Рішення
від 09.11.2023 по справі 925/1292/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2023 року Черкаси справа №925/1292/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І.,

без виклику учасників справи, розглянув справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (вул.Шолуденка, 1, м.Київ, 04116, ідентифікаційний код 42399676)

до Комунального некомерційного підприємства «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради» (вул.Академіка Корольова, 15, м.Черкаси, 18029, ідентифікаційний код 38553482)

про стягнення 31385,73 грн,

25.09.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» звернулось у Господарський суд Черкаської області із позовом до Комунального некомерційного підприємства «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради», у якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за договором постачання природного газу №22-1144/21-БО-Т від 22.11.2021 у загальній сумі 31385,73 грн, яка складається з: основної заборгованості у сумі 25593,44 грн, пені у сумі 4733,03 грн, 3% річних у сумі 283,98 грн та інфляційних витрат у сумі 775,28 грн. У позовній заяві позивач просить суд розгляд справи здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи та стягнути з відповідача на свою користь судові витрати зі сплати судового збору у сумі 2684,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на виконання умов договору, позивач у період з листопада 2021 року до грудня 2022 року передач у власність відповідача природний газ на загальну суму 190853,02 грн, проте відповідач свої зобов`язання з оплати вартості поставленого природного газу виконував не належним чином та здійснював оплату за поставлений природний газ не у повному розмірі, внаслідок чого у відповідача виникла заборгованість за договором постачання природного газу у розмірі 25593,44 грн, за примусовим стягненням якої разом із нарахованими на нею пенею, інфляційними та річними позивач і звернувся із цим позовом до суду.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 29.09.2023 відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи. Встановлено відповідачу строк для подання суду відзиву на позов та усіх доказів, якими обґрунтовує свої заперечення та клопотання щодо розгляду справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, а також встановив строк для подання заперечень на відповідь на відзив (у разі їх наявності) не пізніше 10 днів з дня отримання відповіді на відзив, позивачу встановлено строк на подачу відповіді на відзив відповідача на позов не пізніше 10 днів з дня отримання відзиву.

Відповідач, у встановлений судом строк, відзив на позов або клопотання про розгляд справи з викликом учасників справи суду не надав. Ухвала Господарського суду Черкаської області від 29.08.2023 про відкриття провадження у справі, направлена на адресу місцезнаходження відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення (судом був замовлений Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) та 06.10.2023 була вручена представнику відповідача, про що свідчить його підпис на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення, яке міститься у матеріалах справи.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З огляду на те, що судом виконано обов`язок щодо належного повідомлення відповідача, та неподання відповідачем відзиву, з метою забезпечення на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку справа розглядається за наявними у справі документами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд встановив наступне.

22.11.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (постачальник) та Комунальним некомерційним підприємством «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради» (споживач) було укладено договір постачання природного газу №22-1144/21-БО-Т (далі договір). За умовами цього договору постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ, а споживач зобов`язується прийняти його та оплатити на умовах цього договору (пункт 1.1 договору).

Природний газ, що постачається за цим договором, використовується споживачем для власних потреб (пункт 1.2 договору).

За цим договором може бути поставлений природний газ (за кодом згідно з УКТЗЕД 2711 21 00 00) власного видобутку (природний газ, видобутий на території України) та/або імпортований природний газ, ввезений на митну територію України (пункт 1.3 договору).

Постачальник передає споживачу на умовах цього договору замовлений споживачем обсяг (об`єм) природного газу у період з листопада 2021 року до грудня 2022 року (включно) у кількості 22,3 тис.куб.метрів, у тому числі за місяцями згідно з таблицею наведеною у пункті 2.1 договору (пункт 2.1 договору).

Загальний обсяг природного газу замовлений споживачем за цим договором, складається з сум загальних обсягів природного газу, замовлених споживачем на всі розрахункові періоди протягом строку дії договору (пункт 2.1.3 договору).

Споживач протягом двох робочих днів з дати одержання акту зобов`язується повернути постачальнику один примірник оригіналу акту, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від його підписання (пункт 3.5.3 договору).

У випадку неповернення споживачем підписаного оригіналу акту до 15-го (п`ятнадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим періодом, а також у випадку розбіжностей між даними, отриманими від споживача відповідно до підпункту 3.5.1 цього пункту, та даних щодо остаточної алокації відборів споживача на Інформаційній платформі Оператора ГТС, обсяг (об`єм) спожитого газу вважається встановленим (узгодженим) відповідно до даних Інформаційної платформи Оператора ГТС та переданим у власність споживачу, а вартість поставленого протягом відповідного розрахункового періоду газу розраховується з урахуванням цін, які визначені у розділі 4 цього договору (пункт 3.5.4 договору).

У пункті 4.1 договору сторонами узгоджено ціну та порядок зміни ціни на природний газ, який постачається за цим договором, а саме ціна природного газу за 1000,00 м3 газу без ПДВ становить 13658,42 грн. Всього ціна газу за 1000,00 м3 з ПДВ, з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнту, який застосовується при замовленні потужності на добу, за цим договором становить 16554,00 грн.

Загальна вартість цього договору на дату укладання становить 307 628,50 грн, крім того ПДВ 61525,70 грн, разом з ПДВ 369 154,20 грн (пункт 4.3 договору).

Оплата за природний газ за розрахунковий період здійснюється споживачем виключно грошовими коштами в наступному порядку: 70% вартості фактично переданого відповідно до акту приймання-передачі природного газу - до останнього числа місяця, наступного за місяцем, в якому було здійснено постачання газу. Остаточний розрахунок за фактично переданий відповідно до акту приймання-передачі природний газ здійснюється споживачем до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому споживач повинен був сплатити 70% грошових коштів за відповідний розрахунковий період. У разі відсутності акту приймання-передачі, фактична вартість використаного споживачем газу розраховується відповідно до умов підпункту 3.5.4 пункту 3.5 цього договору. Споживач має право здійснити оплату та/або передоплату за природний газ протягом періоду поставки або до початку розрахункового періоду (пункт 5.1 договору).

У разі наявності заборгованості за минулі періоди та/або заборгованості із сплати пені, штрафів, інфляційних нарахувань, відсотків річних та судового збору сторони погоджуються, що грошова сума, яка надійшла від споживача, погашає вимоги постачальника у такій черговості незалежно від призначення платежу, визначеного споживачем: у першу чергу відшкодовуються витрати постачальника, пов`язані з одержанням виконання; у другу - сплачуються інфляційні нарахування, відсотки річних, пені, штрафи; у третю чергу - погашається основна сума заборгованості за використаний природний газ та компенсація вартості робіт, пов`язаних з припиненням (обмеженням) газопостачання споживачу (пункт 5.4 договору).

Звірка розрахунків та/або фактичного обсягу використання природного газу здійснюється сторонами протягом десяти днів з моменту письмової вимоги однієї із сторін, підписаної уповноваженою особою на підставі відомостей про фактичну оплату вартості використаного природного газу споживачем та актів його приймання-передачі (пункт 5.5 договору).

У разі прострочення споживачем строків остаточного розрахунку згідно з пунктом 5.1 за/або строків оплати за пунктом 8.4 цього договору, споживач зобов`язується сплатити постачальнику 3% річних, інфляційні збитки та пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, розраховані від суми простроченого платежу за кожний день прострочення (пункт 7.2 договору).

Даний договір набирає чинності з дати його укладення і діє в частині поставки газу до 31 грудня 2022 року включно, а в частині розрахунків до повного їх виконання. Продовження або припинення договору можливе за взаємною згодою сторін шляхом підписання додаткової угоди до договору (пункт 13.1 договору).

Договір підписаний уповноваженими представника постачальника та споживача та скріплений печатками підприємств.

На виконання умов договору позивач за період з листопада 2021 року до грудня 2022 року передав у власність відповідача природний газ на загальну суму 190 853,02 грн, що підтверджується актами приймання-передачі природного газу та коригуючими актами приймання-передачі природного газу від 30.11.2021, від 31.12.2021, від 31.01.2022, від 28.02.2022, від 31.03.2022, від 25.04.2022, від 30.04.2022, 31.05.2022, від 30.06.2022, від 31.07.2022, від 31.08.2022, від 30.09.2022, від 31.10.2022, від 30.11.2022, від 31.12.2022 та коригуючим актом приймання-передачі природного газу від 25.04.2022 (а.с.44-58).

Акти приймання-передачі природного газу від 30.11.2021, від 31.12.2021, 31.03.2022, від 30.04.2022, від 31.05.2022, від 30.06.2022, від 31.07.2022, від 31.08.2022, від 30.09.2022, від 31.10.2022, від 30.11.2022 та коригуючий акт приймання-передачі природного газу від 25.04.2022 підписані уповноваженими представника постачальника та споживача та скріплений печатками підприємств.

Матеріали справи також містять акти приймання-передачі природного газу від 31.01.2022 та від 31.12.2022 підписані лише зі сторони постачальника та скріплені печаткою постачальника, акт приймання-передачі природного газу від 28.02.2022 підписаний з обох сторін та скріплений печаткою постачальника.

У зв`язку із не підписанням зі сторони споживача актів приймання-передачі природного газу від 31.01.2022 та від 31.12.2022, позивач 07.07.2023 направив відповідачу лист разом із примірниками актів, у якому просив у найкоротший термін повернути на адресу позивача підписані та скріплені печаткою відповідача акти приймання-передачі природного газу від 31.01.2022 та від 31.12.2022.

Відповідно до даних Інформаційної платформи Оператора ГТС, остаточна алокація спожитого відповідачем природного газу у січні 2022 року склала 2283,08 тис.куб.м, у грудні 2022 року 1547,69 тис.куб.м. (а.с.68-69).

Відповідач не повністю оплатив вартість поставленого газу, перерахувавши за період з 22.12.2021 до 15.12.2022 на користь позивача 177935,48 грн, що підтверджується інформацією про надходження коштів на рахунки Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (а.с.27-29).

17.02.2022 позивач здійснив повернення грошових коштів відповідачу у сумі 12675,90 грн, як переплатуи, що обліковувалась станом на 01.01.2022 за договором постачання природного газу №22-1144/21-БО-Т, що підтверджується інформацією про надходження коштів на рахунки Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» за період з 22.11.2021 до 18.07.2023 (а.с.30).

Отже, заборгованість відповідача перед позивачем за поставлений природний газ на час звернення з цим позовом становить 25593,44 грн.

Відповідач у добровільному порядку розмір заборгованості не сплатив на користь позивача, що і стало підставою для звернення позивача з цим позовом до суду для стягнення цієї заборгованості разом із нарахованими на неї пенею, інфляційними та річними у судовому порядку.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд при прийнятті рішення та оцінка аргументів учасників справи.

Правовідносини, які виникли між сторонами у справі за своєю правовою природою є відносинами з поставки природного газу, на підставі укладеного між сторонами договору. Зазначені правовідносини урегульовані нормами Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України. Відповідно до статті 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

У відповідності до статті 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Кількість товару, що продається, встановлюється у договорі купівлі-продажу у відповідних одиницях виміру або грошовому вираженні. Умова щодо кількості товару може бути погоджена шляхом встановлення у договорі купівлі-продажу порядку визначення цієї кількості. Якщо за договором купівлі-продажу переданню підлягає товар у певному співвідношенні за видами, моделями, розмірами, кольорами або іншими ознаками (асортимент), продавець зобов`язаний передати покупцеві товар в асортименті, погодженому сторонами. Покупець зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу (статті 669, 671, 691 Цивільного кодексу України).

Частиною першою статті 692 Цивільного кодексу України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди з усіх істотних умов договору. Договір не заперечений сторонами, не визнаний судом недійсним та не розірваний в установленому порядку. Суд також враховує презумпцію правомірності правочину (положення статті 204 Цивільного кодексу України).

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що на виконання укладеного між сторонами умов договору постачання природного газу, позивач протягом листопада 2021 року - грудня 2022 року поставив, а відповідач прийняв природний газ на суму 190 853,02 грн. Відсутність претензій відповідача щодо неналежної поставки товару, недопоставки, неякісного товару чи іншого невиконання умов спірного договору є доказом належного виконання постачальником своїх зобов`язань за договором.

За умовами договору постачання природного газу остаточний розрахунок за фактично переданий відповідно до акту приймання-передачі природний газ здійснюється споживачем до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, у якому споживач повинен був сплатити 70% грошових коштів за відповідний розрахунковий період. Отже, у силу наведених правових норм після отримання природного газу від постачальника, у відповідача виник обов`язок з оплати його вартості.

Щодо не підписаних актів приймання-передачі природного газу від 31.01.2022 та від 31.12.2022, то суд зазначає, що умовами договору передбачено, що у випадку неповернення споживачем підписаного оригіналу акту до 15-го (п`ятнадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим періодом, а також у випадку розбіжностей між даними, отриманими від споживача відповідно до підпункту 3.5.1 цього пункту, та даних щодо остаточної алокації відборів споживача на Інформаційній платформі Оператора ГТС, обсяг (об`єм) спожитого газу вважається встановленим (узгодженим) відповідно до даних Інформаційної платформи Оператора ГТС та переданим у власність споживачу, а вартість поставленого протягом відповідного розрахункового періоду газу розраховується з урахуванням цін. визначених в розділі 4 цього договору (пункт 3.5.4 договору).

Матеріали справи містять дані з Інформаційної платформи Оператора ГТС, згідно з якими остаточна алокація спожитого відповідачем природного газу у січні 2022 року 2283,08 тис.куб.м, у грудні 2022 року 1547,69 тис.куб.м. (а.с.68-69). Тобто, з урахуванням пункту 3.5.4 та розділу 4 договору, відповідач спожив у січні 2022 року природний газ на суму 37794,10 грн, у грудні 2022 року на суму 25620,29 грн.

Отже, у силу наведених правових норм після отримання природного газу від постачальника, у відповідача виник обов`язок з оплати його вартості.

Судом встановлено, що відповідач оплату за поставлений газ здійснював не в повному обсязі, його заборгованість перед позивачем становить 25593,44 грн, розмір якої підтверджено належними та допустимими доказами. Вказаний розмір заборгованості не заперечений відповідачем.

Відповідно до частини 2 статті 20 Господарського кодексу України, кожний суб`єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб`єктів захищаються, зокрема, шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі. Отже, оскільки відповідач порушив свої зобов`язання в частині оплати отриманого природного газу, заборгувавши позивачу його вартість, позивачем правомірно заявлена вимога про примусове стягнення цієї заборгованості з відповідача.

Отже, враховуючи викладене, суд вважає, що наявність і розмір боргу в сумі 25593,44 грн позивачем доведені належними, достатніми та допустимими доказами, тому зазначена сума боргу підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідно до статті 193 Господарського Кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

У договорі сторони погодили, що у разі прострочення споживачем строків остаточного розрахунку або строків оплати, споживач зобов`язується сплатити постачальнику 3% річних, інфляційні збитки та пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, розраховані від суми простроченого платежу за кожний день прострочення

На підставі наведених норм, позивач нарахував відповідачу пеню за період прострочення з 16.02.2023 до 30.06.2023 у розмірі 4733,03 грн.

Судом здійснено перевірку розрахунку пені позивача та встановлено, що розрахунок зроблений вірно, тому суд задовольняє вимогу про стягнення пені у розмірі 4733,03 грн, яка заявлена позивачем.

Згідно з частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інше не встановлено договором.

На підставі наведених положень статті 625 Кодексу позивач нарахував відповідачу 283,98 грн 3% річних та 775,28 грн інфляційних витрат за період прострочення з 16.02.2023 до 30.06.2023, які також просить стягнути з останнього.

Судом перевірений розрахунок позивача з врахуванням наведених вище положень законодавства, вихідних даних та строку їх нарахування та встановлено, що розмір 3% річних за період з 16.02.2023 до 30.06.2023 становить 283,98 грн, а розмір інфляційних витрат за цей період становить 775,28 грн, тому суд задовольняє вимогу про стягнення річних та інфляційних витрат з відповідача у визначеному позивачем розмірі.

Позивачем при зверненні до суду із цим позовом використано належний, у розумінні вимог статті 16 Цивільного кодексу України та статті 20 Господарського кодексу України, спосіб захисту його порушеного права. З огляду на це, суд вважає, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» до Комунального некомерційного підприємства «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради» про стягнення 31385,73 грн підлягають до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги позивача задоволені повністю, сплачена ним сума судового збору підлягає відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача у сумі 2684,00 грн.

Керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради» (вул.Академіка Корольова, 15, м.Черкаси, 18029, ідентифікаційний код 38553482) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (вул.Шолуденка, 1, м.Київ, 04116, ідентифікаційний код 42399676) 25593,44 грн основної заборгованості, 4733,03 грн пені, 283,98 грн річних, 775,28 грн інфляційних витрат та 2684,00 грн судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя О.І.Кучеренко

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114834639
СудочинствоГосподарське
Сутьвідкриття провадження у справі, а також

Судовий реєстр по справі —925/1292/23

Судовий наказ від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Рішення від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні