Ухвала
від 10.11.2023 по справі 920/894/21
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"10" листопада 2023 р. Справа№ 920/894/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Коробенка Г.П.

суддів: Козир Т.П.

Кравчука Г.А.

розглянувши заяву колегії суддів у складі: Коробенка Г.П. - головуючого судді, суддів Козир Т.П., Кравчука Г.А. про самовідвід від розгляду апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання"

на ухвалу Господарського суду Сумської області

від 23.08.2023

у справі №920/894/21 (суддя Джепа Ю.А.)

за позовом: Акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро

до відповідачів:

1) Товариства з обмеженою відповідальністю Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання

2) Акціонерного товариства Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання Інжиніринг

3) Товариства з обмеженою відповідальністю Техногаз-С

за участі третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору на стороні першого відповідача: 1) Головного управління ДПС у Сумській області

2) Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк

3) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

про зобов`язання не чинити перешкоди у користуванні майном та звільнити нежитлові приміщення

та за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання

до відповідача: Акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача за зустрічним позовом: Акціонерного товариства Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання

про скасування державної реєстрації та припинення права власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 23.08.2023 поновлено провадження у справі №920/894/21. Матеріали справи № 920/894/21 передано до Господарського суду Сумської області для розгляду в межах справи № 920/604/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання (40004, Сумська область, м. Суми, вул. Горького, буд. 58, ідентифікаційний код 34013028).

Не погодившись з вказаною ухвалою суду першої інстанції, скаржник звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу Господарського суду Сумської області від 23.08.2023 у справі №920/894/21.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу №920/894/21 передано на розгляд колегії суддів у складі: Коробенка Г.П. (головуючого судді), суддів: Кравчука Г.А., Козир Т.П.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 05.10.2023 витребувано з Господарського суду Сумської області справу №920/894/21.

Після надходження справи суддями Північного апеляційного господарського суду Коробенком Г.П., Кравчуком Г.А., Козир Т.П. було заявлено самовідвід у справі №920/894/21, обґрунтовуючи його тим, що під час автоматизованого розподілу справи №920/894/21 не було враховано спеціалізацію суддів.

Розглянувши дану заяву, судова колегія дійшла наступних висновків.

Згідно з частиною 3 статті 6 Господарського процесуального кодексу України визначення судді або колегії суддів (судді доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою у порядку, визначеному цим Кодексом (автоматизований розподіл справи).

Як унормовано пунктом 2.3.20 Положення про автоматизовану систему документообігу суду автоматизований розподіл судових справ між суддями (колегіями суддів) здійснюється з урахуванням спеціалізації суддів.

При вирішенні питання щодо відкриття апеляційного провадження та дослідженні матеріалів апеляційної скарги, судом встановлено, що оскаржуваною ухвалою матеріали справи №920/894/21 передано до Господарського суду Сумської області для розгляду в межах справи №920/604/23 про банкротство Товариства з обмеженою відповідальністю "Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання", тому у даній справі застосуванню підлягають норми Кодексу України з процедур банкрутства.

Кодекс України з процедур банкрутства є спеціальним нормативно-правовим актом, який встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 ГПК України визначення судді, а в разі колегіального розгляду - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених в частині другій статті 6 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Згідно з пп. 17.4 п. 17 перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється за допомогою автоматизованої системи документообігу суду за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

За правилом п.4 ч.1 ст. 35 ГПК України у випадку, якщо було порушено порядок визначення судді для розгляду справи, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу).

Персональна спеціалізація суддів судових палат Північного апеляційного господарського суду затверджена рішенням зборів суддів Північного апеляційного господарського суду від 02.10.2018 року (з подальшими змінами).

Справи у спорах про банкрутство та пов`язані з банкрутством цим же рішенням зборів суддів Північного апеляційного господарського суду віднесені до відання третьої судової палати суду.

Отже, розподіл справи відбувся за помилкового визначення спеціалізації, оскільки заявлений у справі спір пов`язаний з банкрутством і не є спеціалізацією суддів Коробенко Г.П.., Козир Т.П., Кравчука Г.А. які входять до складу першої судової палати Північного апеляційного господарського суду, помилково визначених автоматизованою системою документообігу суду для розгляду даної справи, що є безумовною підставою для самовідводу суддів.

За таких обставин судді Коробенко Г.П., Козир Т.П., Кравчук Г.А. вважають себе неправомочними вирішувати спір у даній справі та заявили самовідвід, який підлягає задоволенню з наведених мотивів.

Матеріали апеляційної скарги підлягають передачі для повторного автоматизованого розподілу в частині визначення нового складу колегії суддів відповідно до ст. 32 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 32, 35, 38, 39, 40, 234, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву суддів Північного апеляційного господарського суду Коробенко Г.П., Козир Т.П., Кравчука Г.А. про самовідвід задовольнити.

2. Матеріали апеляційної скарги передати для здійснення визначення складу судової колегії відповідно до приписів ГПК України.

3. Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Г.П. Коробенко

Судді Т.П. Козир

Г.А. Кравчук

Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114821798
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування державної реєстрації та припинення права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —920/894/21

Постанова від 08.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поляков Б.М.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поляков Б.М.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поляков Б.М.

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Постанова від 11.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні