Ухвала
від 09.11.2023 по справі 138/2667/23
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/2667/23

Провадження №:2-о/138/126/23

У Х В А Л А

09 листопада 2023 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі

головуючого судді Холодової Т.Ю.,

присяжних Юсипець О.В., Кучерук Ю.О.,

за участю секретаря Паламарчук І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

12.09.2023 заявник звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення заявника його опікуном.

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_2 , який є братом заявника, страждає психічним захворюванням та є інвалідом з дитинства ІІ групи безтерміново. За станом здоров`я ОСОБА_2 потребує постійної сторонньої допомоги. На даний час заявник є найближчим родичем ОСОБА_2 , який може опікуватись ним, оскільки їх матір ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а батько ОСОБА_4 після перенесеного інсульту прикутий до ліжка. Також заявник в поданій до суду заяві просив призначити по справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Ухвалою суддіМогилів-Подільськогоміськрайонного суду Вінницької області від 03.10.2023 відкрито провадження у справі, призначено судове засідання.

03.11.2023 в судове засідання заявник та представник заінтересованої особи, належним чином повідомлені, не прибули. Представник заявника адвокат Сердечнюк М.В. подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи проводити без її та заявника участі та вирішити питання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи. Уповноважений представник заінтересованої особи подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити без участі представника.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

З оглядуна п.5постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №5від 31.03.1995«Про судовупрактику всправах провстановлення фактів,що маютьюридичне значення», для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у кожній справі після її порушення суддя зобов`язаний провести підготовчі дії, зокрема, з`ясувати, які фізичні особи і організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи і підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявникові та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, який був затверджений Верховною Радою України, було введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні донині.

Крім того, Указом Президента України № 69/2022 від 24 лютого 2022 року, який був затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію в Україні. Правовий режим загальної мобілізації також продовжувався та триває в Україні донині.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які є опікунами особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

При цьому, згідно з матеріалами справи, судом встановлені наступні обставини: заявник ОСОБА_1 просить визнати недієздатним свого брата ОСОБА_2 , встановити над ним опіку та призначити його опікуном, хоча ОСОБА_2 на сьогоднішній день влаштований до Яришівського психоневрологічного будинку інтернату; заявник ОСОБА_2 згідно повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_3 перебуває на військовому обліку та викликався для проходження військово-лікарської комісії 07.07.2023.

Вказані обставини дають суду підстави вважати, що у випадку задоволення вимог заявника останній набуде право на відстрочку від мобілізації на підставі ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а тому з метоюусунення сумнівівщодо добросовісностідій заявниката недопущеннязловживання правомна поданнязаяв досуду дляухилення відпризову підчас мобілізації, суд вважає за необхідне залучити до участі в справі Могилів-Подільський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки в якості заінтересованої особи.

Також, зважаючи на те, що ОСОБА_2 перебуває у Яришівському психоневрологічному будинку інтернаті, суд вважає за необхідне також залучити до участі у справі вказаний заклад в якості заінтересованої особи, а також в порядку ч. 2 ст. 294 ЦПК України витребувати інформацію про перебування ОСОБА_2 у вказаному закладі за період з 29.07.1990 по даний час.

Вирішуючи клопотання заявника про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 , суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, - на час проведення експертизи (п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України).

Як вбачається з копії витягу із акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 2-18АБ № 006916 від 20.05.1994 ОСОБА_2 , 1972 року народження є інвалідом ІІ групи з дитинства безстроково (а.с. 8). Також, згідно рішення ЛКК № 1396 від 15.12.2022 до протоколу № 235 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , встановлено діагноз F 20 та згідно висновку лікарської комісії медичного закладу за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду (а.с. 9).

Враховуючи викладене вище, зважаючи на заявлені вимоги, тобто визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, а також те, що для об`єктивного розгляду справи необхідно встановити психічний стан особи, що матиме значення для справи і потребує спеціальних знань, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_5 , а провадження у справі на час її проведення зупинити.

Відповідно доч.2ст.299ЦПК Українисудові витрати,пов`язаніз провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 247 ч. 2, 252 ч. 1 п. 5, 260, 261, 294 ч. 1,2, 298 ч. 1, 299 ч. 2, 353 ч. 1 п. 12, 14 ЦПК України суд,

УХВАЛИВ:

Залучити до участі в справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, в якості заінтересованих осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 ( АДРЕСА_1 ) та Яришівський психоневрологічний будинок інтернат (вул. Танащишина, 1, с. Яришів, Могилів-Подільський район, Вінницька область), направивши їм копію заяви та копії доданих до неї документів.

Витребувати відЯришівського психоневрологічногобудинку інтернатув строкдо 08грудня 2023року інформацію про перебування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у Яришівському психоневрологічному будинку інтернаті за період з 29.07.1990 по даний час.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, Могилів-Подільський районний територіальнийцентр комплектуваннята соціальноїпідтримки про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Проведення експертизи доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул. Пирогова, 109, м. Вінниця, Вінницька область, 21018).

На вирішення експертів поставити питання:

1) Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (фактично перебуває в Яришівському психоневрологічному будинку інтернаті за адресою АДРЕСА_2 ) на психічну хворобу?

2) Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витрати на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

До отримання висновку експерта провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, ІНФОРМАЦІЯ_5 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - зупинити.

Зобов`язати керівника Вінницької філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМОЗ України»по закінченню експертизи надіслати суду висновок експерта.

Роз`яснити сторонам у справі, що відповідно до ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення або складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Т.Ю. Холодова

Присяжний: О.В.Юсипець

Присяжний: Ю.О. Кучерук

СудМогилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114784874
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —138/2667/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні