Постанова
від 08.11.2023 по справі 160/18720/22
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

08 листопада 2023 року м. Дніпросправа № 160/18720/22

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого - судді Білак С.В. (доповідач), суддів: Чабаненко С.В., Юрко І.В., розглянувши в порядку письмового провадження у м. Дніпрі апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА» на додаткове рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02.06.2023 року в адміністративній справі №160/18720/22 (суддя у 1 інстанції Бондар М.В.) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним і скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Цитадель ЮА» звернулося до суду з позовом до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, в якому просило:

- визнати протиправним та скасувати рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку від 14.06.2022 року №19749 Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

- зобов`язати Головне управління ДПС України виключити ТОВ «Цитадель ЮА» з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 17.05.2023 позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА» задоволено повністю. Визнано протиправним та скасовано рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку від 14.06.2022 №19749 Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зобов`язано Головне управління ДПС України виключити Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА» з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку. Стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА» за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області судові витрати у розмірі 4 962 (чотири тисячі дев`ятсот шістдесят дві) гривні 00 копійок.

Додатковим рішенням стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА» за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 5000 (п`ять тисяч) гривень 00 копійок.

Не погодившись з додатковим рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати оскаржуване додаткове рішення в частині відмови у задоволені заяви щодо стягнення витрат на правничу допомогу та стягнути на користь позивача витрати на правничу допомогу у розмірі 15000,00грн.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що розмір витрат на правничу допомогу є співмірним та не підтверджен належними доказами. Так, 15.05.2023 року між позивачем та адвокатом Єпіфановою Ю.О. на виконання умов договору про надання юридичних послуг складено акт, в якому викладено детальний опис наданої правничої (правової) допомоги (послуг) та визначено загальну суму гонорару, який підлягає сплаті 20000,00грн. Та саме цю суму суд повинен був присудити на користь позивача, проте стягнув на його користь витрати на правничу допомогу у розмірі 5000,00грн.

Так, згідно п. 3 ч. 1 ст. 252 КАС України, суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Статтею 132 КАС України визначено, що судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат пов`язаних з розглядом справи, належать, в тому числі, витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частини другої статті 134 КАС України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

За змістом частини третьої статті 134 КАС України для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до частини четвертої статті 134 КАС України для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Частиною п`ятою статті 134 КАС України визначено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

За положеннями статті 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Аналіз вищенаведених положень процесуального закону дає підстави для висновку про те, що документально підтверджені судові витрати на професійну правничу допомогу адвоката, пов`язані з розглядом справи, підлягають компенсації стороні, яка не є суб`єктом владних повноважень та на користь якої ухвалене рішення, за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень.

При цьому, суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої ухвалене судове рішення, всі понесені нею витрати на професійну правничу допомогу, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенства права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, враховуючи такі критерії, як складність справи, витрачений адвокатом час, значення спору для сторони тощо.

При визначенні суми компенсації витрат, понесених на професійну правничу допомогу, необхідно досліджувати на підставі належних та допустимих доказів обсяг фактично наданих адвокатом послуг і виконаних робіт, кількість витраченого часу, розмір гонорару, співмірність послуг категоріям складності справи, витраченому адвокатом часу, об`єму наданих послуг, ціні позову та (або) значенню справи.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, про що, зокрема зазначено у рішеннях від 26 лютого 2015 року у справі «Баришевський проти України», від 10 грудня 2009 року у справі «Гімайдуліна і інших проти України», від 12 жовтня 2006 року у справі «Двойних проти України», від 30 березня 2004 року у справі «Меріт проти України», заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

Суд зазначає, що на підтвердження витрат, понесених на професійну правничу допомогу, мають бути надані договір про надання правничої допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правничої допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правничу допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування останніх.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 17.09.2019 року у справі № 810/3806/18, що враховується судом апеляційної інстанції, відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України.

З матеріалів справи слідує, що згідно з актом про надання правничої (правової) допомоги (послуг) за Договором про надання правничої допомоги від 10.11.2022 року Єпіфанова Ю.А. (далі - Адвокат), з одного боку та Товариство з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА», в особі директора Клешні Дмитра Володимировича, який діє на підставі Статуту (далі - Клієнт), з іншого боку при згадці разом - Сторони, склали цей Акт відповідно до Договору №19 про надання правничої (правової) допомоги від 10 листопада 2022 про таке:

1. Адвокат за дорученням Клієнта і за винагороду (гонорар) надав Клієнту такі види правничої (правової) допомоги, передбачені Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»: складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, а саме:

- Адвокат склав та подав до Дніпропетровського окружного адміністративного суду: позовну заяву (адміністративний позов) про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити дії; заяву щодо судових витрат у справі №160/18720/22.

Представництво інтересів Клієнта у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а саме представництво інтересів Клієнта в Дніпропетровському окружному адміністративному суді у справі №160/18720/22 за позовом Клієнта до Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити дії.

Адвокат представляв інтереси Клієнта:

- в підготовчих засіданнях Дніпропетровського окружного адміністративного суду у справі №160/18720/22 02 березня 2023, 22 березня 2023, 05 квітня 2023;

- в судових засіданнях Дніпропетровського оружного адміністративного суду у справі №160/18720/22 27 квітня 2023, 11 травня 2023, 17 травня 2023.

Відповідно до пунктів 3.2, 3.3. Договору про надання правничої (правової) допомоги від 10.11.2022 Клієнт сплачує Адвокату гонорар (винагороду) у розмірі 20 000,00 грн.

Колегія суддів погоджується з судом першої інстанції, що заявлена суму у розмірі 20000 грн. є завищеною у співмірності із складністю справи та наданим адвокатом обсягом послуг, в той час як сума у розмірі 5000,00грн. відповідачає критерію розумуності та співмірносі.

Враховуючи викладене підстави для скасування додаткового судового рішення відсутні, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення.

Керуючись статтями 241-245, 250, 315, 316, 321, 322, 327, 329 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦИТАДЕЛЬ ЮА» на додаткове рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02.06.2023 року в адміністративній справі №160/18720/22.

Додаткове рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02.06.2023 року в адміністративній справі №160/18720/22 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий - суддяС.В. Білак

суддяС.В. Чабаненко

суддяІ.В. Юрко

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114803502
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/18720/22

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 10.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Постанова від 08.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 17.08.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 17.08.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні