Рішення
від 07.11.2023 по справі 904/3644/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.2023м. ДніпроСправа № 904/3644/23

за позовом Позивача-1: Департамента адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради, м. Дніпро

Позивача-2: Комунального підприємства "Міські активи" Дніпровської міської ради, м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз", м. Київ

про стягнення 122 980 грн.; розірвання договору; усунення перешкод у користуванні майном

Суддя Ніколенко М.О.

Без участі представників сторін.

РУХ СПРАВИ.

Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради та Комунальне підприємство "Міські активи" Дніпровської міської ради звернулись до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз" про стягнення 122 980 грн.; розірвання договору; усунення перешкод у користуванні майном.

Ухвалою суду від 12.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ПОЗИЦІЇ ПОЗИВАЧІВ.

Позивачі зазначили, що між Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради (правонаступником якого, відповідно до рішення Дніпровської міської ради № 84/16 від 23.02.2022, є Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради) (надалі - орендодавець), Товариством з обмеженою відповідальністю "Ілай - Естейт" (в подальшому перейменоване на Товариство з обмеженою відповідальністю "Перінз") (надалі - орендар) та Комунальним підприємством "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради (в подальшому перейменоване на Комунальне підприємство "Міські активи" Дніпровської міської ради (надалі - балансоутримувач) було укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 (надалі - договір).

Позивачі вказали, що, згідно з п. 10.1 договору, цей договір діє з 03.01.2020 до 01.01.2023 включно.

Разом з цим, пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 634 "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану" встановлено, що договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану, крім випадку, коли балансоутримувач з урахуванням законодавства, статуту або положення балансоутримувача про погодження уповноваженим органом управління, до сфери управління якого належить балансоутримувач, за 30 календарних днів до дати закінчення договору оренди повідомив орендодавцю та орендарю про непродовження договору оренди з підстав, визначених статтею 19 Закону. Норма щодо продовження договору, встановлена цим пунктом, не застосовується до договорів, щодо яких рішення про їх продовження прийнято на аукціоні і аукціон оголошено до дати набрання чинності цією постановою. Для продовження договору оренди на строк, передбачений цим пунктом, заява орендаря та окреме рішення орендодавця не вимагаються.

За таких обставин, за твердженням позивачів, договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 є чинним станом на момент розгляду цієї справи.

Відповідно до пункту 1.1 договору, з метою ефективного використання комунального майна орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.2007 № 41/11 (із змінами та доповненнями) передає, а орендар приймає у строкове платне користування комунальне нерухоме майно нежитлові приміщення (надалі - об`єкт оренди) загальною площею 267,8 кв.м., розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Данила Галицького, 31, на цокольному, першому та другому поверсі 2-поверхової будівлі, вартість якого, згідно з незалежною оцінкою становить 503 258,0 грн. без ПДВ, що перебувають на балансі КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради, для розміщення суб`єктів господарювання, що здійснює побутове обслуговування населення (ремонт одягу).

За змістом пункту 2.3 договору, передача об`єкта оренди в оренду здійснюється за вартістю згідно з незалежною оцінкою, проведеною станом на 20.12.2019 на підставі акта приймання-передачі об`єкта оренди, підписаного балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем.

Так, як вказали позивачі, між балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем був підписаний акт приймання-передачі об`єкта оренди від 03.01.2020.

Згідно з пунктом 3.1 договору, розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою.

Відповідно до п. 3.2 договору, розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід`ємною частиною цього договору, становить 2 096,91 грн. без ПДВ/базова за листопад місяць 2019 рік.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується орендарем на рахунок балансоутримувача.

Орендна плата за перший місяць оренди визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди починаючи з грудня місяця 2019 року.

Пунктом 3.4 договору передбачено, що орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Пунктом 3.3 договору сторони визначили, що за користування об`єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 70% від загальної суми орендної плати у розмірі 1 467,84 грн. до загального фонду міського бюджету;

- 30% від загальної суми орендної плати у розмірі 629,07 грн. на рахунок балансоутримувача об`єкта оренди.

Згідно з п. 3.5 договору, орендна плата сплачується орендарем щомісяця у термін не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним і не залежить від наслідків господарської діяльності орендаря.

За розрахунком позивачів, за період з 03.01.2020 по 31.05.2023 орендар зобов`язаний сплатити орендну плату в розмірі 108 291,92 грн. (з ПДВ). З них до бюджету 71 895,65 грн. (без ПДВ); балансоутримувачу - 36 396,27 грн. (з ПДВ).

Однак, відповідач, за твердженням позивачів, порушив свої зобов`язання за договором і не сплатив орендні платежі у встановлені строки.

За таких обставин, за розрахунком позивачів, у Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз" утворилась заборгованість перед:

- Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради зі сплати суми основного боргу у розмірі 71 895,65 грн.;

- Комунальним підприємством "Міські активи" Дніпровської міської ради зі сплати суми основного боргу у розмірі 36 396,27 грн.

За порушення відповідачем строків виконання грошових зобов`язань, позивачі нарахували відповідачу до сплати пеню та 3% річних.

Позивачі наполягають на тому, що невиконання відповідачем своїх грошових зобов`язань за спірним договором спричинило матеріальну шкоду міському бюджету, що є підставою для розірвання зазначеного договору на підставі ст. 782, 783 УК України з подальшою передачею об`єкта оренди до власника - Дніпровської міської територіальної громади.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ЗАПЕРЕЧЕНЬ ВІДПОВІДАЧА.

Відповідач відзиву на позов не надав.

ПЕРЕЛІК ОБСТАВИН, ЯКІ Є ПРЕДМЕТОМ ДОКАЗУВАННЯ У СПРАВІ.

Предметом цього судового розгляду є вимоги позивачів про:

- стягнення на користь Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради суми основного боргу у розмірі 71 895,65 грн., пені у розмірі 4623,74 грн., 3% річних у розмірі 3 292,12 грн.;

- стягнення на користь Комунального підприємства "Міські активи" Дніпровської міської ради суми основного боргу у розмірі 36 396,27 грн., пені у розмірі 5 669,93 грн., 3% річних у розмірі 1 102,29 грн.;

- розірвання договору оренди від 03.01.2020 № 07-ДРА/20;

- усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, а саме: нежитловими приміщеннями загальною площею 267,8 кв.м., які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Данила Галицького, 31 на цокольному, першому та другому поверсі 2-поверхової будівлі, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз".

Для правильного вирішення цього спору необхідно встановити, які саме правовідносини склались між сторонами, які взаємні права та обов`язки виникли між сторонами (в які строки і якому розмірі орендна плата мала бути сплачена), чи мало місце порушення будь-яких зобов`язань (чи були орендні платежі сплачені відповідачем у повному обсязі), які саме зобов`язання порушені боржником, яке право чи інтерес кредитора порушено, які наслідки порушення зобов`язань боржником.

Також необхідно встановити наявність фактичних обставин, з якими закон пов`язує можливість розірвання договору в судовому порядку, наявність істотних порушень орендарем умов договору оренди.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ УЧАСНИКІВ СПРАВИ.

НОРМИ ПРАВА, ЯКІ ЗАСТОСУВАВ СУД. ПОЗИЦІЯ СУДУ.

Між Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради (правонаступником якого, відповідно до рішення Дніпровської міської ради № 84/16 від 23.02.2022, є Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради) (надалі - орендодавець), Товариством з обмеженою відповідальністю "Ілай - Естейт" (в подальшому перейменоване на Товариство з обмеженою відповідальністю "Перінз") (надалі - орендар) та Комунальним підприємством "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради (в подальшому перейменоване на Комунальне підприємство "Міські активи" Дніпровської міської ради (надалі - балансоутримувач) було укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 (надалі - договір).

Відносини, що виникли між сторонами у справі на підставі цього договору, є господарськими зобов`язаннями, тому, згідно зі ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст.193 ГК України, до цих відносин мають застосовуватися відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених Господарським кодексом України.

Згідно з п. 10.1 договору, цей договір діє з 03.01.2020 до 01.01.2023 включно.

Частиною другою статті 291 Господарського кодексу України встановлено, зокрема, що договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено. Аналогічні положення містить частина друга статті 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Відповідно до частини другої статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Така заява може бути направлена однією із сторін у формі листа, телеграми, факсограми тощо. Істотне значення у цьому випадку має зміст такої заяви, оскільки вона обов`язково повинна бути спрямована на припинення або зміну умов договору оренди, та факт її отримання іншою стороною.

Якщо на дату закінчення строку договору оренди і протягом місяця після закінчення цього строку мали місце заперечення орендодавця щодо поновлення договору на новий строк, то такий договір припиняється. Оскільки зазначеними нормами визначено умови, за яких договір оренди вважається пролонгованим на строк, який був раніше встановлений, і на тих самих умовах, що були передбачені договором, то для продовження дії договору не вимагається обов`язкового укладення нового договору або внесення змін до нього.

Аналогічні норми містяться у ст. 764 Цивільного кодексу України.

Відсутність такого заперечення як в силу статті 764 ЦК України, так і за приписами частини другої статті 17 Закону № 2269-XII, може мати прояв у «мовчазній згоді» і в такому випадку орендар саме в силу закону (а не за власною ініціативою в порядку частини третьої статті 17 Закону № 2269-XII) може розраховувати, що договір оренди вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором. Аналоігчна правова позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 19 травня 2020 року у справі № 910/719/19.

Наведені норми законодавства є імперативними та не можуть бути змінені сторонами у договорі.

Разом з цим, як відомо, 24.02.2022 на усій території України був введений воєнний стан внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації та загострення бойових дій.

Пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 634 "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану" встановлено, що договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану, крім випадку, коли балансоутримувач з урахуванням законодавства, статуту або положення балансоутримувача про погодження уповноваженим органом управління, до сфери управління якого належить балансоутримувач, за 30 календарних днів до дати закінчення договору оренди повідомив орендодавцю та орендарю про непродовження договору оренди з підстав, визначених статтею 19 Закону. Норма щодо продовження договору, встановлена цим пунктом, не застосовується до договорів, щодо яких рішення про їх продовження прийнято на аукціоні і аукціон оголошено до дати набрання чинності цією постановою. Для продовження договору оренди на строк, передбачений цим пунктом, заява орендаря та окреме рішення орендодавця не вимагаються.

У матеріалах справи відсутні докази повідомлення будь-якою із сторін спірного договору оренди про припинення його дії.

За таких обставин, договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 є чинним станом на момент розгляду цієї справи.

Відповідно до пункту 1.1 договору, з метою ефективного використання комунального майна орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.2007 № 41/11 (із змінами та доповненнями) передає, а орендар приймає у строкове платне користування комунальне нерухоме майно нежитлові приміщення (надалі - об`єкт оренди) загальною площею 267,8 кв.м., розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Данила Галицького, 31, на цокольному, першому та другому поверсі 2-поверхової будівлі, вартість якого, згідно з незалежною оцінкою становить 503 258,0 грн. без ПДВ, що перебувають на балансі КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради, для розміщення суб`єктів господарювання, що здійснює побутове обслуговування населення (ремонт одягу).

За змістом пункту 2.3 договору, передача об`єкта оренди в оренду здійснюється за вартістю згідно з незалежною оцінкою, проведеною станом на 20.12.2019 на підставі акта приймання-передачі об`єкта оренди, підписаного балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем.

Так, між балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем був підписаний акт приймання-передачі об`єкта оренди від 03.01.2020.

Статтею 193 ГК України визначено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Приписи частини 7 статті 193 Господарського кодексу України та статті 525 Цивільного кодексу України встановлюють загальне правило щодо заборони односторонньої відмови від зобов`язання або односторонньої зміни його умов, що кореспондується із вимогами статті 629 Цивільного кодексу України щодо обов`язковості договору для виконання сторонами.

Згідно з положеннями статті 202 Господарського кодексу України та статті 598 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняються виконанням, проведеним належним чином.

Орендодавець, як встановлено судом раніше, виконав умови договору, передав відповідачу в оренду об`єкт оренди.

Згідно з пунктом 3.1 договору, розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою.

Відповідно до п. 3.2 договору, розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід`ємною частиною цього договору, становить 2 096,91 грн. без ПДВ/базова за листопад місяць 2019 рік.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується орендарем на рахунок балансоутримувача.

Орендна плата за перший місяць оренди визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди починаючи з грудня місяця 2019 року.

Пунктом 3.4 договору передбачено, що орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Пунктом 3.3 договору сторони визначили, що за користування об`єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 70% від загальної суми орендної плати у розмірі 1 467,84 грн. до загального фонду міського бюджету;

- 30% від загальної суми орендної плати у розмірі 629,07 грн. на рахунок балансоутримувача об`єкта оренди.

Згідно з п. 3.5 договору, орендна плата сплачується орендарем щомісяця у термін не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним і не залежить від наслідків господарської діяльності орендаря.

За період з 03.01.2020 по 31.05.2023 орендар зобов`язаний сплатити орендну плату в розмірі 108 291,92 грн. (з ПДВ). З них до бюджету 71 895,65 грн. (без ПДВ); балансоутримувачу - 36396,27 грн. (з ПДВ).

Однак, відповідач порушив свої зобов`язання за договором і не сплатив орендні платежі у встановлені строки.

За таких обставин, у Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз" утворилась заборгованість перед:

- Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради зі сплати суми основного боргу у розмірі 71 895,65 грн.;

- Комунальним підприємством "Міські активи" Дніпровської міської ради зі сплати суми основного боргу у розмірі 36 396,27 грн.

А отже, позовні вимоги про стягнення на користь Департамента адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради та Комунального підприємство "Міські активи" Дніпровської міської ради сум основного боргу у розмірах 71 895,65 грн. та 36 396,27 грн. відповідно є обґрунтованими.

Відповідно до п. 9.2 договору, за несвоєчасну сплату суми орендної плати орендар зобов`язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочення платежу за весь період існуючої заборгованості у співвідношенні, визначеному у п. 3.3. цього договору.

Відповідно до положень ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно з ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання. У разі, якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

У сфері господарювання, згідно з ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, застосовуються господарські санкції, зокрема, штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

На підставі пункту 9.2 договору позивач-1 нарахував пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на суму основного боргу, що у творилась у період з червня 2023 року по травень 2023 року, за загальний період з 16.07.2022 по 28.06.2023 у загальному розмірі 4 623,74 грн.

Розрахунок пені, наданий позивачем-1, не відповідає чинному законодавству України. Так, позивачем-1 не було дотримано вимог ч. 5. ст. 254 ЦК України, якою встановлено, що якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Також наданий розрахунок містить арифметичні помилки. А саме позивачем-1 при нарахуванні пені було неправильно розраховано кількість днів прострочення.

За розрахунком суду:

- пеня на суму боргу 1 986,67 грн. (червень 2022) за період з 16.07.2022 по 15.01.2023 становить 500,75 грн.;

- пеня на суму боргу 2 000,58 грн. (липень 2022) за період з 16.08.2022 по 15.02.2023 становить 504,26 грн.;

- пеня на суму боргу 2 022,59 грн. (серпень 2022) за період з 16.09.2022 по 15.03.2023 становить 501,49 грн.;

- пеня на суму боргу 2 061,02 грн. (вересень 2022) за період з 18.10.2022 по 15.04.2023 становить 508,20 грн.;

- пеня на суму боргу 2 112,54 грн. (жовтень 2022) за період з 16.11.2022 по 15.05.2023 становить 523,79 грн.;

- пеня на суму боргу 2 127,33 грн. (листопад 2022) за період з 16.12.2022 по 15.06.2023 становить 530,38 грн.;

- пеня на суму боргу 2 142,22 грн. (грудень 2022) за період з 17.01.2023 по 28.06.2023 становить 478,33 грн.;

- пеня на суму боргу 2 159,36 грн. (січень 2023) за період з 16.02.2023 по 28.06.2023 становить 393,42 грн.;

- пеня на суму боргу 2 174,47 грн. (лютий 2023) за період з 16.03.2023 по 28.06.2023 становить 312,77 грн.;

- пеня на суму боргу 2 207,09 грн. (березень 2023) за період з 18.04.2023 по 28.06.2023 становить 217,69 грн.;

- пеня на суму боргу 2 211,51 грн. (квітень 2023) за період з 16.05.2023 по 28.06.2023 становить 133,30 грн.;

- пеня на суму боргу 2 222,56 грн. (травень 2023) за період з 16.06.2023 по 28.06.2023 становить 39,58 грн.

Всього: 4 643,96 грн., тобто суму в більшому розмірі, ніж заявлено позивачем до стягнення.

Частиною 2 ст. 237 Господарського процесуального кодексу України визначено, що при ухваленні рішення суд не може виходити у рішенні за межі позовних вимог. Тому, вимоги позивача-1 про стягнення пені слід задовольнити в заявленому розмірі - 4 623,74 грн.

На підставі пункту 9.2 договору позивач-2 нарахував пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на суму основного боргу, що у творилась у період з березня 2021 року по травень 2023 року, за загальний період з 16.04.2021 по 16.06.2023 у загальному розмірі 5 669,93 грн.

Розрахунок пені, наданий позивачем-2, не відповідає чинному законодавству України. Так, позивачем-2 не було дотримано вимог ч. 5. ст. 254 ЦК України, якою встановлено, що якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Також перевіривши розрахунок, доданий до позову, суд встановив, що позивачем-2 при здійсненні нарахування пені не було враховано вимоги ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, відповідно до яких нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Так, зобов`язання зі сплати орендної плати за договором мало бути виконане орендарем до 15 числа місяця, наступного за звітним.

Згідно з ч. 3 ст. 254 Цивільного кодексу України, строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку.

Отже, строк нарахування пені за зобов`язанням, що має бути виконане 15 числа місяця, припиняється через шість місяців 15 числа шостого місяця. (Крім випадків, коли останній день оплати (15 число місяця, наступного за звітним) припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день та переноситься перший за ним робочий день).

За розрахунком суду:

- пеня на суму боргу 1 143,12 грн. (березень 2021) за період з 16.04.2021 по 15.10.2021 становить 89,76 грн.;

- пеня на суму боргу 1 151,12 грн. (квітень 2021) за період з 18.05.2021 по 16.11.2021 становить 92,40 грн.;

- пеня на суму боргу 1 166,08 грн. (травень 2021) за період з 16.06.2021 по 15.12.2021 становить 95,65 грн.;

- пеня на суму боргу 1 168,42 грн. (червень 2021) за період з 16.07.2021 по 15.01.2022 становить 99,30 грн.;

- пеня на суму боргу 1 169,58 грн. (липень 2021) за період з 17.08.2021 по 16.02.2022 становить 103,40 грн.;

- пеня на суму боргу 1 167,24 грн. (серпень 2021) за період з 16.09.2021 по 15.03.2022 становить 104,92 грн.;

- пеня на суму боргу 1 181,25 грн. (вересень 2021) за період з 19.10.2021 по 16.04.2022 становить 108,74 грн.;

- пеня на суму боргу 1 191,88 грн. (жовтень 2021) за період з 16.11.2021 по 15.05.2022 становить 113,11 грн.;

- пеня на суму боргу 1 201,42 грн. (листопад 2021) за період з 16.12.2021 по 15.06.2022 становить 130,28 грн.;

- пеня на суму боргу 1 208,62 грн. (грудень 2021) за період з 18.01.2022 по 16.07.2022 становить 162,72 грн.;

- пеня на суму боргу 1 224,33 грн. (січень 2022) за період з 16.02.2022 по 15.08.2022 становить 195,89 грн.;

- пеня на суму боргу 1 243,92 грн. (лютий 2022) за період з 16.03.2022 по 15.09.2022 становить 232,77 грн.;

- пеня на суму боргу 1 299,90 грн. (березень 2022) за період з 16.04.2022 по 15.10.2022 становить 274,58 грн.;

- пеня на суму боргу 1 340,20 грн. (квітень 2022) за період з 17.05.2022 по 16.11.2022 становить 319,08 грн.;

- пеня на суму боргу 1 376,38 грн. (травень 2022) за період з 16.06.2022 по 15.12.2022 становить 345,08 грн.;

- пеня на суму боргу 1 419,05 грн. (червень 2022) за період з 16.07.2022 по 15.01.2023 становить 357,68 грн.;

- пеня на суму боргу 1 428,98 грн. (липень 2022) за період з 16.08.2022 по 15.02.2023 становить 360,18 грн.;

- пеня на суму боргу 1 444,70 грн. (серпень 2022) за період з 16.09.2022 по 15.03.2023 становить 358,21 грн.;

- пеня на суму боргу 1 472,15 грн. (вересень 2022) за період з 18.10.2022 по 16.04.2023 становить 365,01 грн.;

- пеня на суму боргу 1 508,96 грн. (жовтень 2022) за період з 16.11.2022 по 15.05.2023 становить 374,14 грн.;

- пеня на суму боргу 1 519,52 грн. (листопад 2022) за період з 16.12.2022 по 15.06.2023 становить 378,84 грн.;

- пеня на суму боргу 1 530,15 грн. (грудень 2022) за період з 17.01.2023 по 16.06.2023 становить 316,51 грн.;

- пеня на суму боргу 1 542,40 грн. (січень 2023) за період з 16.02.2023 по 16.06.2023 становить 255,66 грн.;

- пеня на суму боргу 1 553,20 грн. (лютий 2023) за період з 16.03.2023 по 16.06.2023 становить 197,87 грн.;

- пеня на суму боргу 1 576,50 грн. (березень 2023) за період з 18.04.2023 по 16.06.2023 становить 129,58 грн.;

- пеня на суму боргу 1 579,65 грн. (квітень 2023) за період з 16.05.2023 по 16.06.2023 становить 69,24 грн.;

- пеня на суму боргу 1 587,55 грн. (травень 2023) за період з 16.06.2023 по 16.06.2023 становить 2,17 грн.

Всього: 5 632,77 грн.

За таких обставин, вимоги позивача-2 про стягнення з відповідача пені є обґрунтованими у розмірі 5 632,77 грн.

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошових зобов`язань на вимогу кредитора, зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 відсотка річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач-1, на підставі ст. 625 ЦК України, нарахував до сплати 3% річних за загальний період з 28.02.2020 по 28.06.2023 у розмірі 3 292,12 грн.

Перевіривши розрахунок 3% річних суд встановив, що він зроблений правильно та відповідає вимогам чинного законодавства.

А отже, вимоги позивача-1 про стягнення 3% річних у розмірі 3 292,12 грн. є обґрунтованими.

Позивач-2, на підставі ст. 625 ЦК України, нарахував до сплати 3% річних за загальний період з 16.04.2021 по 16.06.2023 у розмірі 1 102,29 грн.

Розрахунок 3% річних, наданий позивачем-2, не відповідає чинному законодавству України. Так, позивачем-2 не було дотримано вимог ч. 5. ст. 254 ЦК України, якою встановлено, що якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

За розрахунком суду:

- 3% річних на суму боргу 1 151,12 грн. (квітень 2021) за період з 18.05.2021 по 16.06.2023 становлять 71,91 грн.;

- 3% річних на суму боргу 1 169,58 грн. (липень 2021) за період з 17.08.2021 по 16.06.2023 становлять 64,31 грн.;

- 3% річних на суму боргу 1 181,25 грн. (вересень 2021) за період з 19.10.2021 по 16.06.2023 становлять 58,84 грн.;

- 3% річних на суму боргу 1 208,62 грн. (грудень 2021) за період з 18.01.2022 по 16.06.2023 становлять 51,16 грн.;

- 3% річних на суму боргу 1 340,20 грн. (квітень 2022) за період з 17.05.2022 по 16.06.2023 становлять 43,62 грн.;

- 3% річних на суму боргу 1 472,15 грн. (вересень 2022) за період з 18.10.2022 по 16.06.2023 становлять 29,28 грн.;

- 3% річних на суму боргу 1 530,15 грн. (грудень 2022) за період з 17.01.2023 по 16.06.2023 становлять 18,99 грн.;

- 3% річних на суму боргу 1 576,50 грн. (березень 2023) за період з 18.04.2023 по 16.06.2023 становлять 7,77 грн.;

Решта розрахунку 3% річних судом не наводиться, оскільки виконана відповідачем-2 правильно.

Всього 3% річних за вказаний позивачем-2 період становлять 1 100,78 грн.

За таких обставин, вимоги позивача-2 про стягнення з відповідача 3% річних є обґрунтованими у розмірі 1 100,78 грн.

Частиною 2 статті 24 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачено, що договір оренди може бути достроково припинений за згодою сторін. Договір оренди може бути достроково припинений за рішенням суду та з інших підстав, передбачених цим Законом або договором.

Частиною 1 ст. 782 ЦК України встановлено, що наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за найм речі протягом трьох місяців підряд.

Аналогічні приписи містить п. 11.1 договору, відповідно до якого дія цього договору припиняється внаслідок невнесення орендарем орендної плати протягом трьох місяців підряд.

Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Вирішуючи питання про оцінку істотності порушення стороною договору, суд повинен з`ясувати не лише наявність істотного порушення договору, але й наявність шкоди, завданої цим порушенням другою стороною, яка може бути виражена у виді реальних збитків та (або) упущеної вигоди, її розмір, який не дозволяє потерпілій стороні отримати очікуване при укладенні договору, а також установити, чи є справді істотною різниця між тим, на що має право розраховувати сторона, укладаючи договір, і тим, що в дійсності вона змогла отримати (наведена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 18.09.2013 у справі № 6-75цс13).

З аналізу змісту наведених норм чинного законодавства вбачається, що основною метою договору оренди та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної (три та більше випадків) несплати орендної плати за користування нерухомим майном, тобто систематичне порушення договору оренди, може бути підставою для розірвання такого договору.

Систематична несплата орендної плати у повному обсязі протягом тривалого строку (більше 3 років) є істотним порушенням умов договору оренди від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 і є безумовною підставою для його розірвання. Оскільки орендодавець не отримав того, на що він розраховував при укладанні договору.

За таких обставин, вимога позивача-1 про розірвання договору оренди від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 - є обґрунтованою.

Згідно з ч. 1 ст. 785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Частиною 1 ст. 25 статті 24 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» встановлено, що у разі припинення договору оренди орендар зобов`язаний протягом трьох робочих днів з дати припинення договору повернути орендоване майно в порядку, визначеному договором оренди.

Пунктом 2.5 договору визначено, що у разі припинення цього договору об`єкт оренди повертається протягом 5 календарних днів з дати припинення цього договору.

Відповідно до п. 2.6 договору, орендар зобов`язаний повернути об`єкт оренди за актом приймання - передачі об`єкта оренди, підписаним балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем. Майно вважається поверненим з моменту підписання сторонами акта приймання - передачі об`єкта оренди.

У зв`язку з розірванням договору оренди від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 у судовому порядку, вимога позивача-1 про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, а саме: нежитловими приміщеннями загальною площею 267,8 кв.м., які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Данила Галицького, 31 на цокольному, першому та другому поверсі 2-поверхової будівлі, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз" - є обґрунтованою.

ПЕРЕЛІК ДОКАЗІВ, ЯКИМИ СТОРОНИ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ АБО СПРОСТОВУЮТЬ НАЯВНІСТЬ КОЖНОЇ ОБСТАВИНИ, ЯКА Є ПРЕДМЕТОМ ДОКАЗУВАННЯ У СПРАВІ.

Обставини, на які посилаються позивачі, доводяться договором оренди від 03.01.2020 № 07-ДРА/20 з додатками (т. 1 а.с. 14 - 18), актом приймання - передачі (т. 1 а.с. 19).

ВИСНОВКИ СУДУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ.

За результатами розгляду справи суд дійшов висновку, що вимоги позивача-1 слід задовольнити у повному обсязі:

- стягнути з відповідача на користь Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради суму основного боргу у розмірі 71 895,65 грн., пеню у розмірі 4623,74 грн., 3% річних у розмірі 3 292,12 грн.;

- розірвати договір оренди від 03.01.2020 № 07-ДРА/20;

- усунути перешкоди у користуванні нерухомим майном, а саме: нежитловими приміщеннями загальною площею 267,8 кв.м., які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Данила Галицького, 31 на цокольному, першому та другому поверсі 2-поверхової будівлі, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз".

Вимоги позивача-2 слід задовольнити у частині стягнення з відповідача на користь Комунального підприємства "Міські активи" Дніпровської міської ради суми основного боргу у розмірі 36 396,27 грн., пені у розмірі 5 632,77 грн., 3% річних у розмірі 1 100,78 грн.

У задоволенні вимог позивача-2 про стягнення пені у розмірі 37,16 грн. та 3% річних у розмірі 1,15 грн. слід відмовити.

РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ.

Відповідно статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору, понесені позивачем-1, слід покласти на відповідача у повному обсязі.

Витрати зі сплати судового збору, понесені позивачем-2, слід розподілити пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись положеннями Господарського Кодексу України, Цивільного кодексу України, ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241, 326 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Департамента адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз" (місцезнаходження: просп. Бажана Миколи, буд. 3, м. Київ, 01000; ідентифікаційний код: 43297606) на користь Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради (місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, просп. Д. Яворницького, 75; ідентифікаційний код: 40392181) суму основного боргу у розмірі 71 895,65 грн., пеню у розмірі 4 623,74 грн., 3% річних у розмірі 3 292,12 грн. та витрати зі сплати судового збору у розмірі 8 052 грн.

Розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, від 03.01.2020 № 07-ДРА/20, укладений між Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради (правонаступником якого, відповідно до рішення Дніпровської міської ради № 84/16 від 23.02.2022, є Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради) (місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, просп. Д. Яворницького, 75; ідентифікаційний код: 40392181) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Ілай - Естейт" (в подальшому перейменоване на Товариство з обмеженою відповідальністю "Перінз") (місцезнаходження: просп. Бажана Миколи, буд. 3, м. Київ, 01000; ідентифікаційний код: 43297606).

Усунути перешкоди у користуванні нерухомим майном, а саме: нежитловими приміщеннями загальною площею 267,8 кв.м., які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Данила Галицького, 31 на цокольному, першому та другому поверсі 2-поверхової будівлі, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз" (місцезнаходження: просп. Бажана Миколи, буд. 3, м. Київ, 01000; ідентифікаційний код: 43297606) з таких нежитлових приміщень.

Позовні вимоги Комунального підприємства "Міські активи" Дніпровської міської ради задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Перінз" (місцезнаходження: просп. Бажана Миколи, буд. 3, м. Київ, 01000; ідентифікаційний код: 43297606) на користь Комунального підприємства "Міські активи" Дніпровської міської ради (місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, вул. Мечникова, буд. 3; ідентифікаційний код: 03341763) суму основного боргу у розмірі 36 396,27 грн., пеню у розмірі 5 632,77 грн., 3% річних у розмірі 1 100,78 грн. та витрати зі сплати судового збору у розмірі 2 681,60 грн.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Відмовити у задоволенні вимог Комунального підприємства "Міські активи" Дніпровської міської ради про стягнення пені у розмірі 37,16 грн. та 3% річних у розмірі 1,15 грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення може бути оскаржено в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України, протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складений та підписаний 07.11.2023.

Суддя М.О. Ніколенко

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114749584
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 122 980 грн.; розірвання договору; усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —904/3644/23

Судовий наказ від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Судовий наказ від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Судовий наказ від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Судовий наказ від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Рішення від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні