Ухвала
від 27.10.2023 по справі 359/10748/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/359/1795/2023

Справа № 359/10748/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 жовтня 2023 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Бориспільського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні № 42023112100000178 від 21.09.2023,-

ВСТАНОВИВ:

27.10.2023 до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшло вище зазначене клопотання, відповідно до якого Бориспільською окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42023112100000178 від 21.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Клопотання обґрунтовано наступним. Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Управління капітального будівництва Бориспільської міської ради код ЄДРПОУ 35652032 та ТОВ «Фрейм Констракшн» код ЄДРПОУ 43151741 за попередньою змовою між собою вчинили заволодіння бюджетними коштами в умовах воєнного стану, шляхом умисного невиконання умов договору щодо капітального ремонту споруд цивільного захисту (укриття) в приміщенні Бориспільського ліцею «Лідер» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, м. Бориспіль, вул. Головатого, 19 та в приміщенні Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3.

Так, 30.01.2023 укладено договір договору №7 від між особи Управління капітального будівництва Бориспільської міської ради та уповноваженими особами ТОВ «Фрейм Констракшн» код ЄДРПОУ 43151741 щодо капітального ремонту підвалу для облаштування укриття Бориспільського ліцею «Лідер» Бориспільської міської ради, розташованого за адресою: Київська область, м. Бориспіль, по вул. Головатого, 19. Строк дії 31 грудня 2023.

Окрім того, встановлено, що в подальшому укладено ряд договорів з ТОВ «Фрейм Констракшн» код ЄДРПОУ 43151741:

- договір №67 від 03.05.2023 з ТОВ «Фрейм Констракшн» код ЄДРПОУ 43151741 щодо капітального ремонту приміщення укриття Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3;

- договір №67 від 03.05.2023 з ТОВ «Фрейм Констракшн» код ЄДРПОУ 43151741 щодо капітального ремонту санвузлів частини приміщення укриття Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3;

- договір №9 від 30.01.2023 з ТОВ «Фрейм Констракшн» код ЄДРПОУ 43151741 щодо капітального ремонту підвалу для облаштування укриття Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3.

На даний час у органу досудового розслідування є сумніви щодо обсягів та вартості робіт, за які Службові особи Управління капітального будівництва Бориспільської міської ради на рахунок ТОВ «Фрейм Констракшн» код ЄДРПОУ 43151741 так як частина виконаних робіт дублюється в договорах щодо капітального ремонту підвалу для облаштування укриття Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3.

Таким чином для встановлення істини в кримінальному провадженні слідчим СВ Бориспільського РУП ГУ НП в Київській області, 26.09.2023 призначено судову- будівельно технічну експертизу до Відділення Бюро у м. Києві Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса», з метою:

- визначення відповідності розробленої проектно-технічної та кошторисної документації вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва;

- визначення, перевірка обсягів і вартості виконаних будівельних робіт та складеної первинної звітної документації з будівництва та їх відповідність проектно-кошторисній документації, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва.

Відповідно Розділу IV, п. 1.5 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року (інструкція - далі по тексту), якщо перед експертом поставлено питання про вартість товару (майна), орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), як правило, зазначає, станом на який час належить вирішувати поставлене питання.

Пунктом 5.1.3 розділу V Інструкції визначено, що для вирішення питань: про відповідність розробленої проектно-кошторисної документації вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо); відповідність фактично виконаних будівельних робіт проектній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва; визначення переліку та об`ємів фактично виконаних робіт з будівництва (ремонту, реконструкції) об`єктів; визначення вартості фактично виконаних робіт з будівництва об`єктів; визначення відповідності обсягів та вартості фактично виконаних будівельних робіт обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною або первинною звітною документацією; відповідності первинної звітної документації з будівництва за порядком складання і наведеними розрахунками вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва - експерту необхідно надати договірну документацію (договори підряду та додатки до них, додаткові угоди тощо), а також проектно-кошторисну та первинну звітну і виробничу документацію (форми КБ-2в,КБ-3, відомості списання матеріалів, журнал виконання робіт, акти огляду прихованих робіт, акти випробувань тощо) на виконання будівельних робіт.

Крім того, відповідно до ст. 69 КПК України, пп. 2.1, 3.9 "Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень", затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 року №53/5 (із змінами), для проведення експертизи необхідно забезпечити прибуття та натурне обстеження об`єкта дослідження .

20.10.2023 надійшло клопотання експерта Науково-дослідного центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності міністерства юстиції України про надання доступу для проведення огляду підвалу для облаштування укриття Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3.

Окрім того, попередньо отримано ухвалу за № 359/9439/23 від 26.09.2023 Бориспільського міськрайоннного суду Київської області з отриманням дозволу на проведення огляду приміщення для облаштування укриття Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3.

Проте з огляду на значне навантаження експерта та перебування на його виконанні одночасно понад десяти експертиз різної категорії складності, зокрема й комісійних та комплексних не вдалось виконати ухвалу у встановлений строк у регулятивній частині, а саме одного місця з дня постановлення ухвали, тобто до 26.10.2023.

Таким чином виникла необхідність в зверненні з клопотанням про наданні дозволу на проведення огляду приміщення, а саме: приміщення укриття Іванківського закладу дошкільної освіти «Веселка» Бориспільської міської ради розташованого за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Іванків, вул. Братуся, 3.

Розгляд клопотання слідчий просила здійснювати без її участі.

Дослідивши подане клопотання та долучені до клопотання матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення, до якої згідно з параграфом 2 глави 3 КПК України відноситься прокурор, слідчі органу досудового розслідування та оперативні підрозділи, здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами у кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Так, в силу вимог ч.ч. 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор, проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч.1 цієї статті для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

За змістом ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч. 5 вказаної статті слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що :1)було вчиненокримінальне правопорушення;2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування;3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду;4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Так, долученими до клопотання матеріалами кримінального провадження підтверджується, що предметом доказування у даному кримінальному провадженні є наявність або відсутність факту вчинення кримінального правопорушення, а також, що з метою проведення призначеної судової експертизи виникла необхідність у проведенні огляду зазначеного у клопотанні приміщення.

З урахуванням викладеного, приходжу до висновку, що отримані у зазначений в ухвалі спосіб дані, можуть бути доказами у кримінальному провадження, та що отримати ці дані в інший спосіб є не представляється можливим.

Строк дії ухвали слід визначити тривалість один місяць

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 7, 87, 93, 233-237, 309, 376 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 за участі судового будівельно технічного експерта на огляд приміщеннядля облаштуванняукриття Іванківськогозакладу дошкільноїосвіти «Веселка»Бориспільської міськоїради розташованогоза адресою:Київська область,Бориспільський район,село Іванків,вул.Братуся,3, з метою встановлення обсягу виконаних робіт та відповідності проектній документації, актам КБ-2В та КБ-3 та іншим проектно-кошторисним документам.

Строк дії ухвали визначити до 27.11.2023 включно.

Повний текст ухвали буде виготовлений та проголошений 27 жовтня 2023 року о 08.45год.

Ухвала слідчого судді самостійному апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_4 -Лесів

Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114777515
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні № 42023112100000178 від 21.09.2023

Судовий реєстр по справі —359/10748/23

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні