Ухвала
від 09.11.2023 по справі 990/268/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

09 листопада 2023 року

м. Київ

справа №990/268/23

адміністративне провадження №П/990/268/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

Головуючої судді: Желтобрюх І.Л.,

суддів: Білоуса О.В., Блажівської Н.Є., Шишова О.О. , Яковенка М.М

за участю:

секретаря судового засідання: Вітковської К.М.,

представника позивача Губської А.В.,

представника відповідача Пантюхової Р.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача про залучення як третіх осіб Ради національної безпеки і оборони України та Служби безпеки України у справі за позовом ОСОБА_1 до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 12 травня 2023 року №277/2023 в частині,

У С Т А Н О В И В :

17 жовтня 2023 року до Верховного Суду, як суду першої інстанції надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 (підписаний його представником, адвокатом: Губською А.В.) до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 12 травня 2023 року №277/2023 в частині «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 травня 2023 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в частині введення в дію пункту 122 додатку до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 травня 2023 року.

23 жовтня 2023 року Верховний Суд відкрив провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з викликом (повідомленням) сторін.

Разом з позовною заявою представником позивача заявлено клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, - Раду національної безпеки і оборони України та Службу безпеки України.

Клопотання обґрунтоване тим, що, виходячи із зібраних доказів, спірне рішення про застосування санкцій прийняте Радою національної безпеки і оборони України за пропозицією Служби безпеки України. Відтак, з огляду на обставини прийняття відповідачем оскаржуваного Указу, на думку представника позивача, існує певна юридична заінтересованість Служби безпеки України та Ради національної безпеки і оборони України, а також судове рішення у цій справі може вплинути на права та обов`язки вказаних осіб.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заявлене ним разом із позовною заявою клопотання, просив його задовольнити з підстав, наведених у ньому.

Представник відповідача під час судового засідання також підтримав подане представником позивача клопотання, погоджуючись із доводами позивача щодо необхідності їх участі у справі.

Проаналізувавши мотиви та обґрунтування заявленого клопотання, Суд вважає, що таке підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини другої статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина п`ята статті 49 КАС України).

Враховуючи, що предметом спору є Указ Президента України, яким уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про накладення на позивача санкцій за пропозицією Служби безпеки України, Суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання представника позивача та залучення до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, - Службу безпеки України та Раду національної безпеки і оборони України, оскільки судове рішення у цій справі може вплинути на стан та результати виконання останніми покладених на них завдань та функцій.

Окрім того, колегією суддів поставлено на обговорення питання щодо необхідності витребування доказів від Ради національної безпеки і оборони України та Служби безпеки України, що підтверджують фактичні дані та обставини, які стали підставою для прийняття рішення про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо позивача, та інших доказів, що стосуються предмета доказування у справі.

За приписами частини першої статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з частиною дев`ятою статті 79 КАС України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Враховуючи викладене, з метою повного та всебічного розгляду справи колегія суддів вважає за необхідне витребувати від Ради національної безпеки і оборони України та Служби безпеки України належним чином засвідчені копії всіх матеріалів, пов`язаних з прийняттям оскаржуваного від 12 травня 2023 року №277/2023 в частині «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 травня 2023 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в частині, що стосується позивача, - ОСОБА_1 .

Керуючись статтями 49, 79, 80, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника ОСОБА_1 , - адвоката Губської Алли Володимирівни, задовольнити.

Залучити до участі у справі як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, Раду національної безпеки і оборони України (вул. Петра Болбочана, 8, м. Київ, 01601) та Службу безпеки України (вул. Володимирська, 33, м. Київ, 01601).

Витребувати від Ради національної безпеки та оборони України та Служби безпеки України наявні у їх розпорядженні матеріали, що стали підставою для прийняття рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 травня 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо ОСОБА_1 .

У разі неможливості виконання вимог ухвали у встановлений строк письмово повідомити Суд про причини її невиконання у той же строк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуюча суддя: І.Л. Желтобрюх

Судді: О.В. Білоус

Н.Є. Блажівська

О.О. Шишов

М.М. Яковенко

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114805142
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, з них:

Судовий реєстр по справі —990/268/23

Ухвала від 19.09.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 14.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 14.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 09.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 09.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні