Рішення
від 06.11.2023 по справі 120/10561/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

06 листопада 2023 р. Справа № 120/10561/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Комара П.А., розглянувши письмово в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "КАРДИНАЛ-БЕЗПЕКИ" до:головного управління ДПС у м. Києві про: визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

В суд надійшов позов товариства з обмеженою відповідальністю "КАРДИНАЛ-БЕЗПЕКИ" до головного управління ДПС у м. Києві про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

В обґрунтування наявності підстав позову представник позивача зазначив, що за результатами камеральної перевірки щодо своєчасності реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН контролюючим органом встановлені порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН, визначених п. 201.10 ст. 201, п.п. 69.2 ст. 69 підрозділу 10 розділу ЧЧ "Перехідна положення" Податкового кодексу України. Перевірка оформлена актом від 17.04.2023, на підставі якого прийняте оскаржене податкове повідомлення - рішення, з яким позивач не погоджується.

Справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідач подав відзив, у якому зазначає, що оскаржуване податкове повідомлення-рішення прийняте правомірно, оскільки перевіркою були встановлені і позивачем не спростовані факти пропуску відповідних граничних строків реєстрації податкових накладних. З огляду на це, просить у задоволенні позову відмовити.

Інших заяв по суті до суду не надходило.

Оцінюючи обґрунтованість спірного рішення, суд виходить з такого.

Згідно з п. 201.1 ст. 201 ПК України платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін. Абзацами 1, 4 пункту 201.10 статті 201 ПК України передбачено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Відповідно до п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 №1246, реєстрації підлягають податкові накладні та/або розрахунки коригування (у тому числі ті, що не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг) та залишаються у їх постачальника (продавця); складені під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України; складені в межах виконання угод про розподіл продукції; складені за операціями з постачання товарів (послуг), які звільнені від оподаткування) незалежно від суми податку на додану вартість, зазначеної в одній податковій накладній та/або розрахунку коригування.

Реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється платником ПДВ не пізніше календарного дня, передбаченого п. 201.10 ст. 201 ПКУ в залежності від періоду складання податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної, а саме :

- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Статтею 120-1 ПК України визначена відповідальність платників податків за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та допущення помилок при зазначенні обов`язкових реквізитів податкової накладної.

Згідно з пунктом 120-1.1 статті 120 ПК України порушення платниками податку на додану вартість граничного строку, передбаченого статтею 201 цього Кодексу, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (крім податкової накладної/розрахунку коригування, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість; податкової накладної/розрахунку коригування, складеної на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою; податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 цього Кодексу у разі здійснення операцій, визначених підпунктами «а» - «г» цього пункту, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної; податкової накладної, складеної відповідно до статті 199 цього Кодексу, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної; податкової накладної, складеної відповідно до абзацу одинадцятого пункту 201.4 статті 201 цього Кодексу, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної) тягне за собою накладення на платника податку на додану вартість, на якого відповідно до вимог статей 192 і 201 цього Кодексу покладено обов`язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі:

- 10 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;

- 20 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

- 30 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

- 40 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів;

- 50 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Абзацом 3 підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК України визначено, що платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов`язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов`язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану" за умови реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року.

Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану" від 12 травня 2022 №2260-ІХ ( набрав чинності 27.05.2022) внесені зміни до п.п. 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПК України, та поновлена відповідальність платників податків у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок згідно з Кодексом, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, з урахуванням обставин, передбачених підпунктом 112.8.9 пункту 112.8 статті 112 Кодексу, що звільняють від фінансової відповідальності.

Нормами цього підпункту скасовується дія мораторію на застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-15).

Отже, реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 включно, як умова звільнення від відповідальності за їх несвоєчасну реєстрацію, застосовується до тих випадків, коли граничний термін виконання таких обов`язків припадає на період з 24 лютого 2022 по 26 травня 2022.

Згідно з п. 12 Порядку №1246 прийняття та перевірка податкової накладної (розрахунку коригування) здійснюється в автоматизованому режимі, після чого формується квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної. Таким чином, податкова накладна реєструється автоматично без участі у цьому працівників ДПС. Положеннями пункту 2 Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №557, операційний день визначений як частина дня, протягом якої за наявності технічної можливості здійснюється електронний документообіг. При цьому конкретні часові межі операційного дня цим Порядком не визначені. На відміну від цього, пунктом 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1246, встановлено, що операційний день в робочі дні триває з 8 до 20-ї години.

Головним управлінням ДПС у Київській області проведена камеральна перевірка ТОВ "Кардинал-Безпеки" з питань своєчасності реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригувань до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних.

За результатами перевірки складений акт від 17.04.2023 №28125/Ж5/26-15-04-11-03/42952178, з якого вбачається, що перевіркою встановлені порушення в частині реєстрації платником податкових накладних із порушенням граничних термінів реєстрації.

Заперечення позивачем на Акт не було подано.

На підставі акту перевірки відповідачем прийняте податкове повідомлення - рішення №333180411 від 06.04.2023, яким до позивача застосований штраф в сумі 392777, 25 грн. за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних за період з січня по грудень 2022 року.

Податковий органом у відзиві закцентовано увагу суду на тому, що ГУДПС у Київській області при винесенні спірного рішення було допущено технічну помилку у даті ППР та помилково зазначено 06.04.2023 замість 12.05.2023, про що було повідомлено платника податків листом від 20.06.2023 за №51239/6/26-15-04-11-08.

Так судом встановлено, що граничними термінами реєстрації відповідних податкових накладних у ЄРПН, щодо яких складені висновки перевірки, були: за податковими накладними складеними з 31.08.2022 по 28.02.2023.

В розрізі кожної конкретно взятої податкової накладної перевіркою встановлено таке:

- податкова накладна № 64 від 03.08.2022 - кількість днів порушення/пропуску строку -15;

- податкова накладна № 1 від 30.11.2022, кількість днів порушення/пропуску строку - 61;

- податкова накладна № 98 від 31.12.2022, кількість днів порушення/пропуску строку - 30;

- податкова накладна № 91 від 28.12.2022, кількість днів порушення/пропуску строку - 30;

- податкова накладна №93 від 31.12.2022 кількість днів порушення/пропуску строку - 30;

- податкова накладна № 82 від 31.07.2022, кількість днів порушення/пропуску строку - 186;

- податкова накладна № 97 від 31.12.2022, кількість днів порушення/пропуску строку - 30;

- податкова накладна №94 від 31.12.2022, кількість днів порушення/пропуску строку - 30;

- податкова накладна №92 від 29.12.2022, кількість днів порушення/пропуску строку - 30;

- податкова накладна № 5 від 10.01.2023, кількість днів порушення/пропуску строку - 45;

- податкова накладна №6 від 11.01.2023, кількість днів порушення/пропуску строку - 45;

- податкова накладна № 7 від 10.02.2023, кількість днів порушення/пропуску строку - 12.

Судом встановлено, що позивач порушив граничні терміни реєстрації податкових накладних, які були складені протягом періоду з серпня 2022 по лютий 2023, чого він належними доказами не спростовує. Позивач не надав належні докази, зокрема квитанції чи інші документи, які б підтверджували своєчасну відправку ним для реєстрації податкових накладних, щодо яких виявлене порушення, і неприйняття їх з незалежних від платника причин. Посилання на відповідні карантинні обмеження також не підтверджують неможливість виконання посадовими особами платника обов`язків щодо своєчасності вчинення ними відповідних дій.

Зважаючи на зазначене, суд погоджується з правомірністю прийнятого Головним управлінням ДПС у Київській області податкового повідомлення - рішення, під час прийняття якого відповідач не вийшов за межі наданих повноважень, діючи на підставі та у спосіб, передбачений законом, з огляду на що позов задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 КАС України, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні адміністративного позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 255 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Інформація про учасників справи:

Позивач: товариство з обмеженою відповідальністю "Кардинал - Безпека" (21021, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. 600-річчя, 15, ЄДРПОУ 42952178)

Відповідач: Головне управління ДПС у м. Києві (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19, ЄДРПОУ 43141267)

Суддя Комар Павло Анатолійович

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114797508
СудочинствоАдміністративне
Суть: визнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —120/10561/23

Ухвала від 04.01.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Ватаманюк Р.В.

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Ватаманюк Р.В.

Рішення від 06.11.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 21.07.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні