Ухвала
від 08.11.2023 по справі 227/1452/22
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.11.2023 227/1452/22

УХВАЛА

про призначення кримінального провадження до судового розгляду

08 листопада 2023 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження, внесене в ЄРДР за № 42020051660000053 від 03.06.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.2,3 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Добропільського міськрайонного суду Донецької області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42020051660000053 від 03.06.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.2,3 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України.

В підготовчих судових засіданнях 07.11.2023р. та 08.11.2023р. прокурор просив призначити вказаний обвинувальний акт до судового розгляду в відкритому судовому засіданні, мотивуючи це, відповідністю обвинувального акту вимогам КПК України. Судовий розгляд просив здійснювати за участю прокурора, захисника, обвинуваченого, а також з викликом свідків, зазначених в реєстрі матеріалів досудового розслідування.

Захисник ОСОБА_5 , якого підтримав обвинувачений ОСОБА_6 , заперечував проти призначення обвинувального акту до судового розгляду, з підстав невідповідності його вимогами ст. 291 КПК України, та звернулася до суду із клопотанням про його повернення прокурору, мотивуючи це наступним.

В обвинувальному акті не міститься формулювання обвинувачення та посилання на положення закону і статті (частини статті) закону України; підпис прокурора на обвинувальному акті не скріплений печаткою; обвинувальний акт має посилання на анкетні відомості особи, яка надає правовий захист обвинуваченому; в обвинувальному акті відсутні відомості про слідчого; до обвинувального акту не додано розписок підозрюваного про отримання копії обвинувального акту; реєстр матеріалів досудового розслідування не містить в повному обсязі відомостей про прийнятті процесуальні рішення та не відображають хід досудового розслідування.

Представник потерпілого в судове засідання не з`явився, надавши заяву про проведення підготовчого судового засідання за його відсутності.

Вирішуючи питання щодо можливості призначення обвинувального акту до судового розгляду, суд виходить з наступного.

Відповідно до п.3-5 ч.3 ст.314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідають вимогам цього Кодексу, направити обвинувальний акт, до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження абопризначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта.

Згідно ст.291КПК України,обвинувальний актмає містититакі відомості:найменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер; 2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3)анкетні відомостікожного потерпілого(прізвище,ім`я,по батькові,дата тамісце народження,місце проживання,громадянство); 3-1)анкетні відомостівикривача (прізвище,ім`я,по батькові,дата тамісце народження,місце проживання,громадянство); 4)прізвище,ім`я,по батьковіта займанапосада слідчого,прокурора; 5)виклад фактичнихобставин кримінальногоправопорушення,які прокурорвважає встановленими,правову кваліфікаціюкримінального правопорушенняз посиланнямна положеннязакону істатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність таформулювання обвинувачення; 6)обставини,які обтяжуютьчи пом`якшуютьпокарання; 7)розмір шкоди,завданої кримінальнимправопорушенням; 7-1)підстави застосуваннязаходів кримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи,які прокурорвважає встановленими; 8)розмір витратна залученняексперта (уразі проведенняекспертизи підчас досудовогорозслідування); 8-1)розмір пропонованоївинагороди викривачу; 9) дату та місце його складення та затвердження.

Як вбачається зі змісту обвинувального акту щодо ОСОБА_4 містяться відомості, які передбачені ч. 2 ст. 291 КПК України, зокрема виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення. До обвинувального акту додана розписка ОСОБА_4 про отримання копії обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування. Обвинувальний акт підписано слідчим та прокурором.

Суд не погоджується з посиланнями захисника на те, що в обвинувальному акті відсутнє точне формулювання та посилання на на положення закону і статті (частини статті) закону України.

Відповідно до п.13 ч.1 ст. 3 КПК України обвинувачення це твердження про вчинення певною особою діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, висунуте в порядку, встановленому цим Кодексом.

Частиною 2 статті 42 КПК України визначено, що обвинуваченим є особа, обвинувальний акт щодо якої переданий до суду в порядку, передбаченому ст. 291 КПК України, а обвинувальний акт відповідно до п.3 ч.2 ст.283 КПК України є однією з форм закінчення досудового розслідування. На стадії досудового розслідування, обвинувачення особи пов`язується з моментом складання обвинувального акта, що містить сформовану на досудовому розслідуванні версію про вчинення особою діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.

Ст. 374 КПК України передбачено, що питання формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, із зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків кримінального правопорушення, форми вини і мотивів кримінального правопорушення можуть бути предметом розгляду і оцінки під час судового розгляду.

Крім того, відповідно до ст. 338 КПК України, прокурор під час судового розгляду не позбавлений можливості змінити обвинувачення.

За приписами ст.ст.36, 40 КПК України, слідчий, прокурор здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійними у своїй процесуальній діяльності.

Отже, затверджуючи та направляючи до суду обвинувальний акт, формулюючи в ньому обвинувачення та викладаючи фактичні обставини кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, останній повинен в ході судового розгляду довести в передбачених законом спосіб, належними та допустимими доказами факт вчинення обвинуваченим інкримінованого злочину та інші обставини, вказані в обвинувальному акті.

З приводу не зазначення в реєстрі матеріалів досудового розслідування усіх вчинених процесуальних дій, суд зауважує, що неповнота відображених у ньому відомостей, відповідно до вимог ст. 109 КПК України не може бути підставою для повернення обвинувального акту прокурору, оскільки підставою для повернення обвинувального акту є невідповідність саме обвинувального акту вимогам ст..291 КПК України.

Щодо відсутності розписки підозрюваного про отримання копії обвинувального акту, суд зазначає, що до обвинувального акту додано розписку обвинуваченого ОСОБА_4 про отримання ним копії обвинувального акту, реєстру матеріалів досудового розслідування та цивільного позову, що свідчить про дотримання прав ОСОБА_4 після завершення досудового розслідування. Крім того, вказані документи були вручені під розписку того ж дня й захиснику ОСОБА_5 і останній жодних заперечень до моменту проведення підготовчого судового засідання з приводу змісту вказаної розписки не висловлював.

Решта аргументів захисника не свідчать про наявність підстав для повернення обвинувального акту прокурору, а тому суд відмовляє в задоволенні відповідного клопотання.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 314, 315, 371-372 КПК України,

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_5 про повернення обвинувального акту прокурору відмовити.

Призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження,внесене в ЄРДР за № 42020051660000053 від 03.06.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.2, 3 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України на 17листопада 2023року о14:00год. в приміщенні Добропільського міськрайонного суду (Донецька область, м. Добропілля, вул. Банкова, 39 А, кабінет №1).

Судовий розгляд здійснювати за участю прокурора, захисника, обвинуваченого.

Викликати до суду для допиту свідків, зазначених в Реєстрі матеріалів досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя ОСОБА_1

СудДобропільський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114807408
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —227/1452/22

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 19.12.2023

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні