Ухвала
від 08.11.2023 по справі 518/1816/23
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

08.11.2023 Справа №: 518/1816/23 Провадження № 2-о/518/47/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2023 року

Суддя Ширяївського районного суду Одеської області

Тарасенко М.С., розглянувши цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , поданою в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про усиновлення, заінтересовані особи ОСОБА_4 , Служба у справах дітей, сім`ї, молоді та соціального захисту населення Старомаяківської сільської ради, Ширяївський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся в суд з заявою в порядку окремого провадження, поданою в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про усиновлення, заінтересовані особи ОСОБА_4 , Служба у справах дітей, сім`ї, молоді та соціального захисту населення Старомаяківської сільської ради, Ширяївський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області

Вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 про усиновлення на предмет дотримання правил підсудності та звернення до належного суду, суддя приходить до наступних висновків.

Цивільна юрисдикція - це визначена законом сукупність повноважень судів щодо розгляду цивільних справ, віднесених до їх компетенції (стаття 19 ЦПК). Підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції (статті 26 - 30 ЦПК).

Виходячи з поняття підсудність у цивільному судочинстві як розмежування компетенції між окремими ланками судової системи та між судами однієї ланки щодо розгляду цивільних справ, підсудністю фактично є визначення в системі судів компетентного суду стосовно вирішення певної цивільної справи.

Питання про підсудність справ визначається цивільним процесуальним кодексом України.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. ( ч. 1 ст. 293 ЦПК України)

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені розділом IV цього Кодексу.

За змістом положень статті 310 ЦПК України, заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11 грудня 2003 року № 1382-IV, місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також апартаменти (крім апартаментів у готелях), кімнати та інші придатні для проживання об`єкти нерухомого майна, заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), в яких особа отримує соціальні послуги.

Усиновлення дитини відбувається за порядком, визначеним законодавством України, відповідно до Сімейного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 905, якою затверджено Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей (надалі - Порядок провадження діяльності з усиновлення). Рішення про усиновлення постановляє суд за місцем постійного проживання (перебування) дитини.

Як вбачається зі змісту заяви про усиновлення, заявник ОСОБА_1 разом зі своєю дружиною ОСОБА_4 та дітьми яких він бажає усиновити - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 проживають в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

На підтвердження проживання заявника разом зі своєю дружиною та дітьми яких він бажає усиновити за адресою: АДРЕСА_1 , до заяви про усиновлення долучено технічний паспорт на вказаний житловий будинок індивідуального житлового фонду та фотографії вказаного житлового будинку.

Крім того, згідно залучених до матеріалів справи характеристик Одеської загальноосвітньої шкоди № 61 Одеської міської ради від 30 березня 2023 року, місцем проживання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є АДРЕСА_1 .

Згідно листа Служби у справах дітей Старомаяківської сільської ради Березівського району Одеської області від 15.05.2023 року № 60, надання висновку про доцільність та можливість усиновлення громадянином ОСОБА_1 та проведення огляду житлово-комунальних умов житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в якому проживає сім`я, не входить до компетенції Служби у справах дітей Старомаяківської сільської ради Березівського району Одеської області, для вирішення вказаного питання заявнику рекомендовано звернутись до служби у справах дітей за фактичним місцем проживання дітей.

З викладеного, роблю висновок, що місцем проживання дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , яких бажає усиновити заявник, є житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що не відноситься до територіальної юрисдикції Ширяївського районного суду Одеської області.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що місцем проживання дітей яких бажає усиновити заявник є житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , суддя, дослідивши і оцінивши обставини справи, визначивши юридичну природу правовідносин, з метою всебічного, об`єктивного розгляду справи, а також з метою дотримання правил підсудності, прийшов до висновку про передачу справи за підсудністю та направлення даної цивільної справи до Суворовського районного суду міста Одеси.

Керуючись ч. 1 ст. 27, п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 31, 293, 310 ЦПК України, суддя -

ухвалив:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , поданою в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про усиновлення, заінтересовані особи ОСОБА_4 , Служба у справах дітей, сім`ї, молоді та соціального захисту населення Старомаяківської сільської ради, Ширяївський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області - передати на розгляд за територіальною юрисдикцією до Суворовського районного суду міста Одеси.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою підсудністю з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя М.Тарасенко

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114758828
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення, заінтересовані особи ОСОБА_4 , Служба у справах дітей, сім`ї, молоді та соціального захисту населення Старомаяківської сільської ради, Ширяївський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області

Судовий реєстр по справі —518/1816/23

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Далеко К. О.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Далеко К. О.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні