Ухвала
від 09.11.2023 по справі 917/2000/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про направлення справи за підсудністю

09.11.2023 Справа № 917/2000/23

Суддя Мацко О.С. , розглянувши матеріали справи № 917/2000/23

за позовною заявою учасника (засновника) Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Української Православної Церкви м. Лохвиця Полтавської області» ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 ,

до відповідачів: 1. Релігійна організація «Благовіщенська релігійна громада Православної Церкви України м. Лохвиця Полтавської області», 37200, Полтавська обл., Миргородський р-н, м. Лохвиця, вул. Шевченка, 1,

2. Полтавська обласна військова адміністрація в особі Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій, 36014, м. Полтава, вул. Соборності, 45,

про визнання недійсним рішення загальних зборів, визнання недійсним статуту, визнання протиправним та скасування розпорядження та скасування запису про державну реєстрацію,

ВСТАНОВИВ:

07.11.2023 року до Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява учасника (засновника) Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Української Православної Церкви м. Лохвиця Полтавської області» ОСОБА_1 до Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Православної Церкви України м. Лохвиця Полтавської області» та Полтавської обласної військової адміністрації в особі Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій про:

- визнання недійсним рішення загальних зборів Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Української Православної Церкви м. Лохвиця Полтавської області», оформленого протоколом від 04.06.2023 р.;

- визнання недійсним Статуту Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Православної Церкви України м. Лохвиця Полтавської області» у новій редакції, зареєстрованого наказом начальника Полтавської обласної військової адміністрації;

- визнання протиправним та скасування розпорядження Полтавської обласної військової адміністрації № 523 від 02.08.2023 р. «Про реєстрацію Статуту Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Православної Церкви України м. Лохвиця Полтавської області» (у новій редакції)»;

- скасування запису про державну реєстрацію щодо внесення змін до відомостей про Релігійну організацію «Благовіщенська релігійна громада Православної Церкви України м. Лохвиця Полтавської області», який міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Судом встановлено, що місцезнаходженням юридичних осіб, вказаних позивачем як відповідачі за даним спором, є Полтавська область (м.Лубни і м.Полтава).

Водночас, згідно з ч. 5 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

Таким чином, якщо відповідачем у справі є орган, зазначений у частині 5 статті 30 ГПК України, то розгляд такої справи у будь-якому разі відноситься до компетенції виключно Господарського суду міста Києва незалежно від наявності інших підстав для визначення виключної підсудності такого спору, в силу прямої вказівки про це в частині 5 статті 30 ГПК України.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 14.06.2022 р. у справі № 910/15190/20.

Указом Президента України № 68/2022 від 24 лютого 2022 року в областях України утворено обласні військові адміністрації, в т.ч. Полтавську обласну військову адміністрацію.

Також згідно з п. 1 вказаного указу обласні, Київська міська державні адміністрації та голови цих адміністрацій набувають статусу відповідних військових адміністрацій та начальників цих військових адміністрацій.

Отже, оскільки одним з відповідачів у даній справі є Полтавська обласна військова адміністрація, то ця справа у будь-якому разі підлягає розгляду Господарським судом міста Києва. На даний висновок не впливає той факт, що позивачем зазначено відповідача 2 - Полтавська обласна військова адміністрація в особі Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій: зі змісту позовної заяви та її прохальної частини чітко вбачається, що позивач оспорює та просить скасувати, серед іншого, розпорядження Полтавської обласної військової адміністрації № 523 від 02.08.2023 р. «Про реєстрацію Статуту Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Православної Церкви України м. Лохвиця Полтавської області» (у новій редакції)", тобто, позов у цій частині подано до Полтавської обласної військової адміністрації. При цьому судом враховано, що визначення відповідачів, предмета й підстав спору є правом позивача. Натомість установлення належності відповідачів й обґрунтованості позову обов`язком суду, який виконують під час розгляду справи, а не на стадії вирішення питання про відкриття провадження.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 ГПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ч. 5 ст. 30, п. 1 ч. 1 та ч. 3 ст. 31, ст. 234 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Передати справу № 917/2000/23 за позовом учасника (засновника) Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Української Православної Церкви м. Лохвиця Полтавської області» ОСОБА_1 до Релігійної організації «Благовіщенська релігійна громада Православної Церкви України м. Лохвиця Полтавської області» та Полтавської обласної військової адміністрації в особі Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій про визнання недійсним рішення загальних зборів, визнання недійсним статуту, визнання протиправним та скасування розпорядження та скасування запису про державну реєстрацію за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду міста Києва (01054, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, будинок 44/В).

2. Копію ухвали надіслати сторонам.

Ухвала підписана 09.11.2023 р.

Ухвала набирає законної сили 09.11.2023 р. та може бути оскаржена у апеляційному порядку протягом 10 днів з дня підписання (ст.ст.235, 255-256 ГПК України). Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України.

Суддя О.С. Мацко

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114793297
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/2000/23

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Мацко О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні