта.

1.2.5. Розробка проектів установчих документів, протоколів тощо.

1.2.6. Повна реєстрація господарських товариств, проведення загальних зборів, супроводження реорганізації і ліквідації юридичних осіб.

1.2.7. Моніторинг судових справ Клієнта.

1.2.8. Зустрічі з Клієнтом щодо розробки тактики досудового врегулювання спорів, обговорення стратегії ведення справ, падання консультацій тощо.

1.2.9. Внутрішні наради адвокатів (юристів) Об`єднання щодо справ Клієнта.

1.2.10. Аналіз і планування стратегії судового представництва.

1.2.11. Представництво інтересів Клієнта в органах досудового слідства, правоохоронних органах, органах державної влади, підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності та підпорядкування.

1.2.12.Представництво інтересів Клієнта в судах загальної юрисдикції, забезпечення власними силами Об`єднання участь представника (юриста/адвоката) у судових засіданнях з розгляду справ Клієнта, підготовка та подання процесуальних документів.

1.2.13. Представництво Інтересів Клієнта у відділах державної виконавчої служби, підготовка та подання заяв, скарг тощо.

1.2.14. Порівняльний аналіз законодавства та судової практики України та інших держав, які фігурують у справі Клієнта, та/або є/або можуть бути необхідними для позитивного вирішення питання, з яким Клієнт звернувся до Об`єднання,

1.2.15. Надання інших видів правової допомоги, передбачених законодавством.

1.3. Предмет цього Договору може бути розширений за взаємною згодою Сторін або уточнений в інших частинах цього Договору.

1.4. У випадку необхідності надання правової допомоги, яка виходить за межі предмета цього Договору. Об`єднання розпочинає надання вказаної допомоги після отримання від Клієнта відповідного письмового запиту, який є невід`ємною частиною цього Договору.

4.1. Вартість правової допомоги за Договором визначається на основі погодинних ставок спеціалістів Об`єднання відповідно до загальної кількості годин, фактично витрачених спеціалістами на надання правової допомоги за Договором. Поточні ставки спеціалістів Об`єднання містяться у Додатку, який є невід`ємною частиною цього Договору.

7.1. Договір укладений на невизначений строк і вступає в дію з дати його підписання Сторонами.

Приватне підприємство "БЕЛЬ" та Адвокатське об`єднання "Крикун та партнери" підписали Додаток№1 до Договору №10/07/2023 про надання правової допомоги від 10.07.2023 року (арк.с. 254 Т.1).

1.1.Надання усних та письмових юридичних консультацій, правових висновків, довідок з правових питань становить від 10000 грн./год.

1.2.Зустрічі з Клієнтом щодо розробки тактики досудового врегулювання спорів, обговорення стратегії ведення справ, надання консультацій - від 5000 грн/год.

1.3.Вивчення документів наданих Клієнтом, аналіз судової практики - від 5000 грн/год.

1.4. Правова експертиза договорів та інших правових документів - від 1500 грн./год.

1.5. Складання договорів, контрактів, угод, змін, доповнень, листів, звітів, запитів, меморандумів, довідок - від 3000 грн./год.

1.6.Розробка проектів установчих документів, протоколів - 2000 грн./год.

1.7.Реєстрація господарських товариств, проведення загальних зборів, супроводження реорганізації і ліквідації юридичних осіб - від 3000 грн/год.

1.8.Складання адвокатського запиту - від 3000 грн./год.

1.9.Складання процесуальних документів по справі (позов, відзив, заперечення на відповідь на відзив, клопотання заяви, апеляційні скарги, касаційні скарги тощо) - від 3000 грн./год,

1.10. Участь у переговорах - від 3000 грн., не залежно від тривалості переговорів.

1.11.Участь у судовому засіданні - 5000 грн.

1.12.Представництво інтересів Клієнта в органах досудового слідства, правоохоронних органах, органах державної влади, підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності та підпорядкування - від 5000 грн/год.

1.13.Представництво інтересів Клієнта у відділах державної виконавчої служби, підготовка та подання заяв, скарг - від 1000 грн./год.

2.1.Мінімальний оплачуваний час складає 2 години.

2.2.Розмір винагороди розраховується відповідно до ставок визначених у п. 1 Додатку № 1 та загальної кількості часу витраченого Адвокатським об`єднанням у зв`язку із наданням послуг правового характеру.

3.1. Погодинна ставка для внутрішніх перекладів становить 500-600 грн./год.

Так, на підтвердження факту та обсягів наданих послуг, Адвокат подав такі документи:

рахунок-фактуру №3 від 10.07.2023 на суму 80000,00 грн (арк.с. 242 Т.1);

платіжну інструкцію №1201 від 10.07.2023 на суму 80000,00 грн (арк.с. 246 Т.1);

акт здачі-прийняття робіт (надання послуг) (арк.с. 243 Т.1), в якому зазначено про таке:

Приватне Підприємство "БЕЛЬ" та Адвокатське об`єднання "Крикун і партнери", склали цей акт про те, що Виконавцем, були надані такі послуги по Договору №10/07/2031 від 10.07.2023 року:

1. Надання усних консультацій та висновків - керуючий 2 партнер - 20 000,00 грн (без ПДВ).

2. Аналіз і планування стратегії судового представництва і партнер - керуючий 1 партнер - 10 000,00 грн (без ПДВ).

3. Аналіз установчих документів ПП «Бель» - керуючий 1 партнер - 10 000,00 грн (без ПДВ).

4. Пошук доказів в порядку досудової підготовки - адвокат 3 АО - 15 000,00 грн (без ПДВ).

5. Підготовка проектів клопотань до суду - керуючий 1 партнер - 10 000,00 грн (без ПДВ).

6 Опрацювання первинних документів в порядку досудової підготовки - адвокат 3 АО - 15 000,00 грн (без ПДВ).

Загальна вартість робіт (послуг) 80000,00 грн.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 12.05.2020 по справі №904/4507/18 зазначила, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (пункт 21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 року у справі № 755/9215/15-ц).

Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, застосовує аналогічний підхід та вказує, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, якщо вони були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (див. mutatis mutandis рішення ЄСПЛ у справі East/West Alliance Limited проти України від 23 січня 2014 року (East/West Alliance Limited v. Ukraine, заява № 19336/04, § 268)).

Отже, враховуючи досліджені судом документи, суд вважає за можливе розподілити судові витрати понесені Позивачем на правничу допомогу шляхом покладення на Відповідача витрат у розмірі 50040,00 грн, з яких 40,00 грн - витрати на послуги поштового зв`язку; 50 000 грн - витрати Позивача на професійну правничу допомогу Адвокатського об"єднання "УНК Груп".

Так, суд дійшов висновку, що Позивач не довів, що його витрати на професійну правничу допомогу Адвокатського об"єднання "Крикун і партнери" на суму 8000,00 грн пов`язані зі справою, що розглядається, оскільки надані ним документи не містять інформації такого зв`язку. Адвокати цього об`єднання не складали ані заяви по суті, ані процесуальні заяви у справі і не приймали участі в судових засіданнях. В той же час витрати Позивача на професійну правничу допомогу Адвокатського об"єднання "УНК Груп" підтверджені документально, пов`язані із веденням цієї справи, проте, враховуючи відносну нескладність спору у справі та невеликийобсяг наданих адвокатом цього об`єднання доказів, суд вбачає підстави для покладення цих витрат на Відповідача частково у розмірі 50040,00 грн.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 241, 244, 326 ГПК України, господарський суд -

ДОДАТКОВО ВИРІШИВ:

Стягнути додатково з Фізичної особи-підприємця Шевченко Сергія Анатолійовича (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ) на користь Приватного підприємства "БЕЛЬ" (ідентифікаційний код 24067799, місцезнаходження: 04210, м.Київ, Оболонська набережна, 19, корп. 1) 50 040,00 грн правничої допомоги., з яких 40,00 грн - витрати на послуги поштового зв`язку; 50 000 грн - витрати Позивача на професійну правничу допомогу Адвокатського об"єднання "УНК Груп" (м.Дніпро).

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення набирає законної сили відповідно до ст.241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення додаткового судового рішення.

Повний текст додаткового рішення складено - 08.11.2023

Суддя Н.Б. Кеся

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114749467
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3913/23

Судовий наказ від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Постанова від 06.03.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Рішення від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні