Постанова
від 17.09.2010 по справі 2а-2752/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

  

            ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                              ПОСТАНОВА

                                                      ІМЕНЕМ     УКРАЇНИ

"17" вересня 2010 р.                                                                  Справа № 2a-2752/10/0970

м. Івано-Франківськ  

Івано-Франківський  окружний адміністративний суд у складі:

Судді Тимощука О.Л.

при секретарі  Короташ О.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі,  вул. Галицька, 21, м. Тисмениця, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77400      

до відповідача: Закритого акціонерного товариства виробничо-дослідне об'єднання "Регіон", вул.Галицька,15, м.Тисмениця, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77400

про стягнення заборгованості у сумі 6735,59 грн.,-

                                                              ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі звернулося в суд з адміністративним позовом до  Закритого акціонерного товариства виробничо-дослідне об'єднання "Регіон" про стягнення заборгованості у сумі 6735,59 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не сплачувались самостійно задекларовані страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування,  внаслідок чого виникла заборгованість  на загальну суму  6735,59 грн.,  в тому числі : за травень 2010 року - 3372,16грн. та за червень 2010 року - 3363,43грн.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, подавши суду клопотання про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просив позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з’явився,  про дату, час та місце проведення судового розгляду справи судом повідомлявся. Наданим правом на подання заперечення проти позову не скористався. Заяв та клопотань про відкладення розгляду справи чи про причини неявки суду не надав.

Згідно ч.4 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повторного неприбуття відповідача –не суб’єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття, розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вбачає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши та оцінивши подані письмові докази та інші матеріали справи, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Закритt акціонернt товариствj виробничо-дослідне об'єднання "Регіон" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду в Тисменицькому районі як суб"єкт підприємницької діяльності - юридична особа з 08.08.2000 року.

          Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію платника від  08.08.2000 №267 тому згідно Закону України " Про збір на обов"язкове пенсійне страхування", "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" являється платником збору на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування.

          Статтею 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»№1058-ІV від 09.07.2003р. визначено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше, а також кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Частиною 2 ст.5 Закону передбачено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.19 вищезазначеного Закону на суми доходу (прибутку), отриманого від відповідної діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, відповідачу нараховуються страхові внески до солідарної системи.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.17 даного Закону та розділу 4 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»відповідач зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески в розмірі 32 % суми фактичних витрат на оплату праці і 1-2 % від суми доходу у вигляді заробітної плати.

Приписами ч.3 ст.18 вказаного Закону страхові внески є цільовим загальнообов’язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.6 ст.20 даного Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або, які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески (ч.2 ст.20 зазначеного Закону).

Згідно з ч.12 ст. 20 вищезазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

В силу ч.2 ст.106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

          Судом встановлено, що в ході здійснення фінансово-господарської діяльності відповідач відповідно до вимог Закону звітувався до управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі. У поданих звітах відповідач задекларував страхові внески, що підлягали сплаті в сумі 6735,59 грн., в тому числі: за травень 2010 року - 3372,16 грн. та за червень 2010 року - 3363,43 грн. Однак, вказані суми страхових внесків відповідачем сплачені не були.

          Тому, заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків перед бюджетом управління Фонду району за травень та червень 2010 року становить 6735,59 грн., що підтверджується копією розрахунків сум страхових внесків що підлягають сплаті за травень, червень 2010 року.

Частиною 3 статті 106 вищезазначеного Закону встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені управлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов’язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Несплата та несвоєчасна сплата страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідачем є підставою для нарахування пені та штрафних санкцій у відповідності до вищевказаних норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Таким чином, станом на момент судового розгляду справи заборгованість відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України вТисменицькому районі становить  6735,59 грн., що підтверджується копією розрахунків сум страхових внесків що підлягають сплаті за травень, червень 2010 року. . Оскільки, станом на день розгляду справи, заборгованість відповідачем не погашена, вона підлягає стягненню в судовому порядку.

Виходячи з наведеного, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

          На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

                                                             ПОСТАНОВИВ:

          Позов задовольнити повністю.

          Стягнути із Закритого акціонерного товариства виробничо-дослідного об'єднання "Регіон" (ЄДРПОУ 30980317)  на користь Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі  заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі  6735 (Шість тисяч сімсот триста п'ять гривень) 59 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб’єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п’ятиденного строку з моменту отримання суб’єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

          Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

          

          Суддя:                                                                                Тимощук О.Л.

          

          Постанова буде складена в повному обсязі 22.09.2010 року.

Дата ухвалення рішення17.09.2010
Оприлюднено06.10.2010
Номер документу11480184
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2752/10/0970

Ухвала від 03.08.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 17.09.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні