Рішення
від 31.10.2023 по справі 202/17687/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/17687/23

Провадження № 2-о/202/262/2023

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 жовтня 2023 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська в складі головуючого судді Марченко Н.Ю., за участю секретаря судового засідання Шульги А.О., представника заявника - адвоката Анищенка А.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Новогродівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Донецький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, ОСОБА_2 , про встановлення факту смерті, -

В С Т А Н О В И В:

03 жовтня 2023 року заявник в особі свого представника - адвоката Анищенка А.О. звернувся до суду з заявою, в якій зазначає, що його син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проходив військову службу за мобілізацією у військовій частині НОМЕР_1 на посаді навідника 2 штурмового відділення 1 штурмового взводу 1 штурмової роти.

Відповідно до сповіщенням № 222 від 26.10.2022 (вих. № 1916) солдат ОСОБА_3 загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 в районі населеного пункту Бахмут Донецької області.

Згідно з актом про настання смерті № 809 від 03.11.2022 року, складеним головним сержантом 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_4 та головним сержантом 3 штурмового взводу 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_5 , затвердженого командиром військової частини НОМЕР_1 підполковником ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 о 19-00 годині ОСОБА_3 загинув під час бойового зіткнення 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 зі збройними силами російської федерації в районі міста Бахмут Донецької області: внаслідок дії артилерійського снаряду отримав осколкове поранення, травму, несумісну з життям. Внаслідок активного ведення бойових дій витягти ОСОБА_3 з району проведення бойових дій було неможливо.

Крім того, згідно з витягом з наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 05.11.2022 № 951 «Про результати службового розслідування за фактом загибелі солдата ОСОБА_3 » встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 о 19 год. 00 хв. навідник 2 штурмового відділення 1 штурмового взводу 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_3 під час ведення бойових дій поблизу н.п. Бахмут Донецької області отримав поранення, несумісне з життям. У зв`язку з інтенсивністю ведення бойових дій тіло ОСОБА_3 евакуювати не вдалося. Крім того, встановлено, що поранення, несумісне з життям, отримане солдатом ОСОБА_3 , непов`язане з вчиненням злочину чи адміністративного правопорушення, та не є наслідком вчинення дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп?яніння або навмисного заподіяння собі тілесних ушкоджень. Свідками поранення, несумісного з життям ОСОБА_3 , є головний сержант 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 старший сержант ОСОБА_4 та головний сержант 3 штурмового взводу 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_5 .

Отже, смерть військовослужбовця ОСОБА_3 сталася під час виконання ним бойового завдання з відсічі військової агресії російської федерації проти України.

Через відсутність лікарського свідоцтва чи фельдшерської довідки про смерть здійснити державну реєстрацію смерті неможливо.

Встановлення факту смерті необхідно для отримання свідоцтва про смерть, відкриття спадщини, отримання гарантованих державою виплат через загибель військовослужбовця під час виконання бойових завдань.

За цих підстав заявник просить встановити факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 поблизу міста Бахмута Донецької області під час виконання бойового завдання із захисту Батьківщини, зі стримування збройної агресії російської федерації проти України навідника 2 штурмового відділення 1 штурмового взводу 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 солдата ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розпорядженням Верховного Суду від 29.04.2022 року за № 26/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (Новогродівський міський суд Донецької області) змінено територіальну підсудність судових справ Новогродівського міського суду Донецької області Індустріальному районному суду м. Дніпропетровська.

Ухвалою Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 13 жовтня 2023 року даній справі було відкрите провадження.

Цією ж ухвалою залучено до участі у справі Донецький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Крім того, ухвалою Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 26 жовтня 2023 року залучено до участі у справі як заінтересовану особу матір загиблого ОСОБА_2 .

В судовому засіданні представник заявника - адвокат Анищенко А.О. заяву підтримав та наполягав на її задоволенні.

Заінтересовані особи в судове засідання не з?явилися, про розгляд справи були повідомлені.

При цьому Новогродівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції було надано заяву про розгляд справи без участі його представника.

Суд, з`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, вважає, що заява підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Судом установлено, що заявник ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Новогродівки Донецької області.

З матеріалів справи вбачається, що у зв?язку з введеним в Україні воєнним станом через збройну агресію російської федерації проти України ОСОБА_3 проходив військову службу на посаді навідника 2 штурмового відділення 1 штурмового взводу 1 штурмової роти військової частини НОМЕР_1 .

Заявляючи вимогу про встановлення факту смерті ОСОБА_3 , заявник надав суду копію сповіщення про загибель № 222 від 26.10.2022 за вих. № 1916, копію акта про настання смерті № 809 від 03.11.2022, складеного в м. Бахмуті Донецької області, а також копію витягу з наказу командира військової частини НОМЕР_1 (з основної діяльності) № 511 від 05.11.2022 «Про результати службового розслідування за фактом загибелі солдата ОСОБА_3 », з яких слідує, що ОСОБА_3 загинув під час виконання військового обов?язку військової служби в Збройних Силах України ІНФОРМАЦІЯ_2 приблизно о 19-00 годині поблизу міста Бахмута Донецької області.

При розгляді заяви суд виходить з того, що відповідно до частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 частини другої статті 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Особливості провадження у справах про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначені статтею 317 ЦПК України, згідно з якою заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

Відповідно до статті 1 Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, цей Закон та Указ Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затверджений Верховною Радою України (стаття 2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Відповідно до статті 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 року № 1064.

Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими Наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18 жовтня 2000 року (з наступними змінами), визначено, що підставою для державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024; б) фельдшерська довідка про смерть (форма № 106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024; в) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; г) рішення суду про оголошення особи померлою; ґ) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; д) повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням не судових та судових органів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Вказані нормативно-правові акти не містять спеціальної норми щодо порядку державної реєстрації факту смерті на території бойових дій, що унеможливлює державну реєстрацію факту смерті.

Суд ураховує, що загальновідомою та такою, що не потребує доказування в контексті статті 82 ЦПК України, є та обставина, що у зв?язку з військовою агресією російської федерації проти України на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який у подальшому було продовжено і який триває досі.

Відповідно до «Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)», затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 25 квітня 2022 року № 75 (у редакції наказів Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 17.10.2022 № 233, від 28.10.2022 № 248), станом на ІНФОРМАЦІЯ_2 всі райони Донецької області внесені до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Згідно з повідомленнями у засобах масової інформації станом на жовтень 2022 року місто Бахмут Донецької області та його околиці знаходилися під постійними обстрілами з боку російських військ, тобто на цій території відбувалися активні бойові дії.

Суд вважає, що матеріалами справи доведено факт смерті військовослужбовця ОСОБА_3 під час бойових дій ІНФОРМАЦІЯ_2 поблизу міста Бахмута Донецької області, оскільки це підтверджується наданими заявником копіями сповіщення про загибель, акта про настання смерті та витягу з наказу про результати службового розслідування за фактом загибелі солдата ОСОБА_3 , підстав ставити які під сумність у суду немає.

Тому, приймаючи до уваги, що заявник в інший спосіб позбавлений можливості отримати документ, що посвідчує смерть сина, суд вважає можливим встановити факт смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Новогродівки Донецької області, ІНФОРМАЦІЯ_2 поблизу міста Бахмута Донецької області.

Щодо встановлення конкретних обставин смерті ОСОБА_3 , а саме під час виконання бойового завдання із захисту Батьківщини, зі стримування збройної агресії російської федерації проти України, то хоча останні й знайшли своє підтвердження під час судового розгляду, але суд звертає увагу, що діючим законодавством передбачено позасудовий порядок встановлення таких фактів. З матеріалів справи вбачається, що уповноваженими особами Збройних Сил України чи Міністерства оборони України обставини загиблі ОСОБА_3 під час виконання ним бойового завдання не заперечуються.

У даному випадку само по собі встановлення судом факту смерті особи в певний час є достатньою підставою для державної реєстрації смерті та отримання свідоцтва про смерть.

Враховуючи наведене, заяву слід задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 258-259, 263-265, 317, 319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити частково.

Встановити факт смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Новогродівки Донецької області, ІНФОРМАЦІЯ_2 поблизу міста Бахмута Донецької області.

В іншій частині заяви відмовити.

Це рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Наталія Марченко

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено14.11.2023
Номер документу114838005
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —202/17687/23

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні