Постанова
від 20.09.2010 по справі 2а-3886/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-3886/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі :

головуючого-судді - Д' якова В.І.,

при секретарі - Дурицькій К.М.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в за лі суду в м. Чернігові справу з а адміністративним позовом п ершого заступника прокурора м. Чернігова в інтересах держ ави в особі Головної державн ої інспекції на автомобільно му транспорті до Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Партнер-авто" про стягнення фінансових санкцій,-

В С Т А Н О В И В :

20.07.2010 р. перший заступник прок урора м. Чернігова звернувся до суду в інтересах держави в особі Головної державної ін спекції на автомобільному тр анспорті (далі - Головтранс інспекція) до Товариства з об меженою відповідальністю "Па ртнер-авто" (далі - ТОВ "Партн ер-авто" ) про стягнення фінанс ової санкції в сумі 1700 грн. Свої вимоги мотивує тим, що в резул ьтаті перевірки транспортно го засобу, що належить ТОВ "Пар тнер-авто" було зафіксовано, щ о при наданні послуг по перев езенню пасажирів по маршруту «Чернігів - Київ» в режимі р егулярних спеціальних перев езень у водія відсутня ліцен зійна картка, що є порушенням ст. 39 Закону України «Про авто мобільний транспорт». За над ання послуг з перевезень пас ажирів та вантажів без оформ лення документів, перелік як их визначений статтями 39 та 48 Закону України «Про автомобі льний транспорт» на автомобі льного перевізника накладає ться штраф у розмірі ста неоп одатковуваних мінімумів дох одів громадян, а тому 15.07.2009 р. бул о винесено постанову № 075164 про застосування фінансових сан кцій до ТОВ "Партнер-авто" в су мі 1700 грн., яку відповідач в доб ровільному порядку не сплати в.

В судовому засіданні проку рор позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в п овному обсязі, посилаючись н а обставини, викладені в позо вній заяві.

Представник Головтрансінс пекція в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в пов ному обсязі, посилаючись на о бставини, викладені в позовн ій заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлявся у в становленому порядку, поштов а кореспонденція двічі повер нута за закінченням терміну зберігання.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши думку прокурора та пояснення представника пози вача, суд вважає, що позов підл ягає задоволенню з наступних підстав.

Основним завданням держав ного регулювання та контролю у сфері автомобільного тран спорту, відповідно до статті 5 Закону України «Про автомоб ільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-ІІІ (далі - Закон України №2 344-ІІІ ), є створення умов безпеч ного, якісного й ефективного перевезення пасажирів та ва нтажів, надання додаткових т ранспортних послуг.

Статтею 6 Закону України №2344- ІІІ передбачено, що державни й контроль автомобільних пер евізників здійснюється шлях ом проведення планових, поза планових і рейдових перевіро к. Не частіше одного разу на кв артал здійснюються рейдові п еревірки дотримання автомоб ільними перевізниками вимог законодавчих і нормативно-п равових актів щодо забезпече ння безпеки пасажирських пер евезень та безпеки дорожньог о руху. При проведенні позапл анових і рейдових перевірок автомобільний перевізник, що буде перевірятися, стосовно терміну проведення перевірк и не інформується. Порядок зд ійснення державного контрол ю на автомобільному транспор ті визначає Кабінет Міністрі в України.

На виконання статті 6 Закону України №2344-ІІІ Постановою Ка бінету Міністрів України від 8 листопада 2006 року N 1567 затвердж ено Порядок здійснення держа вного контролю на автомобіль ному транспорті (далі - Поря док N 1567), який визначає процеду ру здійснення державного кон тролю за додержанням суб'єкт ами господарювання, які пров адять діяльність у сфері авт омобільного транспорту (далі - суб'єкти господарювання), ви мог законодавства про автомо більний транспорт, норм та ст андартів щодо організації пе ревезень пасажирів і вантажі в автомобільним транспортом , норм міжнародних договорів про міжнародне автомобільне сполучення, наявністю відпо відних ліцензій і ліцензійни х карток, виконанням ними ліц ензійних умов, а також процед уру здійснення державного на гляду за забезпеченням таким и суб'єктами господарювання безпеки автомобільних перев езень.

В результаті перевірки тра нспортного засобу, що належи ть ТОВ "Партнер-авто", державни ми інспекторами ТУ Головавто трансінспекції у Сумській об ласті Тимченком М.М. та ТУ Гол овавтотрансінспекції у Черн ігівській області Савчуко м В.І. складено акт № 134946 від 22.06.2009 р., в якому зафіксова но, що при наданні послуг по пе ревезенню пасажирів по маршр уту «Чернігів - Київ» в режи мі регулярних спеціальних пе ревезень у водія відсутня лі цензійна картка, що є порушен ням ст. 39 Закону України «Про а втомобільний транспорт». Вод ій від пояснень відмовився.

Відповідно до ст. 30 Закону Ук раїни №2344-ІІІ автомобільний п еревізник зобов'язаний: забе зпечувати дотримання персон алом вимог законодавства про автомобільний транспорт; за безпечувати контроль техніч ного та санітарного стану ав тобусів чи таксі перед почат ком роботи; забезпечувати пр оведення щозмінного передре йсового та післярейсового ме дичного огляду водіїв трансп ортних засобів; забезпечуват и водіїв необхідною документ ацією; утримувати транспортн і засоби в належному технічн ому та санітарному стані, заб езпечувати їх своєчасне пода ння для посадки пасажирів та відправлення; забезпечувати проїзд пасажирів до зупинки чи місця призначення за марш рутом без додаткових витрат у разі припинення поїздки че рез технічну несправність тр анспортного засобу.

Відповідно до ст. 39 Закону Ук раїни №2344-ІІІ автомобільні пе ревізники, водії, пасажири по винні мати і пред'являти особ ам, які уповноважені здійсню вати контроль на автомобільн ому транспорті та у сфері без пеки дорожнього руху, докуме нти, на підставі яких виконую ться пасажирські перевезенн я. Документи для регулярних п асажирських перевезень: для автомобільного перевізника - ліцензія, договір із органам и виконавчої влади та органа ми місцевого самоврядування чи їх дозвіл, паспорт маршрут у, документ, що засвідчує вико ристання автобуса на законни х підставах, інші документи, п ередбачені законодавством У країни; для водія автобуса - по свідчення водія відповідної категорії, реєстраційні док ументи на транспортний засіб , ліцензійна картка, дорожній лист, квитково-касовий лист, с хема маршруту, розклад руху, т аблиця вартості проїзду (крі м міських перевезень), інші до кументи, передбачені законод авством України.

Згідно пунктів 25-27 Порядку N 156 7 справа про порушення розгля дається посадовою особою орг ану державного контролю за м ісцезнаходженням суб'єкта го сподарювання або за місцем в иявлення порушення (за письм овою заявою уповноваженої ос оби суб'єкта господарювання) не пізніше ніж протягом двох місяців з дня його виявлення . За наявності підстав керівн ик органу державного контрол ю або його заступник виносит ь постанову про застосування фінансових санкцій.

Відповідно з п. 26 Порядку, рек омендованим листом відповід ачу було надіслане повідомле ння про розгляд справи про по рушення в приміщенні територ іального управління Головав тотрансінспекції у Чернігів ській області на 15.07.2009 року о 10:00 г од. Згідно копії поштового по відомлення, лист було отрима но представником відповідач а 08.07.2009 р.

Відповідно абз. 3. ч1. ст. 60 Зако ну України №2344-ІІІ за надання п ослуг з перевезень пасажирів та вантажів без оформлення д окументів, перелік яких визн ачений статтями 39 та 48 цього За кону до автомобільних переві зників застосовуються санкц ії, - штраф у розмірі ста неопо датковуваних мінімумів дохо дів громадян.

Постановою начальника ТУ Г оловтрансінспекції в Черніг івській області про застосув ання фінансових санкцій № 075164 в ід 15.07.2009 р. до ТОВ "Партнер-авто" з астосовано фінансові санкці ї в сумі 1700 гривень. Відповідач в добровільному порядку штр аф не сплатив.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги першого заст упника прокурора м. Чернігов а в інтересах держави в особі Головної державної інспекці ї на автомобільному транспор ті до Товариства з обмеженою відповідальністю "Партнер-а вто" підлягають задоволенню, оскільки є законними та обґр унтованими, а фінансова санк ція стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги першого за ступника прокурора м. Черніг ова в інтересах держави в осо бі Головної державної інспек ції на автомобільному трансп орті до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Партнер -авто", задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Пар тнер-авто" ( м. Чернігів, пр- т Перемоги, 95-А, код 32728873 ) фінансо ві санкції в розмірі 1700 (одна ти сяча сімсот) грн. в доход держа вного бюджету на рахунок: 31118106700 002, код ЄДРПОУ 22825965, КБК 21081100, МФО 853592, У ДК в м. Чернігові, держбюджет .

Постанова суду може бути ос каржена в порядку передбачен ому ст. ст. 185-187 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни.

Суддя Д'яков В.І.

Дата ухвалення рішення20.09.2010
Оприлюднено05.10.2010
Номер документу11482482
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3886/10/2570

Ухвала від 21.07.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Постанова від 20.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні