Ухвала
від 07.11.2023 по справі 276/2300/23
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/2300/23

Провадження по справі 2/276/472/23

У Х В А Л А

07 листопада 2023 року смт. Хорошів

Суддя Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області Збаражський А.М., вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі, перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , представник позивача: адвокат Довгалюк Роман Олександрович, до Товариства з обмеженою відповідальністю «МІЛАРІ» про розірвання договору оренди землі, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду із вказаною позовною заявою, в якій просить розірвати договір оренди землі від 26.03.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю «МІЛАРІ» та ОСОБА_1 .

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідатист.175 ЦПК України, а також вимогамст.177 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд вважає, що позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, оскільки її подано з порушенням вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Частиною 5ст.177 ЦПК Українипередбачено, щопозивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Всупереч викладеному стороною позивача до позовної заяви не долучено докази, які підтверджують обставини, викладені в ній.

Сторона позивача в позовній заяві в обґрунтування свої позовних вимог посилається на: договір оренди землі від 26.03.2018 року, укладеним між ОСОБА_2 та відповідачем, предметом якого є земельна ділянка площею 2,5821 га, кадастровий номер: 1821180200:04:001:0079; свідоцтво про право на спадщину за законом від 27.05.2022 року, в якому вказано, що новим власником земельної ділянки: 1821180200:04:001:0079, в порядку спадкування є позивач ОСОБА_1 .

Водночас, представником позивача до позовної заяви долучено Інформацію Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 12.09.2023 року, відповідно до якої власником земельної ділянки з кадастровим номером 1821180200:04:002:0079 є ОСОБА_3 .

Таким чином, на підтвердження викладених в позовній заяві обставин, стороною позивача до позовної заяви не долучено достовірних доказів того, що на дату звернення з позов до суду власником вказаної земельної ділянки є саме позивач - ОСОБА_1 , і що саме їй не належить право вимоги по пред`явленому в суді позову.

Окрім того, позивач в позовній заяві вказує, що спірний договір оренди землі від 26.03.2018 року, укладений між ТОВ «МІЛАРІ» та ОСОБА_2 . Водночас, позивач заявляє в позові вимогу розірвати договір оренди землі від 26.03.2018, укладений між ТОВ «МІЛАРІ» та ОСОБА_1 , а не ОСОБА_2 .

Окрім того, як слідує з ч.1 ст.95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Згідно частини 2статті 95 ЦПК України,письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до частини 5 статті 95 ЦПК України, учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Водночас, в позові не зазначено де знаходяться оригінали письмових доказів.

Також до позову додано копії договору оренди землі, свідоцтва про право на спадщину за законом, реєстраційного номеру облікової картки платників податків, які не доступні для дослідження в якості доказу, оскільки долучені копії виготовлені неякісно, частина тексту не доступна для читання та не у повній мірі відображає інформацію та відомості, внесені до цих документів.

Крім цього, виходячи із положень ч. 5 ст. 177 ЦПК України, ч. ч. 1, 2, 4, 5 ст. 95 ЦПК України, додані до позовної заяви копії документів повинні бути належним чином засвідчені. Долучені ж представником до позовної заяви копії документів, а саме: договору оренди землі, свідоцтва про право на спадщину за законом, інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, не відповідають вказаним вимогам та не є засвідченими,

Окрім того, в позовній заяві всупереч вимогам ст.175, 177 ЦПК України стороною позивача в позовній заяві не зазначено ціну позову, не сплачено судовий збір та не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивачем заявлено позовну вимогу майнового характеру про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 176 ЦПК України, ціна позову визначається у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки;

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з п. 1 ч. 2ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, заявлена вимога про розірвання договору оренди земельної ділянки носить майновий характер, тому в разі її пред`явлення необхідно зазначити ціну позову, а розмір ставок судового збору за таку вимогу визначається відповідно до встановлених Законом України "Про судовий збір" ставок за подання до суду позовної заяви майнового характеру.

За вимогою про розірвання договору оренди позивачем взагалі не визначено ціну позову, яка має визначатися сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки.

Оскільки позовна заява не містить ціни позову, а позивачем не надано розрахунку, з якого суд міг би визначити вартість сукупності платежів за користування майном протягом строку, що залишається до кінця дії договору, суд не має можливості визначити розмір судового збору за пред`явлення вказаної позовної вимоги.

Зважаючи на вищевикладене, у суду відсутні підстави зробити висновок щодо належного оформлення позовної заяви у відповідності до ст.ст. 175,177 ЦПК України.

Відповідно до ч.1ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, дану позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк, достатній для усунення зазначених недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.175-177,185 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 , представник позивача: адвокат Довгалюк Роман Олександрович, до Товариства з обмеженою відповідальністю «МІЛАРІ» про розірвання договору оренди землізалишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Попередити позивача, що у випадку, якщо в зазначений строк недоліки позовної заяви не будуть усунені, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: А.М.Збаражськи

СудВолодарсько-Волинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114752496
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —276/2300/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

ЗБАРАЖСЬКИЙ А. М.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

ЗБАРАЖСЬКИЙ А. М.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

ЗБАРАЖСЬКИЙ А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні