Ухвала
від 30.10.2023 по справі 873/533/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"30" жовтня 2023 р. Справа№ 873/533/23

Північний апеляційний господарський суд

суддя: Іоннікова І.А.

представники учасників по справі в судове засідання не з`явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ"

про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду

у третейській справі № 01/23 від 27.07.2023 (головуючий: Лінкевич О.М., третейські судді: Перегуда О.В., Соколов В.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ"

до фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни

про стягнення заборгованості за договором оренди № 31 від 12.02.2020,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" звернулося до Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" з позовом до фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни про стягнення заборгованості за договором оренди № 31 від 12.02.2020.

Рішенням Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" задоволено. Вирішено:

- стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" заборгованість за договором оренди № 31 від 12.02.2020 у розмірі 562 026 гривень 46 коп.;

- стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" пеню за несвоєчасну сплату орендної плати та компенсацію комунальних послуг у розмірі 41 398 грн 03 коп.;

- стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" витрати по оплаті третейського збору у розмірі 6234 грн 24 коп.

28.09.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" звернулося до Північного апеляційного господарського суду із заявою про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.09.2023 заяві Товариству з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" присвоєно номер судової справи 873/533/23 та передано на розгляд головуючому судді (судді-доповідачу) Іонніковій І.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 04.10.2023 прийнято до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Третейського суду у третейській справі № 01/23 від 27.07.2023; розгляд заяви призначено на 30.10.2023.

09.10.2023 до Північного апеляційного господарського суду від позивача надійшла заява на виконання ухвали суду, в якій повідомлено суд, про те що: третейське застереження недійним не визнано; рішення Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 не скасоване; в провадженні Північного апеляційного господарського суду або інших судів немає заяви про оскарження чи скасування рішення Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23. До вказаної заяви додано оригінал рішення Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23.

10.10.2023 від Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" надійшла справа № 01/23.

30.10.2023 від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності його представника. Також у клопотанні позивач підтримав заяву про видачу виконавчого документа.

В судове засідання, яке відбулося 30.10.2023 представники сторін не з`явилися, про час і місце судового засідання повідомлялися належним чином.

Враховуючи те, що явка представників сторін у судове засідання не була визнана судом обов`язковою, суд ухвалив розгляд заяви здійснювати за відсутності представників сторін, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 354 Господарського процесуального кодексу України неявка однієї із сторін не є перешкодою для судового розгляду заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду.

Дослідивши матеріали заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду, оглянувши третейську справу № 01/23, Північний апеляційний господарський суд встановив наступне.

Як було вищевказано, рішенням Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 позов задоволено. Вирішено стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" заборгованість за договором оренди № 31 від 12.02.2020 у розмірі 562 026 гривень 46 коп.; стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" пеню за несвоєчасну сплату орендної плати та компенсацію комунальних послуг у розмірі 41 398 грн 03 коп.; стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" витрати по оплаті третейського збору у розмірі 6234 грн 24 коп.

Стаття 50 Закону України "Про третейські суди" встановлює, що сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов`язані добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень. Сторони та третейський суд вживають усіх необхідних заходів з метою забезпечення виконання рішення третейського суду.

Відповідно до ст. 55 Закону України "Про третейські суди" рішення третейського суду виконуються зобов`язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні. Якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

У зазначеному рішенні Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 не встановлено строк його виконання, отже, воно підлягає негайному виконанню.

Статтею 57 Закону України "Про третейські суди" передбачено, що рішення третейського суду, яке не виконано добровільно, підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження". Виконавчий документ, виданий на підставі рішення третейського суду, може бути пред`явлений до примусового виконання в строки, встановлені Законом України "Про виконавче провадження".

У разі, коли рішення третейського суду не виконується добровільно зобов`язаною цим рішенням стороною, інша сторона може подати до компетентного суду заяву про видачу виконавчого документа, яким, у господарському судочинстві згідно зі ст. 327 Господарського процесуального кодексу України та п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження", є наказ.

За змістом ч. 1 ст. 56 Закону України "Про третейські суди" заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.

В силу вимог ч. 2 ст. 352 Господарського процесуального кодексу України заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду подається до апеляційного господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня ухвалення рішення третейським судом.

За правилами ч. 3 ст. 354 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених статтею 355 цього Кодексу.

Стаття 355 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що суд відмовляє у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо: 1) на день ухвалення рішення за заявою про видачу наказу рішення третейського суду скасовано судом; 2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону; 3) пропущено встановлений строк для звернення за видачею наказу, а причини його пропуску не визнані господарським судом поважними; 4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди; 5) третейська угода визнана недійсною; 6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону; 7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом; 8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу господарського суду відповідну справу; 9) третейський суд вирішив питання про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

Отже, виходячи з приписів чинного законодавства при розгляді заяви про видачу виконавчого документа, апеляційний господарський суд не здійснює оцінки законності і обґрунтованості рішення третейського суду в цілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для відмови в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа, визначених ст. 56 Закону України "Про третейські суди" та ст. 355 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи, що матеріали справи не містять доказів іншого, з матеріалів справи вбачаться наступне:

- на день розгляду заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 судом не скасовано (п. 1 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України);

- справа, у якій прийнято рішення третейського суду, підвідомча третейському суду відповідно до закону (п. 2 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України);

- при зверненні до суду із заявою про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення у вищевказаній справі Товариством з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" не пропущений встановлений строк для звернення за видачею виконавчого документа (п. 3 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України);

- рішення третейського суду прийнято у спорі, передбаченому третейською угодою, та цим рішенням не вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди (п. 4 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України);

- третейська угода не визнана недійсною (п. 5 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України);

- склад третейського суду, яким прийнято рішення, відповідав вимогам закону (п. 6 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України);

- рішення третейського суду не містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом (п. 7 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України);

- третейський суд не вирішував питання про права і обов`язки осіб, які не брали участь у справі (п. 9 ст. 355 Господарського процесуального кодексу України).

За вказаних обставин, враховуючи, що фізичною особою-підприємцем Бичик Світланою Олексіївною рішення Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 добровільно не виконано, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Третейського суду.

Відповідно до ч. 9 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Сплачена заявником при зверненні до суду з цією заявою сума судового збору відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на боржника, оскільки станом на дату звернення заявника до суду з цією заявою рішення третейського суду боржником виконано не було, а отже, саме винні дії боржника змусили стягувача звертатися до суду з заявою про видачу наказу і нести відповідні судові витрати.

Керуючись ст.ст. 129, 234, 352-356 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" про видачу виконавчого документа про примусове виконання рішення Постійно діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 - задовольнити.

2. Після набрання законної сили цією ухвалою, на примусове виконання рішення Постійного діючого Незалежного Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Ліга юридичного захисту інтересів споживачів" від 27.07.2023 у третейській справі № 01/23 видати накази наступного змісту:

"Стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ідент. номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" (02660, м. Київ, вул. Червоноткацька, б. 42, код ЄДРПОУ 42326325) заборгованість за договором оренди № 31 від 12.02.2020 у розмірі 562 026 (п`ятсот шістдесят дві тисячі двадцять шість) гривень 46 копійок.

Стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ідент. номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" (02660, м. Київ, вул. Червоноткацька, б. 42, код ЄДРПОУ 42326325) пеню за несвоєчасну сплату орендної плати та компенсацію комунальних послуг у розмірі 41 398 (сорок одна тисяча триста дев`яносто вісім) гривень 03 копійок.

Стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ідент. номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" (02660, м. Київ, вул. Червоноткацька, б. 42, код ЄДРПОУ 42326325) витрати по оплаті третейського збору у розмірі 6234 (шість тисяч двісті тридцять чотири) гривні 24 копійок.

Стягнути з фізичної особи-підприємця Бичик Світлани Олексіївни ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ідент. номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УНО РЕНТ" (02660, м. Київ, вул. Червоноткацька, б. 42, код ЄДРПОУ 42326325) витрати по сплаті судового збору за подання заяви про видачу виконавчого документа в розмірі 1342 (одна тисяча триста сорок дві) гривні 00 копійок".

3. Ухвала, якщо вона не буде оскаржена в апеляційному порядку, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції.

4. Ухвала може бути оскаржена у апеляційному порядку на підставі ч. 3 ст. 356 та ч. 2 ст. 253 Господарського процесуального кодексу України до Верховного Суду у строк, передбачений ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 10.11.2023.

Суддя І.А. Іоннікова

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114821804
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи щодо оскарження рішень третейських судів та про видачу наказів на примусове виконання рішень третейських судів, з них про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду

Судовий реєстр по справі —873/533/23

Судовий наказ від 30.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Судовий наказ від 30.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Судовий наказ від 30.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Судовий наказ від 30.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні