Рішення
від 09.11.2023 по справі 912/1046/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2023 рокуСправа № 912/1046/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Глушкова М.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" про ухвалення додаткового рішення у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" (вул. Електроапаратна, 3, офіс 432, м. Луцьк, Волинська область, 43000)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІОНІС МЕД" (вул. Сабліна, 79, с. Грузьке, Кропивницький район, Кіровоградська область, 27632)

про стягнення 1 961 475,53 грн,

секретар судового засідання - Безчасна Н.Г.

представники сторін:

від позивача (в режимі відеоконференції) - Кумановський Л.М., адвокат, ордер серія АС №1062732 від 12.06.2023;

від відповідача - участі не брав,

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІОНІС МЕД" про стягнення 1 335 723,50 грн основного боргу, 58 281,26 грн інфляційних втрат, 291 346,60 грн пені, 276 124,19 грн 40 % річних з покладенням на відповідача судових витрат.

Рішенням суду від 24.10.2023 господарський суд позов задовольнив повністю.

30.10.2023 до суду від позивача надійшла заява про ухвалення додаткового рішення про розподіл судових витрат, у якій Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІОНІС МЕД" 50 000,00 грн витрат на правову допомогу.

Ухвалою від 01.11.2023 господарський суд призначив судове засідання для розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" про ухвалення додаткового рішення у справі на 09.11.2023.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав подану заяву.

Представник відповідача участі в судовому засіданні не брав. Про дату, час та місце проведення судового засідання відповідач повідомлений належним чином, що підтверджується відміткою № 912/1046/23/6791/2023 від 01.11.2023 Загального відділу (канцелярії) Господарського суду Кіровоградської області про направлення ухвали суду від 01.11.2023 (а.с. 221 об.).

Розглядаючи вказану заяву по суті суд враховує таке.

Відповідно до п. 3 ч. 1ст. 244 ГПК Українисуд, що ухваливрішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалитидодатковерішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з положеннямист. 59 Конституції Україникожен має право на професійну правничу допомогу.

Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІОНІС МЕД" на свою користь 50 000,00 грн витрат на правничу допомогу.

Положеннями ст. 123 ГПК України унормовано, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (ч. 1-4 ст. 126 ГПК України).

23.05.2023 між Адвокатським об`єднанням "АФК" та товариством з обмеженою відповідальністю РЕНТА ТРАНС укладений договір про надання правничої допомоги (а.с. 76-77).

Згідно з п. 1.1., 1.2., 4.1.-4.3., 6.1. Договору визначено, що відповідно до даного Договору, укладеного згідно з положеннями статей 44, 47, 57 КАС України та згідно з вимогами статей 27, 29, 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", Клієнт запрошує Адвокатське об`єднання для правничої допомоги, а Адвокатське об`єднання бере на себе зобов`язання по виконанню функцій представника у судових справах та наданню правничої допомоги для захисту прав, свобод та законних інтересів Клієнта, в т.ч. у судах усіх інстанцій, передбачених Законом України "Про судоустрій і статус суддів", третейських судах, підприємствах, установах та організаціях всіх форм власності, органах влади та місцевого самоуправління, а Клієнт зобов`язується виплатити Адвокатському об`єднанню винагороду (гонорар) за надання правничої допомоги.

Правнича допомога надається у справі про стягнення заборгованості за надані послуги з перевезення вантажу з ТзОВ "ДЮНІС МЕД" (ЄДРПОУ: 39223165).

За надання правової (правничої) допомоги Клієнт зобов`язується виплатити Адвокатському об`єднанню гонорар за домовленістю, згідно з обсягом наданих послуг, відповідно до підписаних сторонами актів прийому-передачі наданої правової допомоги, незалежно від гіпотетичного досягнутого результату у кожній конкретній справі. Розмір оплати за надання правової (правничої) погоджується сторонами згідно Додатку № 1 до вказаного договору.

Розмір гонорару у кожній конкретній справі визначається Сторонами у додатках до даного Договору, які є його невід`ємною частиною. При цьому враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвокатів Адвокатського об`єднання залучених до виконання захисту інтересів Клієнта та інші істотні обставини. Гонорар є розумним та враховує витрачений адвокатами Адвокатського об`єднання час.

Оплата за даним договором здійснюється не пізніше 5 робочих днів з дня набрання законної сили рішенням суду, незалежно від результату розгляду справи.

Даний Договір, якщо він достроково не буде припиненим на підставах, передбачених чинним законодавством діє протягом процесу цивільного, господарського, кримінального, адміністративного судочинства до моменту вичерпання всіх судових засобів захисту інтересів Клієнта у межах судоустрою України.

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками.

До Договору Адвокатським об`єднанням та Клієнтом також підписаний додаток №1, в якому визначена фіксована вартість надання послуг правової допомоги в суді першої інстанції в розмірі 50 000,00 грн (а.с. 78).

Надання послуг Адвокатським об`єднанням позивачу підтверджується ордером (а.с. 79) та актом приймання передачі наданої правничої допомоги від 30.01.2023, згідно з яким Адвокатським об`єднанням позивачу надана правова допомога та представництво інтересів клієнта у суді першої інстанції, в тому числі:

- вивчення документів, наданих клієнтом, підготовчі дії;

- проведення зустрічі з клієнтом, роз`яснення клієнту його прав та обов`язків;

- розрахунок основної заборгованості та штрафних санкцій;

- підготовка та подання позовної заяви про стягнення заборгованості, що включає в себе виготовлення та засвідчення копій відповідних документів;

- подання позовної заяви до суду;

- ознайомлення з відзивом до позовної заяви, підготовка відповіді на відзив;

- підготовка інших процесуальних документів (відповіді на відзив, заяв, клопотань тощо) у справі незалежно від їх кількості та змісту;

- участь у судових засіданнях.

Всього надано послуг на загальну суму 50 000,00 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з ч. 5 ст. 126 ГПК України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідачем не заявлено клопотання про зменшення розміру витрат позивача на професійну правничу допомогу адвоката.

Разом з тим, за змістом п. 1 ч. 2 ст. 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Отже, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (п. 1 ч. 2 ст. 126 ГПК України).

Відповідний правовий висновок щодо застосування наведеної вище норми процесуального законодавства містить постанова Об`єднаної палати Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 03.10.2019 у справі №922/445/19.

Таким чином, позивач належними доказами довів, що поніс витрати на професійну правничу допомогу у зв`язку із даною справою, вказані витрати є судовими, а тому вони підлягають покладенню на відповідача повністю в сумі 50 000,00 грн.

Керуючись ст.123,126,129,241,244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" про винесення додаткового рішення та стягнення витрат на надання правничої допомоги у справі № 912/1046/23 задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІОНІС МЕД" (вул. Сабліна, 79, с. Грузьке, Кропивницький район, Кіровоградська область, 27632, ідентифікаційний код 39223165) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТА ТРАНС" (вул. Електроапаратна, 3, офіс 432, м. Луцьк, Волинська область, 43000, ідентифікаційний код 39596485) 50 000,00 грн витрат на правову допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії додаткового рішення надіслати позивачу через систему "Електронний суд" та відповідачу (вул. Сабліна, 79, с. Грузьке, Кропивницький район, Кіровоградська область, 27632).

Суддя М.С. Глушков

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114792082
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування

Судовий реєстр по справі —912/1046/23

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Рішення від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Рішення від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні