Ухвала
від 08.11.2023 по справі 590/1267/23
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/1267/23

Провадження № 1-в/590/34/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2023 року смт. Ямпіль

Ямпільський районний суд Сумської області у складі судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора: ОСОБА_3 ,

представника КНП "Ямпільська лікарня" - ОСОБА_4 ,

особи, відносно якої розглядається заява ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду в смт. Ямпіль справу за заявою головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Ямпільська лікарня» Ямпільської селищної ради про припинення застосування заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної примусової допомоги в примусовому порядку відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 , -

встановив:

Головний лікар комунального некомерційного підприємства «Ямпільська лікарня» Ямпільської селищної ради ОСОБА_7 звернувся до суду із заявою про припинення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку. На обґрунтування у заяві зазначено, що на підставі ухвали Роменського міськрайонного суду Сумської області від 06.03.2023 року ОСОБА_5 знаходиться на примусовому амбулаторному лікуванні в умовах КНП «Ямпільська лікарня» у лікаря-психіатра з 28.03.2023 року. За час перебування на амбулаторному примусовому лікуванні ОСОБА_5 регулярно щомісячно з`являлася на контрольні огляди, отримувала амбулаторне підтримуюче лікування, знаходилася на стаціонарному лікуванні в КНП СОР «Обласна спеціалізована лікарня у м. Глухів» у вересні 2023 року. В процесі лікування стан хворої дещо покращився, настроєна на подальший прийом підтримуючого амбулаторного лікування та динамічне диспансерне спостереження у лікаря-психіатра. Соціально адаптована та орієнтована відповідно до стану захворювання. 20.10.2023 ОСОБА_5 була представлена на комісію лікарів-психіатрів КНП «Обласна спеціалізована психіатрична лікарня у м.Глухів» Сумської обласної ради з питання щодо продовження або припинення амбулаторної примусової психіатричної допомоги, яка прийшла до висновку, що за психічним станом ОСОБА_5 примусові заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної примусової допомоги у примусовому порядку можуть бути припинені. З огляду на викладене головний лікар КНП «Ямпільська лікарня» Ямпільської селищної ради просить припинити застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 з подальшим здійсненням диспансерного нагляду та лікування.

В судовому засіданні представник КНП «Ямпільська лікарня» лікарь-психіатр ОСОБА_4 заяву про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 підтримала та просила задовольнити.

Прокурор зазначила про законність заяви, що розглядається судом, в зв`язку з чим не заперечує щодо припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги, застосованих до ОСОБА_5 ..

ОСОБА_5 в судовому засіданні просила заяву про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно неї задовольнити.

Адвокат ОСОБА_6 підтримав заяву про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно свого підзахисного.

Суд, вислухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали додані до заяви, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів.

Відповідно до положень ч.ч. 3,5 ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу» продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюються судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, на підставі висновку комісії лікарів-психіатрів. Питання про зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу або виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру.

Частиною 2 ст.514КПК України передбачено, що зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Ухвалою Роменського міськрайонного суду Сумської області від 06.03.2023 змінено примусові заходи медичного характеру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканці АДРЕСА_1 , на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за місцем проживання.

Згідно висновку ЛКК, складеного комісією лікарів-психіатрів КНП СОР «Обласна спеціалізованої спеціалізована лікарня у м.Глухів» №622 від 20.10.2023 за психічним станом ОСОБА_5 примусові заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної примусової допомоги у примусовому порядку можуть бути припинені.

Ураховуючи стабільність психічного стану здоров`я ОСОБА_5 на теперішній час, відсутність негативних змін у стані її психічного здоров`я внаслідок проведеного лікування, суд вважає необхідним припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 , оскільки станом на день розгляду порушеного питання відпала потреба у застосуванні зазначених заходів у примусовому порядку.

Також, на думку суду, аналіз комісійного висновку лікарів про відсутність потреби у подальшому продовженні амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку підтверджує те, що наявне у ОСОБА_5 відхилення у стані психічного здоров`я не є тяжким, його стійкість є незначною, повсякденна поведінка піднаглядного не створює загрози для здоров`я та життя оточуючих, що підтверджує відсутність вагомих причин для подальшого застосування обмежень та медичних заходів відносно зазначеної особи під час надання їй амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку (такий довід суду узгоджується із наближеними висновками, сформульованими у п.53 рішення ЄСПЛ від 02 травня 2013 року у справі «Загідуліна проти Росії» п. 22, 30-31, 36 рішення ЄСПЛ від 24 жовтня 1979 року у справі «Ван дер Лер проти Нідерландів»).

Керуючись ст.95 КК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст.ст. 512, 514 КПК України, -

ухвалив:

Заяву головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Ямпільська лікарня» Ямпільської селищної ради про припинення застосування заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної примусової допомоги в примусовому порядку відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити.

Припинити застосування до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 , примусових заходів медичного характеру - надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку за місцем проживання.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення, шляхом подання апеляційної скарги через Ямпільський районний суд Сумської області.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114760613
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної примусової допомоги в примусовому порядку відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —590/1267/23

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні