Вирок
від 09.11.2023 по справі 698/593/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/593/23

Провадження № 1-кп/698/131/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2023 р.смт. Катеринопіль

Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілої ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в селищі Катеринопіль кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12023255310000370 від 25.07.2023 року за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженої с. Терешки, Шполянського району, Черкаської області, громадянки України, українки, зареєстрованої по АДРЕСА_1 , яка фактично проживає по АДРЕСА_1 , розлученої, яка має на утриманні двох неповнолітніх дітей та одну малолітню дитину, тимчасово не працюючої, з освітою середньою, раніше не судимої, у вчиненні кримінального проступку,передбаченого ч. 1 ст.190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 , будучи зобов`язаною згідно ч. 2 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 02.03.2020, як застрахована особа, зареєстрована в установленому порядку як безробітна, своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг та згідно п. 3 цієї ж статті повідомленою про те, що сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг, усвідомлюючи протиправність своїх дій та розуміючи їх наслідки, будучи повідомленою згідно даних її заяви про призначення допомоги від 23.10.2020 про обов`язок інформувати в трьохденний термін про обставини, що впливають на припинення реєстрації безробітного, шляхом обману, навмисно приховала свої доходи, а саме заробітну плату, яку вона отримувала від сільськогосподарського приватного - орендного підприємства «Відродження» за жовтень 2020 року - у розмірі 1000 грн., за листопад 2020 року - у розмірі 1755 грн.

Після чого в ході перевірки Катеринопільським відділом Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості встановлено, що ОСОБА_5 , яка звернулася за призначенням виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття з 27.10.2020 по 03.01.2023 навмисно приховала свої доходи, а саме заробітну плату, яку вона отримувала від сільськогосподарського приватного - орендного підприємства «Відродження», чим порушила п. 2 та п. 3 ст. 36 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», тим самим, ввівши в оману працівників Катеринопільського відділу Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості в результаті чого, остання неправомірно отримувала кошти у на випадок безробіття з 27.10.2020 по 03.01.2021 в розмірі 5304,35 грн.

В результаті протиправних дій ОСОБА_5 державі, в особі Катеринопільського відділу Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості завдано матеріальну шкоду у розмірі 5304, 35 грн.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 заявила про повне визнання власної винуватості за пред`явленим обвинуваченням. При цьому суд переконався, що крім повного визнання винуватості ОСОБА_5 не заперечує фактичних обставин кримінального провадження та кваліфікацію своїх дій, правильно розуміє, та усвідомлює зміст обставин злочину, в якому обвинувачується, правові наслідки розгляду за спрощеною процедурою, а також відсутність сумнівів у добровільності позиції щодо усвідомлення обвинуваченою цих обставин. Зокрема, пояснила, що в жовтні 2020 року вона встала на облік у місцевому центрі зайнятості з метою отримання допомоги як безробітна. Під час оформлення документів у вказаному центрі їй було роз`яснено умови отримання допомоги по безробіттю, а також обов`язок повідомляти про наступне працевлаштування. Після цього, з метою отримання додаткових коштів, для утримання трьох дітей, батько яких не надає допомоги на їх утримання, вона взяла участь у сезонних роботах, організованих СПОП «Відродження» за які в подальшому отримала заробітну плату за два місяці роботи. Про отримання вказаних коштів не повідомила центр зайнятості про що дуже шкодує. В судовому засіданні надала квитанцію про відшкодування, заподіяної шкоди у сумі 5000 грн.

Дослідження інших доказів судом визнано недоцільним на підставі ч. 3 ст. 349 КПК України.

На підставі викладеного, суд вважає доведеною вину обвинуваченої ОСОБА_5 у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство) та кваліфікує її дії за ч. 1 ст. 190 КК України.

Призначаючи міру покарання ОСОБА_5 , суд враховує ступінь тяжкості вчиненого нею кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є кримінальним проступком, особу обвинуваченої, яка за місцем проживання характеризується позитивно, позицію представника потерпілої, яка не наполягає на призначенні суворого покарання, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання суд визнає щире каяття та часткове відшкодування заподіяної злочином матеріальної шкоди.

Обставин, що обтяжують покарання судом не встановлено.

На підставі вищевикладеного, суд визнає необхідним та достатнім для виправлення ОСОБА_5 покарання у виді громадських робіт.

Наведена вище сукупність обставин, які пом`якшують покарання ОСОБА_5 та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого нею кримінального проступку, з урахуванням позитивних даних про особу обвинуваченої та наявності на її утриманні двох неповнолітніх дітей і однієї малолітньої дитини, надає суду підстави для висновку про можливість призначення останній, основного покарання згідно ст. 69 КК України нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч. 1 ст. 190 КК України, відповідно до вимог ч. 2 ст. 56 КК України.

Речові докази: копію особової справи з Катеринопільського відділу Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості на ОСОБА_5 залишити при матеріалах кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

ОСОБА_5 визнати винуватою у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України та із застосуванням ст. 69 КК України призначити їй покарання у виді громадських робіт у розмірі 60 (Шістдесят) годин.

Речові докази: копію особової справи з Катеринопільського відділу Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості на ОСОБА_5 залишити при матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржено з підстав, передбачених ч. 2 ст. 394 КПК України. Апеляційна скарга на вирокподається до Черкаського апеляційного суду через Катеринопільський районний суд, протягом 30 днів, з дня його проголошення. Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114795443
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —698/593/23

Вирок від 09.11.2023

Кримінальне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 19.09.2023

Кримінальне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні