Ухвала
від 07.11.2023 по справі 120/5976/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження в справі

м. Вінниця

07 листопада 2023 р. Справа № 120/5976/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді:Жданкіної Наталії Володимирівни,

за участю:

секретаря судового засідання: Галюк Аліни Леонідівни,

прокурора: Колівошко С.М.,

представників відповідачів: не з`явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом Керівника Хмільницької окружної прокуратури Вінницької області до Комунальний заклад "Центр культури та дозвілля Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області", Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в :

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом Керівника Хмільницької окружної прокуратури Вінницької області до Комунальний заклад "Центр культури та дозвілля Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області", Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор зазначає, що за результатами проведеного вивчення стану дотримання вимог чинного законодавства щодо забезпечення цивільного захисту населення на території Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області, установлено порушення інтересів держави.

Зокрема, на території вказаної територіальної громади знаходиться протирадіаційне укриття № 02461, розташоване за адресою вул. Миру, 16А, с. Качанівка, Хмільницький район, Вінницька область, яка не готова до використання за призначенням, через що не здатна забезпечити захист цивільного населення та у разі використання за призначенням може створювати загрозу для життя та здоров`я людей. Балансоутримувачем зазначеної споруди цивільного захисту значиться КЗ "Центр культури та дозвілля Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області. З метою зобов`язання відповідачів вжити заходів щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення даної захисної споруди, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 12.05.2023 відкрито провадження у даній справі та вирішено здійснювати її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою від 13.07.2023 вирішено подальший розгляд справи № 120/5976/23 проводити в порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні із повідомленням (викликом) сторін.

03.11.2023 та 07.11.2023 на адресу суду від представників сторін надійшли заяви про закриття провадження в зв`язку з добровільним виконанням позовних вимог. Зокрема прокурор в обґрунтування поданої заяви про закриття провадження зазначив, що відповідно до отриманого від Війтівецької сільської ради листа від 24.10.2023 за №671 та доданого до нього «Акту оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту протирадіаційного укриття 02461 від 17.10.2023» захисна споруда цивільного захисту - протирадіаційне укриття №02461 приведена у відповідність до вимог зазначених у наказі МВС України від 09.07.2018 №579 «Про затвердження вимог з питань виконання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту» та оцінюється як готове до використання за призначенням.

Вивчивши матеріали справи та оцінивши надані сторонами докази, суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття провадження у справі, з огляду на наступне.

Спір між сторонами виник у зв`язку з протиправною, на думку позивача, бездіяльністю відповідача, як суб`єкта владних повноважень, яка полягає у невжитті заходів щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення протирадіаційного укриття № 02461, яке розташоване за адресою вул. Миру, 16А, с. Качанівка, Хмільницький район, Вінницька область.

Водночас позивач, обираючи спосіб захисту порушених прав та інтересів, просив суд зобов`язати Комунальний заклад "Центр культури та дозвілля Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області", який є балансоутримувачем вказаного укриття, вжити заходів щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення даної захисної споруди.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем вжито заходи щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення протирадіаційного укриття №02461, що підтверджується актом оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту, згідно якого протирадіаційне укриття №02461, станом на 17.10.2023 оцінюється як готове до використання за призначенням.

Отже, встановлені судом обставини справи свідчать про те, що оскаржувані порушення були виправлені відповідачем під час розгляду справи в суді.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Отже, для закриття провадження у справі з вищенаведених підстав необхідні дві обов`язкові умови: 1) виправлення суб`єктом владних повноважень тих порушень, що є предметом оскарження в суді; 2) відсутність підстав вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

З огляду на викладене та беручи до уваги те, що оскаржувані порушення відповідачем виправлені, а підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною після такого виправлення, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 238, 248, 256, 294 КАС України, -

у х в а л и в :

Заяву керівника Хмільницької окружної прокуратури Вінницької області про закриття провадження задовольнити.

Провадження в адміністративній справі №120/5976/23 за позовом Керівника Хмільницької окружної прокуратури Вінницької області до Комунальний заклад "Центр культури та дозвілля Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області", Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії - закрити.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Жданкіна Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114827210
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —120/5976/23

Ухвала від 07.11.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 13.07.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 12.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні