Ухвала
від 08.11.2023 по справі 340/6985/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

про призначення експертизи

08 листопада 2023 року м. Кропивницький Справа № 340/6985/23

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Пасічника Ю.П., розглянувши клопотання про призначення експертизи в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) до Комунального закладу "Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради" Обласна медико-соціальна експертна комісія №2 (вул. Академіка Корольова, 34/19, м.Кропивницький, Кіровоградська область, 25030, код ЄДРПОУ 03317424) про визнання дій протиправними та зобов`язати вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом в якому просить:

- Визнати протиправним та скасувати рішення обласної медико-соціальної експертної комісії № 2 комунального закладу «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради», викладене у вигляді довідки про невизнання інвалідом від 22.05.2023 року, виданої на ім`я ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Олександрійським РВ УМВС України в Кіровоградській області 17.03.2008 року, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ).

- Зобов`язати обласну медико-соціальну експертну комісію № 2 комунального закладу «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради» повторно провести огляд ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Олександрійським РВ УМВС України в Кіровоградській області 17.03.2008 року, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) на предмет встановлення ОСОБА_1 статусу особи з інвалідністю.

Ухвалою суду від 28 серпня 2023 року відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Ухвалою суду від 04 жовтня 2023 року відмовлено в розгляді справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 04 жовтня 2023 року відмовлено в задоволенні клопотання про призначення комісійної судово-медичної експертизи.

Ухвалою суду від 04 жовтня 2023 року призначено розгляд справи у судовому засіданні на 26 жовтня 2023 року.

25 жовтня 2023 року позивачем повторно подано клопотання про призначення комісійної судово-медичної експертизи та просить:

1. Призначити комісійну судово-медичну експертизу по справі № 340/6985/23 за моїм позовом до комунального закладу «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради» обласна медико-соціальна експертна ( комісія № 2 про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

2. Проведення експертизи доручити комунальній установі "Черкаське обласне бюро судово-медичної експертизи", що знаходиться за адресою: 18009, м. Черкаси. вул. Грузиненка, 11, ЄДРПОУ 02004918.

3. Для дослідження у розпорядження експерта направити матеріали адміністративної справи №340/6985/23.

4. Перед судовим експертом поставити наступні питання:

якому ступеню втрати професійної працездатності (у відсотках) відповідає ступінь втрати здоров`я ОСОБА_1 , згідно медичною документацією, наданою для проведення огляду комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради»?

яким критеріям інвалідності відповідає ступінь втрати здоров`я ОСОБА_1 згідно із медичною документацією, наданою для проведення огляду комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради»?

якій групі інвалідності відповідає ступінь втрати здоров`я ОСОБА_1 згідно із медичною документацією, наданою для проведення огляду І комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради»?

чи відповідає діагноз, встановлений актом огляду медико-соціальною експертною комісією №2 від 22.05.2023 року фактичному ступеню втрати здоров`я ОСОБА_1 згідно із медичною документацією, наданою для проведення огляду комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизм Кіровоградської обласної ради»?

5. Витрати пов`язані з проведенням експертизи покласти на ОСОБА_1 .

6. Провадження у справі № 340/6985/23 зупинити до одержання результатів експертизи.

Дослідивши матеріали справи, предмет спірних правовідносин суд не знаходить підстав для задоволення клопотання про призначення судово-медичної експертизи враховуючи наступне.

Відповідно до приписів частин 1, 3 - 6 статті 102 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також КАС України), суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. З урахуванням обставин справи суд має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їх думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Питання, які ставляться експерту, і його висновок з них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

З огляду на вищевказані норми КАС України, суд володіє повноваженнями призначати судово-медичну експертизу, і в даній адміністративній справі наявна сукупність підстав для цього, передбачених частиною 1 статті 102 КАС України.

Згідно з статтею 1 Закону України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 № 4038-XII, судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Відповідно до абзацу 3 частини 2 статті 7 Закону України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 № 4038-XII, до державних спеціалізованих установ належать науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Згідно з пунктом 1.1 Інструкції про проведення судово-медичної експертизи затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України від 17.01.95р, №6, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 26 липня 1995 р, за №254/790 (надалі, також Інструкція), судово-медична експертиза проводиться з метою дослідження на підставі спеціальних знань матеріальних об`єктів, що містять інформацію про обставини справи, яка перебуває в провадженні органів дізнання, слідчого, прокурора чи суду.

Відповідно до пункту 1.2 Інструкції, судово-медична експертиза здійснюється на принципах законності, об`єктивності, повноти дослідження та незалежності державними установами - бюро судово-медичних експертиз.

Згідно з підпунктом 1.4.5 Інструкції, до компетенції судово-медичної експертизи належить експертиза за матеріалами кримінальних та цивільних справ. Суд зазначає, що станом на момент прийняття даної інструкції не діяло системи адміністративних судів, а тому матеріали адміністративної справи приріЗгідно з пунктом 4 частини 2 статті 236 КАС України, суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів. Враховуючи дослідження судом всіх письмових доказів наявних в матеріалах адміністративної справи та відсутність можливості у продовженні розгляду справи до отримання результатів експертизи, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у даній справі.

Керуючись статтями 102, 103, 109, 236, 256, 295, 297, підпунктом 15.5 пункту 15 частини 1 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Призначити комісійну судово-медичну експертизу документів за матеріалами адміністративної справи ОСОБА_1 до Комунального закладу "Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради" Обласна медико-соціальна експертна комісія №2 про визнання дій протиправними та зобов`язати вчинити певні дії,

2. Доручити проведення комісійної експертизи Комунальній установі "Черкаське обласне бюро судово-медичної експертизи" (вул. Грузиненка, 11, м.Черкаси, 18009, код ЄДРПОУ 02004918).

3. Перед експертами поставити такі питання:

- Якому ступеню втрати професійної працездатності (у відсотках) відповідає ступінь втрати здоров`я ОСОБА_1 , згідно медичною документацією, наданою для проведення огляду комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради»?

- Яким критеріям інвалідності відповідає ступінь втрати здоров`я ОСОБА_1 згідно із медичною документацією, наданою для проведення огляду комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради»?

- Якій групі інвалідності відповідає ступінь втрати здоров`я ОСОБА_1 згідно із медичною документацією, наданою для проведення огляду І комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизи Кіровоградської обласної ради»?

- Чи відповідає діагноз, встановлений актом огляду медико-соціальною експертною комісією №2 від 22.05.2023 року фактичному ступеню втрати здоров`я ОСОБА_1 згідно із медичною документацією, наданою для проведення огляду комунальним закладом «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертизм Кіровоградської обласної ради»?

4. Витрати пов`язані з проведенням експертизи покласти на ОСОБА_1 .

5. Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

6. Зупинити провадження у справі на період проведення експертизи до одержання її результатів.

7. Для проведення експертизи матеріали справи №340/6985/23 надати Комунальній установі "Черкаське обласне бюро судово-медичної експертизи" (вул. Грузиненка, 11, м.Черкаси, 18009, код ЄДРПОУ 02004918).

Ухвала суду у частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду, через Кіровоградський окружний адміністративний суд, у 15 - денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Ю.П. ПАСІЧНИК

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114763719
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язати вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —340/6985/23

Рішення від 12.03.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

Ухвала від 08.11.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

Ухвала від 04.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

Ухвала від 04.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

Ухвала від 04.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

Ухвала від 28.08.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні