Рішення
від 10.11.2023 по справі 466/9218/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/9218/23

Провадження № 2/466/2176/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2023 року м.Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

у складі: головуючого судді Невойта П.С.,

секретаря с/з Климочко С.М.,

справа №466/9218/23,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м.Львові в порядку загального провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Львівської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви для прийняття спадщини,

за участі представника позивача адвоката Туза Б.М.,

в с т а н о в и в:

06.09.2023 р. адвокат Дмитришин Мирослава Петрівна в інтересах ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , звернулась до суду з позовом до Львівської міської ради та просить суд визначити додатковий строк 2 місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті племінника ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її племінник ОСОБА_2 у віці 55 років. На момент смерті він був власником квартири АДРЕСА_1 та проживав у ній.

Відповідно, маючи намір прийняти спадщину позивач усно звернулась з заявою до приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Яремко Р.Є. Однак, згідно листа №86/02-14 від 16.08.2023 року у прийнятті заяви їй було відмовлено в зв`язку з пропуском встановленого законодавством строку на прийняття спадщини (шість місяців).

Позивач вважає, що не подала заяву про прийняття спадщини за місцем відкриття спадщини у шестимісячний строк з дня смерті племінника - спадкодавця з наступних поважних причин. Після смерті племінника розпочалась війна, окрім цього позивач займалась збором документів, які б підтверджували її родинні відносини з її сестрою ОСОБА_3 - мамою померлого ОСОБА_2 .

Дані обставини стали підставою пропуску позивачем строку для прийняття спадщини.

Ухвалою від 06.09.2023 року позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження із призначенням підготовчого судового засідання.

Ухвалою від 27.09.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 позовні вимоги підтримав, просив позов задоволити.

Представник відповідача Львівської міської ради у судове засідання повторно не прибув, хоча належним чином повідомлявся про час та місце слухання справи, що стверджується рекомендованим поштовим повідомленням, яке повернулося на адресу суду та долучено до матеріалів справи, письмового відзиву на позовну заяву ним подано не було.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази у їх сукупності, суд встановив таке.

ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер племінник позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 10.12.2021 року, виданим Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м.Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) /а.с.8/.

З матеріалів справи вбачається, що позивач є тіткою померлого, що встановлено рішенням Шевченківського районного суду м.Львова від 01.02.2023 року в справі № 466/7383/22 року, а саме встановлено факт родинних відносин, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , є рідними сестрами.

Станом на час розгляду справи в суді тітка померлого, позивач в справі ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею.

Після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відкрилась спадщина на спадкове майно.

При житті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 заповіту не складав.

Відповідно, маючи намір прийняти спадщину позивач звернулась в усній формі у лютому 2022 року до приватного нотаріуса ЛМНО Баб`як Г.Я.

Однак, листом №77/01-16 від 14.09.2023 р. /а.с.43/. позивачу відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із відсутністю у неї документів, які б підтверджували факт родинних відносин між нею та спадкодавцем ОСОБА_2 , в тому числі, свідоцтва про народження.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України). Статтею 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Згідно ст. 1272 Цивільного кодексу України Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Статтею 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Позивач посилається на те, що не змогла своєчасно звернутись до органів нотаріату із заявою про прийняття спадщини через обставини, викладені вище.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Вимоги позивача про надання їй додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини суд вважає обґрунтованими, а причини пропуску строку на прийняття спадщини, поважними, оскільки, на думку суду, вони пов`язані з об`єктивними, непереборними та істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій щодо прийняття спадщини, а саме війною та необхідністю встановлення факту родинних відносин, який було встановлено рішенням Шевченківського районного суду м.Львова від 01.02.2023 року у справі №466/7383/22, яке згідно постанови Львівського апеляційного суду від 29.06.2023 р. залишено без змін, а також непоодинокими запитами до органів державної влади щодо надання підтверджуючих документів родинних відносин (арк.спр.11-14).

Згідно зі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З огляду на викладене, суд вбачає наявність передбачених ч.3 ст. 1272 ЦК України підстав для визначення позивачу додаткового строку для подання нею заяви про прийняття спадщини, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 3, 12, 13, 77, 81, 141, 259, 263-266, 268 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк 2 місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2

Відповідач: Львівська міська рада, код ЄДПРОУ 41041750, юридична адреса: м.Львів, пл. Ринок,1.

Повний текст судового рішення складений 10.11.2023.

Суддя П. С. Невойт

Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114808302
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для подання заяви для прийняття спадщини,

Судовий реєстр по справі —466/9218/23

Рішення від 10.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні