Ухвала
від 09.11.2023 по справі 697/2114/23
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/2114/23

№ пров. 2/697/640/2023

У Х В А Л А

щодо вирішення питання про витребування доказів

09.11.2023

Канівський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Скирди Б.К.,

за участю секретаря судового засідання Васянович Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Каневі клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Бобрицької громади в особі Бобрицької сільської ради Черкаської області про визнання права власності на спадковий житловий будинок та садибної земельної ділянки в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Канівського міськрайонного суду Черкаської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Бобрицької громади в особі Бобрицької сільської ради Черкаської області про визнання права власності на спадковий житловий будинок та садибної земельної ділянки в порядку спадкування за законом.

До суду надійшло клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів з Канівської державної нотаріальної контори, а саме: копії спадкової справи після смерті: ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та розгляд клопотання про витребування доказів по справі розглядати за її відсутності.

Представник відповідача - Бобрицької громади в особі Бобрицької сільської ради Черкаської області у судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Розглянувши клопотання позивача про витребування доказів, суд дійшов наступного висновку.

Згідно з ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Стаття 77 ЦПК України встановлює, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до пункту 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 01.10.1996 «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» якщо сторона не в змозі зібрати докази, а без них правильно вирішити справу неможливо - за клопотанням сторін суд сам має витребувати такі докази.

Докази, про витребування яких просить позивач, мають істотне значення для забезпечення повноти та всебічності розгляду даної справи.

Зважаючи на те, що з метою повного та об`єктивного розгляду справи, копія спадкової справи після смерті: ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку просить витребувати позивач може бути надана лише за запитом суду, суд вважає що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Суд вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно ч. 8, 9 ст. 84 ЦПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Зважаючи на те, що вищевказані документи можуть бути надані лише за запитом суду та які мають значення при вирішенні справи її об`єктивного та всебічного розгляду, суд вважає що наявні підстави для витребування доказів.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст. 84 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати з Канівської державної нотаріальної контори копію спадкової справи після смерті: ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , для долучення до матералів справи.

Встановити термін виконання ухвали до 23.11.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Б . К . Скирда

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114795438
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —697/2114/23

Рішення від 17.01.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні