Рішення
від 09.11.2023 по справі 473/4152/23
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/4152/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

"09" листопада 2023 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі: головуючої - судді Ротар М.М., при секретарі - Лукіянчиній Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Вознесенську цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Миколаївобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії

встановив

14 серпня 2023 року представник АТ «Миколаївобленерго» звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення збитків, в якому вказував, що відповідач проживає в АДРЕСА_1 та є побутовим споживачем електроенергії. Споживач користується послугами з постачання електричної енергії та розраховується за її споживання.

22.04.2022 року контролерами АТ «Миколаївобленерго» при проведенні технічної перевірки електроустановок відповідача було виявлено факт порушення ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, оператора системи, без порушення схеми обліку, пошкодження пломб Фаворит 34197326 та Фаворит 34197325 порушення цілісності пломбувального матеріалу на якому встановлено пломби (дріт) на яких закріплено пломбувальний матеріал установлених на кріпленнях клемної кришки та ЗКО, що зазначені в акті про пломбування 0007656 від 13.12.2021 р.. Дає можливість безоблікового користування електричною енергією.

В результаті порушення споживачем ОСОБА_1 підпунктом 2,5 п.8.4.2. «Правил роздрібного ринку електричної енергії», затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 321 від 14.03.2018 року (далі Правила) позивачу були завдані збитки за період з 13.12.2021 року по 22.04.2022 року в сумі 9680,72 грн., які представник АТ «Миколаївобленерго» просив стягнути з відповідача.

Ухвалою Вознесенського міськрайонного суду від 16.08.2023 року було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження по справі, справу призначено до судового засідання в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності та підтримання позовних вимог у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не відомі, судом повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи.

За таких обставин суд вважає можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України. Позивач проти розгляду справи в порядку заочного провадження не заперечував.

Дослідивши матеріали справи в межах заявлених позовних вимог та на підставі наданих сторонами доказів суд вважає, що позовні вимоги підлягають повному задоволенню.

Так, судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до довідки відділу ведення реєстру територіальної громади міста Вознесенська управління надання адміністративних послуг апарату Виконавчого комітету Вознесенської міської ради від 18.08.2023 року № 3452/01/05/07 відповідач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Особовий рахунок № НОМЕР_1 відкрито на ім`я ОСОБА_2 , яка відповідно до свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_2 видане 15.03.2021 року померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , її онук ОСОБА_1 фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 та отримує послуги з електропостачання та оплачує їх.

22.04.2022 року контролерами АТ «Миколаївобленерго» при проведенні технічної перевірки електроустановок відповідача було виявлено факт порушення ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, оператора системи, без порушення схеми обліку, пошкодження пломб Фаворит 34197326 та Фаворит 34197325 порушення цілісності пломбувального матеріалу на якому встановлено пломби (дріт) на яких закріплено пломбувальний матеріал установлених на кріпленнях клемної кришки та ЗКО, що зазначені в акті про пломбування 0007656 від 13.12.2021 р.. Дає можливість безоблікового користування електричною енергією, що підтверджується актом про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії за № L 0614 від 22.04.2022 року та іншими письмовими доказами.

Зазначені документи та дії працівників АТ «Миколаївобленерго» є належними доказами, які підтверджують наявність вказаного порушення з вини відповідача, що в свою чергу є підставою для нарахування збитків.

Виходячи з положень ст. ст. 6, 626-631, 526 ЦК України укладений договір є обов`язковим для належного виконання сторонами відповідно до його умов, вимог ЦК України та інших актів цивільного законодавства.

За правилами ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Статтею 614 ЦК України визначено, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Відповідно до п.5.5.5 «Правил роздрібного ринку електричної енергії», затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 321 від 14.03.2018 року споживач електричної енергії зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів, забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України, забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування, невідкладно повідомляти оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про недоліки в роботі засобу вимірювання.

Відповідно до п. 8.2.5 «Правил роздрібного ринку електричної енергії» у разі виявленняпід часконтрольного оглядуабо технічноїперевірки уповноваженимпредставником операторасистеми,від якогоспоживач одержуєелектричну енергію,порушень цихПравил,у томучислі фактівбезоблікового споживанняелектричної енергії,на місцівиявлення порушенняу присутностіспоживача (представникаспоживача)або іншоїособи,яка допустилапредставників операторасистеми наоб`єкт (територію)споживача дляпроведення перевірки(заумови посвідченняцієї особи),оформлюєтьсяакт пропорушеннязгідно зформою,наведеною вдодатку 8до цихПравил.Акт пропорушення складаєтьсяу двохпримірниках,один зяких передаєтьсяабо надсилаєтьсяспоживачеві. Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи). У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи або більше одного уповноваженого представника оператора системи, а відмова споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення підтверджується відеозйомкою. До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

Відповідно до п. 8.4.8 «Правил роздрібного ринку електричної енергії», затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 321 від 14.03.2018 року, якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку малиможливість, - з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки (якщо технічну перевірку було проведено після останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Відповідно до п. 8.4.7. «Правил роздрібного ринку електричної енергії», затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 321 від 14.03.2018 року Розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з: вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години (кВт·год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил (Ц, грн/кВт·год); величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб, кВт·год); кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил (Д, день).

Розмір завданих позивачу збитків розрахований відповідно до п. 8.4.11 «Правил роздрібного ринку електричної енергії», затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 321 від 14.03.2018 року У разі виявлення у побутового споживача порушень, зазначених упідпунктах 1 - 5пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб, кВт·год). Розраховується за формулою №5.

Рішенням комісіїз розглядуакту пропорушення Правилроздрібного ринку електричної енергії, оформленим протоколом за №39 від 23.09.2022 року, відповідачу було нараховано 9680,72 грн. збитку за без облікове споживання електричної енергії за період з 13.12.2021 року (дата відключення від електро постачання) по 22.04.2022 року.

З врахуванням наведеного та відповідно до положень ст.ст. 525, 526, 611 ЦК України, Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 321 від 14.03.2018 року, а також те, що відповідач є споживачем електричної енергії, яку надає позивач, між сторонами склалися договірні правовідносини, факт порушення з боку відповідача договірних зобов`язань є доведеним, останній порушив Правила роздрібного ринку електричної енергії, тому повинен сплатити позивачеві заподіяні збитки. Та оскільки відповідач не бажає вчинити це добровільно, то матеріальні збитки слід стягнути судовим рішенням.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем понесені судові витрати, пов`язані з сплатою судового збору в розмірі 2 684 грн. 00 коп.

Згідно вимог ст. 133 ч.1 ЦПК України - судові витрати складаються із судового збору та інших витрат пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до вимог ст. 141 ч.2 п.1 ЦПК України - у разі задоволення позову на відповідача покладаються судові витрати, пов`язані з розглядом справи.

За такого з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати в розмірі 2 684 грн. 00 коп.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

ухвалив

позов - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 накористь Акціонерноготовариства Миколаївобленерго(код26029024) завданізбитки всумі 9680,72 грн., перерахувавши їх на рахунок (АТ КБ Приватбанк код ЄДРПОУ 26029024, рахунок IBAN НОМЕР_3 ).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Миколаївобленерго судовий збір 2 684 грн., перерахувавши їх на користь АТ „Миколаївобленерго (АТ КБ Приватбанк код ЄДРПОУ 26029024, рахунок IBAN НОМЕР_3 ).

Рішення може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня отримання його копії.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: Акціонерне товариство Миколаївобленерго,юридична адреса54017м.Миколаїв,вул.Громадянська 40,код ЄДРПОУ23399393,рахунок IBAN НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Вознесенським МВ УМВС України в Миколаївській області, адреса зареєстрованого місця проживання АДРЕСА_1 .

Суддя: М.М. Ротар

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114772380
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —473/4152/23

Рішення від 09.11.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні