Ухвала
від 09.11.2023 по справі 127/14780/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/14780/23

Провадження 6/127/439/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2023 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі головуючого судді Федчишена С.А.,

при секретарі Підвисоцькій О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці заяву ОСОБА_1 про розстрочку виконання рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 12.09.2023р. по цивільній справі за позовом заступника керівника Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Вінницької міської ради до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Страхової компанії ПАТ «Євроінс Україна» про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою і просив розстрочити виконання рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 12.09.2023р. по цивільній справі за позовом заступника керівника Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Вінницької міської ради до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Страхової компанії ПАТ «Євроінс Україна» про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину. Посилається на скрутне матеріальне становище, а також, вказуючи, що сума стягнення значно перевищує його доходи.

В судовому засідання заявника просив заяву задовольнити.

Представник позивача в судовому засіданні покладався на розсуд суду.

Інші учасники до суду не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про час і місце розгляду заяви. Причину неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши заявника, доводи заяви, суд вважає, що заява про розстрочення виконання судового рішення по справі № 127/14780/23 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 12.09.2023 року задоволено позов. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Вінницької міської ради кошти на відшкодування понесених витрат КНП «Вінницька міська клінічна лікарня швидкої допомоги» на стаціонарне лікування потерпілої особи від злочину в сумі 63023,65грн. на рахунок КНП «Вінницька міська клінічна лікарня швидкої допомоги» - розрахунковий рахунок НОМЕР_1 в АБ «Укргазбанк» м. Київ, ЗКПО 01982749, МФО 320478.

Згідно зст. 129 - 1 Конституції Українисуд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Згідно з ч. 2ст. 13Закону України «Про судоустрій і статус суддів», судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Аналогічні положення закріплені встатті 18 ЦПК України, відповідно до якої судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Доведено, що вище вказане судове рішення від 12.09.2023 року набрало законної сили 14 жовтня 2023 року.

З досліджених матеріалів встановлено, що виконавчий лист по справі не видавався за заявою позивача, та стягнення за виконавчим документом на час розгляду заяви про розстрочку не проводились.

Згідно ч.ч.1, 3, 4ст.435 ЦПК Україниза заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Розстрочка - спосіб виконання зобов`язання, при якому виконання проводиться не одночасно і в повному обсязі, а частинами і в строки, встановлені наперед.

Закон пов`язує можливість відстрочки та розстрочки виконання рішення лише з об`єктивними, тобто такими, що не залежать від волі боржника, обставинами, які носять винятковий характер і утруднюють виконання рішення суду у строк чи у встановлений судом спосіб.

Таким чином, розстрочка виконання рішення суду може бути надана у виняткових випадках, що обумовлюють об`єктивні ускладнення при виконанні судового рішення або наявність яких робить його виконання неможливим.

В той же час, згідно з ч. 5ст. 435 ЦПК Українирозстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

Відповідно до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України в п. 10постанови від 26 грудня 2003 року № 14 «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження», задоволення заяви про розстрочку виконання рішення суду можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає, виходячи із особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення суду (хвороба боржника або членів його сім`ї, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо).

Пунктом 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах» від 25.09.2015 року № 8 встановлено, що судам при вирішенні питання про розстрочку виконання рішення суду слід враховувати те, що розстрочкою виконання рішення є встановлення періоду, протягом якого рішення суду виконається частинами з певним інтервалом у часі. Строки виконання кожної частини мають визначатись судом. Це стосується виконанням рішення суду щодо предметів, які діляться (грошей, майна тощо). Суди, задовольняючи заяви про розстрочку та відстрочку виконання рішень, не враховують що матеріальний стан боржника не є безумовною підставою для невиконання судових рішень, які набрали законної сили, та не є обставиною, що утруднює виконання рішень суду.

Водночас відстрочення виконання судового рішення не є правоперетворюючим судовим рішенням. Саме розстрочення впливає лише на порядок примусового виконання рішення, а природа зобов`язань залишається незмінною. Натомість таке розстрочення або відстрочення унеможливлює примусове виконання судового рішення до спливу строків, визначених судом. Така правова позиція сформована Великою Палатою ВС у постанові від 04 06.2019 року у справі №916/190/18.

Відповідно до положень ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Так,заявником підтвердженоматеріальне становище,та йогоскрутне матеріальнестановище,так яквін є тимчасовопереміщеною особою(фактичнобіженцем)з Херсонськоїобласті,на данийперіод часуніде непрацюю,оскільки запрофесією єморяком (копіюпосвідчення морякадолучено)та у зв`язку з оголошеним військовим станом в країні, забороню виїзду за межі країни особам від 18 до 60 років, щоб піти в рейс для заробітку коштів або влаштуватись на іншу роботу моряку (без іншої освіти) вкрай важко, таким чином наразі не має джерела заробітку в умовах військового стану в Україні та винаймає житло, щоб десь жити. За таких обставин сума боргу єдиним платежем дійсно розцінюється як фінансовий тягар.

Проаналізувавши всі обставини справи, враховуючи бажання боржника повернути заборгованість стягувачу шляхом розстрочення виконання судового рішення, суд вважає за можливе заяву задовольнити.

Керуючись ст.ст.258-261,353,354,435 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Розстрочити виконання рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 12.09.2023 р. (справа№127/14780/23, провадження №2/127/1758/23) на 12 місяців, стягуючи з ОСОБА_1 суму в розмірі 5252 (п`ять тисяч двісті п`ятдесят дві) грн. щомісяця.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15-ти днів з дня її складення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114785194
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину

Судовий реєстр по справі —127/14780/23

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні