Рішення
від 08.11.2023 по справі 707/3051/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/3051/23

2/707/1239/23

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

08 листопада 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Суходольського О.М.

при секретарі Культенко Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі», мотивуючи позов тим, що він є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 7124989000:03:001:0583, загальною площею 0,6999 га. Вказана земельна ділянка передана в оренду ТОВ «Грін Ленд Індастрі» за договорами оренди землі №813 від 30.09.2020 року. Договір оренди землі укладено на 15 років.

Згідно п.9 Договорів, щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконанням робіт). Згідно п.11 Договорів орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року.

Позивач зазначає, що орендна плата за 2021 та 2022 рік в строки та в порядку, передбаченому умовами Договорів, не була сплачена. Таким чином, позивач вказує, що несплата орендної плати за 2021 та 2022 роки у встановлений Договорами строк, свідчить про систематичність неналежного виконання умов договору оренди та є підставою для розірвання такого договору.

На підставі вищевикладеного позивач звернувся до суду з вказаним позовом та просить розірвати договори оренди землі №813 від 30.09.2020 року, укладені між ОСОБА_1 та ТОВ «Грін Ленд Індастрі», зобов`язати відповідача повернути позивачу земельну ділянку, з кадастровим номером 7124989000:03:001:0583, загальною площею 0,6999 га, а також стягнути з відповідача судові витрати.

Сторони в судове засідання не викликались відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, проте в ухвалі про прийняття до розгляду та відкриття провадження від 06.10.2023 року відповідачу був наданий строк у 15 днів з дня отримання даної ухвали суду на подачу відзиву на позовну заяву.

06.11.2023 року на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 в повному обсязі, аргументуючи тим, що позовні вимоги позивача є незаконними, безпідставними, необґрунтованими та такими, що не відповідають дійсності. П.11 Договору передбачено, що орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року. Тобто, договором оренди землі передбачено, що орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, але згідно договору, за погодженням сторін орендна плата за землю може бути сплачена в будь-який інший строк протягом року. Відповідач вказує, що твердження позивача щодо невиплати орендної плати ТОВ «Грін Ленд Індастрі» вчасно та в повному обсязі, що порушує права позивача як власника земельної ділянки та вказує про систематичне невиконання договору оренди землі в частині виплати орендної плати, не підтверджено належними і допустимими доказами, а саме позивач не надав докази невиплати з боку ТОВ «Грін Ленд Індастрі» на його користь орендної плати, не надав доказів систематичної невиплати ТОВ «Грін Ленд Індастрі» орендної плати, не надав доказів існування заборгованості з орендної плати, не зазначив періоди, за які існує заборгованість з орендної плати. Відповідачем вказано, що на момент звернення позивача до суду орендну плату за 2021-2022 роки включно було сплачено в повному обсязі 05.11.2022 року, тобто в строки, передбачені договором оренди. Разом з тим, дійсно орендну плату за всі земельні ділянки було сплачено на користь позивача з боку ТОВ «Грін Ленд Індастрі» із незначним затриманням виплати коштів, але в строки, передбачені договором оренди для іншого строку виплати орендної плати річного терміну, що виключає факт істотного порушення своїх договірних зобов`язань з боку ТОВ «Грін Ленд Індастрі». Причиною вказаної затримки відповідач вказує обстановку в країні, а саме повномасштабне вторгнення російських військ на територію України, у зв`язку з чим навесні 2022 року посівні роботи були проведені з запізненням, блокування зернового коридору та ракетні обстріли портів та зернових терміналів, відсутність ціни на зернові, що призвело до важчої реалізації зерна. Крім того, восени 2022 року мали місце рясні дощі, погодні умови не дозволяли вчасно завершити збір урожаю, у зв`язку з чим збір урожаю завершився в кінці грудня 2022 року. Позивач не надав доказів на підтвердження факту несплати орендної плати та факту систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, а тому відповідач просить суд відмовити в задоволенні позову.

Дослідивши надані сторонами письмові докази, суд встановив наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Частиною 1 ст. 2 ЦПК Українипередбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.1ст.13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 15 ЦК Українивизначено право кожної особи та захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного судочинства. Отже, об`єктом захисту є порушене, невизнане або оспорюване право чи цивільний інтерес і саме воно є підставою для звернення особи за захистом свого права із застосуванням відповідного способу захисту. Такі способи захисту передбаченістаттею 16 ЦК України.

Судом встановлено, що земельна ділянка площею 0,6999 га, кадастровий номер 7124989000:03:001:0583, розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, належить на праві власності ОСОБА_1 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 25.09.2023 року.

30 вересня 2020 року ОСОБА_1 та ТОВ «Грін Ленд Індастрі» уклали договір оренди землі №813, згідно якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне володіння та користування (оренду) земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) з кадастровим номером 7124989000:03:001:0583, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області за межами населеного пункту, загальною площею 0,6999 га.

Відповідно до відомостей на видачу орендної плати від 05.11.2022 року, ТОВ «Грін Ленд Індастрі» виплатило ОСОБА_1 орендну плату за 2022 рік в розмірі 3500 грн., що підтверджується підписами ОСОБА_1 .

Згідно пункту 9 Договору, щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконанням робіт). Форма орендної плати визначається за взаємною згодою сторін. Орендодавець не менш ніж в тижневий строк, шляхом подачі письмової заяви або в інший доступний спосіб попереджає орендаря про бажану дату, форму і розмір проведення розрахунків по орендній платі та надає орендодавцю необхідну вихідну інформацію (номер банківського рахунку тощо). Орендар нараховує, утримує та сплачує до бюджету ПІДФО та інші обов`язкові внески/платежі із суми орендної плати та всіх інших виплат, здійснених за цим договором на користь орендодавця, використовуючи ставку податку в розмірі та порядку, визначеному законодавством. Орендна плата виплачується за вирахуванням усіх належних податків та зборів.

Пункт 10 Договору передбачає, що обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Згідно з пунктом 11 Договору орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року.

З пункту 28 Договору вбачається, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до пункту 38 Договору, дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї зі сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно ст. 1 Закону України «Про оренду землі», оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до положень ст.13 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 15 Закону України «Про оренду землі» визначено, що однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Стаття 525 ЦК України передбачає, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 2 ст. 409 ЦК України власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про оренду землі», орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. У разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Згідно п. «в» ч. 1 ст.96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Положеннями ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

В обґрунтування позову ОСОБА_1 посилається на те, що ТОВ «Грін Ленд Індастрі» не виконує належним чином умови договорів оренди землі, а саме систематично, тобто двічі і більше, не виплачує орендну плату вчасно та в повному обсязі, чим порушує його права як власника земельних ділянок.

З наявних матеріалів справи вбачається, що ТОВ «Грін Ленд Індастрі» сплатили орендну плату за користування земельною ділянкою ОСОБА_1 за 2021 рік 05.11.2022 року,тобто з порушенням умов договорів, що підтверджується наданими відомостями на видачу орендної плати. Таким чином, з урахуванням даних відомостей встановлено, що орендна плата за 2021 рік, яка мала бути сплачена до 31 грудня 2021 року, виплачені з порушенням умов договору щодо строків виконання зобов`язання.

Відповідно до пункту 36 Договору оренди, зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. Не допускається одностороння зміна договору.

Судом встановлено, що в даній справі відсутні узгоджені сторонами письмові зміни до договору щодо строків виплати орендної плати.

Крім того, суд встановив, що посилання відповідача на введений в країні воєнний стан, у зв`язку з чим відбулося порушення умов договору, не містить переконливих доказів неможливості виконання товариством свого обов`язку у строки обумовлені у договорі, а тому не є підставою для звільнення орендаря від відповідальності.

Таким чином, в діях товариства вбачається порушення умов договору оренди, яке полягає в систематичній (два та більше випадків) несплаті орендної плати, передбаченої договором.

Відповідно до ч. 1 та ч. 5, ч. 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ч.1-3 ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Суд, враховуючи позицію апеляційного суду при розгляді аналогічних справ, приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про розірвання договорів оренди землі №813 від 30.09.2020 року, укладені між позивачем та ТОВ «Грін Ленд Індастрі», та зобов`язання відповідача повернути земельну ділянку площею 0,6999 га, кадастровий номер 7124989000:03:001:0583, є доведеними та обґрунтованими, підтверджені належними доказами, а тому підлягають до задоволення.

Питання щодо судових витрат, суд вирішує відповідно до положень ст.141 ЦПК України, а тому з відповідача на користь позивача необхідно стягнути судовий збір в розмірі 2147,20 грн.

На підставі викладеного,керуючись ст.ст.263,265, 279, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки задовольнити.

Розірвати договір оренди землі №813 від 30.09.2020 року, який укладено між ОСОБА_1 і Товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі».

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» повернути земельну ділянку загальною площею 0,6999 га, кадастровий номер 7124989000:03:001:0583, розташовану в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, власнику ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючого за адресою АДРЕСА_1 ) із користування Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» (код ЄДРПОУ 43593710, м. Полтава, вул. Пушкіна, 42, оф. 106).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі, що складаються із судового збору в сумі 2147 (дві тисячі сто сорок сім) гривень 20 (двадцять) копійок.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення в електронній формі сторони можуть за вебадресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційні скарги на рішення можуть бути подані протягом 30 днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду.

Суддя: О. М. Суходольський

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114779127
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —707/3051/23

Рішення від 08.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні